Plask

Sådärja, tillbaka i Vby för nyårsfirande! 

Just nu barnvaktar jag nån som älskar att bada balja i nya duschen... :-) 


Törstig?

Höll på att fnittra mig fördärvad när jag hittade den här törstiga lilla äggkoppen på huvudet i syrrans köksskåp under julhelgen. Hen fick hjälp att komma på rätt köl igen... :-) 




Katastrof

Möjligen oklokt att först sträckläsa en katastrofbok på eftermiddagen, och sen se "2012" på TV. Mardrömmar inatt? Sannolikt... ;-) 


Skymning

... i Norrfjärden. Skjutsade pappa till färjan innan jag styrde kosan norrut - ska jobba mellandagarna innan det bär av till Vby för nyårsfirande. Vacker kväll!




Mycket onödigt väderomslag

Regn! Blåst! Blixthalka! Inatt trodde vi nästan att huset skulle lätta.

Så jäkla onödigt...!






God jul

Vintervacker julafton här i Vby - även om det nu är nytt mildväder på gång. 

Lång väntan innan de ivriga ungarna kunde kasta sig över julklapparna...! :-) 

God jul till alla!











Vintersolstånd

Årets mörkaste dag... 


Present

Fått en försenad födelsedagspresent av lillasyster men vet inte riktigt vad jag ska säga om den...? ;-) 


Oooh!

Körde från Piteå tidigt i morse, och hämtade pappa + julgranar i Norrfjärden (sen fortsatte vi till Vännäsby). Nåt så sagolikt vackert på Kvarken!! 








Knäck

Kom på en snilleblixt igår - strödde hackad mandel i knäckformarna istället för att blanda i smeten. Mycket enklare att fylla dem, inte en enda som välte! Fast å andra sidan hamnade alla mandelbitar i botten - trodde de skulle flyta upp och fördela sig jämnt. Lite optimistiskt...! Nåja, de smakar bra i alla fall! :-) 




Happy soap

Har köpt tvålar till småtrollen. Med leksaker i. Kanske kan det få dem att bli lite ivrigare att tvätta händerna? Fast känner jag de lösningsorienterade ungarna rätt lär de leta fram verktyg och operera ut grejerna direkt... :-) 


Brandman

Så är han då här, den dyre lille brandmannen!

Han kom i en stor låda...


... fylld med vad som ser ut som gröna ostkrokar... 


Ta-daa! :-) 


Värd priset? Ehm... får jag hoppa den frågan?

Sugen...

... vääääldigt sugen!! :)



Julstämning

Hoppas temperaturen håller sig på minussidan!! Fast det är betydligt mildare än igår...


Julgran

Eftersom jag alltid firar jul hos syrran duger morfars lilla gran alldeles utmärkt i min lägenhet - finns ingen anledning att tjorva med en stor och skrymmande. 

Fördelen med en julgran som bara är en meter hög är att det inte behövs så mycket pynt... å andra sidan ser det pynt man faktiskt hänger dit alldeles överdimensionerat ut! ;-) 






Alessi

Äsch då. Nu kom jag på en grej att önska i julklapp, men jag tror det är för sent... alternativt att de jag brukar byta julklappar med tycker att jag har äggkoppar så det räcker och blir över. Vilket de förstås har fullständigt rätt i. Men ändå... :)
 
Den här är så dyr att jag inte köper den själv. Nån måtta får det vara. Har använt alldeles för mycket pengar på min samling den senaste tiden! Men läcker är den ju... :)

 
(http://www.kitchentime.se/sv/p/goldfish-aggkopp-bla?id=10045118)

Vintervatten

Rosån i vinterskrud...

(lite synd att det står "Privat väg" ner mot Kalvön, ser så fint ut ner mot vattnet... vet inte om de som bor där kan hejda en fotgängare - allemansrätten? - men ville inte chansa...)

 
 

Ännu mera vintervackert

Det var stjärnklart och kallt när jag gick till sängs vid 23-tiden igår kväll. Lika stjärnklart och kallt när jag vaknade vid 6-tiden i morse. Men däremellan kom det bortåt 10 cm snö! Blev rätt paff när jag gick ut genom porten för att fara till jobbet... :)

På förmiddagen var det bara kring -5, när jag gick ut på lunchpromenad närmade det sig -10. Nu sitter jag på jobbet och huttrar, termometern visar -20 ute. Brr!! Och elementen här på bibblan är sen 70-talet och typ värdelösa, så det är rätt kylslaget inne också. Har dubbla koftor på mig. Och fötterna känns som isklumpar. Nåja, en halvtimme kvar så får jag åka hem!

