GOTT NYTT ÅR!

Tiddelipom!
Gott nytt år!!!



Här i Sävar firar vi i lugn och ro, med god mat (revbensspjäll till lunch innan syrran gick till jobbet - hon kommer hem igen kl 21) och tårta till kvällen. Jag håller på att göra en choklad-och-hallonmoussetårta, nämligen - den står i frysen just nu (chokladmoussen ska stelna innan hallonditon breds på).
Just nu är det Tour de Ski som gäller på TV:n, ikväll blir det såklart Grevinnan och betjänten (vilket är nyårstradition här - men i Norge sänds programmet dagen före julafton!). Syrran var ute på långpromenad imorse med en kompis, jag satsar på att vara nyttig imorgon istället. Nytt år, nya föresatser...

Vi har inga fyrverkerier - det har vi aldrig haft. Men när klockan slår tolv tar vi på oss varma kläder och sammanstrålar med grannarna ute på uppfarten - och så tjuvkikar vi på alla andras raketer. De är ju ändå finast lite på avstånd! :) Jag ska försöka fotografera - har ju fått ett kamerastativ av syrran, och har hittat en inställning på kameran som heter "fireworks", så kanske lyckas jag få till ett bra kort? Det får ni veta imorgon i så fall... :)

KRAM!

Holmön

Tillbaka på fastlandet igen! I grevens tid... det är kulingvarning för imorgon, stormvarning för farvattnen norrut. Vi hade däremot två jättefina dagar på Holmön med sol och nån enstaka minusgrad - och bara svag vind. Vi har gått och gått och gått... bland annat till Gäddbäckssundet för att vittja nät och lakakrokar och till masten i Byviken för att placera ut en cache... Fast vi fick nog närmast en överdos av frisk luft - syrran och jag kände oss som klubbade sälar i TV-soffan igår kväll! :)



Skogsavverkningen har tagit vinterpaus...

 

Vackert på Gäddbäckssundet...





Syrran knäppte en massa kort på oss (hon fotograferar oftast människor, jag riktar in mig på omgivningarna). "Men Jenny, det här blev bra - du ser nästan normal ut!!"  Hmpf... :)



     

Fossil? Nej, isformationer i ett fruset dike!

 

 ...och ett fruset verandaräcke

 

  Byviken

Radiomasten (eller om det nu är telefon eller 3G eller nåt annat...) - öns högsta punkt! Om man nu får räkna byggnader. Annars är det Strandberget som ligger intill. Som når sisådär 24 m.ö.h. Inte Himalaya, direkt. Och rätt ynkligt i jämförelsen med Øyfjellet...

   

Skulle inte tro att någon kommer på att bada mitt i vintern... :)



Just ja, måste ju visa vår skoter!! Som inte är nåt vrålåk direkt, men som duger när pappa ska köra hem ved. Däremellan står den i ladugården och samlar damm...


Övik tur/retur

Kul dag i Övik! Hälsade på hos två tidigare bibliotekariekollegor, fikade ihop med kompisarna (tack Ulrika för örhängena!!) - och så ringde jag på hos en lärarkollega som öppnade iklädd kalsonger... :)

 

Vacker vinterdag - här inre hamnen. Inte mycket is att tala om, dock...

Hade först tänkt stanna och gå på hockey, för Modo spelade hemmamatch i eftermiddags - men ändrade mig. Och lika bra var nog det, de förlorade (igen...).

Svängde förbi Strömpilen på hemvägen och handlade lite - och det är inte utan att den tidigare massafabriken, som nu är omgjord till köpcentrum, är rätt tjusig i julbelysning:



Nu ska jag packa ihop det jag ska ha med ut till Holmön - färjan går 8.00 imorgon bitti. Om vädret står sig stannar vi tills tisdag kväll. Kanske hinner vi få någon fisk på kroken...?


Pigg igen

Ojsan. Det är flera som hört av sig per telefon under dagen för att kolla hur vi mår. Tack, bra!! :) Mamma och syrran har klarat sig undan magsjukan (även om syrran var loj igår kväll), och pappa och jag är pigga igen.

Syrrans fynd på mellandagsrean - en tomtemamma:



Och så en av mammas julklappar (hon är förtjust i elefanter) - som har fått namnet Snabelina:



... medan min tygkatt - på förslag från syrran - heter Trudelutt! :)
_ _ _ _ _

Vill ni höra en dålig vits?

Har ni hört om tävlingen där en Skoda var andrapris? Förstapriset var en fruktkorg...

Grrr! Morr. Hmpf. Det är inget fel på min bil!! Jag gillar Skoda!!!
_ _ _ _ _

Imorgon ska jag till Örnsköldsvik - fika med kompisarna, och ringa på dörren hos några kollegor och överraska (om de inte hinner läsa detta innan jag kommer, alltså...). Men det blir inget besök på Parkskolan den här gången - jag har inte kvar mina nycklar och på en söndag lär det knappast finnas en kotte på plats... :)

The Fisherman's Prayer



 :)
_ _ _ _ _

Hm. Idag hade jag och syrran tänkt oss på mellandagsrea. Och jodå, hon har åkt till stan - men inte jag. På julaftonskvällen blev pappa dålig och kräktes - men bara en gång. Så vi kom fram till att han nog ätit nåt olämpligt. Men det vete sjutton om det inte är nåt som går - för igår kväll var det min tur. Och i natt. Flera gånger. Ouäck. Jag mår bättre nu, men är inte i form för någon shoppingrunda. Ska möjligen ta en liten promenad för att få frisk luft...


Korrigering

OK, jag ger mig. Julgranen i Sävar lyser visst!


_ _ _ _ _

I fjol tog jag med mig en massa norsk mat när jag åkte hem för att fira jul: julepølser, julebrus, flera sorters sill, sylt och marmelad, kompott med mera. Gjorde ingen riktig succé... så i år rationaliserade jag bort allt sådant och tog med mig en kransekake istället! Vi avprovade den för en stund sen, och jo, familjen tyckte om den. "Fast jag tycker nog att lussekatterna är ännu godare", erkände mamma... :)



Det är kusinens svärfar som stöpt ljuset. Visst är det vackert!?


