På läsfronten

Det här är ju löjligt. Medan jag bodde i Norge gjorde jag månatliga uppdateringar över alla de böcker jag läst, med en kort recension av varje bok. Sen jag flyttade till Piteå har det blivit en smula mer sporadiskt, och en smula mer kortfattat. Och för det mesta bara ett urval. Men nu har det spårat ur alldeles... hittade ett blogginlägg lagrat som "under arbete" och jo, det kan man ju lugnt säga. Det har varit under arbete sen tidigt i våras nån gång...!! 

Så nu gör jag ett försök att ta mig i kragen. Det här är att betrakta som ett slags "best of", med sånt jag läst/lyssnat på det senaste halvåret. Bättre sent än aldrig, typ... ;)

Ljudböcker:

 
Nesbø: Polis
Jodå, den här har jag läst förut! Men kände att jag inte riktigt kom ihåg den och ville repetera innan nya boken i serien, Törst. Glad att jag gjorde det, för det var mycket jag hade glömt! Och den var lika bra och spännande och otäck som senast... (men däremot har jag inte hunnit börja läsa Törst än).


 

Olsson: Straffa och låta dö
Första deckaren om journalisten Harry Svensson. Ny bekantskap - helt OK deckare, fast den grep inte riktigt tag.

Olsson: I de bästa familjer
Andra boken om Harry Svensson. Bättre än den första! :)

Roberts: Förföljaren
Tja, precis samma upplägg som vanligt i ms Roberts böcker. Spännande, lättsamt, happy ending. Trevligt och lättlyssnat.

 
Roberts: Lögnaren
Se ovan... :)

Stefan Ahnhem: Offer utan ansikte
Riktigt, riktigt spännande och otäck! Om kriminalaren Fabian Risk som dras in i en mordutredning där hans gamla klasskamrater sen högstadiet tas av daga, en efter en. 

 

Stefan Ahnhem: Den nionde graven
Bok två om Fabian Risk, men som utspelas ett halvår före ettan. Lika spännande som den! Nu står jag i kö för trean... ;)

David Lagercrantz: Det som inte dödar oss (Millennium; 4)
Favorit i repris, typ - kände att jag behövde repetera innan den nya boken i serien, Mannen som sökte sin skugga.

... och så har jag precis lyssnat färdigt på den senaste Camilla Läckberg-deckaren, Häxan. Och alltså. Det är rätt lättlyssnat (Katarina Ewerlöf är alltid bra), hyfsat spännande (den tar sig på slutet) - men jag blev så irriterad att jag emellanåt var tvungen att stänga av. Varför? För att en del av personerna i boken framstår som rena karikatyrerna. En sån som Bertil Mellberg utmålades från början som så korkad att jag fick krypningar - även om framställningen efterhand blev något mer nyanserad. 


Vuxenböcker:

Ha! Jo, minsann! :) Har faktiskt hunnit läsa ett par stycken - annars brukar det mest bli ljudböcker...

May: Entry Island
Riktigt bra deckare som utspelar sig på Magdalenöarna i Lawrence-bukten utanför Canads kust. Parallellt med mordutredningen berättas historien om hur utsa

Theils: Den blå poetens skugga
Andra boken om den danska journalisten Nora Lund, som (ännu en gång) hamnar i livsfara när hon kommer en explosiv historia på spåren. Har visst fått knackiga recensioner men jag tyckte den var riktigt bra!

Barn- och ungdomsböcker:

Niven: Holding up the Universe (Vända världen rätt)
Helt. Fantastisk. Historia. Om Libby, känd som "Amerikas fetaste tonåring" och Jack, som lider av ansiktsblindhet och inte ens känner igen sin egen familj. Båda två har det tufft, men hos varandra finner de styrka. Alltså, jag älskar den här boken!!


 
Dahlin: Vattenskräck
Riktigt läbbig historia! Om 13-åriga Clara Emilia som får sommarjobb som assistent vid en skräckfilmsinspelning. Och som rätt snart börjar känna sig förföljd...

Sachar: Farlig mark
Så här skrev jag när jag boktipsade om boken i Piteå-Tidningen för ett tag sen:
På väg hem från skolan tar Tamaya och Marshall en genväg genom skogen - vilket de absolut inte får. De stöter ihop med bråkstaken Chad, och när han ger sig på Marshall kastar Tamaya gyttja i ansiktet på honom. De rusar hem, utan att tala om var de varit och utan en tanke på var Chad blev av.
Dagen efter är Chad försvunnen. Och Tamaya upptäcker otäcka röda utslag på sin hand - den hand hon kastade gyttjan med. Både hon och Marshall inser att det finns en koppling, att gyttjan måste innehålla nåt farligt. Men hur farligt kan de inte ens föreställa sig…
Farlig mark är svår att lägga ifrån sig, och väcker många tankar kring hur vi förvaltar jordens resurser - och vad som händer med experiment som går för långt. Innehåller en del facktermer, men passar duktiga läsare från ca 10 år. Kan med behållning även läsas av äldre ungdomar och vuxna.

Rundgren: Kärlekspizzan
Rolig bok om 11-årige Movits Lind, en helt vanlig kille som lyckas hamna i en helt osannolik situation - bara för att han blir kär i Beata som är stans bästa skejtare... :)

Morpurgo: Den fantastiska historien om katten som försvann
Finstämd historia om Lily, vars familj evakueras från den sydengelska kusten under kriget (för att ge plats åt ett övningsfält för de amerikanska soldater som ska invadera Frankrikes kust). I flytten försvinner Lilys älskade katt, och trots att det är både farligt och förbjudet återvänder hon varje dag in bakom avspärrningarna för att leta efter sin fyrbenta vän. En sån där bok som man blir varm i magen av.

Morpurgo: Min vän Skuggan
Ännu en finstämd historia, denna gång om en pojke som tvingas lämna krigets Afghanistan och blir vän med en hund. 

Arrhenius: I kungens spår
Fanny Falk går i femman, men är ingen vanlig mellanstadieelev. Nä, för hon jobbar för den hemliga organisationen VAO - Vän av Ordning - vars uppgift det är att ställa till rätta om nånting händer i historien som inte stämmer med den förutbestämda tidsorningen. I det här fallet att Gustav Vasa riskerar att inte bli kung och att han därför inte kommer ena Sverige. Så hon reser tillbaka till december 1520 för att ta reda på vad som är på väg att gå snett och försöka hindra det från att inträffa. 


 

Sones: Vad mina vänner inte vet / Vad min flickvän inte vet
Sophie är 14 år och går i nian. Hon hör till de rätt populära tjejerna. Murphy är jämngammal, men inte populär alls. Han anses vara skolans störste tönt - det har gått så långt att man myntat ett begrepp; "göra en Murphy", i betydelsen att man gör bort sig eller gör nåt dumt. Men så kommer jullovet, Sophies vänner åker bort, och av en slump hamnar hon och Murphy på samma ställe. De börjar prata med varann - och det blir början på en alldeles underbar kärlekshistoria. Som riskerar att krascha redan vid vårterminens början - för vad skulle Sophies vänner säga om de fick se henne tillsammans med Murphy
Bok två hakar i precis där bok ett slutar. Den första berättas ur Spohies perspektiv, den andra ur Murphys. Klart läsvärt!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0