Marsläsning

Så här blev det på läsfronten i mars...

Vuxenbok:

 

Jussi Adler-Olsen: Den grenseløse (digikort)
Ah! Helge Winther-Larsen är min absoluta favorituppläsare, särskilt när det gäller böckerna om Avdeling Q! Nu är i och för sig det här inte den bästa boken i serien - men bra ändå. Och samspelet mellan Carl, Assad och Rose är lika underhållande som vanligt. Den här gången tar de sig an ett fall med en smitningsolycka på Bornholm 20 år tidigare. Var det verkligen bara en olycka, eller var det mord?

Barn- och ungdomsböcker:


 
Robert Swindells: Ruby Tanya (har läst den förr men den tål att läsas om)
Förfärande aktuell bok - synd att den inte finns på svenska. Handlar om Ruby Tanya (döpt till detta därför att hennes nationalistiske far tycker det låter som "Rule Britannia") och hennes bästa vän Asra som bor i ett läger för asylsökande i utkanten av den lilla staden Tipton Lacey. En bomb detonerar på skolan - och främlingsfientliga element, med Ruby Tanyas pappa i spetsen, lägger genast skulden på de asylsökande som i deras ögon är ett gäng terrorister. Stämningen blir mer och mer otäck, och mitt i alltihop får Asra och hennes familj sitt avvisningsbeslut. Ruby Tanya är förtvivlad och vill göra allt för att hjälpa sin vän. Även om hon därmed går emot sin far...
Citat ur boken (efter att en stor banderoll hängts upp på vägen förbi flyktinglägret med texten
"Alien brats go home"):
[Asra:] - Mr Shofiq says if we learn village history, we will fit in.
I believe him before, but now I think it might not be enough.

- No, murmured Ruby Tanya. It'd take an invasion from Mars
to make some people see we're all Earthlings.

 

Sara Kadefors: Billie - avgång 9:42 till nya livet
Billie bor med sin mamma. Eller, det skulle hon göra om mamma var frisk och kunde ta hand om henne. men mamma är sjuk och Billie placeras i fosterhem. I en familj som verkar alldeles perfekt på ytan, men där Billie snart förstår att nånting är fel. Kanske kan hon med sitt nyfikna och brådmogna sätt få familjen att öppna sig och våga prata om vad som hänt?
En suveränt bra bok om en härlig och modig tjej!

 

Bali Rai: Gamla hundar, nya vanor
Harvey och hans familj flyttar in i ett hus på en gata med många invandrarfamiljer. Grannen, Mick, är sur och vresig och menar att allt var mycket bättre förr, när det bara bodde engelsmän där. Alla tycker illa om honom, men Harvey undrar om han verkligen är så elak bakom den vresiga fasaden...

 

Johanna Lindbäck: Lite ihop
Majken förstår inte varför bästisen Tessan helt har slutat prat med henne. De som alltid kunnat prata med varann om allt! Så visar det sig att Tessan är kär - i Dexter. Och att killar är det enda hon tänker på. Majken är inte speciellt intresserad, så det är nog därför Tessan inte bryr sig om henne längre. Så börjar Ivan i parallellklassen, och Majken börjar prata med honom när de båda sitter och väntar utanför musikskolan en eftermiddag. Majken kommer på en plan - om hon kan få med Ivan på idén finns det faktiskt nåt hon kan göra för att väcka Tessans intresse...

Katarina Kieri: Vero hit & dit
Markus vill så gärna bli vän med Vero, den nya tjejen i klassen, hon som inte är som alla andra. Och till slut vågar han fråga. Och hon vill! INgen av dem har det så lätt hemma; Markus med en mamma som är sjuk så att han jämt måste smyga och vara försiktigt, Vero som har en pappa som måste flytta från jobb till jobb. Nu ska de snart flytta - igen. Men Vero vill inte! Och Markus vill inte heller - nu som han äntligen fått en vän! Tillsammans försöker de komma på en plan för att Vero ska få stanna.
Superfin och mysig bok om vänskap.

Gudrun Wessnert: Sketna Gertrud och kung Magnus kalas
Rolig bok om medeltiden! Det är tiden för kung Magnus kröning, och när hans chefskock blir biten av en råtta i fingret och dör är goda råd dyra. Sketna Gertud syltekona får jobbet i hans ställe. Hon är änka med fem barn - som ibland hjälper henne, men lika ofta ställer till det. Ordentligt...!