Dagen efter



Tjolahopp, det var den julaftonen, det! :)
Många paket under granen - den stora säcken till höger var till mig - och många fina julklappar. Fick allt från en dataväska (inte dumt, hittills har jag packat datorn i en tygpåse när jag haft den med mig... icke särskilt damm- eller stöttåligt) till ett kamerastativ och världens charmigaste tygkatt:

 Mjaaauuu...

Syrran vet ju att jag väldigt gärna vill ha en riktig katt, men inte så länge jag bor i lägenhet i stan (katter ska vara på landet där de kan springa omkring och jaga råttor!) - så den här får vara mitt surrogat tills vidare...

Och syrran fick bl.a. en radiostyrd helikopter - hon har testat en sådan tidigare och tycker de är skitfräna. Och jag är böjd att hålla med. Vi fnissade allihop när hon försökte få den att lyfta - det gick ganska vingligt...! :)

 Vrooom, vroom, VROOOM!

Kompisens julklapp som kräver aktivitet från min sida? Nä, det var varken ett bungyjump eller ett fallskärmshopp - utan ett presentkort på KappAhl! Se, den typen av aktivitet ska jag nog klara av!! :)
_ _ _ _ _

Imorse hade jag egentligen tänkt mig att gå på julotta - vet inte riktigt varför men jag hade plötsligt lust - fast när pappa väckte mig strax efter sex för att meddela att han nog inte skulle följa med, så insåg jag att det var himla skönt att ligga kvar i sängen... så det blev inget kyrkbesök. Istället var jag och syrran ute på promenad lite senare.



   



Julgranen som står i centrala Sävar är i år en lätt lutande historia. Och lamporna lyser bara sporadiskt. Ska vi tippa att den tippar innan nyår?? :)

GOD JUL

Stjärnklart och -10 ikväll. Jo, det blir en vit jul i år!

Tog årets första sparktur i eftermiddags. Borde kanske skaffa mig en spark i Mosjøen...?
Fast aldrig i livet att jag törs susa nerför Kulstadlia på medar! :)



Bytte julklappar med en av kompisarna idag. Fick ett litet platt paket, en kombination av födelsedagspresent och julklapp, med besked om att det innehåller något som tarvar en viss aktivitet från min sida. Hm. Jag misstänker starkt att det är nåt åt biljett- eller presentkortshållet. Bara det inte är ett bungyjump eller ett fallskärmshopp ska det nog gå bra...?! :)



GOD JUL!!!

Julsnö

Jodå, det snöade rejält inatt! Så jag fick börja dagen med snöskottning.
Riktigt julfint ute imorse vid 7.30-tiden:



Här bor vi! I ena halvan av ett parhus - de tre fönstren till höger är våra 
(och så syrrans rum på övervåningen)

Sen åkte mamma och jag till stan - närmare FEM TIMMAR i julhandelns Umeå. Oohhh... fast det gick över förväntan. Hittade parkeringsplatser utan större problem och köerna var inte oöver-stigligt långa. Enda stället där vi började misströsta var Maxi/Strömpilsplatsen, där det både var bilkö in på området och långa köer i kassorna. Himla skönt att komma hem... och nu är i princip allting ordnat. En sväng till ICA här i Sävar för att köpa mjölk och grädde imorgon (och lite frukt och grönsaker), sen kan julen komma.

Nu ska vi koka knäck! :)

Julstök

Jag sa innan jag åkte från Mosjøen att jag skulle lata mig och njuta av ledigheten så fort jag kom hem till föräldrarna. Men njää... det ligger inte riktigt för mig. Idag har jag hjälpt mamma med städning och julpyntning (pappa har åkt ut till Holmön för att se över huset, och syrran har jobbat delad tur, 06.30-11.30 + 15.30-21.00). Vi är inte riktigt färdiga men det är på rätt väg:

    

Jag har röjt och städat i "långgarderoben" också - husets största garderob där vi förvarar allt från kläder till tältsängar och resväskor. Och vet ni vad jag hittade? Fick en liten nostalgichock: PONTUS!!! Det enda gosedjur jag riktigt fäst mig vid - och inte lite heller. Under flera år var vi fullständigt oskiljaktiga - och det märks, för han är tämligen luggsliten:



Jonas Aslan Pontus Pilatus har jag för mig att jag döpte honom till, men be mig inte förklara varför för jag har ingen aning... annat än att Aslan säkert kommer från Narnia-böckerna.

Under syrrans lediga timmar mitt på dagen åkte vi in till Umeå en sväng: Coop, ÖB, Ica Maxi. Urk, vad det är mycket folk överallt! Jag har liksom vant mig vid takten i Mosjøen, det är betydligt lugnare där (även under julruschen). Vi handlade allt från vita julstjärnor (som mamma alltid har i köksfönstret) till revbensspjäll och 14 kakor blockchoklad. Jodå, jag hamstrade för framtida biskvier. Det blev sju kilo madelmassa också. Fast frågan är om jag inte bör köpa ännu mer innan jag åker tillbaka till Norge...? :)

Skjutsade ner pappa till färjan vid femtiden - här lägger den till i Norrfjärden:



Och så upptäckte jag att någon (av färjepersonalen, antar jag?) har pyntat i väntsalen!! Både julgran, julduk, adventsstake och julgardiner. Inte illa!

Väderleksprognosen utlovar kulingvindar och nederbörd med dålig sikt till imorgon kväll - så pappa kommer iland igen redan imorgon bitti, innan det eventuellt kan bli problem för färjan. Fast redan nu har snön börjat vräka ner... Mamma och jag ska en vända in till Umeå på förmiddagen (den sista innan jul, förhoppningsvis - i alla fall vad gäller att trängas i butikerna!). Det är några julklappar kvar att fixa... hoppas det inte blir trafikkaos.
_ _ _ _ _

Syrran fick en komplimang häromdagen, av en av pensionärerna på det äldreboende där hon jobbar: "Du är lika söt som äppelkaka!"