 
 
 
 
 
 
 

Dagens sista

... jag lovar!

Fötterna på soffbordet, ser Morden i Midsomer på TV, mumsar chokladpraliner och har gömt motionscykeln bakom de största krukväxterna jag har. Och jag har bestämt mig för att inte ens ha dåligt samvete! 

Ja, och så skymtar mina knickers-gardiner, ni vet de där som hade precis rätt längd tills jag flyttade till en lägenhet med högt i tak... (den hopknörvlade mattan är för att det drar så mycket från balkongdörren - blir bra när de byter både den och alla fönster senare i vinter).




Ta-daa!

Men! Så bra det blev! Tycker jag i alla fall - och det är ju jag som bor här... ;-) 

Har passat på att dammsuga och torka golvet i vardagsrummet när jag ändå var igång. Rent och fint! Allt det där andra jag egentligen tänkt göra ikväll är dock ogjort. Skriva julkort, bland annat. Nåja. Kommer en dag imorgon, nu ska jag sitta i soffan och njuta! 




Fynd

Har precis varit och hämtat en matta jag budat hem via Piteå köp & sälj, en ullmatta från Mio som - när jag kollade liknande mattor på deras hemsida - verkar kosta nånstans runt 1500 kr att köpa ny. Jag betalade inte mer än 320... :-)
Dessutom bor säljaren bara två gator bort så det tog inte mer än ett par minuter att knata dit och hämta den. Och oj, vad fin den är! Tänkte egentligen ta ut den till Holmön och bagarstugan, men nu undrar jag om jag kanske ska byta rumsmatta i lägenheten istället. Är visserligen - efter snart 20 år (!) - fortfarande väldigt förtjust i den matta jag har, men kanske passar den nog så bra i min blå bagarstuga? Vad tycker ni? 



Fint idag med

Nån som blir förvånad över att jag gått en promenad idag också? ;-) 

Verkar som om isen håller nu, men jag törs inte prova än på ett tag... 




Omelett

Vad göra med ett paket ägg vars bäst före-datum passerats med ett par månader? En omelett! Med bacon och tomater. Inte så tokigt! :-) 


Mmmmm!

Limited edition? Ja, det vill jag lova, har aldrig sett den här sorten förut! Nu rear de ut dem för en tia styck på Kvantum här i stan, så jag köpte en på vinst och förlust. Alltså, vilken glass - supergod! Köper fler imorgon och lägger i frysen!! :-) 


Kylslaget

... men vad gör det att man hackar tänder på promenaden, när det är så himla vackert!!














Speedy & Friends

De tysktillverkade äggkopparna Speedy & Friends från Casablanca Design är hårdvaluta. Verkligen hårdvaluta! Jag har en sen tidigare, köpt via Tradera, men vill gärna ha fler. Typ alla! :) Försökte bjuda på en hel hoper på Ebay i helgen, men de flesta gick för bortåt 20 euro styck, och det är ju inte klokt. Fast jag lyckades faktiskt lägga vantarna på en av dem - till det facila priset av 5,5 euro. Fick dock besked från den tyske säljaren om att frakten kommer bli dyr. Så nu landar jag nog på nästan 20 euro lik förbaskat. Suck. Hade jag vetat det skulle jag bjudit lite mer på några av de andra äggkopparna som samme säljare hade lagt ut - frakten hade knappast blivit dyrare även om jag ropat in en eller två äggkoppar till...

Speedy-äggkoppar tillverkas inte längre, antar att det är orsaken till att folk betalar fantasisummor för dem (vissa modeller går faktiskt för TUSENTALS kronor på nätet). Det florerar en massa plagiat också - jag har några stycken, köpta för en spottstyver. Fast de är inte riktigt lika välgjorda...

Så, kära vänner, om ni nån gång snubblar över en Speedy-äggkopp nånstans i världen och den inte kostar skjortan - köp den åt mig!!!

Här en liten kavalkad - den jag har köpt är en brandmansäggkopp, lägger ut bild på den när jag får den!

