Juliböcker

Egentligen borde ju en lång semester indikera att man får tid att ta det lugnt och läsa många böcker. Men icke. Jag har bara hunnit läsa en enda!! Inkluderar man de jag lyssnat på blir det visserligen några fler - men det är ändå ganska magert jämfört med tidigare i år.
 
 
Ally Condie: Opprøret (Matched; 3)
Detta är den avslutande delen i serien om Cassia, Xander och Ky och deras kamp mot Samfundet. Det är en slags framtidsvision av ett totalitärt samhälle där människornas liv är styrda ner i minsta detalj. Vad man äter, var man jobbar, när och med vem man skall gifta sig - allt bestäms av Samfundet. Men fler och fler ansluter sig till Ravolten, då de inser att det måste finnas ett annat - och bättre - sätt att leva. Cassia, Xander och Ky jobbar alla på sitt sätt för Revolten - men vad kommer detta att göra med dem? Och kommer de någonsin att mötas igen?
Jag tror det här är en serie som hade vunnit på att sträckläsas. Det är ett år sen jag läste del två - på semestern i fjol då jag inte hade tid att läsa mer än ett par sidor i taget och därför aldrig riktigt kom in i handlingen - och det känns som jag borde repeterat innehållet innan jag började med trean. Nåja. For sent nu!
Å ena sidan är kampen mot förtryck och diktatur och de former Samfundets maktdemonstrationer tar sig uttryck i fascinerande läsning, men å andra sidan är den här typen av framtidsdystopi inte riktigt min grej. Även om jag slukade The Hunger Games som väl kan sägas vara i samma genre, faller jag inte riktigt för Matched. Eller jo - jag slukade ettan, men tycker inte riktigt att uppföljarna håller samma klass. Eller så är det för att jag tappade styrfarten när det blev så långt mellan dem. En succé har serien icke desto mindre blivit, och filmrättigheterna är sålda. Får vi snart se Cassia och de andra på vita duken?
 
 
S J Watson: Før jeg sovner (digikort)
Varje morgon vaknar 47-åriga Christine utan en aning om vem hon är och vem det är som ligger vid sidan av henne i sängen. Hon råkade ut för en olycka för många år sedan, och sedan dess är varje dag ett oskrivet ark - trots terapi och otaliga undersökningar vet man inte vad som är fel, bara att hennes hjärna förlorat förmågan att lagra nya minnen och att hämta fram de gamla.
Efter inrådan från en ny läkare börjar Christine skriva dagbok, och genom dagboksanteckningarna kan hon, lite i taget, börja lägga det pussel som är hennes liv. Fragment av minnen börjar dyka upp, och hon noterar allt. Efterhand upptäcker hon att det är något som inte stämmer. Vad var det för slags olycka hon råkade ut för, egentligen? Och vem kan hon lita på?
Før jeg sovner är fängslande, och obehaget kommer krypande. Vad har Christine egentligen råkat ut för?? Som läsare hålls man på sträckbänken då det mesta av historien berättas genom Christines dagboksanteckningar och man alltså inte vet mer än henne. En skickligt berättad historia!!
 
 
Siri Hustvedt: Sommeren uten menn (digikort)
Efter 30 års äktenskap meddelar Mias man att han vill ha en "paus". Pausen visar sig vara en ung kvinnlig kollega. Mia bryter samman, tas in på sjukhus, skrivs ut och flyttar till ett hyrt hus i närheten av moderns äldreboende. Här försöker hon komma på rätt köl igen, genom att umgås med sin mor och hennes väninnor och genom att leda en skrivarkurs för en grupp unga tjejer.
Så långt allt väl - jag hade gärna lärt känna både ungdomarna och de åldriga damerna närmare, för de är intressanta bekantskaper (inte minst Abigail och henns fantastiska handarbeten). Men så brer bokens berättarjag om sig med en aldrig sinande ström av hänvisningar till och citat av författare, filosofer och vetenskapsmän som känns mer som ett sätt för Hustvedt att visa hur beläst hon är, än att det alltid tillför handlingen något. Och så har jag aldrig gillat berättarjag som plötsligt vänder sig till läsaren. "Du, käre läsare" - där nånstans tappar jag tråden...
Men vad vet jag? Boken har fått bra kritik!
 
