Februariböcker

Det här blev en månad i ljudbokens tecken! Det enda jag har läst är en bilderbok, annars har jag lyssnat för hela slanten. Men nu har jag en hög med böcker (pappersvarianten) som väntar, så kanske öronen får vila lite den kommande månaden? :)

 
Katherine Webb: En sang fra fortiden (digikort)
Det här är den tredje boken av Katherine Webb som jag har lyssnat på (de andra, Det du ikke ser och Arven, skrev jag om i maj respektive december-översikterna i fjol). Och ska jag vara ärlig så är den här boken den svagaste av dem. Mest beror det nog på att jag aldrig fattar sympati för huvudpersonen. Mitzy Hatcher växer upp under fruktansvärda förhållanden, hon är ung, naiv och aningslös - och dessutom upp över öronen förälskad - men faktum kvarstår. Hennes handlande får konsekvenser. Allvarliga konsekvenser. Och hennes inbilskhet retar mig.
Precis som i de andra böckerna är det här en historia som växlar mellan då och nu, mellan 1930-talets slut och idag. Konstnären Charles Aubrey och hans familj hyr ett sommarhus i den lilla byn Blacknowle i Dorset sommaren 1937. När han möter Mitzy, som bor i närheten, och bestämmer sig för att använda henne som modell - då sätts händelsekedjan igång. I nutid försöker galleriägaren Zach Gilchrist ta reda på vad som egentligen hände - han är igång med ett bokprojekt om Charles Aubrey, men föga anar han vilken historia han är på spåren...
 
 
Jonathan Odell: Helbredelsen (digikort)
Den här boken är i samma genre som Niceville (Barnepiken) och Mississippi. Den handlar om slaveriet på bomullsplantagerna i sydstaterna vid tiden strax före det amerikanska inbördeskriget. Till en början påminner den 12-åriga flickan Granada mig om Mitzy i boken ovan - inbilsk och tvärsäker. Och också hennes handlingar får konsekvenser - fatala sådana. Men till skillnad från Mitzy lär hon sig av sina misstag, och när vi möter henne som gammal kvinna och hon återberättar händelserna från sin barndom - då är hon både ödmjuk, klok och sympatisk.
Det är en bra bok, inga tvivel om det. Den är upprörande och tankeväckande, samtidigt som den förmedlar värme och kärlek. Men när det är sagt - den kommer inte riktigt upp på nivå med Niceville och Mississippi. Tycker jag.
 
 
Roald Dahl: Danny och den store fasanjakten (digikort)
Favorit i repris! Danny bäst i världen (som den heter på svenska) har jag läst flera gånger - men nu är det länge sen sist. Kommer fortfarande ihåg när fröken Britt-Marie läste den högt när vi var på klassresa till Åmsele på mellanstadiet. Och filmen! Ni har väl sett filmen! Jeremy Irons och hans son Samuel spelar huvudrollerna, och gör det helt suveränt.
Handlingen: Danny och hans pappa bor i en husvagn bakom pappans bilverkstad. Mamman dog när Danny var liten, så det är bara han och pappa - men de har ett fint och kärleksfullt förhållande, och Danny kunde inte ha det bättre. Så får han reda på en hemlighet om sin far: han tjuvjagar fasaner. På Vicor Hazels mark. Hazel är arrogant och otrevlig, och bara väntar på en anledning att få sätta dit folk för tjuvjakt. Dannys pappa önskar att han kunde sätta Hazel på plats - och då kläcker Danny en plan. En helt genial plan...
Oh! Nu känner jag att jag måste leta rätt på filmen och se den igen!! :)
 
 
Lars Mæhle: Fuck off I love you (digikort)
Det här är berättelsen om Vemund, 16 år. Utan att egentligen vilja det, dras han in i en härva av kriminalitet och våld. Vad är det som styr de val han tar? Är det slumpen som gör att han hamnar fel? Han berättar själv om den där gången allt gick snett - och han gör det med både självinsikt och ånger. Om han bara hade vågat säga nej, om han bara hade stått på sig... men det gjorde han inte. Och nu måste han tackla konsekvenserna.
Det här är en mörk historia om gängmentalitet och främlingsfientlighet - men också om att komma till insikt om vem man är och om vad som är viktigt i livet. Och jag tycker om den.
 
