Bibliotekariegänget på upptäcktsfärd

Nu har jag skjutsat kompisarna till Tärnaby och bussen mot Umeå. Själv är jag tillbaka i Mosjøen och har mellanlandat på jobbet - i och med att jag tog kompledigt från 10.30 både torsdag och fredag finns det en del att göra! Fick tillbaka en försvarlig mängd läroböcker i fredags - nånstans mellan 150 och 200 - och ska lägga in i alla fall en del av dem i katalogen innan jag fortsätter hem. Annars blir jag bara stressad när jag kommer hit imorgon.

        

Nog om detta och tillbaka till kompisarna! De kom alltså i onsdags kväll - ivriga på Norge och nyfikna på min nya hemstad. Vi körde en vända Marka runt och lite i centrum innan vi åkte hem till mig - sen blev det prat och skratt för hela slanten till långt efter midnatt. Jag var en aning mör när jag skulle till jobbet morgonen efter... medan de andra sov ut efter resan.

Torsdagen ägnade vi åt själva stan - nu har jag för första gången besökt muséet! :)

 
Maria utanför Vefsn museum - hon påminner om Nils Karlsson Pyssling på den stolen, eller hur...? :)

Vi tänkte fika på Vikgården - men deras begränsade utbud av mjölkfria alternativ gjorde att vi vandrade vidare. Kul att titta in, dock - det är som att komma in i en annan tid:

     

Mjölkfritt alternativ, ja: en av kompisarna tål inte mjölkprotein så det fick vi ju se till att undvika. Och jag tyckte att jag varit duktig som hittat vegetabilisk grädde på Coop - ända tills vi läste det finstilta och den visade sig innehålla kärnmjölkspulver. Va?! Så det fick bli tofuglass till kvällens fruktsallad... (inte så dumt det heller, dock).

  Inte fritt från mjölk...

Vi pratade, skrattade och såg film till framåt 02.00, så fredag morgon var jag ännu mörare när väckarklockan ringde... hm. Men det var full fart på jobbet (se böckerna ovan) så jag kvicknade till! Sen hämtade jag kompisarna och vi gjorde den obligatoriska utflykten upp till TV-tornet.



Jag hävdar fortfarande att det är en av de finaste platserna i närområdet!
När vi kom ner åt vi en sen "svensk lunch" (dvs varm mat - inte några smörgåsar här inte!) och vandrade ut mot Marsøra.

   

När vi kom hem ville kompisarna avprova studsmattan - den är inte min utan hyresvärdarnas, men jag har lov att använda den "så mycket jag vill". Har i ärlighetens namn aldrig gjort det - men (framför allt) Gunilla blev nu helt frälst:

     <- se på det leendet! :)

Vi bestämde oss att fredagskvällen inte skulle bli så sen - på grund av planerna för lördagen. En promenad runt Kulstadlia hann vi dock med - solen glittrade i fjorden och kompisarna konstaterade att villorna i området inte går av för hackor (bilder av kåkarna en annan gång - annars tar det här inlägget aldrig slut!).



Vi klev upp 06.00 igår morse för att hinna med allt vi tänkt: köra ut till Sandnessjøen, besöka Petter Dass-muséet, ta färjan Tjøtta-Forvik, köra vidare till färjan Anndalsvåg-Horn, genom Brønnøysund och vidare ut till Torghatten, klättra upp till hålet, ner igen, äta middag i Brønnøysund och köra tillbaka via rv 76 och E6. Vi klarade det! :)

Vi kom till Alstahaug och Petter Dass-muséet när det öppnade - tog en liten sväng upp till bautan innan vi såg filmen om mannen och platsen och sedan följde med på den guidade visningen av kyrkan och prästgården. Vi hade gärna stannat längre - hann knappt gå omkring i själva muséet - men vi skulle med färjan från Tjøtta och ville inte riskera att hamna för långt bak i bilkön och missa den.

 <- De syv søstre   

Alstahaug kirke ->

  <- Muséet skymtar till höger 

... och från insidan:   

Så vi körde vidare - och hann fika på kajen innan vi körde ombord. Och vi hann passera både en marscherande orkester och ett maratonlopp längs vägen, plus bromsa in för en älg som bestämt sig att i maklig takt korsa vägen precis framför vår bil! (vi har förresten sett rödräv, rådjur och renar samt mängder med kor, får och hästar också - samt en liten måsunge och en imponerande rödpälsad katt)

  Fikapaus i det gröna! Utsikt:

Färjeturen Tjøtta-Forvik:

   <- Vega vid horisonten (tror jag?)

Vi pausade i Brønnøysund och åt glass på kajen. Hääärligt...

 

Och så - Torghatten! Ett 258 meter högt fjäll genomborrat av ett hål som är 160 meter långt, 35 meter högt och 20 meter brett och som skapades under istiden. Om man inte hellre vill tro på sägnen om hur fjällen i Nordland fått sina namn... Oavsett ursprung - det var en mäktig upplevelse att gå genom hålet och se havet breda ut sig!!

   

   



 

Vi hade kunnat stanna länge, länge och bara njutit av utsikten - men med tre timmars bilfärd tillbaka till Mosjøen insåg vi att vi nog borde dra vidare. Så vi vandrade ner igen, körde in till Brønnøysund och hittade en trevlig restaurang vid vattnet, åt en god middag och styrde sen kosan mot nordost. Och hamnade mitt i ett cykellopp... det var en faslig aktivitet längs vägarna denna dag! Och nu menar jag inte biltrafik utan allt annat... :)

Jahapp. Det var det! Imorse åt vi frukost, kompisarna packade, och vi körde över Krutfjellt och in i Sverige. Lunch på Hotell Fjällvinden (det har blivit mitt stamställe när jag skjutsar till bussen) och sen vinkade jag av gänget. Det blev rätt tyst och tomt sen... Ni är alldeles väldigt välkomna tillbaka, det var så himla kul att ha er här!!!

Nu är det grönt hela vägen över fjället - men snön ligger förstås kvar på topparna:

 

Ooops! Är klockan SÅ mycket?! Det här blev ett lååångt inlägg - tror inte jag hinner med så mycket jobb. Magen kurrar så jag beger mig nog hemåt snart...

Kommentarer
Postat av: Maria

Snygg sammanfattning av resan, Jenny!



Du skrev tidigare att du hellre ville ha besök av oss än av självaste kungafamiljen, och vi får säga likadant: Vi besöker hellre dig än kungafamiljen!



Maria :-)

2008-06-16 @ 13:21:37
Postat av: Gunilla

Ja, det var jättekul att hälsa på dig och vackra Norge. Och jag BLEV frälst av studsmattan! Så skoj! :)



Jag lyckas inte få bilderna förstorade, men det kanske beror på min skruttiga dator. Ska försöka igen på jobbet i morgon.



Hoppas på ett nytt Norgebesök så småning om... även om du självklart är hjärtligt välkommen tillbaka till Övik förstås!



Kram från Gunilla!

2008-06-16 @ 21:47:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0