Bella och Edward

                  

Jo, Twilight är faktiskt ännu bättre på engelska än på svenska (=Om jag kunde drömma) och norska (=Evighetens kyss). Jag lånade ut den norska versionen till en elev häromveckan - med andan i halsen kom hon tillbaka några dagar senare och ville låna tvåan. Som vi då ännu inte fått på norska. Så hon tog den på engelska - kunde inte vänta. Idag talade jag om för henne att den norska boken kommit - hon är nu halvvägs genom den engelska - men hon tänkte sig om en stund och kom fram till att hon inte ville byta. "Den är ännu mer fängslande på engelska", sa hon. Så klokt! :) När jag sa att det även finns en tredje och en fjärde bok i serien fick tjejen nästan tårar i ögonen. "Jag ska aldrig läsa nåt annat än de här böckerna" sa hon när hon gick från bibblan med tredje boken tryckt tätt intill sig... (OK, där har jag ett problem - när jag väl rekommenderat dessa böcker är det nästan kört när eleverna kommer tillbaka och vill ha nåt "som är lika bra").

Det blev nästan för mycket för tjejen när jag i tillägg upplyste om att Twilight går upp på biograferna i slutet av november... :) Fast vi kollade filmaffischen på nätet och är eniga om att Bella ser ut ungefär som vi tänkt oss men att Edward är en besvikelse, inte den gudomligt vackre yngling han beskrivs som i böckerna. Men vi får vänta och se, kanske funkar han i rollen ändå.

Och för er som nu inte läst eller hört talas om böckerna, vad är det som är så fascinerande? Ja, säg det. Jag var väldigt tveksam till hela konceptet men bestämde mig för att läsa första boken häromåret för att kolla hur den var (för eventuellt inköp till Park). Efter två sidor var jag fullständigt fast. Storyn är en suverän blandning av kärlek och skräck. Bella är 17 år och har precis flyttat till sin pappa i en regnig småstad i nordvästra USA. Hon hatar stan, vädret, den nya skolan - kort sagt allt. Men så möter hon Edward. Vackre, oåtkomlige, mystiske Edward. Till en början är han avvisande, men snart väcks känslor hos dem båda. Starka känslor. Farliga känslor. De blir djupt och oåterkalleligt förälskade i varandra, men varje gång Bella är till-sammans med Edward är det med livet som insats. För Edward är vampyr, och han slits mellan sin kärlek till Bella och törsten efter hennes blod...

Jag är egentligen fullständigt ointresserad av vampyrhistorier - men det är något med berättelsen om Bella och Edward som inte släpper taget. Jag läste ut första boken (igen...) för en stund sen, och har nu börjat med tvåan (på engelska förstås). Men det tar emot - jag tvivlar på att den kan överträffa den första boken så jag är rädd att bli besviken. Så därför har jag undvikit den rätt länge. Nånstans misstänker jag också att det förr eller senare går åt pipan. Hur länge kan Edward - och hans familj, vampyrer liksom han - motstå frestelsen? Jag vet inte om jag vill veta... (fast med tanke på att det nu är fyra böcker i serien borde man väl kunna gå ut från att Bella fortfararande är i livet?). 

Läs mer om böckerna på författaren Stephenie Meyers hemsida. Och läs böckerna, såklart!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0