 
Heidi Linde: Agnes i senga (digikort)
Agnes och William har varit ett par i nästan sex år när William släpper bomben: han har träffat en annan. Agnes värld rasar samman, och hon funderar på om man kan dö av sorg - och i så fall, vilka kommer att komma på begravningen?
Boken blandar humor och allvar, sorg och dråpligheter, och jag gillar blandningen. Emellanåt vrider jag mig lite när det blir för pinsamt, för att i nästa stund brista ut i gapskratt - som när Agnes bläddrar i en anatomibok och letar efter nåt som handlar om sorg och stannar upp på en sida med en bild av något som måste vara ett hjärta, bara för att när hon läser bildtexten inse att det är ett tvärsnitt av en penis...
Förresten, visst vet ni att Agnes i senga är en palindrom? ;)
 
 
Maria Hendriks & Piet Grobler: Makwelane og krokodillen
Nån gång ibland köper jag in en bilderbok till jobbet. Vi har ju inga småttingar här utan bara gymnasieelever - men dels har vi barn- och fritidsprogrammet där eleverna skall bekanta sig med barnlitteratur, dels har vi en hel hoper lärare med barn i bilderboksåldern. Och de är ganska ivriga lånare.
Hur som - häromveckan köpte jag Makwelane og krokodillen på rea. Den ingår i serien "Verdens beste bilderbøker" och illustratören Piet Grobler har fått flera priser för sitt arbete. Boken utspelar sig i en sydafrikansk by, där den frejdiga Makwelane tjatar på sin mamma och pappa - hon vill gå och hälsa på sin mormor, men föräldrarna menar hon är för liten för att gå ensam och att det är alltför farligt. För att komma till mormor måste man gå ett långt stycke längs floden - och där lurar en lömsk krokodil. Men skam den som ger sig - till slut får Makwelane lov. Bara hon lovar att akta sig för krokodilen...
Historien beskrivs som en afrikansk variant av Rödluvan och vargen. Det är en härlig bok med starka färger - och inte minst med en stark och egensinnig tjej i huvudrollen. Makwelane skrämmer man inte så lätt! :)
 
 
Arto Paasilinna: En lykkelig mann (digikort)
Sist jag lyssnade på Paasilinna (den gången var det Prosten og hans forunderlige tjener) blev jag besviken. Jag tyckte inte att boken var särskilt rolig, och drog aldrig ens på munnen. Därför hade jag inte så stora förväntningar till En lykkelig mann. Men hejsan! Här händer det saker! :)
Ingeniör Jaatinen kommer till lilla Granbacka för att bygga en betongbro. Hans ankomst mottas med skepsis av ortsbefolkningen, och snart florerar allehanda rykten om honom - en del mer eller mindre sanna, andra fullständigt gripna ur luften. Han är på kollisionskurs med kommunpamparna, men bäva månde de som försöker sätta käppar i hjulet för honom. Akseli Jaatinen vet vad han vill och hur han skall uppnå det. Han är en lycklig man - och det tänker han fortsätta med!
 
 
Jamie Ford: Hotellet på hjørnet av bitter og søt (CD-bok)
Henry och Keiko möts, som de enda eleverna med utländsk bakgrund, på en skola för vita i Seattle. Henrys föräldrar har invandrat från Kina, och Keikos familj är japansk. De blir vänner - och efterhand mer än det. Året är 1942 och kriget rasar. Efter bombningen av Pearl Harbor sätts personer av japansk härkomst i interneringsläger - så även Kekio och hennes familj. Henry och Keiko gör vad de kan för att behålla kontakten, men år av avstånd och osäker postgång gör att de tappar bort varandra.
Fyrtio år senare är Henry änkling. Han har haft ett bra liv, och han älskade verkligen sin hustru - men han har aldrig glömt Keiko. Så när ett gammalt hotell som stått tillbommat i flera decennier slår upp portarna igen, och man i källaren finner väskor och koffertar som tillhörde de japanska familjer som tvingades bort från sina hem, då väcks alla Henrys känslor till liv igen. För i en av väskorna ligger Keikos parasoll och en gammal jazzplatta som betydde något alldeles speciellt för dem båda.
Det här är verkligen en bittersöt historia om kärlek, vänskap och lojalitet - "tänk om..."



Bjørn Sortland: Sydneymysteriet (digikort)
Det här är ett 2-böcker-i-en-digikort, men så långt har jag bara hört den ena - Sydneymysteriet. Boken ingår i serien Kunstdetektivene, och är en deckare för barn. Det finns fler böcker i serien, och skurken i den här boken har tydligen figurerat i flera av dem. Den här gången är han ute efter hämnd och hotar David och hans familj till livet. De flyr till Australien, men på mystiskt vis får han reda på var de tagit vägen, och har ordnat sin egen allt annat än varma välkomst för dem...
Tja. En habil barndeckare. Bra inläsning av Aksel Hennie, men jag får se om jag lyssnar på den andra boken. Senare, kanske.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0