Böcker i december och januari...och februari... och mars...

Nytt år, nya föresatser! Fast det går ju onekligen sådär... första kvartalet har redan passerat! ;)

Det här är böcker från mitten av december, ungefär. Har säkert glömt en del, så det blir väl lite "best of". Typ. Har uppdaterat utkastet nån gång ibland när jag kommit ihåg det och tänkt att "nu ska jag skriva klart och publicera", men så har det hela tiden kommit annat emellan. Men nu, så! :)

Ljudböcker:



Harper: Hetta
Riktigt bra deckare som utspelar sig på den australiensiska landsbygden där polismannen Aaron Falk kommer hem efter många år i storstan, och börjar rota i sedan länge begravda hemligheter. Men, ett stort minus: uppläsaren uttalar Falks namn som "folk", inte (som jag tycker det borde vara) "fåk". Vid flera tillfällen blev jag rätt förvirrad när "folk sa" eller "folk tyckte" innan jag insåg att det inte handlade om en människomassa utan om huvudpersonen själv... ;) 



Adler-Olsen: Selfies 
... i sedvanlig fantastisk uppläsning av Helge Winther-Larsen. Jo, för jag har hört den på norska. Blir inte detsamma med en annan berättarröst, ju!
Själva storyn var en aning trög i starten, men den tog sig - även om varken offer eller gärningspersoner framstod som särskilt sympatiska (kändes litegrann som "skyll er själva som råkar illa ut"). Men alldeles oavsett är samspelet mellan kollegorna nere på avdelning Q lika intressant och underhållande som vanligt!

Mina: Blodsarv
Första boken om Paddy Meehan. Helt OK deckare, men lyssnandet blev en smula utdraget och då tappade jag lite styrfart.



James: Den enes död
Riktigt läskig (och oroande aktuell) bok om hemlösa ungdomar och organhandel. Fy fasen! Har läst ett par andra böcker om kommissarie Roy Grace tidigare, men det är ett tag sen. Trevligt att återknyta bekantskapen!



Nesbø: Snömannen
OK. Favorit i repris. Såg ju filmen och tänkte "var inte boken mycket mer spännande?" Jo, det var den!!! Även om jag nyss sett filmen blev jag lik förbaskat kallsvettig när jag lyssnade (trots väldigt träig uppläsning). Och än en gång förundrades jag över hur man inte lyckats göra om den till en thriller värd namnet. Och att man i filmen tar livet av en av huvudkaraktärerna som i bokserien lever vidare. Och att slutscenen från toppen av Holmenkollen strukits helt. Så dumt!

Nesbø: Pansarhjärta
Varför inte? När jag ändå är inne på Harry Hole - här är fortsättningen som följer på Snömannen. Precis lika spännande. Och mycket bättre uppläsare (Jacob Nordenson).

Nesbø: Gengångare
... och efter Pansarhjärta kommer Gengångare... :)
Bra uppläsare även här (Jonas Malmsjö) och som vanligt skitspännande trots att jag kom ihåg handlingen i stora drag.

NesbøPolis
OK. Den här har jag ju nästan nyss lyssnat om. Typ i höstas (eller i alla fall under fjolåret nån gång). Men ändå - den håller för ytterligare en genomlyssning. Inte riktigt lika mycket hjärtat i halsgropen som förra gången jag läste den, eftersom (OBS! spoiler!) jag ju visste att Harry inte var död, vilket antyds i den första delen av boken. Och jag kom ihåg hyfsat mycket om hur morden hängde ihop och vilka som låg bakom. Men sträcklyssning med höjd puls blev det i alla fall! Det är Jonas Malmsjö som läser även denna, med bravur.


Barn & ungdom:



Murray: Handbok för ett begagnat hjärta
Helt fantastisk historia! Vartannat kapitel berättas av Jonny, 15 år gammal och hjärtsjuk - hans enda chans att överleva är en hjärttransplantation. Vartannat kapitel berättas av Niamh, vars tvillingbror Leo omkommer i en tragisk olycka - och vars hjärta doneras till just Jonny. Donatorn är givetvis anonym, men Jonny kan inte släppa tanken på vem han är, och att det är för att han dött som Jonny får leva. Han börjar göra efterforskningar på nätet, och får på så sätt kontakt med Niamh - men utan att berätta varför han är så intresserad av henne och av vem hennes bror var. När känslorna börjar spira dem emellan inser han sin riskabla sits. Fortsätta undanhålla sanningen - eller berätta, och riskera att förlora henne?

Widmark: Den dansande djävulen 
Annorlunda fantasy om den föräldralöse Tyko Blom och hur hans liv förändras för alltid. 



Lövestam: Skarven
Bra barndeckare som också tar upp HBTQ-frågor då en av huvudpersonerna, Johan, är född i fel kropp och känner sig till 100% som Johanna. Men kommer kompisarna förstå?

