Böcker i januari & februari


Mäh. Jag har alldeles tappat styrfarten vad gäller att blogga om de böcker jag läst. Inte har jag gjort nån sammanställning av 2015-böckerna heller... och nu är det nog lika bra att lämna det därhän. Nytt år, nya föresatser - får skärpa mig framöver istället! :)

Det har blivit rätt många böcker under årets första månader - mest beroende på att jag haft en stor mängd bokprat, och snart använt alla titlar jag sen tidigare läst in mig på. Bara att trycka in en hel hoper nya... alltså, jag gillar ju verkligen att läsa böcker, men när man blir sittande vid köksbordet till efter midnatt flera kvällar i veckan för att man ligger efter - då blir det lite väl hektiskt...

Det här är de böcker jag kommer ihåg (minus de allra tunnaste och mest lättlästa som jag hoppar över). Har säkert missat nån, men då får det vara så. Skriver inte så mycket om varje, då tar det här inlägget aldrig slut!
 
Vuxenböcker (tillika ljudböcker):

Viveca Sten: I sanningens namn
Senaste deckaren i raden om Nora Linde och Tomas Andreasson. Denna gång utspelar sig handlingen under midsommarhelgen, när ett barn försvinner från ett seglarläger i Sandhamn. Hyfsat spännande, men jag tycker nog att tidigare böcker varit snäppet vassare.

Jo Nesbø: Midnattssol
Äsch då, upptäckte först efteråt att detta var den andra (visserligen fristående) boken i serien. Nästan ett slags parodi (eller i alla fall flört med) 70-talets hårdkokta deckare. Inte dålig, men möjligen inte riktigt i min smak - även om herr Nesbø som vanligt lyckas få till intrigen himla väl (påminner i upplägget om Huvudjägarna, tycker jag).

Jonas Jonasson: Mördar-Anders och hans vänner
Underhållande och dråplig, precis som Hundraåringen, men det blir lite too much emellanåt... denna gång om en före detta, numera nyfrälst, mördare (inte den vassaste kniven i lådan om man säger så) och hans "kumpaner" - en avdankad kvinnlig präst och en bitter receptionist - samtliga på flykt undan element i den undre världen som de lurat på stora penningbelopp. Har i ärlighetens namn ett par timmar kvar av boken, men räknar med att jag hinner lyssna färdigt längs E4:an söderut imorgon.

Barn & ungdom:

Laurie Halse Andersen: Skärvor av minnen
Om en tonårstjej och hennes pappa - som är tidigare soldat och lider av posttraumatisk stress. Hayley har i många år tvingats ta hand om sin far, när han egentligen borde vara den som tar hand om henne. De har flackat kors och tvärs i USA men nu slagit sig ner i pappans hemstad. Hayley lär känna Finn, och långsamt börjar hon öppna sig för honom. Fantastiskt fin kärlekshistoria, men också om hur det är att ha en förälder som har det svårt.

Sarah Lean: De hundra hästarnas hemlighet
Handlar om Nell som mot sin vilja måste tillbringa påsklovet hos sin moster och kusinerna på landet. Det blir början på nåt som kommer förändra hennes liv. Fin tom vänskap, kärlek och släktband.

Jacqueline Wilson: Valarnas sång
Fantastiskt fin berättelse om Ella, vars mamma hamnar i koma i samband med att lillebror Sam föds. Ella måste tackla sin knäppe styvfar, kompisarna som inte förstår henne och rädslan över att mamma kanske aldrig blir frisk igen...

Kerstin Lundberg Hahn: Skuggan i väggen
Mysläskig bok om en tjej som flyttar in i ett gammalt hus och snart förstår att det döljer en hemlighet...

Neil Gaiman: Odd och frostjättarna
Fantasybok om en ung pojke under vikingatiden, som lämnar sitt hem och möter tre varelser som visar sig vara asagudar i djurskepnad.

Johan Unenge: Gröna kråkor
Om tre killar som älskar att åka snowboard. Och att spana på tjejer. När de får kontakt med tre tjejer som är fågelskådare går de med liv och lust in för att imponera på dem. Det går sådär...

Dan Smith: Det största bytet
Baserat på ett filmmanuskript (filmen heter Big Game, med Samuel L Jackson i huvudrollen). Bokens huvudperson är 13-årige Oskari, som i enlighet med traditionen i den by där han bor ska tillbringa en natt i skogen med pil och båge. Det byte han fäller visar vilken man han kommer bli. Precis den natten skjuter ett gäng terrorister ned Air Force One över norra Finland. Presidenten överlever - och Oskari hittar honom. Tillsammans försöker de överleva i vildmarken. Filme är sådär, men boken är riktigt bra!

Ollmark & Wänblad: Spökskeppet Vallona
Riktigt läskig bok! Om Karl, som åker till sin morfar i Krabbsjögrund, men upptäcker att nånting inte står rätt till. När tjockan drar in från havet ska man passa sig...

Lena Lilleste: Inbrott i skolan!
Första deckaren om Tommy & Flisen, där såväl klasskassan som skolans datorer blir stulna.

Mårten Melin: Jag är Love
Om en kille som helst av allt vill vara vanlig. Men det är han inte. ALLA blir kära i honom, och han fattar verkligen inte varför! Men så får han börja på Monsterskolan...

Dürr: Amirs alfabet
Amir skriver inte med bokstäver. Istället ritar han bilder. Alla tjatar på honom att lära sig skriva "rätt" men han vägrar!

Ulf Stark: Varulfspojken
Ulf blir biten av en varulv (tror han). Då borde han ju bli en Varulf, eller hur?

Ebba Berg: Vem är kär i Abel Svensson?
Hur får man veta om nån är kär i en? Googla på nätet? Ropa ut sin fråga från balkongen? Abel testar, men det funkar inget vidare. Då kommer han på en plan...

Davies: Den stora kattkonspirationen
När Den gamla katten dör, får Anna och Tom en ny. Men Den nya katten är inte precis nån kelig kisse. Han är ganska hemsk! Men de tycker om honom ändå. Så försvinner han - och syskonen är övertygad om att han blivit kidnappad! Men av vem?

Halvarsson: Puzzel, den lilla smuggelhunden
Första boken i serien, som berättar om hur Puzzel smugglas in i Sverige i en väska i baksätet på en bil - ensam och rädd. Och hur Gustav köper henne för att ge till sin lillasyster som fyller år. Hon blir så himla lycklig... men får hon behålla hunden?

Hallberg: Natten när Sigge föddes
... var det ett ruskigt oväder över heden. Alla andra djur söker skydd, men inte hästflocken. Ska Sigge ens klara sin första natt i stormen och kylan?

Nora & Torbjörn Flygt: Spår i sanden
Sanna, Kim, Nelly och Kristian tillbringar sommarlovet i en stugby i Falsterbo. Det de trodde skulle bli en långtråkig sommar blir det rakt motsatta när de kommer en hemlighet på spåren.

Eva Ibbotson: Kazans stjärna (omläsning)
Åh, älskar den här boken! (tja, eller det mesta Eva Ibbotson skrivit, faktiskt) Handlar om Annika, som övergavs av sin mamma som baby, och har vuxit upp hos hushållerskorna Ellie och Sigrid i Wien. Hon stortrivs, men kan inte låta bli att undra vem hennes mamma var, och varför hon övergav sitt barn. Så en dag knackar en elegant kvinna på dörren och meddelar att hon är Annikas mor. Det vänder upp och ner på hennes värld...

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0