Visst var det fint sagt!

Gissa prylen

I höstas fick jag oväntat besök på jobbet - ett par med anknytning till Holmön som var på genomresa. Vi pratade om ditt och datt en stund, och så berättade S om en smart grej han konstruerat. Han frågade om jag ville ha en sådan. "Ja, gärna!" sade jag glatt. Och nu har jag fått den - via pappa som agerat mellanhand. Men jag har ett litet problem - jag kan för mitt liv inte komma ihåg vad det är den ska användas till... Någon som har ett förslag?????


Framme

Nu är jag framme!
Mycket bättre väder och väglag än befarat, det tog bara en halvtimme längre än vanligt. Och jag har inte mött vare sig renar eller älgar.

Men den senaste veckans korta nätter gör sig påminda, ögonen går i kors och jag är aningen vinglig. Mamma håller på att koka varm choklad - ska hälla i mig den och sen stupa i säng. Skriver mer en annan dag!

Nu bär det av

Julavslutningen är vederbörligen avklarad - nu är det bara att ge sig iväg! Vi är flera som ska ut på långkörning åt olika håll - hoppas att trafiken flyter utan incidenter. Det är gott om älg här i trakten och en av kollegorna höll sånär på att smacka in i en sådan igår kväll. Hu.

Hittade en söt bild på nätet:



Fniss! :)


Regn och rusk

Aktuell väderprognos för min vrå av världen, enligt yr.no:

Torsdag og fredag: Helgeland og Saltfjellet: Sørvestlig sterk kuling eller liten storm 22 m/s på kysten og i fjellet, fredag gradvis minking til liten kuling 12. Regnbyger, sluddbyger i indre strøk. I fjellet snøbyger. Utrygt for torden. Fredag kveld sørlig liten kuling 12 utsatte steder.

Wow. Det varnas alltså till och med för ÅSKA. Och det är bara några dagar kvar till julafton...

Har packat det mesta nu. Problemet är hur jag ska få ut allt till bilen utan att det blir plaskvått - för det regnar på tvärs för tillfället. Får kanske vänta till imorgon bitti och hoppas på uppehåll...?

På svenska sidan, då? Jo, det är utfärdat en klass1-varning för Södra Lapplandsfjällen för imorgon:

Varning Klass 1, hård vind
Sydväst på kalfjället 15 m/s, frampå dagen avtagande. Snöbyar i väster.


Yii-haa! Blir en spännande färd imorgon. Räknar med att åka från jobbet vid 14-tiden, hålla hårt i ratten, ta det väldigt lugnt och hoppas att vägarna är välsandade.

God natt!

Glömde...

Gårdagens översikt var inte helt komplett. Sogndal (där jag befann mig 1997-1998 och hade
mitt första bibliotekariejobb) skulle förstås varit med - liksom Örnsköldsvik (med nio år på Park-skolan).

OK. Då har ni de viktigaste geografiska punkterna i mitt liv så långt! :)


Plusgrader

Varifrån kommer du? Och var var du i helgen? Hemma? Var det långt att köra?
Flera har frågat - här kommer svar:



Jag är född och uppvuxen på Holmön - ögruppen längst nere till höger som jag ringat in (fasen vad svårt att göra snygga ringar i Paint). När jag började första klass flyttade vi till Sävar - ringen snett ovanför Holmön. Pappa är från Holmön, mamma från Malå (som återfinns i ringen mitt på kartan, mot gränsen till Norrbottens län). Mormor bor i Malå - det var där jag var i helgen. Även morbror med sambo bor där. Moster med make bor i Uppland, kusin med fru i Halland (borde kanske haft en Sverigekarta...). Farbror med fru bor i Umeå (som jag inte ringat in men som ligger strax söder om Sävar). Så där. Nu har jag nog fått med det viktigaste. Nej, vänta!!!! Mosjøen är ju inte med!!! Längst uppe till vänster på kartan står det Norge. Mosjøen ligger till vänster om den texten, strax utanför bild (ni ser Mo i Rana ovanför, som ligger ca 8,5 mil norr om Mosjøen).

Avstånd Mosjøen-Sävar: 52 mil
Avstånd Mosjøen-Malå: 38 mil

(karta från www.vasterbotten.net)
_ _ _ _ _

Nu kämpar vintern desperat för sin överlevnad. Minus har blivit plus och nederbörden kommer som regn. Det är glashalt på (de mindre) vägarna och snödrivorna har bytts ut mot oceaner av slask. Huvva!! Ikväll när jag körde hem (jo, jag har bilen hela veckan, inte snack om att hinna med några långpromenader om jag ska bli färdig med allt innan jag åker till Sävar) så gick det OK ända tills jag skulle svänga in på min parkeringsplats. Fick möte och blev tvungen att stanna i uppförsbacke och släppa förbi den bilen. Sen var det kört. Började glida neråt, bakåt - var centimeter från att smacka i grannens bil. Ouäää... det finns en orsak till att man inte ska köra bil i dåligt väder, det hävdar jag bestämt!! Gjorde flera försök att komma uppför den lilla backen, men icke. Gled i sidled så fort jag petade på gaspedalen. Det blev till att backa och vända och köra ut på stora vägen, och så in på Hubrovegen från andra hållet (tur att det finns två infarter!). Jag var blötsvettig innan jag äntligen lyckades parkera, och en del väl valda ord låg på tungan (sådana om h-ete, f-n, jä-ar ni vet). Kan bli spännande över fjället på fredag om det här håller i sig...
_ _ _ _ _

Idag har jag fått beröm! Ställde fram ett fat med pepparkakor på lånedisken - de försvann i ett litet nafs. En av eleverna suckade belåtet och sa: "Det smakar precis som butiksbakat, fast bättre!" :)

