Min vrå av världen

Ni som hängt med på bloggen ett tag har redan fått veta en del om bagarstugan hemma på Holmön och mina planer på att göra om den till sommarstuga - eller till min egen vrå av världen, om man så vill. Så här blir det lite favorit i repris - jag tar det från början... :)


Själva bagarstugan är delen till höger om den vita ribban
- dörren till vänster går till en förvaringsbod


Bagarstugan, liksom boningshuset, är sen början av förra seklet. Huset har byggts om och till - från början var det till exempel bara en våning. Utbyggnaden är sen slutet av 60-talet och innehåller badrum - det var först då man fick vattentoalett/badkar/dusch.

När vi växte upp bodde farmor och farfar på bottenvåningen och vår familj en trappa upp. Nu när inte farmor och farfar finns längre, har vi brett ut oss - Eva och jag har målat och grejat och gjort om farmors och farfars "finrum" till sovrum åt oss.

Men nu som Eva har sin egen familj är rummet mest deras. Själv sover jag i bagarstuge-kammaren, utom på vintern då det är för kallt. Men kammaren fungerar samtidigt som gästrum, så när det kommer släkt och vänner och hälsar på flyttar jag till friggeboden. Eller bäddsoffan i vardagsrummet.


Bagarstugekammaren, tillika gästrum

Det hela toppade sig i samband med Rasmus dop ifjol sommar. Då var vi 15 personer som skulle övernatta och jag hade nästan tappat räkningen på hur många gånger jag flyttat från ett ställe till nästa. Det slutade med att jag och syrrans kompis fick dela den gamla bäddsoffan i det som var farmors och farfars kök. Den är anpassad till personer med en maxlängd kring 160 cm - både jag och Y är över 180. När jag vaknade på morgonen och försiktigt tog mig upp för att inte väcka henne - då slog sängen ihop på henne! Suck och stön.

Bara för att förtydliga: jag klagar inte, jag har ju alltid haft en säng att sova i och tak över huvudet. Men det blir lite slitsamt i längden när man inte ens vet om det är lönt att packa upp eller om kläder och annat bara ska få ligga kvar i väskorna så det blir lättare att flytta vidare.

Och därmed började jag fundera. På ett ställe som jag kan kalla mitt eget. Blicken föll på bagarstugan...

... och då menar jag inte kammaren utan själva rummet där man förr i tiden bakade bröd. Ugnen har inte använts sen 80-talet och skorstenen är nedmonterad. Min farbror huserade där en period, men sen har rummet stått oanvänt i många år. Det har fyllts med mer och mer bråte allt eftersom, och liknade mest ett oorganiserat förråd. Dessutom har det varit en mysko lukt där en längre tid, något vi misstänkte hade att göra med plastmattan på golvet.


Inför dopet ifjol sommar städade jag undan det värsta - för att kunna husera alla gäster 
fick några lov att sova i bagarstugan, trots lukten


Så i sommar har pappa och jag tömt rummet på all bråte, och rivit upp plastmattan. Och jodå. Det visade sig att det samlats fukt under mattan med påföljd att stora delar av golvet var genomruttet. Även de bärande åsarna under golvet hade tagit skada. Jag väntade mig att pappa skulle säga stopp, att det skulle bli alltför mycket jobb med att fixa allt - men icke. Han har satt igång med liv och lust! Så nu är golvet och åsarna förpassade till evigheten, och källarhålet som fanns under är fyllt med grus. Inte ända upp, dock, det ska finnas plats för luften att cirkulera. Det finns redan en luftkanal som går ut på baksidan av bagarstugan, men i tillägg sätter vi in ett spirorör på framsidan för att få fart på cirkulationen. Och nån ny plastmatta blir det inte. Jag har spanat in ett spontat furugolv på Beijers som jag vill ha.


Bort med plastmattan! Det första vi hittade var en källarlucka som var mjuk som en svamp...


... och så här såg det ut där nere. Tråget förvarade man potatis i en gång i tiden.


Ruttet, ruttet, ruttet!


Fast på lite avstånd såg det ju ganska fint ut... :)


Källaren fylld med grus


Pappa visar vad han fixat så långt


Det tar sig! :) Fast en bekant som tittade in tvärstannade och sa "OJ!"
och lät närmast förskräckt...



Spelar roll att man inte kan baka i ugnen, vacker är den ändå!

När golvet är på plats ska jag måla runt fönstren (vill ha vitt och inte träfärgat), måla taket (vill ha halvblank färg), måla väggarna (har en hink sandbeige målarfärg stående)... och möblera efter eget huvud. Det ska bli så fint, så fint - och färgglatt! :)

Och så ska jag köpa en ny ytterdörr. Den som sitter där nu håller knappt ihop, och både glaset och ribborna på utsidan har vi redan bytt ut en gång.

Som om inte detta är nog ska vi bygga en veranda också! Ursprungsplanen var att den skulle sträcka sig längs hela husets framsida, men då det ligger en del stora stenbumlingar i vägen (de ligger så högt att det inte går att lägga verandan ovanpå) får vi nog tänka om och räkna en meter in från varje hörn. Dessutom ligger bagarstugedörren ett par centimeter högre än boddörren vid sidan av, så antingen får vi göra ett trappsteg utanför bagarstugedörren eller så bryta till verandan en aning. Och det skulle nog hursomhelst inte märkas, då hela huset är snett och vint!

Tidsplanen? Pappa ska fixa åsarna i höst, men sen händer inget mer förrän till våren. Men då blir det å andra sidan fullt upp...

... så jag hoppas att vintern går fort!


Bagarstugan i mitten, flankerad av ladugården och själva boningshuset


Kommentarer
Postat av: Marie

Jag gillar det där med att det nog inte kommer att märkas om ni bryter till verandan lite för att huset ändå är snett och vint! Du har inte funderat på att man kanske vill uppehålla sig på verandan och t.ex. ha något på den? Att titta på en sned veranda är en sak, men att vara på en lutande sådan undrar jag om det är samma sak

2011-09-07 @ 21:44:50
Postat av: Jenny

Tja, det är ju bara snack om ett par centimeter - så länge man inte spelar golf eller boule på verandan tror jag inte det kommer märkas så mycket. Dessutom har jag tänkt ha utemöblerna på den plana delen... :)

2011-09-07 @ 21:51:08
Postat av: Anki

Å, vad du kommer att få fint! Behöver du en bokhylla i färg finns en vacker röd på IKEA som kan vara lagom i både storlek och pris!



Spisen var ju jättevacker och där kan du ha allehanda ljus när höstmörkret faller på... Hög mysfaktor - hur ska du nu kunna bo kvar i Norge? ;o)

2011-09-08 @ 16:20:22
Postat av: Marie

Då är det ju lugnt! Kommer bli jättefint!

2011-09-08 @ 19:07:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0