90-årsjubileum

Häromveckan firade Sjulnäs bibliotek 90-årsjubileum! Eller, om man ska vara petig: biblioteksverksamheten i Infjärden. Det allra första biblioteket, som drevs i JUF:s regi (Jordbrukare-Ungdomens förbund) slog upp portarna år 1926, i det gamla gästgiveriet (som idag är rivet). Sedan dess har biblioteket flyttat flera gånger innan man 1985 fick lokaler i Sjulnässkolan.

För att fira de gångna 90 åren arrangerade vi vad vi kallade en "historisk kväll"! :)
Vi hade satt samman en utställning (som står kvar i biblioteket året ut, kom och titta), byaforskarnas ordförande Nils Dahlbäck höll ett engagerat föredrag om biblioteksutvecklingen från den första tiden och fram till idag (han började med att poängtera bibliotekens betydelse för att värna det fria ordet, då liksom nu), och dessutom hade vi bjudit in Pitebygdens forskarförening som informerade om sin verksamhet och om sitt senaste projekt "Porträtt i Norr", samt om DNA-forskningens betydelse för släktforskning. Och så bjöd vi på fika. Hembakt, förstås.

Alltså. Det blev en himla trevlig kväll! Det kom dryga 20-talet besökare, som alla verkade trivas. Dessutom var vi fyra tidigare och nuvarande bibliotekarier på plats, plus den nye bibliotekschefen som tillträder efter årsskiftet.

Vi försökte utan framgång locka Piteå-Tidningen till evenemanget - så då skrev jag helt sonika ihop några rader och skickade in. Och baske mig, vi fick både text och bilder på tryck! :)

Utställningen, med allt från den gamla depositionslådan till förvärvskataloger och statistikdito:

 
Den allra första förvärvskatalogen från 1926:
 

Nils Dahlbäck berättade kunnigt och engagerat om bibliotekets historia, och också om arbetet med band 2 av Roknäsboken som väntas komma ut under 2017:
 
 
Artikeln i PT:
(OBS! Halva bildtexten försvann under bilden av oss anställda. De har missat de två personerna längst till vänster - Gunnel Gunneland Dahlbäck, bibliotekarie från slutet av 90-talet och fram till 2007, samt Johan Söderberg, ny bibliotekschef från årsskiftet, idag bibliotekarie på Strömbackaskolan)
 
 
Det gamla gästgiveriet där bibliotekets historia tog sin början - förstoringen är en gåva till biblioteket från Roknäs byaforskare. Den uppskattar vi, och nu har den en hedersplats precis bakom vår informationsdisk så att alla kan se den!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0