Dått dått dått



(hämtat från Hemmets Veckotidning nr 48/08)

He he... det tog en stund innan jag fattade vad den vresige herrn på bilden försöker säga. Den som knäckte det snabbast var - pappa! Som är den ende i familjen utan datavana. Men det är såklart just därför - för honom är det ju precis så där det låter. Där vi som är flitiga datoranvändare dagligen svänger oss med begrepp som www, dotcom och .se och utan tvekan använder engelskans dot istället för punkt - där låter det "dått dått dått" i pappas öron! :)
_ _ _ _ _

De är då för söta, eleverna. Nu har en av dem erbjudit sig att bli gudfar till mina barn (kompisen hakade snabbt på så det får väl bli två gudfäder då). När jag sa att jag ju inte ens fixat en pappa till de eventuella barnen än, då bara ryckte de på axlarna: "Det ordnar sig!" OK, får hoppas att de har rätt... Och så sa jag att barnafadern i så fall kanske borde få ha ett ord med i laget. Nähäpp, det tyckte de inte alls var nödvändigt! :)
_ _ _ _ _

So far so good. Har den sjätte plåten (av tio) med biskvier i ugnen - får se hur många kakor jag orkar fylla och doppa i choklad (ögonen går redan i kors) men planen är att få allihopa färdiga ikväll. Det vill säga 200 st. Då är det bara 100 kvar att baka imorgon... :)

Hos mormor

Jodå, vi firade henne ordentligt på 95-årsdagen igår!

  Romrom & Lilleva! :)

Jättekul att kunna samlas allihop - och även om mormor säkert var ganska trött igår kväll (det var vi allihopa...) så tror jag hon uppskattade firandet. När mamma tidigare frågade henne vad hon önskade sig blev svaret: "Att ni kommer och hälsar på". Fast hon fick ju presenter också: en klänning (i favoritfärgen rosa), en ny telefon, en almanacka med bilder av barn (med respektive) och barnbarn, chokladaskar och blommor och...
Och så tyckte hon mycket om efterrätten: hjortron med gräddmjölk!

  Avhämtning av tårtor på Dungers konditori

 

(Jodå, vi tog massor med bilder både syrran och jag, men flera av motiven sade uttryckligen ifrån att de inte ville hamna på bloggen - och jag lägger inte gärna ut bilder utan samtycke. Så ni får ta mig på mitt ord att vi var ett muntert - och stort - gäng!)

Och hur det var i Malå? Rena julkortet! Natten mot lördag kom det MASSOR med snö, så det första vi fick göra var att skotta. Och skotta. Och...

 

 

Adventsfint på Storgatan (och nu menar jag inte hon som kom med på kortet!)



Och lika fint var det när jag körde tillbaka till Mosjøen idag - hade klarat turen på fem timmar blankt om jag inte stannat och tagit så många kort... :)



   

     



Nä, nu ska jag iväg på quiz - och sen blir det hektiska dagar fram till avslutningen. Ska baka 300 biskvier, fixa de återstånde julklapparna, packa allt som ska till Sävar, fika hos förra chefen (som bjudit in ett helt gäng på glögg). Med mera... :)

PS. Blev förresten födelsedagsfirad i lördags kväll! Så nu är jag stolt ägare av bl.a. en spejsig koktermometer & världens häftigaste grytlappar:

   

... och så är jag numera adlig... :)


Tillbaka

Jodå, jag är tillbaka! Startade från Malå 06.15 imorse och kom till jobbet strax efter 11.30. Bra väglag och lite trafik. En del snörök i fredags kväll - idag var enda hindret tre renar som jag var en hårsmån från att ramma...

Mormor blev vederbörligen firad igår - rapport kommer lite senare! Måste jobba först! :)

På väg...

... nu åker jag! 

Klart och kallt på norska sidan - snöfall och inte fullt så kallt på den svenska. Mörkerkörning och nederbörd är ingen favoritkombination, så jag kommer ta det lugnt. Använder hellre en timme extra än hamnar i diket! :)
_ _ _ _ _

I förmiddags hade vi lussetåg här på skolan, från dagiset som ligger i närheten.
Världens sötaste små lucior, tärnor och stjärngossar!!


_ _ _ _ _

Tihi - nu har jag hamnat på ÖA:s sidor!
_ _ _ _ _

Trevlig helg! Det blir några dagar utan vare sig blogg eller mail för min del, återknyter kontakten med omvärlden på måndag eftermiddag... :)

OBS! Som ni säkert märker på en del av kommentarerna längre ner så har några av eleverna lyckats pressa ur mig adressen till bloggen... ta (i alla fall en del av) deras uttalanden med en nypa salt!

Jeg er veldig glad i dere! Men vær litt snille med meg - husk at hvem som helst kan lese
kommentarene deres!

Julklappsjakt

Måste bara visa ännu en komprimerad bok från 80 romaner for deg som har det travelt:



Kort och koncist! :)
_ _ _ _ _

Hur ser en typisk bibliotekarie ut?



Vad säger ni? Liknar vi varann?? 
Fick henne av syrran för tio år sen när jag bodde i Sogndal - tycker hon är rätt charmig! Fast jag har fått limma fast huvudet två gånger efter att jag lyckats knuffa henne i golvet (med damm-sugarslangen båda gångerna). Får hoppas att mitt eget sitter stadigare... :)
_ _ _ _ _

Idag skulle det ske. Vad? Jo, jag skulle köpa julklappar! Gjorde ett allvarligt försök - lyckades lämna jobbet i tid (!) med siktet inställt på centrum. En halvtimme senare hade jag ont i huvudet och slut på idéer. Så jag tog bussen hem. Jag är inte gjord för att traska runt i affärer!! Vore det inte för syrran - som fixat flera julklappar från oss båda - vete sjutton hur jag skulle få ihop det... Fast EN grej köpte jag - till dig, Eamia! Du ska ju i alla fall inte behöva handla dina egna julklappar! :)

Nåja, lillasyster och jag får slå våra kloka huvuden ihop i helgen och planera det som återstår. För vi träffas imorgon kväll! Jag ska flexa ut lite tidigare från jobbet, och så kör jag över fjället - till Malå. Mormor fyller 95 år på söndag, nämligen, så vi sammanstrålar allihop - mamma, pappa, syrran och jag, mostern med make och morbrorn med sambo.
En av kollegorna har uppmanat mig att ta med täckbyxor, filt och varm choklad för den händelse bilen skulle krångla... Det är fortsatt kallt här, nämligen. Imorse var det -14 (bet ordentligt i kinderna när jag gick till jobbet). En av de andra kollegorna hade -24 hemma hos sig. Brr!!