  
 

 

 
 
 
 
 
 
 

Vinterdag

Har jobbat på stadsbiblioteket idag. Kallt och vackert på väg dit, kallt och vackert på väg hem! Och en fin gran på bibblan för att komma i stämning... :-)










Jag och kollegan pratade om att ta med glitter och sånt till imorgon eftersom det är Lucia, men jag hittar inget härhemma så det får bli en tomteluva istället! 

Fiskgryta

 
Har precis testat ett nytt recept - fiskgryta med saffran och kräftor. Inte alls så tokigt, även om jag kokade sönder fisken och var en smula för generös med tabascon... ;)



Fin blomma

Glömt att visa - Eva & Rickards fantastiska orkidé som bestämt sig för att blomma om!


Cupcakes

Jahaja. Kanske inte så smart att satsa på ett helt nytt muffinsrecept kvällen innan man ska på möte och bjuda bortåt 25 personer på fikabröd, men så fick det bli! Dessutom har jag 2-dag så jag har inte ens provsmakat...

Vad jag gjort? Blåbärsmuffins med citronfrosting och bokstavsströssel! I och med att Biblioteken i Norrbotten konverterar från SAB till Dewey efter årsskiftet - och går från ett klassifikationssystem som bygger på bokstäver till ett som bygger på siffror - så tycker jag det kan vara lämpligt med gravöl över det gamla systemet. Lämpligt nog med strössel vars bäst före-datum passerat med marginal (sssch, säg inte nåt!).

Och så fick jag äntligen användning för min superfina tvåvånings-cupcakes-kupa (eller vad det nu heter??) med plats för 24 kakor och med ett praktiskt lock med handtag. Enkelt att bära med sig! Fick den av bästa Unni för ett par år sen. Takk kjære søster!! 

För den som undrar: nä, jag är fortfarande inte vän med min ugn - även om jag nog bakat mer de senaste veckorna än sen jag flyttade från Norge. Vi har övergått till nåt slags stillatigande ställningskrig, spisen och jag. Om jag sätter temperaturen 25 grader över vad som står i receptet och gräddar 1,5 gånger så länge - då går det någorlunda. Om än inte helt som det ska.








Skymning

Idag hann jag inte ut förrän efter 14 (eller hann och hann, det strilregnade hela förmiddagen...), så solen fick jag inte se. Men fint ändå, nere vid småbåtshamnen. Halkigt, dock - inga bussar har kört in i Rosvik idag då det helt enkelt varit för halt!








Vintersol igen

... fast den här tiden på året blir det ju egentligen aldrig riktigt ljust. Vackert är det dock i alla fall, som här vid Hällskäret under gårdagens promenad:











Tyckte väl egentligen inte att isen såg särskilt stadig ut, men det hindrade inte en herre från att glida förbi på spark. Kändes som hemma, kunde varit min far! :-) 



Boktips

Saxat ur dagens Pite-tidning! :-) 


På pitemål

Så här ser H.C. Andersens sagor ut, översatta till pitemål! Inte alldeles lättläst... :-) 








Decembersol

Några strålar letade sig fram idag också! 








Oktober- & novemberböcker

Det går lite upp och ner på läsfronten. Mest ner på senare tid...

På vuxensidan: typ nada. Har just så pass tagit mig igenom ljudboksversionen av Peter Mays Lewispjäserna som jag nämnde redan i förra översikten - för två månader sen. Och det är inte det att den inte är bra (för det är den!!), utan jag har helt enkelt inte haft ro att lyssna. Varför vet jag inte riktigt. Nu har jag lastat ner flera nya böcker och inbillar mig att lyssnandet ska skjuta fart igen: Lars Keplers Playground, Viveca Stens I sanningens namn, Graeme Simisons Rosie-effekten... borde ju båda gott!? :)

På barn-/ungdomssidan: tja. med tanke på att jag är mitt inne i sista rundan med bokprat innan jul så borde jag definitivt läst mer... här är några av dem jag har betat av:


Lagerqvist: Uppdraget
Lagerqvist: Förrädarna
Detta är del 1 och 3 i serien om Svarta rosorna, tre ungdomar i Värmland som startar en motståndsgrupp under andra världskriget (bok 2, Isbarnen, har jag läst sen tidigare). Spännande och välskrivet!


