Sommarläsning

Tja, den var det väl egentligen inte så mycket bevänt med. Fullt upp med annat... :)

Nåja, en liten sammanställning sen sist (och det var läääänge sen - för nu upptäckte jag precis att inlägget med vårens läsning aldrig blev klart - så det här är böcker sen i APRIL). Har säkert missat en del för vem minns vad man läste för flera månader sen, typ? ;) 

Ska inte vänta lika länge med nästa uppdatering - jag lovar.

Ljudböcker:

Kepler: Kaninjägaren (Mp3)
Omlyssning - den här har jag hört förut. Typ lika spännande den här gången... ;)
Nu väntar jag ivrigt på nästa bok med Joona Linna i huvudrollen - Lazarus. Utgivning i oktober!


Hjort/Rosenfeldt: Den stumma flickan (Mp3)
Hm. Nu kommer jag i ärlighetens namn inte ihåg så mycket om boken. Jo, att Sebastian Bergman är en rätt osympatisk huvudkaraktär (fast kanske förstår man mer om hur han funkar om man läst de tidigare böckerna i serien). Hyfsad som deckare betraktat.

 

George: Oanade konsekvenser (Mp3)
Länge sen jag läste/lyssnade på nåt av Elizabeth George! Trevligt att återknyta bekantskapen med Havers och Lynley! Men som vanligt när det gäller de senare böckerna i serien är den låååång. Inte dålig, inte tråkig - men lång. Hade nog vunnit på att kortas av lite. Handlingen kretsar kring en tämligen dysfunktionell familj, där den yngre brodern begår självmord vilket sätter mer än en boll i rullning.

Roberts: Dödligt villospår (CD)
OK, den här har jag hört en gång förut. Men det är lättlyssnat och lagom spännande när man kör bil! Montanas bergstrakter, en viltpark, en psykopat som har siktet inställt på Lil Chance - grundare av parken. Och Cooper, hennes ungdomskärlek som hon aldrig glömt och som nu flyttat tillbaka hem efter många år i New York. Ja, ni kan gissa vartåt det barkar... ;)

Roberts: Förföljaren (CD)
Eh. Se ovan... byt ut Montana mot nordvästra USA, och viltvårdare mot fotograf. Typ! ;) 

 

Kubicek Boye: Innan snön faller (CD)
Näe. Den här gillade jag inte. Beskrivs som en thriller men blev aldrig riktigt spännande. Och känns inte särskilt trovärdig. Och inte gillade jag huvudkaraktärerna. Och inte gillade jag uppläsningen. Utspelar sig på Säter, där en ung psykolog fått tjänst. Snart märker hon att det finns hemligheter på anstalten, och att hennes föregångare försvunnit spårlöst...

Barn- & ungdomsböcker:

 

Poznanski: Erebos
Riktigt spännande! Om ett dataspel så fängslande att gränsen mellan fantasi och verklighet suddas ut. Trodde inte att jag skulle gilla den men jag sträckläste!  

Wahldén: Sorkspolingen
Historisk berättelse som utspelar sig på Gotland. Riktigt bra.

 

Wessnert: Spetshäxan
Ännu en historisk bok, om föräldralösa Anna Christina som rymmer från den änglamakerska hon bor hos, men istället hamnar i klorna på spetsknypplerskan Regina von Peppa som behandlar barnen minst lika illa som den försupna mamsell Furman som Anna Christina flytt från. Men ödet har ett och annat i beredskap för den föräldralösa flickan... 
Jättefin bok!

Muchamore: Rekryten (Cherub; 1)
Om James som rekryteras til den hemliga organisationen Cherub, som tränar upp barnsoldater/-agenter. För där vuxna skulle bli misstänkliggjorda tar sig barn ofta in obemärkt...
Liknar Alex Rider-böckerna. Full fart och rätt spännande! Första delen av 10.

Goodhart: Det ensamma huset
Snabbläst spökhistoria om en familj som flyttar in i ett ödehus där något förfärligt inträffat...