På regionalnyheterna igår berättades det om rekordtidig säsongsöppning för flera av skid-anläggningarna runt omkring i fylket . "Det här är en vinter som går in i historieböckerna", sa en av de som blev intervjuade. Och jämför man med förra vintern är det en himla skillnad - det enda jag minns från tiden före jul i fjol är regn, regn och mer regn. Huga! Tydligen är det sällan som snön lägger sig "på riktigt" före jul - så det är bara att passa på och njuta! Även om jag kan hålla med om att det är kallt i överkant. 

Fast det är inte alla som njuter. Jag har flera kollegor som hoppas att det ska bli milt och regn så att snön försvinner. Ehh?!?!? NEJ TACK.

Ni skulle se hur vackert det är här ikväll - med månljus som reflekteras mot Øyfjellet. Jag försökte fotografera men det gick inget vidare. Ni får använda fantasin! Antagligen är det ännu finare ute på landsbygden, där inte allt ljus från stan konkurrerar med fullmånen.

Boktips!



... eller 80 romaner för dig som har bråttom, som den heter i svenskt original.

Den här boken är helt genial! I serieformat återberättas 80 romaner - på en sida var.
Det är onekligen ganska skickligt att koka ner hela Sagan om ringen-trilogin till tre serierutor:


_ _ _ _ _

Väderläget? Oförändrat, klart och kallt. Det var -13 när jag for till jobbet imorse.
Ska visst bli ännu ett snäpp kallare imorgon.



Inte utan att det passar bra att jag nu läst Midvinternattens köld är hård... i flera klasser! :)


En norrländsk gran

Så här ser julgranen på torget i Örnsköldsvik ut i år:



Stilig, eller hur?

(tack, Karin & Gunnar, för att jag fick knycka bilden!)

Norsk-svensk översättningsproblematik

Sådärja. Nu ska jag åka hem från jobbet - är nästan ikapp med det som ska ske imorgon. Ska läsa om Emil och tabberaset i Katthult ikväll (fick kapitlet faxat från gamla jobbet - tack min snälla vikarie!) och hoppas hitta ett lämpligt stycke till högläsningsstunden. Eleverna ska inte behöva lyssna på alltihop - det är 35 sidor...
_ _ _ _ _

Har förrättat dragning på adventskalenderfrågan också, och skrivit en ny för imorgon. Enklare än dagens, på enträgen begäran... :)

Dagens fråga:

Översätt följande ord till svenska - minst två måste vara rätt för att du ska
vara med i dragningen:
1. Putevar, 2. Rusbrus, 3. Svibel, 4. Smilehull, 5. Tråkke i spinaten/salaten


...  och rätt svar:
1. Örngott, 2. Alkoläsk, 3. Hyacint, 4. Skrattgrop, 5. Trampa i klaveret

Men så lade jag till att innovativa förslag möjligen kunde komma att godkännas. Och ja, jag godkände en alldeles fantastisk variant av att trampa i klaveret: stampa i urskogen. HA HA HA! (annars skrev de flesta trampa i salladen - njaa...)

Mest problem hade deltagarna med alkoläsken, den fick heta allt från rusdryck och fjortisrus till alkoholsockerdricka. Fniss! :)

Och till sist kommer dagens blygsamma och ödmjuka kommentar från kollegan:
"Det endelige resultat av Darwins evolusjonsteori. Fullført til sist."

Det ni, det är nästan så man blir generad av att jobba ihop med så högtstående varelser! :)
_ _ _ _ _

Jahaja. Jag som tänkte imorse - efter att jag lagt ut bilden från lördagens tidning - att "nu ska jag i alla fall inte blogga mer idag". Pyttsan. Det är nog lite lätt beroendeframkallande, det här att se sina egna ord i tryck (eller i alla fall på nätet). De som känner mig vet att jag är en pladderhatt - dessvärre funkar jag ungefär likadant i skrift... :)


Var tog den här dagen vägen??

Jahaja. Klockan är halv fyra och arbetsdagen är slut. NOT. Jag blir kvar ett tag till. Ska ha hög-läsning/julmys med en klass imorgon bitti men har inte ens kommit fram till vilka texter jag ska läsa. Sen ska jag ha läsprojekt i en klass - prata biografier samt olika typer av faktatexter. Om jag förberett något än? Nej. Har inte ens tagit hand om dagens post!! Fattar inte riktigt hur dagen kunde gå så fort... Hade två lektioner efter lunch med en klass (bokprat + högläsning - kan kanske återanvända någon av de texterna imorgon) och sen har "mitt" ivriga idrottsgäng varit här i flera omgångar. Och då är det inte så lätt att koncentrera sig om annat! :) Fast de är urgulliga.

Missade jullunchen hos restaurangeleverna - den sammanföll med de inbokade lektionerna. Men de snälla lärarna sparade en jultallrik åt mig! Som jag inte hunnit smaka - passar bra med en matpaus nu, inan jag gör ett sista ryck för dagen. Sen har jag faktiskt bil idag - så det är bara att susa hem efteråt... :)

  Ser gott ut, eller hur?
_ _ _ _ _



Nej, det är naturligtvis inte lov att klottra på bibliotekets datorer, men när det är kärleks-förklaringar till bibliotekarien kan man ju inte låta bli att smälta... :) 

Varför norrmännen valde bort JAS Gripen



Helgeland Arbeiderblad 6/12 -08

Fler bilder

    Jag gillar min lilla lya!