Nilsson: God jul, Lilla Lök
Så här har jag skrivit i ett boktips som kommer på tryck i Piteå-Tidningen idag:
Lilla Lök, eller Stig som han egentligen heter, bor med sin mamma i ett slitet blått hus. Han har ingen pappa, något som han tänker väldigt mycket på. Hur får man tag på en sådan? Dessutom har de ont om pengar – så cykeln som han så hett önskar sig till julklapp blir det nog inget av. Stackars Lilla Lök. Men Lilla Lök vill inte vara en sådan som det är synd om! Så blir han vän med Karl, bydåren som kan hypnotisera höns. Och kanske, kanske kan saker och ting komma att ordna sig till det bästa den här julen… En otroligt charmig kapitelbok att läsa i varje dag fram till jul, med underbara bilder!

 
Niven: Som stjärnor i natten
Lite i samma anda som Förr eller senare exploderar jag. Pojke möter flicka - hon har förlorat sin storasyster i en bilolycka, han sliter psykiskt även om varken han själv eller omgivningen vill erkänna det. Redan baksidestexten utlovar en historia som är "rörande, vacker och hjärtskärande" - och det är den. Lite trög till en början, men innan jag kom till slutet rann tårarna...

Svensson: Julius och pusskalaset
Svensson: Julius på solsemester
Svensson: Julius och mobbarna
Har läst tre av fyra böcker i serien om Julius. Roliga och småmysiga om en kille på lågstadiet, med pinsamma föräldrar och en jobbig lillasyster, och som är kär men strular till det gång på gång.

Ohlsson: Mysteriet på Hester Hill
Mysläskig bok om syskonen Meg och Frank som tillbringar sommaren hos farbror Eliot och hans sambo Carl på Hester Hill - ett gammalt hus där det visar sig ha skett hemska saker. Barnen snubblar över ledtrådar och dras in i ett mysterium med övernaturliga förtecken. Nja. Tja. Tror ungarna kommer gilla den, men själv tyckte jag att den var lite seg...


Askling: Dolda tecken
Fabian är på uselt humör. Inte nog med att mamma och pappa har avbokat sportlovsresan till Åre för att istället åka till Herrbyholm och börja restaurera ett gammalt hus som pappa ärvt - dessutom ska Julia följa med. Julia, den nya tjejen i klassen som han knappt känner, men som tydligen har det jobbigt hemma. Fabians pappa och Julias pappa jobbar tillsammans, och pappa har lovat att hon ska få följa med för att komma bort från stan ett tag. Fabian kan inte fatta hur pappa kan lova nåt så idiotiskt! Fast när de väl kommer fram upptäcker Fabian att Julia är rätt okej. Det gamla huset är däremot skitläskigt... och snart dras de båda in i ett mysterium. Nånting hände på Herrbyholm under kriget... men vad?


Halling: Skuggor i skogen
Halling: Ryslig resa
Halling: Något i natten
Mysläskiga böcker i serien Trio i trubbel, om syskonen Linus, Maja och Oskar som snubblar över allt från varulvar till vampyrer. Väldigt populära! :)

Moroni: Lokas monsterglasögon
Loka behöver glasögon, men på väg till optikern får mamma telefon från sitt jobb och måste rusa. Loka går dit ensam, och blir minst sagt förvånad när hon FÅR ett par glasögon av optikern, och det utan att ens ha gjort någon synundersökning! Men hon ser jättebra med dem, faktiskt så bra så att hon ser saker som hon knappt trodde fanns. Som monster. Massor av monster. Och faktiskt så behöver flera av dem hjälp. Kan Loka hjälpa dem...? Mysroligt för lågstadiet!

Swindells: Vem var Hettie Daynes?
Hm. När jag var ung (tänk, det börjar bli ett tag sen) hade nog den här boken platsat i kategorin "mysrysare". Lite småputtrigt spännande, sådär, om än ingen bladvändare. Frank och hans lillasyster Bethan tror, till skillnad från många andra, på spöket som sägs visa sig vid dammen i byn där de bor. De har till och med sett spöket - och fotograferat det! Men vem är det som går igen, och varför? Och varför är kommunens starke man så ivrig att tysta ner allt som har med spöket och dammen at göra?