Nielsen: Som om hösten kom på sommaren
Om 12-åriga Nanna och hennes lillasyster Fride, som bor i en bunker ute på en ö i fjorden tillsammans med sin pappa, efter att en sjukdom dragit fram och alla växter, djur och människor dött. Flera år har gått men pappan är rädd att världen därutanför fortfarande är farlig. Men så blir han sjuk, och tjejerna beger sig in till staden för att försöka få tag på medicin. Är de ensamma, eller finns det fler överlevare? Och är de i så fall vänligt sinnade eller farliga? Läsvärd historia i samma anda som Sofia Nordins En sekund i taget.

Lindström: Hugo och kepskampen
Nja. Själv gillade jag inte riktigt den här historien, om Hugo som går i 6:an och som är ensam och utanför men när han blir invald som elevrådsrepresentant plötsligt accepteras av innegänget - men istället struntar i den ende vän han haft. Visst, tankeväckande. Men boken beskrivs som rolig, och det tycker inte jag att den är. Men det är nog mig det är fel på för den får goda recensioner och en av lärarna på skolan, som lånade hem den efter ett bokprat, sa att hon legat uppe halva natten och sträckläst den och skrattat högt!



Fitzpatrick: Black ice
Spännande (och romantiskt...) om 18-åriga Britt som ska vandra en vecka i Klippiga bergen tillsammans med sin kompis. De överraskas av ett oväder, och tvingas ta skydd i en stuga - där det redan finns två personer. Som visar sig vara på flykt undan rättvisan. Under pistolhot tvingas Britt guida de två kumpanerna nerför fjällsidan, med livet som insats. Samtidigt är det nåt med den ene av dem, Mason, som gör att Britt känner sig märkligt dragen till honom trots att han tagit henne tillfånga.
Tja. Ingen litterär höjdare, kanske, med rejält spännande och med en del oväntade vändningar.



Lagerqvist: Försvunnen
Spännande, lärorikt och upprörande om rasbiologiska experiment i Uppsala på 30-talet. Huvudperson är 13-åriga Disa, som tillhör resandefolket och som placeras på barnhem. Hennes morfar kommer på regelbundna besök, tills han plötsligt försvinner. Vad har hänt honom? Tillsammans med sina vänner upptäcker Disa att hemska saker försiggår bakom väggarna till Rasbiologiska institutet...

Morpurgo: Kaspar - en kunglig katt
Fascinerande historia om den föräldralöse 14-åringen Johnny Trott som jobbar som piccolo på ett hotell i London vid 1900-talets början. När grevinnan Kandisky checkar in med sin katt Kaspar tar en fantastisk berättelse sin början. Några månader senare befinner sig både Johnny och katten ombord på Titanic under hennes jungfrufärd. Och vi vet alla vad som hände då...

Håkans: Lägerkrisen
Mysroligt om Juni, som inte alls vill åka på läger med klassen - hon hatar friluftsliv! Fast på det här lägret händer det en del oväntade och bra saker också... :)  

Angerborn: Kungskatastrofen
Liksom de andra böckerna i serien om Klant & co trasslar Viking, Viktor och Vilma till det för sig. Rejält... :)



Rai: Drömläge + Skottläge
Lättläst om 15-årige Baljit och hans dröm om att bli fotbollsproffs.



Erlandson-Svevar: Utan att säga hej då
Lättläst om den första kärleken - och sorgen när det ofattbara inträffar.

Åkerblom: Lånehunden
Om Elli som tas om hand av sin minst sagt speciella moster Iris när mamman skadas i en olycka. Hemma hos Iris händer det märkliga saker...



Lunde: Äggg
Hysteriskt fula bilder, hysteriskt rolig bok! Om 11-åriga Gilbert som bestämmer sig för att hämnas på sin vidriga faster - mer känd som Draken.

Johnsen: Ett hål i själen
Första boken i serien Tre. Baksidestexten sammanfattar rätt väl: En flicka hittas död, flytande i den lilla insjön vid Dypdal. Hon har blivit mördad av någon hon kände. Så vrids tiden tillbaka tre veckor och mordets förhistoria rullas upp dag för dag. Bara en sak är säker - den mördade är en av de fyra huvudpersonerna: Vilde, Nora, Trine eller Benedicte. Men vem av dem? Och varför?
Krypande historia som inte riktigt vill släppa taget...



Darke: Nattgästen
Skräck med clown-tema. I say no more. Obehaglig historia!

Johansson: Anden i glaset
Läskig historia! Har aldrig, och kommer aldrig, delta i någon anden i glaset-seans. Jag lovar.



Bergting: Sagolunden
Mysrys-skräckis. Hyfsad, om än med en del språkliga och logiska luckor. Om Inez, som under sommarlovet ute på landet kommer i kontakt med Elsa, barnhemsbarn från den beryktade Sagolunden och död sedan många år. Den hemska barnhemsföreståndarinnan går igen och det blir Elsa och Inez som måste försöka stoppa henne...

Tja. Och så ska det erkännas att jag i tillägg till ovanstående läst årets första bok på engelska. Vilket råkade bli E L James' Fifty Shades Darker, ur Christians perspektiv. Precis som vanligt inget nobelprisvinnande material, men vem försöker jag lura? :) Jag sträckläste i alla fall, och det trots att det ju är precis samma story, bara berättad av honom istället för Ana.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0