Modig

 
Vad är det med dagens tecknade filmer? Alltså, många är ju skitsnyggt gjorda med fantastiska effekter - det enda som inte övertygar är människorna. Som ofta är stereotypa, och gärna ser mer ut som karikatyrer än "riktiga" människor.
 
Jag såg Modig igår kväll, om ni undrar. Därav mitt lilla utbrott.
 
Disney Pixars Oscarsnominerade film utspelar sig i nåt som jag tror föreställer (typ) Skottland på (typ) vikingatiden. Huvudpersonen heter Merida. Hon är en tuff och livlig tjej som går sina egna vägar och inte alls har lust att uppföra sig som det enligt hennes mamma anstår en prinsessa (för jo, det är hon). Hon har ett fantastiskt häftigt rött hår - men ansiktet ser ut som nånting från en japansk mangaserie: plastigt, med jättestora ögon och med knepiga proportioner.
 
Hennes pappa är - som ni redan räknat ut - kung. Stor och stark. Väldigt stor och stark - och biffig så det förslår. Han ser mest ut som ett kylskåp:
 
 
Och så har vi klanledarna - vars söner ska tävla om Meridas gunst:
Deras söner ser inte bättre ut.
 
Men bortsett från detta är filmen jättesnyggt gjord. Vyerna över de skotska högländerna tar andan ur en!! (ja, jag tror fortfarande det måste vara där filmen utspelar sig, även om nåt som liknar Stonehenge dyker upp och denna formation väl tekniskt sett ligger i England)
 
Och själva budskapet med filmen - att det är viktigt att följa sitt hjärta - kan man ju inte säga nåt om. För att inte tala om att huvudpersonen är en tjej som vet vad hon vill och som står för det, och som inte tänker lägga sitt öde i någon annans händer.

En kommentar, dock: inte sjutton fanns det piñatas i Skottland på vikingatiden??
 
En kommentar till: undrar hur många som får med sig den lilla slutklämmen efter eftertexterna? Jag lät filmen rulla och vips - där kom en oväntad bonus. Som jag skrattade gott åt!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0