 
Åke Edwardson: Vänaste land (CD-bok)
Det här är den åttonde boken i serien om Erik Winter vid Göteborgspolisen - men min första. Jag har heller inte sett TV-versionen, annat än att jag vet att Johan Gry har huvudrollen och därmed har en bild av hur jag tycker Winter bör se ut.
Boken utspelar sig i midsommartid. I en liten närbutik hittas tre män mördade och med ansiktena bortskjutna. Alla tre var invandrare - men vad hade de annars gemensamt? Utredningen är full av frågor, svaren är få. Möjliga vittnen tiger som muren och standardkommentaren är "Jag vet inte". Erik Winter och hans kollegor misstänker allt från knark till flyktingsmuggling innan de kommer sanningen på spåren...
Nä. Den här boken hade nog funkat bättre att läsa än att lyssna på. Jag brukade ju gilla Torsten Wahlund som uppläsare - men det här blir alldeles för monotont och jag klarar knappt att skilja personerna från varann. Och jag tycker aldrig att det blir särskilt spännande.
 
 
Monica Kristensen: Kullunge (CD-bok)
Det här är den andra boken i serien om sysselmansbetjänt Knut Fjeld på Svalbard. Det har gått ett par månader sen sist, solen är på väg tillbaka efter den långa mörkertiden men det är fortfarande fruktansvärt kallt. Från förskolan Kullungen försvinner ett barn, sexåriga Ella. Till en början är personalen inte särskilt orolig - Longyearbyen är ett litet samhälle, alla känner alla, och snart dyker hon nog upp igen. Men det gör hon inte... och för Knut Fjeld och hans kollegor blir det en kamp mot klockan. Har någon tagit henne? Eller har hon vandrat iväg på egen hand - och hur länge överlever hon i så fall i den arktiska kylan?
En helt OK deckare! Intressant också att lära sig mer om gruvdrift, då en nedlagd kolgruva spelar en avgörande roll i bokens handling.
 
 
Tom Kristensen: Korsbæreren (digikort)
Huga. Det här är en bok om hur långt den japanska maffian är beredd att gå för att utkräva blodshämnd - och det får den amerikanska motsvarigheten att framstå som ett gäng toffelhjältar...
Bokens handling utspelar sig i finansvärlden, och jag som inte fattar jargongen och som inte ens vet vad en hedgefond är, tappar ganska snabbt tråden. Visst, spänningen byggs upp efterhand, men någon nagelbitare är det inte.
Historien kretsar kring finansmannen David Namura, som i full fart lämnar San Fransisco när hans hedgefond är i färd med att krascha. Han reser till Oslo, där hans tidigare kollega - och älskarinna - Elvira Elton Eikenes finns. Kan hon rädda honom ur knipan när japanska investerare med maffiaanknytning kräver sina satsade pengar tillbaka?
 
 
Mo Hayder: Borte (digikort)
Mo Hayder är en ny bekantskap. Vet inte varför, men jag hade inbillat mig att hon var amerikanska - så icke. En brittisk författare med en välskriven brittisk deckare!
En liten flicka försvinner, och Jack Caffery och hans team ställs inför ett svårlöst fall. De vet att tiden är knapp, och när de mottar ett brev från kidnapparen där han säger att detta bara är början, går det kallt längs ryggen på Caffery. Och mycket riktigt - snart försvinner ännu en flicka. Ansvaret för att identifiera förövaren och rädda barnen tynger Caffery, och inte blir det enklare av hans motstridiga känslor för kollegan Flea Marley - som dessutom blir den nästa som plötsligt saknas...
Måste kolla hur många böcker som finns i serien om Jack Caffery (det här är inte den första), för jag är nyfiken på hur det skall gå med den sympatiske polismannen och hans kvinnliga kollega! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0