     

Välkommen in på fika om du har vägarna förbi! :)

   

Jag gillar att baka (det torde knappast gått någon förbi) - men matlagning är det lite mer si och så med. Skulle göra en vanlig champinjonstuvning igår - och var tvungen att ta fram kokboken... Om jag lärt mig nu? Tveksamt. Lär ju hinna glömma det till nästa gång...
_ _ _ _ _

Utsikten från mitt gamla jobb: http://www.youtube.com/watch?v=HMXfSnacLLw
(OK, inte från bibblan men väl från samhällslärarnas rum lite längre bort i korridoren!)

Vintermorgon

Omvända världen! Hemma i Sävar och på Holmön är det regn, snöglopp, blåst och ishalka omvartannat (Holmön var varmast i norra Norrland igår med +1,7 grader). Här i Vefsn är det stabilt och vackert vinterväder. Just nu är det -11 och solen är på väg upp:



Följ med på rundtur i ett stämningsfullt Nordland!

Förresten - här är julgranen på torget i Mosjøen: 

Ha en skön helg! Nu ska jag ut på promenad - bäst att leta rätt på långkalsongerna... :)

En slamkrypare

Vad hittar Jenny på för kul på en fredagskväll?
Svar: frostar av frysskåpen, skurar ugnen och kokar knäck.

    Det behövdes...

Inte är jag nån partypingla, inte... :)
_ _ _ _ _

Det dök upp en slamkrypare i dagens kalenderfråga. "Hur många DVD-filmer har vi i biblioteket? Ca 500, ca 550 eller ca 600?". Enkelt och bra, kan man tycka. Men dels muttrade eleverna över att det var en "omöjlig fråga" (dvs att svaret inte kunde googlas fram... he he, rätt åt dem!), dels insåg jag efter en stund att jag ännu inte gått igenom och rättat på ett antal katalogposter där §019b-fältet var felaktigt ifyllt. Där det skulle vara "ee" (=DVD) stod det "ed" (=VHS) i ett antal poster. Vilket i sin tur innebar att det antal träffar jag fick när jag sökte på dokumentformat inte överensstämde med antalet filmer. Vet att en del fnyser åt hur petiga vi bibliotekarier kan vara när det gäller katalogisering - men hela poängen med en katalog faller ju om den inte är korrekt! I vår webbkatalog illustreras alla poster med en ikon, för att låntagarna lätt ska se vilket format det är på det material de hittat. Väldigt dumt om bilden visar en kassett istället för en skiva...

(inser just ett annat fel med katalogen - i vissa lägen visar den resultat för "Vefsn", i andra "Mosjøen - Kippermoen". Aaagh! Får kontakta Bibibts - som administrerar vårt katalogsystem Aleph - efter helgen...)

Jag gick i alla fall igenom alla filmer under dagen (utom de som är utlånade). Och de DVD-filmer som enligt Aleph var 549 till antalet igår eftermiddag när jag skrev kalenderfrågan - de är nu (tillsammans med ett par nya filmer som kom idag) uppe i 626 stycken. Oooops... jag får helt enkelt godkänna alla svar. Det är inte dem det är fel på... :)

Egentligen var det nog rätt bra att jag ställde frågan - så att jag tog mig i kragen och rättade till posterna. Det var ett petgöra jag skjutit på rätt länge!

Mycket film? Jo, visst. Men inte alls unikt här i krokarna - ser i katalogen (som ju är gemensam för alla gymnasiebibliotek i Nordland) att även de andra har en hel del av den varan. Och som jag skrivit tidigare - film används flitigt i undervisningen. Och såhär före jul är det rätt stort tryck på julfilmer. Jag bland annat köpt in Karl-Bertil Jonssons julafton och Astrid Lindgrens julfavo-riter... :)
_ _ _ _ _

Alltså. Antingen ska man vara lång och smal eller kort och tjock (eller kort och smal för den delen). Men lång med stor rumpa är ingen lyckad kombination. Det är ett elände att hitta strumpbyxor som räcker till på både längden och tvären. Jag gillar att gå i kjol - men strumporna hasar ner och kjolen åker upp. Varför kan det inte vara tvärtom!?!? Eleverna undrar nog vad jag sysslar med när jag går och sliter i kläderna hela tiden... :)
_ _ _ _ _

Ännu ett inlägg i skolbiblioteksdebatten!

Sagotant

Äsch, jag hade tänkt koka knäck ikväll. Och frosta av båda frysarna. Men njäää... jag börjar med att blogga så får jag se sen... :)
_ _ _ _ _

Svensk Biblioteksförenings generalsekreterare efterlyser i en debattartikel att det satsas på skol-biblioteken, då många är undermåliga och saknar kompetent bemanning. "Biblioteken är en viktig byggsten för en förstklassig infrastruktur för kunskap", skriver han bland annat (nåja, lite floskelvarning, men han har en poäng). Och det jobbas inom skolbiblioteksvärlden för en förändrad syn på skolbiblioteken - de är inte dammiga bokförråd, utan en aktiv del av skolans pedagogik. "Læringsarena" är ett ord som ofta används i den norska debatten för att beskriva vår roll. 