Malley: Den oönskade
Urban fantasy. Utspelar sig i en framtid där medicin finns för att göra folk odödliga - men det innebär också att ingen får skaffa barn, för då räcker inte jordens resurser till. De barn som ändå föds kallas Oönskade, och deras liv går ut på att sona brottet att bli född, genom att arbeta åt/passa upp på De Önskade. Anna är en sådan Oönskad, och gör vad hon kan för att inte vara till besvär. Men det är till dess Peter dyker upp på den institution där Anna bor, och berättar att de styrande har fel, att hon inte är oönskad - och att hennes föräldrar letar efter henne. Anna vet inte vad hon ska tro...
Jag gillar den! Finns två delar till, dock inte översatta till svenska.

 

Christenson: Den förflyttade
Ännu en urban fantasy. Handlar om Liv, som vuxit upp i en av de Faciliteter där alla numera bor, efter att det tredje världskriget gjort att luften blivit radioaktiv. I Faciliteterna är allt likriktat, lydnad belönas medan all form av uppstudsighet eller önskan att tänka själv bestraffas. Till Faciliteten kommer bråkstaken Ossian, som alla håller sig långt ifrån. Utom Liv... för hon dras till honom. Men det han berättar för henne om Faciliteterna, eller snarare om livet utanför, gör henne förskräckt. Bygger hela hennes tillvaro på en lögn?
Gillade den här också!

 

Barr: Flora Banks förlorade minne
Flora är 17 år. När hon var 10 år fick hon en hjärntumör. När hon var 11 opererades den bort. Då skadades hennes hjärna, så att den inte längre kan lagra nya minnen. Flora minns sin barndom, inget mer. Alla nya minnen bleknar efter bara ett par timmar. Men så kysser hon sin bäste väns kille på en fest. Och dagen efter kommer hon ihåg det. Det är det första minnet på sju år. Så får hennes bästa vän reda på vad som hänt...
Det här är en helt fantastisk berättelse, gripande, sorglig, rolig, upprörande - läs den!!

Tetzner: Sotarpojken
... som grafisk roman. Njäe. Vet många som skryter väldigt över formatet men jag tyckte inte nåt vidare om det. Får nog pröva mig på den som "vanlig" bok vid tillfälle!

Hedman: Min första världssensation
Mysrolig bok om Abbe och hennes kompisar som gör vad de kan för att sätta ett världsrekord och få in den lilla byn Istermyrträsk i Guinness rekordbok. Inte så lätt som man kan tro... ;)

Leonard: Kryp
Om 13-årige Darkus vars pappa försvinner spårlöst. Han är forskare, och har uppenbarligen kommit något på spåren. Tillsammans med sina vänner Virginia och Bertolt försöker Darkus ta reda på vad som hänt honom, men också varför det plötsligt dyker upp jättestora skalbaggar i grannhuset. Fantasy som nog antingen fängslar - eller inte. Jag hör till kategorin som inte riktigt köper storyn... men boken har blivit en succé, så kanske är det mig det är fel på?

Parr: Våffelhjärta
Underbar bok om 9-årige Trille och hans bästa vän Lena som bor i den lilla bygden Dunk-Mathilde, och som hela tiden ställer till det för sig. Varm, mysig, härlig bok!!

 

Parr: Min bästis målvakten
... och det här är fortsättningen. Det har gått några år, men Trille och Lena är fortfarande bästa vänner. Han hänger fortfarande med på alla hennes infall, även om han vet att hon inte precis tänker efter före och att det ofta går snett. Men så flyttar Birgitte in i huset uppe i backen, Birgitte från Holland med sitt blonda lockiga hår. Och Trille växlar fokus...
Helt fantastisk bok även detta! Och som jag skrev i min recension av boken i PT - Maria Parr jämförs med Astrid Lindgren. Alls icke oförtjänt!

Lagerqvist: Mordön
Elin och Karzan åker ut till Mordön på midsommarnatten, nyfikna på det gamla ödehuset där en kvinna blev mördad många år tidigare. Men det skulle de nog inte ha gjort - för när de kommer dit visar det sig att de inte är ensamma...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0