Oktoberböcker

 
Bjørn Sortland: Ho tok av seg blusen og sa ho var bibliotekar
Alltså, en bok med sådan titel måste ju bara läsas! :)
Historien handlar om Ivar, som är 40 år och oskuld, djupt religiös, och som inte har några som helst erfarenheter av det motsatta könet men som blir förälskad i varenda kvinna han möter. Och det måste väl ändå finnas någon för honom, han har ju så absolut inga stora krav? Så skall han, som har gett ut ett par diktsamlingar på eget förlag och därmed nästan är författare, leda en skrivarkurs för ett par nyss från fängelset utsläppta narkotikadömda damer, och då händer det saker... Plötsligt befinner de sig på den spanska solkusten, med rysk maffia lurande om hörnet - och mitt i alltihop kanske det ändå finns hopp för dumsnälle Ivar?
Det här är en söt liten bok! :)
 
 
 
Helga Flatland: Det finnes ingen helhet (digikort)
Det här är den tredje (och sista) boken om Tarjei, Trygve och Kristian som omkom på uppdrag i Afghanistan, och om hur de efterlevande tacklar förlusten. Precis som i de tidigare böckerna kommer olika personer i den hård drabbade lilla bygden till tals; den här gången bland annat läkaren Ragnhild som mött alla familjerna i sorgearbetet och som själv inte är oberörd av det som hänt, och Bjørn - den ende av ungdomarna som kom levande tillbaka, men som dras med skuldkänslor och som inte ser det som självklart att han var den av dem som hade tur.
Jag tror jag har skrivit det tidigare - att det överraskar mig att jag tycker så mycket om böckerna. Och denna den tredje är precis lika bra som de andra.
 
 
A.J. Kazinski: Den siste gode mann (digikort)
Den här historien bygger på en gammal judisk myt om att det till varje tid finns 36 goda människor på jorden, utsedda av Gud för att vara en motvikt mot all ondska. Utan dem väntar undergången... och någon håller på att ta livet av dem. Innan de dör framträder en slags brännmärken på kroppen. När Niels Bentzon vid Köpenhamnspolisen börjar sätta sig in i saken uppdagar han - assisterad av astrofysiker Hannah Lund - att märkena har formen av siffror på ett stort antal olika språk. Siffran visar vilken god människa i ordningen som mist livet. Och man har kommit till nummer 35...
Boken har fått strålande recensioner och sålts till en rad länder - men jag föll inte för den. Tror det hänger samman med att jag inte riktigt köper historien. Visst, jag kan gå med på lite av varje, men här är det nånting som gnisslar lite.
 
 
Sarah Lark: Den lange, hvite skyens land (digikort)
Först av allt: den här boken är lång. Det är en fängslande historia, men den kunde nog kortats ner lite (ljudboken är närmare 26 timmar). När det är sagt - nu har jag hittat en uppgift på nätet om att detta är den första boken i en trilogi. Oj...!
Maoriernas namn på Nya Zeeland är Aotearoa - vilket betyder just 'den lange hvite skyens land'. Det här är en historisk roman som tar sin början år 1852 när två unga kvinnor reser från England till det förlovade landet på andra sidan jorden, där de båda skall giftas bort med för dem okända män. Rikemansdottern Gwyneira Silkham och guvernanten Helen Davenport lär känna varann under den långa sjöresan, och en livslång vänskap tar sin början. Livet i det nya landet blir inte vad någon av dem hade förväntat... Gwyneira blir en del av familjen Warden, som framgångsrikt driver med fåravel. Helen gifter sig med Howard O'Keefe, som en gång samarbetade med Gwyneiras svärfar men som nu är hans svurne fiende. Antipatin mellan de båda familjerna skall komma att få långtgående konsekvenser... men ingenting kan rubba de båda kvinnornas vänskap.
 
 
Becca Fitzpatrick: Finale
Det här är den fjärde och sista delen i serien om Nora och Patch. Nora, som trodde hon var en helt vanlig tonåring - ända tills den fallne ängeln Patch kom in i hennes liv och förändrade allt.
Jag ska inte avslöja så mycket för den som eventuellt läser böckerna, men kan konstatera att det drar ihop sig i striden mellan fallna änglar och nephilim. Det blir en kamp på liv och död - med Nora och Patch i händelsernas centrum. Kan deras kärlek övervinna alla faror?
Jodå. Det blir lite sliskigt emellanåt. Det är skälvande händer och brännande blickar, och upprepade försäkringar om att den ena inte kan leva utan den andra. Och däremellan både djävulsdrycker, svärdkamp och ond bråd död. Men jag faller för det... :)
 
 
Jonas Jonasson: Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant (CD-bok)
Det har sagts att Allan Karlsson, bokens hundreårige huvudperson, är en svensk motsvarighet till Forrest Gump - och jodå. Allan har en förmåga att hamna i händelsernas centrum, oavsett om det rör sig om det spanska inbördeskriget eller i utvecklingen av atombomben. Och i likhet med Forrest Gump framstår inte Allan som den allra vassate kniven i lådan.
Det är emellanåt väldigt underhållande - men det finns också partier som jag tycker går på tomgång. Och ibland blir det bara lite för mycket. Det är dessutom oväntat våldsamt här och där, med gangsters som - visserligen oavsiktligt - tas av daga och vars kroppar därefter göms på sinnrikt vis. Bäst är Allans och hans kumpaners förklaring på detta, när åklagaren gör vad han kan för att sätta dit dem. Då skrattade jag högt - författaren har fantastiskt livlig fantasi... :)
Mycket i boken känns som gjort för att filmatiseras, så ja - jag ska absolut se filmen när den kommer!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0