Oktoberläsning

Ha! Den här månaden har jag varit effektiv på läsfronten!! Två bokprat med kort varsel - ett på norska, ett på engelska - gjorde att jag bland annat kastade mig över en del ungdomslitteratur för att förnya repertoaren. Dessutom har jag gått omkring med ljudböcker i öronen nästan all vaken tid (nåja, inte riktigt - men många timmar har det blivit), och bland annat bekantat mig med årets snackis:

 
E.L. James: Fanget (Fifty shades; 1) (digikort)
E.L. James: Bundet (Fifty shades; 2) (digikort)
Jag erkänner - jag blev nyfiken på vad allt ståhejet kring Fifty shades egentligen handlar om. Och vad hände? Jag fastnade. Ordentligt! Har sträcklyssnat på de två första böckerna - irriterad över att behöva ta paus för att ladda batterierna i digispilleren... :)
Historien i korta drag: unga och oerfarna Anastasia Steele möter mystiske och tilldragande företagsledaren Christian Grey, faller pladask men upptäcker snart hans minst sagt speciella sexuella preferenser. Törs hon ge sig in i ett förhållande med en man som kräver total kontroll och underkastelse?  
Böckerna hamnar i kategorin erotisk litteratur, och sägs i det avseendet vara välskrivna. Jag vet inte, jag - det här är inte precis min genre, så jag har ingenting att jämföra med. Men ärligt talat: måste varenda sexscen beskrivas så in i minsta detalj? Ingenting överlåts åt fantasin, och då menar jag ingenting. Fast det är antagligen det som är poängen.
Språkligt sett är E. L. James inte precis någon nobelpriskandidat, men å andra sidan är det ju inte för de litterära kvaliteterna folk slänger sig över historien. Och så dåligt tycker jag inte att det är, även om Anas till stadighet upprepade "himmel og hav", "svarte faen" och "heite hælvete" emellanåt blir rätt tjatigt.
Fifty shades började som så kallad fan fiction, med inspiration från Twilight-böckerna. Och visst, likheterna är där - ganska många för den som letar. Men så har det ju också visat sig vara ett vinnande koncept... :)
Bitvis känns det som att historien går lite på tomgång. Och när Ana och Christian har sex för femtielfte gång, då vet vi att hon kommer att få en fantastisk orgasm och att han kommer att ramla stönande över henne med ett saligt uttryck i ansiktet. Perfekt för den som läser böckerna för allt sexet, men jag tycker det blir lite tjatigt. Bok två slutar dessutom med en cliffhanger som känns lite långsökt och konstruerad och jag undrar om det finns tillräckligt driv kvar i historien för att hålla till en hel bok till. Det hade nog räckt med två. Men mina invändningar till trots - jag fängslas av den intensiva kärlekshistorien och vill väldigt gärna veta hur det går för Ana och Christian... så jodå, jag kommer helt säkert att sträcklyssna på den tredje boken också.
 
 
Toril Brekke: En blå kjole fra herr Hitler (digikort)
Det här är en bok som påminner om Linda Olssons Låt mig sjunga dig milda sånger. Den handlar om den oväntade vänskapen mellan en ung kvinna som bestämt sig för att ta sitt liv, och en gammal tysk dam på semester i Norge. Båda har de hemligheter som tynger dem, och båda fyller de ett tomrum hos den andra.
Det är en stillsam och fin historia, även om den saknar något av värmen från Linda Olssons bok, och Liv och Irmas öden inte griper mig på samma sätt som Agnes och Veronikas.
 
 
 
Linn T. Sunne: Lille ekorn
Ny, norsk ungdomsbok om ett viktigt tema.
Aurora är 14 år, duktig i skolan och stjärnan i handbollslaget. Hon har fullt upp, och inte tid att tänka på killar. Kompisen Josefine pratar hela tiden om Markus, som går på gymnasiet och som bara är sååå fin - men Aurora fattar inte vad hon ser hos honom. Själv tycker hon att alla killar antingen är barnsliga eller överdrivet självsäkra. Men så, efter en av handbollsträningarna, får hon ett sms av tränaren. Ett helt oskyldigt sms, han skriver bara att hon var duktig. Så kommer det ett till, och ett till... och innan Aurora vet ordet av, är hon upp över öronen förälskad i Gaute - snälla trygga fina Gaute som har varit hennes tränare i många år. Som är pappa till Dorte i klassen, som är gift och som är väldigt mycket äldre än henne...
Lättläst och trovärdigt - absolut en bok jag kommer att rekommendera till eleverna!
 
 
Charlotte Glaser Munch: Alt jeg vil er å kysse deg
Ännu en ny norsk ungdomsbok - på samma tema som den förra.
Sara är 14 år. Familjen har precis flyttat söderut efter nio år i Tromsø, och alla utom Sara trivs. Hon känner sig ensam och osynlig och saknar allt hon hade däruppe i norr. Vägg i vägg bor nyskilde Adam och hans lille son. Flera gånger i veckan sitter Sara barnvakt, och även om lille Ivar är en härlig unge är det efterhand inte för hans skull hon ser fram emot kvällarna i grannhuset - utan för att hon då får träffa Adam. Fantastiske Adam med de varma bruna ögonen. Adam, som ju är intresserad av henne också. Visst är han...?
Precis som Lille ekorn är det här en lättläst bok som väcker tankar. Och som jag tror kan gå hem hos tjejerna på min skola.
 
