Bokbyen i Fjærland

Hemma igen! Sov inte särskilt mycket på tåget i natt - det satt en karl rätt bakom mig som
snarkade för fullt hela vägen... nåja. Ska sova ut imorgon bitti.

Här kommer utlovad rapport från Bokbyen - biblioteket på Sandane återkommer jag till
imorgon! :)
_ _ _ _ _

Vi gjorde alltså ett besök i Bokbyen i Fjærland torsdags. Vad är en bokby?
Jag gör det enkelt för mig och knycker förklaringen rakt av - läs mer på Bokbyens hemsida!

Bokby - village de livres, book town, kirjakylä - er ein liten tettstad med bruktbokhandel som dominerande særpreg. Når handel med brukte bøker no er blitt ei reell vekstnæring, har det fleire grunnar:


- Det har aldri tidlegare vore skrive så mange nye bøker kvart år, og i vanleg bokhandel må bøkene difor fort vika plass for dei nye av året.

- Vi kjøper fleire bøker enn før, men skiftande livssituasjonar, oftare skifte av arbeidsplass og av bustad gjer at mange finn det praktisk å kvitta seg med ein del av bøkene dei har samla seg.

- Vi har meir fritid, og kan no lesa mange av dei bøkene vi ikkje fekk lese før. Men desse bøkene kan som oftast berre kjøpast hos dei som sel brukte bøker.

Richard Booth starta opp med å selja trailerlass av bruktbøker i den ledige kinoen i heimstaden sin Hay-on-Wye i Wales tidleg i 1960-åra. Han kunne då knapt tenkja seg at denne vesle landsbyen skulle bli staden for opp imot 40 bokutsal, med ein verdskjend svær litteraturfestival kvar vår og med alle dei ringverknader salet har fått, slik som bokbindarverkstader, rammemakarar og andre spesialbutikkar av høg kvalitet. Hay-on-Wye, som den gongen var nesten utdøydd som landsby, blir no besøkt av fleire millionar menneske kvart år.

Dei andre bokbyane som sidan har spreidd seg over heile verda, har ikkje alle vakse seg så store, men alle har synt seg å vera svar på krav i tida. Det er førebels flest bokbyar i Europa.


Om bokbyen i Fjærland:

Bokbyen i Mundal i Fjærland vart grunnlagd i 1995, og har no ei bokmengd på ca. 250 000 bøker til sals i eit titals utsal av ymse storleikar og opphav: ferjeventerom, fjøs, bank, fryseri og postlokale. At Bokbyen baserer seg på gjenbruk også når det gjeld utnytting av ledige lokale, gjer at bokutsala blir svært originale i utforming.

En kvarts miljon böcker. Det ni!! Hade vi haft lite mer tid hade jag säkert hittat några att köpa... som om jag inte har tillräckligt fullt i mina bokhyllor. Kari Kvamme (en av Bokbyens grundare och eldsjälar) berättade att man bl.a. mottagit ett lass med gamla böcker från biblioteket i Gjøvik, som i sin tur fått dem i gåva från biblioteket i Kiruna (!!!). Hypotesen är att boksamlingen sändes som ett bidrag till återuppbyggnaden efter kriget.



  Deckare med lokalanknytning!

Sen fortsatte vi via Skei mot Sandane. I Sogndal var det snö och slask - och rejäla plogkanter. När vi passerat Fjærland var vintern över... i alla fall på marknivå! :)



På Skei fick vi en glimt av djurlivet - men visst verkar det lite kallt för svanarna??



Framme på Sandane:



   

Sandane är centralort i Gloppen kommune. Kommunen har knappt 6000 invånare varav ca 2000 bor på just Sandane. Här finns Firda vidaregåande skule med knappt 400 elever. Och det integrerade folk- och skolbiblioteket, men mer om det senare.
_ _ _ _ _

Det tog inte mer än två dagar för diftongerna att leta sig tillbaka. Sjao, mao, fao, sautjan... det ligger lite sognemål i bakhuvudet och skvalpar och bara väntar på att titta fram! :)

(en av bibliotekarierna som var med på mötet på Sandane trodde faktiskt att jag var norsk, men klarade inte att placera dialekten. Inte så konstigt... jag lär väl aldrig kunna begränsa mig till bara EN.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0