Stefan Ljungqvist: Blodsband (Monsterflickan; 1)
Mira är annorlunda. Hon blir mobbad, får veta att hon är ful och konstig och att ingen vill veta av henne. Hon är arg och ledsen och vill inget hellre än att vara som alla andra. Men det är hon inte - på nätterna förvandlas hon, får klor och reser ragg - hon är både monster och människa. Och när hon får veta att hon har en lillebror, och att han hålls fången hos Monstermyndigheten, då måste hon bara dit och försöka rädda honom. Även om det är livsfarligt. Kanske kan hon nu ha nytta av de där egenskaperna hon egentligen inte vill ha...?

 
Robert Swindells: Krigslist
Det är mitt under andra världskriget. Dan har förlorat sin pappa, han har stupat i strid, och det är bara Dan och mamma kvar. Han måste jobba extra för att de ska ha råd med mat, och det är under en av helgerna i trädgården på Winton Hall som Dan anar att nånting inte står rätt till. Medan han gräver, hackar och planterar ser han mystiska spår, och snart lägger han ihop två och två. Men det behövs bevis... för vem ska annars tro honom? Spännande och lättläst om kampen mot nazisterna.

 

Rebecka Åhlund: Flickan på tavlan 
Ella stönar när hennes föräldrar köper ett torp på landet. Nu ska hon tvingas sitta där och ha långtråkigt varenda helg, medan alla kompisar är kvar i stan! Men det blir inte så långtråkigt, för redan första kvällen märker Ella att det är nåt speciellt med stället. Spökar det? Ella blir inte rädd, men nyfiken. Det är nåt med den där tavlan, den som föreställer en flicka i smutsig klänning. Vem var hon? Och framför allt - vad vill hon?

 

Martin Widmark: Nelly Rapp och de små under jorden
Nelly följer med sin kompis Valle till ålderdomshemmet för att hälsa på hans gammelfarfar, och redan när de kommer dit anar de oråd. Alla gamlingarna ser ut som om de ska somna, stället håller på att förfalla - och sen verkar saker försvinna. Runda saker - apelsiner, krocketklot, glödlampor... Vem är det som tar allt?? Spåren - de pyttesmå spåren - leder ner i källaren...

Mia Söderberg: Uppdrag spöka (Spökena på Kråkinge slott)
Människor är inte rädda för spöken och vampyrer och sånt längre. Det är illa, för monstren som bor på Kråkinge slott blir vräkta om de inte lyckas skrämma nån snart. Men det har flyttat in en ny familj i den gamla prästgården - dem kan man säkert skrämma livet ur! Fast det går inte riktigt som monstren har tänkt sig... :)

Douglas Foley: Habib - meningen med livet
Första boken om en skön kille! Habib hatar att skriva dagbok, men hans fröken tvingar honom. Och efter ett tag är det faktiskt inte så illa. Han skriver om sin familj, om vardagen i förorten, om kompisarna... och han gör det med humor och smarta iakttagelser. 

Bengtsson/Lövkvist: Den falske riddaren (Alvas mysterier)
Deckargåtor för barn, tidigare publicerade i Kamratposten. Varje gåta/berättelse är på 3-4 sidor, svar finns längst bak i boken om man inte lyckas klura ut dem själv! :)

Torsten Bengtsson: Försvunnen
Olle och Adam är bästa kompisar, går i samma klass och spelar fotboll ihop. Olle har det bra hemma - men inte Adam. En kväll är det så illa att han ger sig av hemifrån. När han inte kommer hem igen blir polisen inkopplad - och Olle kan inte sluta tänka på att han borde sett att nåt var fel. En allvarlig bok barnmisshandel, men också om vänskap och om att det kan finnas en väg ut ur eländet om man vågar prata om det.

 
Kristin Butcher: En sista ledtråd
Lättläst ungdomsbok om två killar som ägnar sig åt geocaching och snubblar över en märklig cache som leder dem från skattgömma till skattgömma... finns det verkligen en belöning att hämta, som ledtrådarna antyder, eller har de blivit grundlurade?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0