Bedrövlig lässommar

Jo, faktiskt. Tror aldrig nånsin att jag läst så lite på en hel sommar som i år. Höll på tills typ mitten av juli innan jag kom mig igenom den enda ungdomsboken (som jag dessutom började med långt innan midsommar), och sen blev det omläsning av Crossfire-serien som var ungefär så mycket som min hjärna orkade ta in. Och inte en enda ljudbok. Inte en enda!!
 
Fast nu har jag - omsider - kommit ut ur svackan. Den senaste månaden har det blivit en hel hoper böcker, inte minst på grund av alla inbokade bokprat. Visst, jag återanvänder ju en hel del gamla godingar, men måste ju hänga med i utgivningen av nya böcker också! Jag har funderat på att börja om med mina månadsrapporteringar, ni vet de där när jag skriver ner mina tankar om alla böcker jag läst. Fast jag vet inte riktigt när jag ska hinna... startar med en light-variant den här gången, så får vi se sen.

Ljudböcker:

 
 
Marklund: Järnblod
Jag brukar reta mig en del på Annika Bengtzon. Hon är bara lite "too much". Fast i den här boken känns hon ändå ganska sympatisk. Och det är ett helt OK avslut på serien.

Läckberg: Lejontämjaren
Samma invändning här som ovan - jag är inte överdrivet förtjust i Erica Falck. Men precis som Annika Bengtzon så verkar hon faktiskt ha mognat en del. Och det är en rätt spännande historia.

Lagercrantz: Det som inte dödar oss (Millennium; 4)
OK, jag har inte riktigt lyssnat klart (det återstår ett par timmar), så det är väl strängt taget för tidigt att rapportera. Men i alla fall...! Egentligen var jag lite tveksam till om jag ens ville läsa/lyssna på den här, eftersom jag tyckte så himla mycket om Stieg Larssons böcker och inte visste om den nya boken skulle leva upp till förväntningarna. Om berättarstilen är densamma ska jag låta vara osagt (det är ju rätt länge sen jag läste de tre första böckerna, och det kanske är bra) - men nog tycker jag att den här är rätt så spännande! De delar som handlar om utvecklandet av datorer med artificiell intelligens går visserligen så långt över huvudet på mig att jag tappar tråden, men ändå. Och det är trevligt att återse Mikael Blomkvist och Lisbet Salander... :)

Barn- och ungdomsböcker (i urval):


Kerr: Flickan med glasfågeln
Sträckläste! Fascinerande historia om föräldralösa Edie som skickas till internatskolan Knight's Haddon för att hålla ögonen på prinsessan Anastasia, som säger sig bli bestulen av sina medelever och känner sig otrygg. Ligger det något i det, eller håller hon på att bli tokig? Snart uppdagar Edie att de är flera på den stränga skolan som har hemligheter. Vem kan man lita på...?
Lite Eva Ibbotson-feeling över berättelsen. Rekommenderas! :)

Forman: Om jag stannar
Forman: När jag lät dig gå
Ännu mer sträckläsning. Har hört mycket positivt om böckerna (de har några år på nacken), men först nu har jag tagit mig an dem. Det ångrar jag inte! Första boken börjar med att Mias familj kraschar med bilen. Mamma, pappa och lillebror dör, Mia svävar mellan liv och död - samtidigt som hon ser händelseförloppet utifrån (det är hon som är bokens berättare). Ska hon kämpa för att överleva trots att hon förlorat sina närmaste, eller ska hon släppa taget?
SPOILER! Den andra boken utspelar sig tre år senare - jo, Mia lever. Den här gången berättas historien ur pojkvännen Adams perspektiv - Adam som alltid funnits där för henne, men som hon gjorde slut med när hon börjat återhämta sig efter olyckan. Han lever ett destruktivt liv, och nånstans innerst inne har han alls inte kommit över Mia. Och så vill ödet att de stöter på varandra igen...

Dessen: Mycket mer än så
Feelgood! Handlar om 17-åriga Auden, superduktig i skolan men utan socialt nätverk. Föräldrarna är karriärister som aldrig låtit henne ha en riktigt barndom. Nu är det sommarlov, ett lov som Auden - utan att hon riktigt vet hur det gick till - ska tillbringa hos pappa, hans nya fru och nyfödda dotter ute vid kusten. Auden kan inte sova på nätterna, och ger sig ut i den lilla staden för att få tiden att gå. Där möter hon Eli, sömnlös och plågad av sina egna demoner. Vänskapen växer sakta fram... och kanske mer än så?

Holmberg: Ficktjuvens vän (Hittebarnet; 1)
Handlar om Örn, som växer upp med sina bröder Måns och Grels i en stuga i skogen. Föräldrarna är döda sen länge. De äldre bröderna är tjuvar, förstår Örn, även om de inte pratar så mycket om det. En dag åker de fast - och hamnar i fängelse. Örn bestämmer sig för att försöka befria dem - till sin hjälp får han ficktjuven Marta, som lär honom att överleva i staden. Men snart är någon även ute efter Örn och han får fly för sitt liv.
Spännande historia från förr, första delen i en serie.

