Decemberläsning

Tja, under julledigheten har det knappt blivit tid att läsa alls - de tre små syskonbarnen har tagit den mesta tiden i anspråk... :)

Men det här har jag i alla fall betat av sen förra uppdateringen (i vanlig ordning tar jag inte med alla barnböcker, visserligen skulle listan bli mycket längre och mer imponerande då, men det känns som lite "fusk" med alla kort-korta böcker):
 
Vuxenböcker

Bara en... och ingen jag kan rekommendera...




Kepler: Playground
Nä. Nä. Nä. Den här gillar jag inte ALLS! Fattar egentligen inte varför jag ens bryr mig om att lyssna ända till slutet (har ett par timmar kvar) - har väl att göra med den Johanssonska envisheten... Jag älskar Keplers böcker om Joona Linna, och trodde i min enfald att det här skulle vara nåt liknande. Så icke. Handlar om Jasmin, som i samband med ett militärt uppdrag skadas svårt och svävar mellan liv och död. När hon vänder tillbaka berättar hon om dödsriket som liknar en kinesisk hamnstad, och hur man ska bete sig där för att få behålla sitt visum och återvända till de levande. Ingen tror henne förstås. Faktiskt är det så illa att hon betraktas som psykotisk och hon tvångsvårdas på psyket. Några år senare är hon och den femårige sonen inblandade i en trafikolycka. Dante svävar mellan liv och död, och Jasmin inser att hon måste ta sig till hamnstaden för att hjälpa honom tillbaka - han kommer inte ha en chans när triaden och andra kriminella försöker lura av honom hans visum. Så hon tar sig dit igen. Och... nä, jag ska inte berätta mer.
Säkert en bra bok för den som köper konceptet, men jag blir mest bara irriterad.

Barn & ungdom

 
 
Ollmark: Inmurade (Firnbarnen; 1)
Läskig historia om tre elever i den lilla Firnbyskolan, som upptäcker något fasansfullt i den nyrenoverade slöjdsalen i källaren. Någonting hände därnere en gång i tiden, något som har hållits dolt sedan dess men som nu riskerar att slå mot alla som vågar sig ner dit. De vuxna tror inte på Leo, Natta och Teddy, så de bestämmer sig för att ta saken i egna händer... 

 

Thor: Dit ljuset inte når
Handlar om Johan som växer upp på barnhem. Förhållandena är fruktansvärda, och en dag lyckas han rymma. Han klär sig i flickkläder för att undkomma upptäckt - Johan blir Johanna - och får anställning som påkläderska hos ett kringresande teatersällskap. Men han bekymrar sig för att bli påkommen - hela hans tillvaro bygger ju på en lögn - och det finns faktiskt någon som känner igen honom. Någon som inte tror sina ögon, och som är beredd att göra vad som helst för att Johan inte ska få reda på vem han egentligen är och hur det kom sig att han hamnade på barnhemmet... Fascinerande historia i Eva Ibbotsons anda! (tänk Resan till River Sea eller Kazans stjärna, till exempel).

Rayban: Blindträff
Lättläst bok som jag läst förut men inte riktigt kom ihåg. Mysig historia om Marie som sitter ensam hemma efter att ha gjort slut med sin pojkvän. Så ringer telefonen - en felringning från en taxifirma, visar det sig. Men killen som ringde fel ringer upp på nytt då han tyckte Marie lät trevlig och gärna vill prata mer med henne. De fortsätter ringa varann, och Marie undra om man kan bli förälskad i någon man aldrig träffat. Så småningom börjar de fundera på att träffas på riktigt - men tänk om de blir besvikna?

 

Melin: Demonpassning
En bok som de yngra barnen nog kommer att gilla - om Vanja och hennes kompis Livia som är barnvakter åt grannens lilla Tuva. En unge som är så busig och besvärlig att de är övertygade om att hon är besatt av en demon. Och sådana kan man driva ut, har Livia hört. Så det måste de ju testa! :)

Susan Ee: Änglafall (Penryn & tidernas slut; 1)
Påminner en del om Fallen ängel (med uppföljare) av Becca Fitzpatrick. Världen har invaderats av änglar med ont uppsåt och Penryn, hennes mamma och lillasyster Paige försöker överleva i det kaos som uppstått. Men när mamma blir galen och lämnar dem och Paige rövas bort av några av änglarna, är Penryn desperat. Så desperat att hon slår sig samman med den skadade ängeln Raffie, även om hon inte för en sekund litar på honom. Men han är den ende som kan leda henne till Paige. Om det inte är för sent...



Cohen & Levithan: Nick & Norahs oändliga låtlista
Den här hade jag tänkt hinna läsa innan högstadie-bokpratet i Norrfjärden i oktober, men inte förrän nu har det blivit av. Nick och Norah möts på en klubb en sen kväll efter Nicks spelning med bandet där han är basist. Båda har anledning att undvika sina ex, och spontant frågar Nick om Norah vill vara hans flickvän i fem minuter bara för att avleda uppmärksamheten. Ingen av dem kan ana vad det kommer leda till... och vi får följa dem genom New York-natten som förändrar bådas liv.

Jahapp. Då är det väl dags för en slags års-sammanställning. Fast det får bli en annan dag... :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0