Library Lovers

Sverige saknar en nationell bibliotekspolitik - med anledning av detta har Svensk Biblioteks-förening dragit igång kampanjen Library Lovers. Här skriver man bl.a.: Sverige är det enda land i Norden som inte har någon nationell bibliotekspolitik. Invånarna får därmed inte tillgång till den fulla potential som ett världsledande bibliotekssystem skulle kunna erbjuda. Universitets- och högskolebiblioteken utvecklas starkt. De elektroniska tjänsterna och de virtuella biblioteksmiljöerna blir viktigare. Datorerna på biblioteken blir fler. Samtidigt har avsaknaden av ett samlat politiskt intresse för biblioteken lett till en alarmerande situation. 400 folkbibliotek har lagts ned, 450 000 elever saknar rejäla skolbibliotek. Besökarna blir färre, boklånen minskar och läsförståelsen sjunker.

Sverige behöver nationella strategier för att underlätta för invånarna att bättre utnyttja bibliotekens tjänster. Sverige behöver en nationell bibliotekspolitik som bidrar till kunskapssamhällets utveckling - för fortsatt tillväxt, välfärd och välstånd.

Biblioteksföreningen har också sammanställt rapporten Sverige - så in i Norden efter där man jämför bibliotekens situation i de nordiska länderna. Jag har skam till sägandes inte läst den ännu, men det ska ske å det snaraste!
Hur situationen är i Norge? Jag har ärligt talat ingen överblick. Men ska sätta mig in i det. Lite pinsamt att inte kunna svara, det är en och annan kollega därhemma som har frågat, nämligen... För skolbibliotekens del känns det i alla fall som om vi kommit en bit på väg i Nordland, med en strategisk plan som antagits på fylkesnivå, och där den pedagogiska verksamheten framhävs. I slutet av månaden skall alla skolor dessutom ha antagit en biblioteksplan. Återstår sedan att kunna omsätta alla planer i praktiken...



När vi ändå är inne på temat, klicka här och här om ni vill införskaffa attrialjer för att manifestera ert engagemang för bibliotek! :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0