Chokladlikörfromage

Här i landet är fromage betydligt vanligare än vad det är i Sverige - i alla fall har jag ätit mer fromage sen jag flyttade till Norge än nånsin förr! :) Eller så är det helt enkelt standard på hotell - jag har ingen större erfarenhet av luncher/middagar på svenska hotell (eller några andra för den delen), men här har jag upplevt båda delarna flera gånger det senaste halvåret. Och det är fromager i alla former och smaker efter maten - hjortronfromage, sherryfromage, hallonfromage... och så vidare! Igår kom jag på att jag skulle försöka göra fromage själv - och jodå, den blev god. Himla god! Egentligen tillsade receptet sherry vilket jag inte hade - däremot hade jag kvar en halv flaska Bailey's som jag fick av syrran i somras. Man tager vad man haver...

Fromage, 5 port.
5 äggulor
5 msk socker
1 dl Bailey's
3 dl grädde
5 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt några minuter tills de mjuknat. Vispa äggulor och socker. Vispa grädden. Koka upp ½ dl vatten och dra kastrullen åt sidan. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem ett och ett i vattnet, rör om tills allt smält. Rör ner likören i äggblandningen, och blanda därefter i grädden. Häll i gelatinet i en tunn stråle under omrörning. Häll fromagen i portionsskålar eller i en större form. Låt fromagen stelna i kylskåp (eller ev. i frysen).

Klart! :)
     

   

Tänkte fixa en Mp3-spelare idag och knatade iväg till Expert. Men sen blev jag velig (som vanligt), köpte några oinspelade videokassetter och gick ut igen... fortsatte till jobbet för att låna en ny CD-bok (precis hört klart den fjärde Phenomena-boken) men jag blev förstås kvar en stund. Fast jag inte hade tänkt det. Men igår fick jag nästan inget gjort första halvan av dagen, så nu såg jag till att komma ikapp. Hur känns det när man har migrän? Jag undrar om det är nånting ditåt jag får en gång i halvåret, ungefär. Och igår morse var det dags igen - först "ser jag stjärnor" - det gnistrar framför ögonen - sen krymper synfältet och det blir svårt att riktigt fokusera blicken (det var nästan omöjligt att läsa baksidestexten på en bok), igår kändes det som att jag hade svårt att fokusera när jag skulle prata också (chefen kom förbi och pratade en stund, hon måste ha undrat över mina konstiga ogenomtänkta svar...). Och så huvudvärk så fort det andra släppt. Igår kombinerat med rejält illamående - jag satte mig i magasinet en stund med lyset släckt och väntade på att det skulle gå över, men såklart kom några elever och ville ha hjälp så jag vinglade ut i bibblan igen. Sen framemot lunch var jag som vanligt igen. Nåja, får vara glad att det inte hände när jag var på kurs, och att det aldrig hänt när jag varit ute på långkörning!

Men idag mår jag utmärkt - för det mesta känner jag mig "frisk som en fisk" som man brukar säga här. Pigg som en mört eller frisk som en nötkärna, alltså! :)


Kommentarer
Postat av: Jenny

Just ja, jag glömde ju: strö lite flagad mandel över fromagen innan du ställer in den i kylen. Gott!

2008-02-09 @ 19:46:10
Postat av: Marie

Ja, hade du inte varit ute på dunderkalas kvällen före låter det minst sagt väldigt likt migrän det där. På pricken! Stjärnor, illamående, begränsat synfält, ont i huvudet och känslig för mörker... Googla på den kombinationen och läs resultatet bibliotekarien!

2008-02-10 @ 20:22:18
Postat av: Jenny

Inget dunderkalas nej, så då är det nog nåt åt migränhållet... well, får hoppas det är (minst) ett halvår till nästa gång...!

2008-02-11 @ 12:00:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0