Vår- och sommarläsning

Alltså. Bokläsandet knallar och går, om än inte så fort på vuxenboksfronten - måste ju satsa mest på barn- och ungdomsböcker med tanke på alla bokprat. De månatliga sammanställningarna har det däremot gått åt skogen med. Fattar inte när jag ska hinna...!

Nåja, här är en liten översikt - långt ifrån fullständig, dock.

Ljudböckerna först:
 
Liza Marklund: Livstid
Liza Marklund: Du gamla du fria
Sådärja, nu är jag ikapp på Annika Bengtzon-fronten, bara att vänta på den avslutande boken i serien! Har vissa problem med huvudpersonen (fatta så självgod hon kan vara emellanåt, och så naiv som stupar rätt in i livsfarliga situationer utan en tanke), men det är ju rätt spännande. I alla fall Livstid, för jag tycker inte riktigt att Du gamla du fria höll samma nivå. Blir spännande att se hur Liza Marklund avrundar det hela...

Jan Wallentin: Strindbergs stjärna
Nä, den här boken gillade jag inte alls. Dels har jag nog fått en överdos av böcker i Dan Browns anda, dels innehåller den här boken övernaturliga inslag som jag inte alls köper. Och huvudpersonen är inte ens särskilt sympatisk. Enda orsaken till att jag lyssnade klart (fast jag tappade tråden fullständigt den sista halvtimmen) var att jag satt i bilen och inte hade nåt annat att ta till...

Jacqueline Winspear: Lögnen
Maisie Dobbs, kvinnlig privatdetektiv i 30-talets London, är en trevlig bekantskap! :) Mysdeckare.

Anders de la Motte: MemoRandom
Hypad thriller, filmrättigheterna är redan sålda. Bra bok egentligen, skulle jag tro. Lyssnade alltför korta snuttar i taget och fick lite svårt att skilja på personerna och följa tråden. Tror kanske den hade vunnit på att läsas i pappersformat.

Vuxenböcker:

Peter Robinson: I mörkrets skugga
Äntligen! Den här boken började jag på innan flytten, men sen har det aldrig blivit tid att ta tag i den. Men under semestern hann jag! :) Kriminalaren Alan Banks är en favorit, och boken var bra - om än inte en av de bästa.

Mo Hayder: Trädens tystnad
Alltså, den här tar jag med fast jag har halva boken kvar, annars ser det ju för ynkligt ut på vuxensidan! :) Mo Hayder skriver om en annan kriminalare, Jack Caffery, som i den här boken får hand om ett fall där pedofili och bortrövade småpojkar står centralt - något som blir personligt då hans klillebror Ewan försvann spårlöst 25 år tidigare, sannolikt offer för en pedofil... Bra så långt!! Ganska rått emellanåt, men spännande.

Barn- och ungdomsböcker:


Ann-Helén Laestadius: SMS från Soppero, Hej vacker, Ingen annan är som du, Hitta hem
Fyra böcker som handlar om Agnes, 13 år när första boken startar och 15 vid seriens slut. Hon är same, men bor i Solna tillsammans med sina föräldrar. Banden till Soppero, där morföräldrarna och släkten bor, är stark - och ännu starkare blir de när hon möter Henrik, renskötarkille i samma by. Men kan man vara riktig same fast man bor i storstan? Eller är det som en del av de samiska ungdomarna som bor kvar i norr säger, att Agnes är "fusksame"? Hon funderar mycket på identitet och tillhörighet, och hon känner sig verkligen samisk.
En jättefin bokserie om att lära känna sig själv och om att våga stå för den man är. Och om den första spirande kärleken...


Matthew Reilly: Osynliga fiender, Livsfarlig liga, En mot en, Dödligt lopp, Den sista utmaningen, Den stora slutstriden (Serien Hover Car Racer)
Föreställ dig tjugo stridsflygplan som dundrar runt en slingrande rallybana i luften, och som duckar och går i sicksack och kör om varann sjukt fort. Då har du förstått hur ett svävarbilrally går till.
Ja, så presenteras bokserien, som handlar om 14-årige Jason Chaser och hans 12-årige lillebror Buggen som kommit in på den internationella Rallyskolan i Tasmanien. Vi befinner oss i en inte alltför avlägsen framtid, där svävarbilen (med magneter som repellerar jordens dragningskraft) för alltid ändrat transportmönstret och där det vuxit fram en ny megasport: svävarbilrally.
Alltså, det är rätt spännande! Jag skulle bara läsa första boken för att ta reda på om den skulle funka i bokpratssammanhang - och plötsligt hade jag slukat hela serien. Jo, de funkar! :)


Magnus Nordin: Huset vid vägens slut
Riktigt ruggig historia om några killar som dras mot ett ödehus i skogen. Spökar det?
Ja, allting tyder på det...



Petter Lidbeck: Den magiska kepsen
Rolig och tänkvärd!


Annika & Per Thor: Fyren och stjärnorna
Finstämd bok om två syskon som växer upp under fattiga förhållanden i Göteborg vid förra seklets början.

Martin Widmark: Antikvariat Blå Spegeln
Filosofisk barndeckare, den första i serien om David och Larissa.


K.G. Johansson: Adam och koderna
Lättläst ungdomsbok om Adam vars pappa jobbar med topphemlig dataprogrammering på Esrange. Skurkar är ute efter honom - och tänker använda Adam som lockbete...

Anthony Horowitz: Stormbreaker
Ung James Bond, typ. Omläsning inför bokprat!

Håkan Jaensson: Hjärnsläpp
Efter ett blixtnedslag i stugan där Jenny och hennes pappa befinner sig, upptäcker de till sin förskräckelse att Jenny tagit plats i pappans kropp och han i hennes. Vad ska de göra?? Roligt och knasigt.


Sofia Nordin: En sekund i taget, Spring så fort du kan
En mystisk feber har så gott som utrotat befolkningen, och Hedvig och Ella försöker överleva. Skrämmande och fängslande.

Susanna Alakoski: Guldfisken
Roligt om Tiia och Peggi och deras upplevelser under sommarlovet.

Anna Jansson: Ficktjuven
Om detektiven Emil Wern i Visby.

Ingrid Olsson: Betong fjäril betong
Ungdomsbok om att vara kär - något som kan vara jättesvårt när den man kärat ner sig i är ens bästa kompis, och han inte är kär tillbaka, men fallit för en helt annan tjej...

Helena Bross: Midsommargåtan
Om kusinerna Moa och Simon som löser mysterier.

Ingelin Angerborn: Om jag bara inte råkat göra pappa till astronaut
Tokroligt om Tilda som jämt strular till det för sig...

Petter Lidbeck: Den hemliga koden
Tjejkompisarna Tyra, Siri och Pella snubblar över ett mysterium.

Charlotte Hage: Sök, Charlie!, Rädda katterna!
Om Saga och Elina som gör en egen tidning, Djurens Nyheter, och snubblar över spännande saker att skriva reportage om.


Thomas Halling: Finnes Agnes, önskas: hund
Om elvaåriga Agnes som mest  av allt önskar sig en hund. Men tycker mamma och pappa att hon är tillräckligt ansvarstagande?
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0