Länder och folkslag

Oj. Möjligen finns det en del luckor i elevernas geografikunskaper. Hörde en tjej som frågade en klasskamrat: "Du, visst ligger Libanon i Afghanistan?" Ehhh...

Så kom en annan och frågade mig om jag kunde hjälpa henne hitta information om Tysklands tidigare kolonier i Afrika och hur man utövat sin kolonialmakt. Vi kikade lite i böckerna om tysk historia utan någon vidare framgång, så jag föreslog att det kanske vore enklare att leta fakta om de länder som varit kolonier och via dem få reda på hur koloniseringen genomförts och hur den påverkat dem. Tjejen såg väldigt tveksam ut, men vi testade en av de f.d. kolonierna (Zambia) och fick fram en del. Fortfarande tveksam. Så jag frågade henne om inte läraren hade några idéer om hur hon borde gå tillväga. Visade sig att läraren sagt samma sak som mig... :)

Och så kom två tjejer (killarna har lyst med sin frånvaro idag) och ville ha fakta om abori-ginerna. Jag har precis köpt in en ny ungdomsfaktabok i ämnet, med överskådlig information och många illustrationer. Men den är på danska... "Det förstår vi inte, kan du inte hitta nåt på engelska, för vi ska jobba med ämnet på engelskan". OK, så jag hittade två sidor i Britannica. "Usch, det där är för svårt". Jaha. Så har vi en ny bok med titeln Folkeslag i verden med två uppslag om aboriginerna. "Nää, då måste vi ju översätta". Och så gick de. Ibland är det inte lätt att vara till lags!!
_ _ _ _ _

Jaaa! Nu har vaktmästarna meddelat att de ska sätta igång och måla om skönlitteraturrum-met! Längtar sååå efter att bli av med den läskiga institutionsgröna färgen...





De har tänkt ta en vägg i taget, så nu har jag plockat ner böckerna från den som de ska börja med. Trodde jag skulle ha nån slags överblick, men det är bara att erkänna: om någon imorgon frågar efter en specifik roman av någon som har ett efternamn som börjar på en bokstav mellan I och S, då har jag ett problem... :)

 

Har också fått på plats den nya utställningshyllan (eller vad man nu ska kalla den). Blev jättebra!

 ... med plats att hänga upp affischer och annat: 

© Tor Audun

... och arbetet utfört av Arne!
_ _ _ _ _

Ordningen är återställd. Det är vinter igen!! Kom lite snö igår kväll, och temperaturen sjunker sakta. Inga -20 som utlovades tidigare, men nedåt -10 ska det visst bli. Det var stjärnklart när jag gick till jobbet imorse. Och ingen halka!! Kan inte klaga, även om jag är inne i en period då det bränner till i högerfoten för varje steg. Lite får man väl tåla... 

     
Och solen lyser på Øyfjellet igen!!!


Kommentarer
Postat av: Tor Audun

Æres dem som æres bør. Hyllen er vel resultat av en idedugnad oss i mellom Jenny. Ikke vær så beskjeden det kler deg ikke;-)

2009-01-14 @ 19:27:09
Postat av: Jenny

Jeg er veeeldig beskjeden. Men OK, da, vi bidro begge to! Og Arne!



NB! Men blir det en lavvo til de samiske bøkene etter hvert så er det i hvert fall din idé til 100%... :)

2009-01-14 @ 19:51:15
Postat av: Tor Audun

Enn ideen med prinsessetronen din da?

2009-01-14 @ 23:09:55
Postat av: Jenny

Ja jøss, den hadde jeg jo glemt! :)

2009-01-15 @ 08:19:25
Postat av: Tor Audun

Siden jeg har fått forståelsen av at det er noen av de blyge svenskene som savner fler av mine visdomsord? Til dere vil jeg bare si at det er fritt frem og føre sine ord i skriften, så jeg håper på flere innlegg fra Jennys svenske venner og familie.

Nå har jeg fått overta den ene av putene Jenny hadde kjøpt til biblioteket og hennes søster skal ha med enda en til meg når hun kommer på besøk i slutten av måneden. Da ligger det an til et pliktbesøk hos meg av Jenny med søster. Jeg gleder meg til å få stor fint besøk fra nære østen. Håper de er mer fredfull en de i midt og den fjerne østen;-)

2009-01-15 @ 14:48:29
Postat av: Eva

Ha, Tor Audun, då har du inte sett mitt heta temperament. Jag brås inte på Jenny när det gäller detta, jag ärvde allt, Jenny inget ;-)

2009-01-15 @ 19:13:08
Postat av: Tor Audun

Neimen hei Eva, så hyggelig å bli tiltalt av en het svenska;-) Jeg tåler da såpass. Håper du får med deg en kudde til meg når du kommer hit.

2009-01-15 @ 22:17:25
Postat av: Eva

Hej T A. Idag är jag dock iskall. 15 grader inomhus, 27 utomhus. Burrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Klart kudden kommer med, för hos mej får den då rakt inte plats... Har för många assietter, orglar och andra loppisFYND :-)Eller hur Jenny?

2009-01-16 @ 17:12:16
Postat av: Jenny

Ehhh... vad som är ett "fynd" varierar kraftigt beroende på vem som definierar det. Inte allt skulle hamna i den kategorin om man frågade mig! :)



(...tänker främst på skåpet som blev kaffeved...)



Sådär, nu ska storasyster på fest! Hejsvejs!

2009-01-16 @ 18:31:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0