Men jag misstänker att rätt många av eleverna på mitt jobb inte riktigt gör den pedagogiska kopplingen, utan ser mig som "den där sagotanten som kommer med saft och kakor". Hm. Har gjort tio vändor med "Kura skymning" och nästa vecka ska jag runt i (minst....?) fem klasser och läsa julberättelser (+tar med antingen knäck eller pepparkakor). Mig gör det inget om de ser mig som sagotant - de lär sig i alla fall vem jag är, hejar glatt på mig i korridorerna och kommer oftare till biblioteket än de skulle ha gjort om jag varit helt anonym för dem (inbillar jag mig). Kombinationen sagotant + svensk (=exotisk ...eller i varje fall excentrisk...) + flamsmaja funkar rätt OK! :)

Och efter jul är det tänkt att gymnasiebibliotekarierna i Nordland ska påbörja en kurs i pedagogik anpassad till yrkesrollen. Så kanske jag blir en god pedagog till slut??
_ _ _ _ _

Frisör- och hudvårdseleverna hade mode/make up-show i matsalen i eftermiddags. De var jätte-duktiga!! Jag försökte ta bilder, men eftersom jag fortfarande inte läst mig till inställningarna på kameran gick det inget vidare... fick till exempel knappt med modellerna...


_ _ _ _ _

Hjälp. Nu har några av eleverna kommit på att de ska hjälpa mig att hitta en karl. "Hur vill du att han ska vara, lång eller kort, ung eller gammal (oväsentligt), ska han vara rik (också oväsentligt), gör det nåt om han gillar motorcyklar och bilar, ska han hålla på med nån sport, ska han ha mycket muskler, vilken hårfärg ska han ha, gillar du tatueringar, gör det nåt om han bor i Bodø (ehh????), vad ska han jobba med, du vill väl inte ha nån som kör sopor (vaddå? vad han jobbar med spelar väl ingen roll), ska han gilla segling och båtar, gör det nåt om han har barn (nej), vill du ha en TV-slav eller en bokslukare eller inget av det, vill du ha ett partylejon (nej), är det viktigt att han är trogen (JA), du vill väl ha nån som är bra på att laga mat, jag känner förresten en kock, vill du träffa honom..."

Och så vidare. Och så vidare. Jag svarade bara på en bråkdel av frågorna och försökte byta samtalsämne. Inte lätt. Men det är ju delvis mitt eget fel, om jag bara sagt ifrån på skarpen skulle det nog inte varit lika kul. Men eftersom jag inte kan hålla mig för skratt och dessutom börjar slänga käft med dem så blir de ju ännu mer i gasen...

Puh. De satte till och med igång med att lägga upp en profil på nån av kontaktsidorna på nätet innan jag fick stopp på dem.... "Vad är ditt favoritresmål, vilken var den senaste boken du läste, vilken kroppsdel är du själv mest nöjd med (hallå!!), när är du född (det räknade de ut efter en stund eftersom de var på bibblan och sjöng för mig på födelsedagen), vilken ålder ska vi skriva att du letar efter, hur mycket tränar du varje vecka (usch då), vad vill du ha för alias, blir det bra med sexy_bibliotekar..." (herregud, här började det verkligen spåra ur)

Till slut tittade en av killarna upp. "Du tycker vi är ganska jobbiga, va?"

Hm. Tja. De är verkligen otroligt charmiga, men av och till hade det inte skadat med en stoppknapp... :)
_ _ _ _ _

Minns ni vad svibel är för nåt? Nehej. Hyacint!
Jag har köpt två, och väntar nu ivrigt på att de ska slå ut och börja dofta.
_ _ _ _ _

När jag förrättade dragning på dagens kalenderfråga (Hur högt är Sveriges högsta berg och vad heter det?) fanns bland annat följande extrakommentarer med på talongerna: "Biblioteket rocks!", "Jennys favorit" - och "It's hard to be humble when you're #1"... Jag har KUL på jobbet!!

Novelläsning

Vår fina julgran i matsalen på jobbet:



Jaha, så var det dags - tidigare i höst lovade jag (av nån outgrundlig anledning) att hälsa på hos en av teknikklasserna och läsa erotiska noveller. Och nu kunde jag inte smita undan längre. Men stackars elever - de blev antagligen rätt besvikna! Min och deras uppfattning om vad dessa texter skulle innehålla gick nog ganska vitt isär... :)

En av texterna kommer här (den fanns tryckt på gratisvykort som vi hittade på Posten - tror jag det var - för en massa år sen):

Det var en morgon jag aldrig skulle glömma. Solen hade redan varit uppe ett par timmar innan jag vaknade. Det hade blivit ganska sent igår, som det brukar bli när man inte har nånting att passa dagen efter, men jag kände mig ovanligt pigg. En svag kittling for genom kroppen.
Det var idag det skulle hända.
Jag kände det på en gång när jag vaknade. Det var så självklart att det var just idag och ingen annan av sommarens alla dagar.
Jag låg kvar i sängen och såg de tunna gardinerna sakta röra sig i den ljumma brisen från sjön. En fluga surrade, men inte irriterande som en del andra mornar, utan snarare var det självklart att den skulle finnas där för att göra den här morgonen så perfekt den kunde bli.
Jag hade sett
honom vid ett par tillfällen. Jag vet inte om han hade sett mig, men redan innan jag var nere vid bryggan visste jag att han skulle vara där.
Kittlingen var där igen.
Jag försökte röra mig så sakta jag kunde genom det höga gräset, lyfte min tunna sommar-klänning över mina knän så den inte skulle frasa och störa honom.
Jag ville överraska.

Han reagerade som jag hade väntat mig när han kom upp ur vattnet - blöt och glittrande. Och när jag satte mig ner på bryggan och tog honom i min hand, såg han lite förvånad ut, men ändå inte alltför överraskad, som om han visste att det skulle sluta på det här sättet.
När jag tog den i handen förvånades jag över att den var både större och lenare än jag hade förväntat mig. Jag trodde den skulle vara mjuk och hal.
Det var som om tiden stannade upp när jag sakta smekte med fingrarna över den, upp mot huvudet. Det ryckte lite i den.
Jag såg att hans mun kippade efter luft och hans ögon stirrade tomma ut i den sommarblå rymden. Jag stoppade in ett finger i hans mun -


...i det här läget satt hela klassen blickstilla med stora ögon...