Puh

Nu får köket duga - soffan nästa! :-) 


Mer bak

Nu får jag nog snart ta och ge mig. De 110 biskvierna är klara, några av dem med säsongsenlig dekoration:


Alltså, på min födelsedag var det bokmöte på stadsbibblan. Där är det nån slags tradition att man bjuder på fika när man fyller år. Så efter mötet, när chefen fick höra att jag fyllde, då var hans enda kommentar (med glimten i ögat): "Var är tårtan!?" Varpå jag på stående fot lovade att ta med nåt till enhetsmötet istället - fyra gånger per år träffas alla anställda inom kulturenheten, och till veckan är det dags igen. Därav fin-kakorna, kan ju inte göra chefen besviken! :-) 

(Det blir en sort till för den som inte gillar choklad, men den bakar jag kvällen innan.)

Tja, och så har jag en långpannekaka i ugnen, med choklad och valnötter. Upptäckte att jag hade såväl ägg som margarin som med marginal passerat bäst före-datumet (men som jag inte använde till biskvierna). Nåt att ta hem till jul... :-) 

Konsekvensen av bakandet är att jag nu har en rejäl disk igen. Och att köksgolvet behöver torkas. Det är bara ett dygn sen sist... Nåja, om en timme sitter jag i soffan och äter resterna av Nutella-fugden. Den var alldeles för god - livsfarlig! Dagens cyklande och promenerande var ett försök att minimera skadeverkningarna, om man säger så... ;-) 

Effektiv

Produktiv start på dagen! Klev upp 7.30, läste ut en bokpratsbok (150 sid), bakade biskvibottnar (110 st), cyklade 31 km framför TV:n medan de gräddade, och såg slutet på Bond-filmen jag somnade ifrån igår. Och diskade. Och gick en promenad precis innan solen gick ner (bilder nedan) i 1,5 timme (7000 steg). Allt detta innan kl 14. Nu borde jag sätta fart med biskvifyllningen, men har hamnat i soffan istället... bara en liiiten stund till - sen så! :-) 





Broddväder!



Högvatten i småbåtshamnen 











Nöjd med utsikten från min lägenhet - även om det är tydligt att jag inte putsat fönstren på länge...


Bakdag

... även om de planerade biskvierna fortfarande bara är på planeringsstadiet. 

Nutella-fugde. Mmm!!!


Och fröknäcke. Fast när det står krossade linfrön i receptet bör man se till att det är det man köper. Hela köket blir prickigt när man krossar själv, de hoppar omkring som ystra svetsloppor!! 



Pläd på gång

Påbörjade det här mormorsruteplädprojektet medan jag bodde i Norge, men sen har det legat i träda. Testade att virka en ruta häromveckan bara för att se om jag fortfarande kunde, och nu har jag hux flux kommit igång igen! :-) 



Fast jag har för lite garn... borde passat på att bunkra när jag var i Mosjøen i september, men det tänkte jag inte på då. For på vinst och förlust in på garnaffären i Norrfjärden på väg hem från jobbet en dag förra veckan - och jodå! Inte bara hade hon garn i rätt färg, hon hade dessutom rea så jag fick dem för halva priset! :)

Fyr

Piteås nya landmärke, så här i adventstid! 


Solstrålar

... även idag, och även om de just så pass orkade sig upp över horisonten! 


















Korta dagar

... såhär ett par veckor innan det vänder igen. Men sol en liten stund idag i alla fall! 










Go'fika

Just ja! Bild från i söndags, då jag och Marie sammanstrålade på Costas i Umeå där hon bjöd mig på födelsedagsfika. Prisbelönt kladdkaka! :-) 


Mer pepparkakor

Igår och idag har jag gräddat en hel hoper pepparkakor. Typ 1000 st. En stilla västanfläkt jämfört med när jag bodde i Norge, visserligen, men ändå! Nu ska det räcka till alla bokpratsklassena innan jul + alla andra låntagare som kommer till bibblan. Om inte får jag väl göra fler! ;-) 








Pepparkakshus

Istället för ett födelsedagskort från Eva med familj. Wow! Vad det föreställer? Min bagarstuga, såklart! :-) 




Mer mys

Finaste Cornelia!! 






Tårta och sånt

Kolla in tårtan som Eva & Rickard bakade till mig! Mmmmm! :-D 



Mys med liten fröken - moster försökte få på den lilla skruttungen en blöja efter badet. Inte alldeles enkelt med en kvick och sprallig tjej... ;-) 






RSS 2.0