Läst i juli och augusti

... och halva september...

Tja, det var lika bra att slå ihop två (och en halv) månaders läsning för att över huvud taget få nåt att redovisa... Nu är jag dock igång med alla höstens bokprat, så innan september månad är slut torde ordningen vara återställd.

Som jag skrev tidigare hamnade jag i nåt slags Nora Roberts-ljudboksstim, och där blev jag kvar ett bra tag:

Nora Roberts: Begravt i glömska (CD-bok)
Cilla bestämmer sig för att rusta upp sin mormors gamla hus, som stått övergivet i många år. Mormor var firad skådespelerska, och intresset för vad hennes barnbarn tänkt göra med huset är stort - men inte alla är lika entusiastiska. När Cilla hittar en bunt gamla brev från en hemlig älskare till mormodern, och dessa antyder att det fanns hemligheter som älskaren var beredd att gå långt för att bevara, börjar hon gräva. Och snart blir hon utsatt för både hot och trakasserier - av någon som är rädd att sanningen ska komma fram...
Och jodå, det finns en trevlig manlig granne på andra sidan vägen. Ford, som skriver serieromaner. Och som inte alls tänker låta sig avspisas när Cilla hävdar att hon inte är intresserad av något förhållande.
Har sagt det förut - det finns en del snitsiga formuleringar i böckerna - som när Ford säger att han "inte är så bra på sarkasmiska" eller att han (apropå att han är dålig på att dansa) anser sig vara "rytmiskt funktionshindrad". Fniss... :)

Nora Roberts: På slaget tolv (CD-bok)
Phoebe MacNamara är förhandlare hos polisen - en framgångsrik sådan. Hon är ensamstående mor och alls inte intresserad av något nytt förhållande. Tills hon möter Duncan, stormrik entreprenör och en väldigt trevlig typ... :)
En dag blir Phoebe överfallen - på jobbet, av alla ställen. Det är en chock för både henne och familjen (dottern Carly, mamman Essie och hennes väninna Ava) - men otrevligheterna slutar inte där. Phoebe blir kallad till en gisslanförhandling där det visar sig att det är Roy, hennes exmake och Carlys far, som tagits till fånga. Och vars liv hänger på hennes förmåga att komma under huden på förövaren. 

Nora Roberts: Mördande hetta (CD-bok)
Njäe, nu har jag nog fått en överdos av ms Roberts. Den här boken är antagligen inte sämre än de andra, men det gick ändå lite segt att komma in i handlingen. Den här gången är huvudpersonen, Reena, mordbrandsutredare - och mannen som faller för henne heter Bo och är snickare.
Redan som barn upplevde Reena mordbrand på nära håll då familjens italienska restaurang brann ner. Vad hon som vuxen inte inser är att någon har haft ett öga på henne ända sen den gången, och är ansvarig för mer än ett mord i hennes närhet - och att vederbörande kommer allt närmare.

Ian Sansom: Fallet med de försvunna böckerna (CD-bok)
Det här beskrivs som en oerhört rolig bok. Hm, nja. Jag är nog fel målgrupp i så fall - den känns sådär...
Handlar om den tämligen misslyckade bibliotekarien Israel Armstrong, som äntligen fått ett jobb. På Irland. Döm om hans förvåning - och fasa - när han efter en strapatsrik resa kommer fram bara för att upptäcka att biblioteket han ska jobba på har lagts ned! Han erbjuds istället en tjänst som bokbussbibliotekarie, men bussen har sett sina bästa dagar (för lääänge sen) och dessutom finns det inga böcker. Inte en enda! Var har 15.000 volymer tagit vägen? Egentligen vill han bara åka hem till London, men måste av olika skäl stanna - och försöka lösa mysteriet.


Karina Berg Johansson: Vilse
Ett gäng ungdomar på konfirmationsläger i Jämtlands fjällvärld, där de ska paddla längs en älv. Två av kanoterna halkar efter, och när de sex ungdomarna kommer till ett ställe där älvfåran delar sig, väljer de fel. Och paddlar rakt ut i vildmarken. Det är stora slitningar dem emellan, men de är tvungna att hålla samman när tiden går och de inte kommer ifatt de övriga. Och de dessutom inser att någon bevakar dem, någon som inte vill att de ska vara där. Någon som är beredd att göra allt för att de inte ska rubba hans cirklar...
Läskig bok! Korsning mellan Äventyrsveckan och Flugornas herre, typ.