Johansson: Fullmåne
Lukas, hans storasyster Annie och deras mamma flyttar in i ett gammalt, läskigt hus. Det är nåt med stället som gör att ingen av Lukas och Annies kompisar nånsin vill följa med dem hem, och morbror Mac varnar dem från att gå upp på vinden. Men Lukas hör konstiga ljud där uppifrån, och en natt kan han inte låta bli att gå upp dit. Det borde han inte ha gjort...
Rysare för slukaråldern!

Johansson: Galgbacken
Hela Lykkes släkt har samlats på landet för att fira midsommar. Jättetråkigt, tycker Lykke, och vandrar iväg för att se sig omkring. Med sig har hon den fina gamla berlocken som hon fått i födelsedagspresent av moster Teddy. Men plötsligt börjar berlocken snurra, och Lykke tycker sig höra en röst som viskar. Det känns så verkligt... och snart är Lykke indragen i en historia som utspelade sig på platsen många år tidigare. Mysläskigt.

 
Stark: En liten bok om kärlek
"Mamma och pappa döpte mig till Fred. Men det hjälpte inte. Det blev krig i alla fall."
Fantastiskt mysig historia!!

Gesén: Alva rymmer
Första boken om Alva. Hennes föräldrar ska skiljas. Hon är så arg! Och då räcker det minsann inte med att bara släppa ner mammas och pappas tandborstar i toalettstolen... Roligt och tänkvärt.

Angerborn: Pussar & PS
Vad händer när både Johanna och Emma blir kära i samma kille...?

Reeve: Oliver och havsperukerna
Tokroligt om Oliver, vars föräldrar är upptäcktsresande. Nu har de upptäckt allt som går, och ska äntligen slå sig till ro i sitt hus vid havet. Fast det var innan det visade sig finnas vandrande öar i bukten utanför...
Egentligen tror jag det är mer vuxen- än barnhumor i boken, i t.ex. namn som Sarkastiska havet (där tångruskorna är - just det - ytterligt sarkastiska).

Svingen: Mustrubbel
Hubert krånglar alltid till det för sig. Den här gången har han räddat livet på sex vita möss, som han tar med sig i sin ryggsäck till skolan. Där smiter de förstås - och det blir full kalabalik...


Medeltidstema i åk 4-5:

Cushman: Matilda Ben
14-åriga Matilda har växt upp med Bibeln, Gud och latinet som enda rättesnören - därför blir det en chock när fader Laufredus lämnar henne hos kotknackerskan Röda Peg i Bengränd där hon får jobba som tjänsteflicka. Matilda har aldrig arbetat förr, men värst av allt är att alla människor runt henne är så obildade! Men lite i taget lär hon sig att det kan finnas mer än en sanning, och att prästen som undervisat henne kanske inte har haft alla svar...



Nicholls: En lilja, en ros
14-åriga Ellinor växer upp utan jämnåriga, tills Dan kommer till Hardford Castle. Han ska gå i lära och bli riddare. De blir bästa vänner - och kanske mer än så... Men Ellinors far har planer för henne - han vill att hon ska gifta sig med hans gode vän William, och därigenom knyta viktiga band mellan familjerna. Men Ellinor vill inte, hon älskar ju Dan! Men har hon nåt att säga till om över huvud taget?

Johansson: Flykten
14-åriga Tova (alltså, vad är detta, var alla flickor på medeltiden 14 år gamla???) flyr från staden med ett litet knyte. Det innehåller något som hon har stulit - och åker hon fast riskerar hon att bli hängd. På sin väg möter hon jämnårige Sote, och han lovar att hjälpa henne. Men så får de kungens soldater i hälarna...

Johansson: Riddarsvek
Hm... minns jag rätt är Ebba i den här boken bara 13 år! Hon lämnar klostret där hennes bror har placerat henne, efter att hon hört ett viskande samtal mellan två av nunnorna. Hon kan inte tro det hon får höra och bestämmer sig för att ta reda om det är sant. Det rör hennes bror Falke...

Och så några böcker jag inbillar mig att jag ska hinna läsa/läsa om,
innan bokpratet i Norrfjärden nästnästa vecka:

Tiiainen: Älskade Mikael

Sandhagen: En av dem

Cohn/Levithan: Nick & Norahs oändliga låtlista

Rooney: Flodvågen

... plus att jag nog kommer bläddra igenom ytterligare ett antal för att friska upp minnet. Planen är att presentera ca 15 titlar per årskurs. Önskar att jag haft vett att skriva ner stolpar om alla böcker jag läst för att snabbt kunna repetera, men icke då. Har visserligen blivit duktigare med tiden, men det finns fortfarande förbättringspotential...

Ja, och på ljudboksfronten kommer det framöver att handla om tredje boken om Fin Mcleod, Lewispjäserna av Peter May. Tokgillar de två första och hoppas avslutningen blir lika bra!

Hm. Nu blev det visst en ganska lång presentation i alla fall. Och vips, så blev klockan mycket mer än jag tänkt - hög tid att packa inför veckan på Holmön. Hej svejs!

Kommentarer
Postat av: Eva Edsfors

Halloj i älgskogen!
Nyaste Wessnert, Niccolo Bruni & piraterna, handlar om Sketna Gertrud och hennes tvillingflickor, som inte är 14 år. Jag tror att den skulle passa dina 4-5or ganska bra. /Eva E

2015-10-09 @ 10:59:29
Postat av: jenny

Hej kompis! Tack för tips! :)

Hoppas allt är bra därnere i Övikstrakten!

2015-10-09 @ 13:34:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0