Alla böcker 2012

 
De senaste åren har jag läst alldeles för få böcker - och jag har inte ens nån ursäkt. Jag gillar ju verkligen att läsa. I ärlighetens namn har det en hel del att göra med inköpet av dator i samband med att jag flyttade till Norge - bara tänk på all den tid jag har lagt på den här bloggen. Hade hunnit läsa ganska många hyllmeter istället...
 
Nåja. Att blogga är ju faktiskt också kul! :)
 
Fast för siådär ett år sen kom jag fram till att det var dags för en uppryckning på läsfronten - som nyårslöfte lovade jag mig själv att börja skriva ner vilka böcker jag läst, och att läsa mer. Jag lekte med tanken att hinna läsa 100 böcker på ett år (även om jag inte vågade lansera den idén högt). Alltså, det borde ju inte vara så svårt? Två böcker i veckan i snitt - en baggis för en bibliotekarie. Väl?
 
Hm. Där tog jag mig visst en smula vatten över huvudet. Hade jag varit listig kunde jag ju ha satsat på tunna och snabblästa böcker (sådana där som eleverna brukar fråga efter), och visst har jag med en del sådana också, men... nä. Det är sällan sidantalet som avgör vilka böcker jag väljer.
 
Så - här är fjolårets alla böcker (antal böcker per månad i fetstil):
 
Januari (sist i inlägget) 9
Februari (sist i inlägget) 5
Mars 7
April 10
Maj 9
Juni  6
Juli 5
Augusti 4
September 6
Oktober 13 (japp, här insåg jag att det började brinna i knutarna med tanke på 100-strecket)
November 12 (och här inbillade jag mig fortfarande att det kunde gå)
December 8  (... fast det gjorde det inte)
 
Till en början skrev jag bara ner titlarna i slutet på ett inlägg, men från och med mars har jag
gjort egna "bokinlägg" med presentationer av böckerna - bara att klicka på respektive månad.
 
Så hur många böcker blev det då? Tja, jag var inte så långt från målet: 94 stycken.
 
Varav 60 ljudböcker. Många timmar! :) Den kortaste ljudboken är ca 3,5 timmar och den längsta bortåt 24 timmar - ett snitt på 10 timmar per bok ligger antagligen inte så långt från sanningen.
 
Störst förbättringspotential har jag på fackboksfronten - läste bara fyra stycken under hela fjolåret.
 
Årets bästa bok? Nä, jag kan inte välja - men här är några av favoriterna:
Chris Cleave: Gull
Hillary Jordan: Mississippi
Jussi Adler-Olsen: Avdelning Q-böckerna
Jandy Nelson: Himmelen begynner her
John Hart: Brødrene fra Iron House
Linda Olsson: La meg synge deg stille sanger
 
... och då är det väl på sin plats med en motsvarande lista med några av bottennappen? Här finns böcker som har fått strålande recensioner och till och med belönats med litterära priser...:
Harald Rosenløw Eeg: Gyldig fravær
Gaute Heivoll: Kongens hjerte
Arne Svingen: Svart elfenben
Ally Carter: Hærlig uærlig
 
Vad är så målsättningen för 2013? Hrm... jamen, då borde jag ju klara 100 böcker, eller hur? Nu som jag haft ett "uppvärmningsår" och allt! :) Problemet på ljudboksfronten är bara att det inte produceras digikort i samma takt som jag lyssnar på dem. Å andra sidan, skulle jag hinna lyssna igenom allt annat kan jag ju alltid försöka ta mig igenom Bibeln. Har i många år sagt att jag borde läsa den, mer av litterärt intresse än religiöst (och även för att stå bättre rustad på quiz'en) - och nu har den faktiskt kommit ut som digikort. Av vilken orsak det inte står hur lång uppläsningen är kan man ju undra (för att inte skrämma bort potentiella lyssnare?), men efter lite detektivarbete har jag tagit reda på att den är drygt 90 timmar. Tjohej... det lär ju ta några dagar, det. Men som en kompis sa häromdagen: "Det är ju faktiskt 66 böcker i Bibeln, så då betar du av 2/3 av läsutmaningen". Hehe... :)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0