 

Becca Fitzpatrick: Ljug för mig
Stella är 17 år och har precis blivit vittne till ett mord. Hon har fått skyddad identitet och tvingats lämna Philadelphia - istället befinner hon sig i den lilla hålan Thunder Basin. Hon avskyr stället, hon avskyr Carmina - den pensionerade polis hon placerats hos - och det enda hon vill är att få sitt gamla liv tillbaka. Så möter hon grannen Chet - som är snygg och trevlig och som hon inte kan hjälpa att hon faller för. Men hon kan inte berätta sanningen om vem hon är, och det blir svårare och svårare att upprätthålla fasaden. Dessutom finns det någon som är henne på spåren...
Jodå, helt OK bok, om än kanske inte fullt så spännande som baksidestexten antyder. Och sen hade den nog vunnit på att sträckläsas - för mig tog det typ hela sommaren... :)

 
Nelly Nygren: Stadsängeln
En 15-årig romandebutant från Holmön - måste ju såklart läsas!
Boken beskrivs som en fantasyberättelse med parkourtema. Huvudpersonen, 16-åriga Lucy, bor i Stockholm med mamma och lillebror, medan pappan finns uppe i Norrland. Hon håller på med parkour, är rätt ensam men får så kontakt med Matteus, som visar sig vara hennes skyddsängel. Och så utvecklar sig en historia som känns en aning spretig och som skulle ha vunnit på bättre korrekturläsning. Ganska många stav- och syftningsfel förstör en hel del. Nåja, att ge ut en bok som 15-åring är ju en bedrift i sig, i alla fall!


Zulmir Becevic: Svenhammeds journaler
Svenhammeds föräldrar kom till Sverige långt innan de fick honom. Så Svenhammed är född i Sverige. Och då är han ju svensk. Eller? Njä... inte precis. Själv känner han att han har hamnat mitttemellan, och varken är det ena eller det andra. Pappan trodde att ett svenskt namn skulle hjälpa sonen - korsningen mellan hans namn och hans favoritsekreterares på socialkontoret är dock inte riktigt nån lyckad kombo...
Det här är Svenhammeds dagbok - eller journaler, som han med bestämdhet kallar det ("dagböcker är för småtjejer") - om skolan, kompisarna, familjen, små och stora saker i livet. Det är roligt emellanåt, men också allvarligt och tänkvärt. Är vi med- eller motmänniskor?


Petrus Dahlin: Mr Wilderbanks djurpark
Molly Molokens föräldrar jobbar som djurskötare i Mr Wilderbanks djurpark. Men djurparken är i dåligt skick, det finns inte många djur kvar och byggnader och inhägnader håller på att falla sönder. Familjen bor i ett hus inne på djurparksområdet, men nu får de veta att djurparken ska göras om till golfbana och de måste flytta. Katastrof! Om inte... De får en sista chans. Om de kan få ordning på djurparken, laga allt som är trasigt och fylla parken med djur - och dessutom ordna en riktigt gammaldags julmarknad - då får de bo kvar, och Mollys föräldrar behålla sina jobb. Men de får bara tre veckor på sig. Går det...??? Charmig och småspännande berättelse.

 

Susan Ee: Världen efter
Del två i serien om Penryn & tidernas slut. Urban fantasy som man sträckläser, även om jag kan tycka att det blir nästan för mycket av allt. Fallna änglar, blodiga strider, läskiga skorpionmoster - you name it. Och så den obligatoriska kärlekshistorien, förstås. Fast den faller jag å andra sidan för... :)



Ann-Marie Ljungberg: Maja & döden
Maja har cancer. Akut lymfatisk leukemi. Och det här är hennes dagbok - om rädslan, ilskan, smärtan, om viljan att få leva. Och hon blir frisk, skrivs ut från sjukhuset, får börja i skolan igen - men där är det tufft. Hon vill bara vara vanlig, men pekas hela tiden ut som "hon som har haft cancer". Och så finns ju tankarna på återfallsrisken alltid där...
Alltså. Egentligen en riktigt bra bok, men det är nånting med hur den är skriven som gör att den ändå inte griper tag så som jag trodde att den skulle.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0