Piteå

Den där hemlängtan som jag av och till har skrivit om, den har växt det senaste året och nu resulterat i att jag har sökt - och fått - jobb i Piteå. Den 1 februari påbörjar jag ett vikariat som filialföreståndare vid Sjulnäs bibliotek. Spännande...!!!
 
Jag har sökt ett par tjänster under hösten (var bland annat på intervju i Timrå), men det här är absolut den av tjänsterna som känns bäst! Ett kombinerat folk- och skolbibliotek (250 elever åk 4-9) i en kommun där man satsar mycket på läslust/litteraturförmedling/bokprat. Borde passa mig bra...! :)
 
Det här är dock lite pinsamt, men jag erkänner: jag har aldrig varit i Piteå. Eller, jo, jag åkte buss genom Piteå en gång för 20 år sen, men det räknas inte. Så jag har ingen aning om hur stan ser ut, eller Sjulnäs bibliotek för den delen. Intervjun genomfördes på Skype, nämligen. Fast jag har sagt att jag ska åka upp till Piteå en vända under jullovet för att bekanta mig med stan. Och kolla var min framtida arbetsplats ligger!
 
Tiden går fort, och jag inser att det kommer bli rätt stressigt framöver. Bara att packa allt... och så är det tusen praktiska saker att fixa. Först och främst: en bostad. Jag har mailat alla fastighetsägare jag hittat i Piteå (finns en förteckning på kommunens hemsida) men ingenting ledigt och kö typ överallt. Nåja, det ska väl ordna sig. Alla önskemål (2:a eller 3:a, balkong, parkering med motorvärmare, gångavstånd till centrum...) är av underordnad betydelse - nu är det tak över huvudet som räknas. Ska sätta in en annons i lokaltidningen och se om jag får något napp.
 
Sen är bilen en historia för sig själv. Nu är det fyra år sen jag registrerade om den. Att få norska plåtar kostade bortåt 90.000:- (en svindlande summa, men motorfordon är rejält mycket dyrare i Norge så hade jag sålt bilen i Sverige och använt summan till bilinköp på norska sidan hade jag fått en gammal skorv...). Nu är problemet att jag måste omregistrera den igen om jag ska ha den med mig (inom sju dagar, dessutom!). OK, det kostar inte lika mycket (ett par tusen, tror jag), men jag får ju inte tillbaka det jag betalade sist det begav sig. Och andrahandsvärdet är bra mycket lägre i Sverige, så det bästa vore att sälja bilen här och köpa en ny i Sverige. Men det är lite tid och mycket som ska klaffa... så jag har inte riktigt bestämt mig.
 
Det är naturligtvis inte bara enkelt att flytta. Jag har ju haft det väldigt, väldigt bra här i Mosjøen, och det kommer bli vemodigt att lämna vänner, kolleger, elever, skolan...
 
... men jag ska jobba till sista januari, så jag tröstar mig med att det finns lite tid kvar.
_ _ _ _ _
 
Över till nåt helt annat: vädret. Precis som meteorologerna sa så blev det ösregn. Nu är det +7 och det är slask, plask och delvis snorhalt. Julstämningen försvann rätt kvickt...
 
Det har gått ut varning för snöskred, översvämning och extrema regnmängder. Och frisk vind på det. Jojo.
 
Så här såg det ut i Mosjøen idag:
http://www.helgeland-arbeiderblad.no/nyheter/article7036551.ece
 
(lagom muntert för den stackars reportern som fick köra runt runt...!)

Kommentarer
Postat av: fislisan

OJ VAD VI LÄNGTAR TILL ATT DU KOMMER NÄRMARE OSS!
KRAM KRAM KRAM!!!!!!

2013-12-11 @ 09:25:48
Postat av: Ann Ingberg

Heja Jenny!
Du kommer nog att trivas i Piteå.
Det gjorde jag i 10 år.
Piteå är rankad högst i Sverige vad gäller skolan (även om det kanske inte säger så mycket!!).
Jag hade en kurskamrat på BHS som jobbade i Sjulnäs, då hette hon Monika Larsson, nu heter hon Mona Martinsson och jobbar på Strömbackaskolan, gymnasiebibliotekarie.
Lycka till!
Kram
Ann Ingberg

2013-12-11 @ 16:29:43
Postat av: Eva E

Å, vad kul att du kommer "hem" igen. S har ju pluggat i Piteå och längtar efter att beskåda/lyssna på ett stort nybyggt schabrak till orgel de har där (han ger mig nog en missnöjd blick över den beskrivningen är jag rädd), så rätt vad det är kommer vi och hälsar på i din bostad - även om det blir en yurta. Lycka till!
Kram

2013-12-11 @ 22:07:45
Postat av: Jenny

Ni är så välkomna!! Ska försöka få tag i en något mer ståndsmässig bostad även om en yurta kunde vara... jaaa... ganska intressant! ;)

2013-12-12 @ 22:25:18
Postat av: Jenny

Tack Ann! Ja, jag har hört att Piteå blev årets skolkommun, och bibliotekschefen (som händelsevis är en kursare från bibliotekarieutbildningen i Umeå) har berättat att man är bland dem som satsar mest i Sverige på bokprat. Perfekt! :)

2013-12-12 @ 22:28:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0