ABC blir 123

... är den slogan som Biblioteken i Norrbotten använder för att beskriva övergången från SAB till Dewey. Alla bokstavskoder på fackbokryggarna har bytts ut mot sifferdito - vilket jag skrivit om förut - och därmed har en hel del litteratur också bytt plats på hyllorna.

Det finns Deweykoder även för skönlitteraturen - men det struntar vi i. Generellt går länets alla bibliotek för någon form av klartextlösning (en del gör det även på facksidan, men inte vi). När det gäller barn- och ungdomsböcker lämnar vi därmed SAB-indelningen Hcf, Hcg och uHc, och använder istället begreppen Barn, Mellan och Ungdom. Dessutom är mycket av barnlitteraturen indelad i genrer - så för att snygga till på bokryggarna och göra det mer enhetligt tar vi nu bort de gamla fula nötta (och i många fall fasligt snedkopierade) genrelapparna och klistrar på nya, som innehåller både genre- och målgruppsinformation. Och på just mitt bibliotek verkar det ha funnits en faiblesse (stavning??) för att sätta genreinformationen på baksidan av böckerna istället för på ryggen, vilket i mina ögon rör till det när man ska sätta upp böcker - så nu sätter vi lapparna på bokryggen och ingen annanstans. Blir så bra, så!! :)

Fast det tar ju tid... så vi siktar väl på att bli färdiga till jul, typ... det är ju så himla mycket annat hela tiden. Nu är det barnboksveckor (mer om detta i ett annat inlägg), sen planerar vi för 90-årsjubileum i slutet av månaden (det första biblioteket i området startade 1926!) - och så har jag 19 bokprat på knappa tre veckor. Ehm. Det där med tajming, prioritering och att lära sig säga nej är en svår ekvation... :)

OK. Hur som. Så här ser det ut - före och efter:



 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0