 
 
Jon Ewo: Respekt
Widar Aspeli: Psyko
Det här är två av böckerna i den nya lättlästserien "Skumring" (skymning). Kända norska författare har ombetts skriva lätt och spännande för att locka ovana och ovilliga läsare. Det är korta meningar, enkla ord - och tufft. Riktigt tufft. Respekt handlar om gängkriminalitet och droger, Psyko om att gå långt, alldeles för långt, för att få en tjejs uppmärksamhet. Båda böckerna berättas ur ett manligt perspektiv, med ett korthugget språk (i Respekt med en slags hiphop/rapstil inspirerad av Notorious B.I.G.). Och i båda böckerna rör man sig på fel sida om lagens råmärken. De är nästan lite obehagliga att läsa - våldet och brutaliteten beskrivs så självklart - men för en del av mina elever tror jag det här kan vara mitt i prick, både vad gäller texternas svårighetsgrad och att kunna diskutera innehållet efteråt.
 
 
Bali Rai: Dream on
Lättläst engelsk ungdomsbok från Barrington Stoke (förlaget som siktat in sig på läsovana ungdomar) om Baljit, som drömmer om att bli fotbollsproffs men vars föräldrar vill att han ska ta över deras fish'n'chips-butik. För att kunna delta på en uttagning för lovande fotbollsspelare går han bakom ryggen på sin mamma och pappa. Och frågan är om det är en särskilt god ide...
 
 
Anthont Masters: Stalker
En bok från samma förlag som Dream on. Huvudpersonen i den här boken heter Sarah. Hon är ihop med Chris, som dock visar sig vara både aggressiv och kontrollerande. När Sarah träffar en ny kille, Tim, törs hon äntligen avsluta förhållandet med Chris. Han tacklar inte avvisandet särskilt väl, och Tim tar med sig Sarah till sina föräldrars stuga i Cornwall för att hon ska kunna slappna av och känna sig trygg. Men hon kan inte släppa känslan av att vara förföljd och i fara. Inte utan grund, ska det visa sig...
Lättläst och spännande!
 
 
Katherine Kressmann Taylor: Address unknown
Den här boken har jag läst förut, men den tål att läsas flera gånger. Det är en brevroman i litet format - och visar i all sin enkelhet på hur nazismen förändrade samhället och gjorde vänner till fiender. Den fick ett enormt genomslag i USA när den kom ut i slutet av 1930-talet, och kom att påverka många amerikaners syn på nazismen och kriget. Den handlar om vännerna Max och Martin, båda tyskar som bott länge i USA. Martin återvänder till Tyskland medan Max, som är jude, stannar i USA. Breven de sänder varandra är till en början fyllda av kärlek och omtanke om den andre, men så blir Martin alltmer fascinerad av Hitler och hans idéer...
 
 
Lotte & Søren Hammer: Udyr (digikort)
Fem män hittas mördade och lemlästade i en gymnastiksal. För kommissarie Konrad Simonsen och hans kollegor blir det början på ett svårlöst fall. De mördade männen visar sig alla vara dömda pedofiler, som någon eller några har bestämt sig för att straffa. Och snart svänger opinionen i förövarnas favör - majoriteten av danskarna vill inte att polisen skall gripa de skyldiga. Offren har förtjänat att dö.
Men är det så enkelt? Om man tar lagen i egna händer, vad händer då med rättssäkerheten?
Den tjocke och litte buttre Konrad Simonsen är en trevlig bekantskap - jodå, han är ännu en i raden av manliga kriminalare med mer eller mindre trassligt privatliv, men han känns äkta och sympatisk.
 
 
John Irving: Siste natt i Twisted River (digikort)
Jag har aldrig tidigare läst något av John Irving. Om jag ska sammanfatta boken med ett enda ord, får det bli: lång. Herr Irving är fantastiskt ordrik. Emellanåt tänker jag "men kom till saken nån gång!" Å andra sidan är historien rätt fascinerande där den snirklar sig fram och tillbaka (inte direkt kronologiskt) genom ett halvt sekel och över stora delar av den nordamerikanska kontinenten. I centrum står en far och hans son, Dominic och Danny Baciagalupo, och deras vän, skogshuggaren Ketchum. En katastrofal händelse gör att Dominic och Danny tvingas fly från sitt hem i det lilla samhället Twisted River, och vi får följa det kringflackande liv som därefter blir deras lott. Historien är detaljrik och tempot i berättelsen därmed ganska långsamt. Lite väl långsamt, kan jag tycka. Det bästa med boken är beskrivningen av förhållandet mellan far och son, fyllt av kärlek och omsorg. Även Ketchum, som på sätt och vis är en del av familjen, har ett hjärta av guld under den hårdbarkade ytan.
Och precis som när jag läste Ron McLartys Jag minns att jag sprang (som förresten varmt rekommenderas) känner jag behovet av att ha en atlas i närheten för att kunna följa med på färden...
 
 
Jørn Lier Horst: Jakthundene (digikort)
En ny deckare med polismannen William Wisting i huvudrollen. Den här gången tvingas han följa ett svårlöst fall från sidolinjen då han suspenderas, misstänkt för att ha förfalskat bevis i en gammal utredning. Den person som den gången dömdes för mord har kommit ut efter 17 år i fängelse och säger sig ha bevis på sin oskuld. Är det möjligt? William Wisting, systematisk och noggrann av naturen, har naturligtvis inte begått något brott - men hur är det med hans kollegor? Har de alla rent mjöl i påsen? När så den pågående utredningen uppvisar alltfler likheter med det närmare två decennier gamla mordet, hopar sig frågorna. Grep de verkligen rätt man den gången?
Jag har läst många (om än inte alla) böcker i serien om den erfarne polismannen, och blev inte besviken den här gången heller!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0