- och bröt nacken av honom.
Det var den största och vackraste abborren jag fick den här sommaren.
Jag glömmer honom aldrig.


Snacka om antiklimax. Fniss! :)

Och så läste jag en fräckis om jultomten - en av killarna konstaterade att "det är inte konstigt att jag var rädd för tomten när jag var liten". Slutklämmen i texten är dessutom att tomten inte finns - så i tillägg till allt annat har jag nu förstört julen för de små liven med att tala om att tomten bara är en låtsasfigur... Fy på mig! :)

    Häftiga snöfigurer i centrum!


Hej på dej

Tihi! Den här adventskalendern/frågetävlingen jag har i biblioteket - den gör mig på gott humör! En av eleverna har tydligen bestämt sig för inställsamhet som strategi - i tillägg till sitt namn skrev han "Jenny's best boy" på svarstalongen igår... :) Charmtroll! Och där eleverna ska skriva vilken klass de går i, där har en av kollegorna valt att tolka "klass" på sitt eget sätt: i förrgår skrev han "Ja, høy klasse" och igår "Når stadig nye høyder"... Ska bli väldigt spännande att följa utvecklingen vidare! :)
_ _ _ _ _

När jag går till jobbet på morgonen möter jag nästan alltid två män som är på väg åt andra hållet. Den förste jag möter tittar stint ner i marken - jag har försökt mig på att nicka, heja, le, men utan reaktion. Så nu har jag gett upp. Den andre mannen - han hejar, ler och lyfter handen till hälsning. Varje dag. Så jag hejar förstås glatt tillbaka. Tänk vad trevligt om alla gjorde så!


Rörigt

Jodå. Det fanns rätt sorts lampor på lampaffären! Snubblade in två minuter i fyra med andan i halsen... :)

Däremot blev det ingen julklappsjakt. Tog "piggskorna" imorse (de med inbyggda dubbar) - suveräna på halt underlag, men så fort jag kommer in i en butik får jag blickar från butiksbiträdena som signalerar "varför måste du komma hit och skrapa upp just vårt golv??" Hm. Så jag gick hem.
_ _ _ _ _

   Min favoritljuslykta!
 _ _ _ _ _

Vi hade personalmöte i eftermiddags - en av punkterna var ordningen i matsalen. Som det inte är mycket bevänt med. Eleverna har en tendens att bara gå ifrån tomma juicepaket, tallrikar och matförpackningar, det ligger skräp på golvet och stolarna står i en enda röra. Hur komma till rätta med problemet? Vi vet inte riktigt, men det kom upp några förslag som förhoppningsvis kan stävja villervallan.

Ett annat problem är att det även i personalrummet finns förbättringspotential. Det är inte alla kaffekoppar som hittar till diskmaskinen och inte allt matpapper som hamnar i papperskorgen... Vilket påminner mig om Park, där jag och kollegan Berit vid flera tillfällen städade ur kylskåpet i personalrummet innan vi gick på semester. Ett år hittade vi en klump som vi ägnade rätt mycket tid åt att artbestämma, och som nog legat där ett tag. Vi kunde inte komma fram till om det varit en apelsin eller en tomat!

Sen skaffade vi ett eget kylskåp... :)

Vinglepetter

Hi hi... det är till att vara otålmodig! En av kollegorna kom in på bibblan för en stund sen och undrade vad jag egentligen gjorde igår kväll som inte uppdaterade bloggen - och det efter EN dag utan nya inlägg! (tror inte det är så många av kollegorna som känner till bloggen, men några stycken har snubblat över den...)
Vad jag gjorde? Var på quiz! Vi arbetar oss långsamt upp genom fältet och hamnade på delad tredjeplats i den andra omgången. Om ni inte visste det så kan jag tala om att Banja Luca är den näst största staden i Bosnien (vi gissade på Makedonien), att Nigeria är Afrikas folkrikaste land (vi gissade på Kongo) och att det var Sean Connery som spelade mot Catherine Zeta-Jones i Entrapment (det kunde vi). Samt att företag kan HYRA HELA LIECHTENSTEIN för en dag, inklusive slottet (det var en sant-eller-falskt-fråga och vi kunde inte i vår vildaste fantasi tro att det verkligen stämde...).
_ _ _ _ _

Det blev en liten runda på stan igår eftermiddag. Utan framgång i julklappsletandet... Ägnade den mesta tiden åt att leta lampor till de adventsljusstakar jag fick överta av mormor i fjol, och som jag nu har på jobbet. Den ena ljusstaken är helt svart. Det är en modell med fem ljus - vilket inte är lika vanligt som sju. Alltså hade varken Coop Elektro eller Expert rätt sorts lampor. Men det finns en lampbutik i stan, så jag begav mig dit. Hmpf - de stängde redan kl 16! Ska rusa från jobbet nu och se om jag hinner dit idag istället.



Var bara tvungen att köpa den lilla läsande julflickan! Var passar hon bättre än i ett bibliotek?
Inklämd mellan skärm, tangentbord och scanner... :)



Liksom i fjol har vi adventskalender/quiz i biblioteket - varje dag ställer jag en ny fråga och bland de som svarar drar jag en vinnare, som får välja ett paket ur vinstkartongen (kanske borde jag återanvända en del av frågorna från Onkel Oskar?). Det hela är tämligen populärt...! :) Vad man kan vinna? Hmm... det borde jag kanske inte avslöja.... men OK, då. Det är inga stora dyra vinster, utan allt från USB-minnen, godispåsar och ficklampor till en och annan pocketbok och DVD. En del är sådant biblioteket fått "på köpet" när bokklubbar etc. haft kampanj, annat har jag inhandlat. Passade t.ex. på i Sverige under höstlovet när Åkerbloms hade halva reapriset på roliga block och pennor.

     

Känner jag mina elever rätt kommer de att klämma på paketen och lämna böckerna därhän...
_ _ _ _ _

Beslutsamhet har aldrig varit min starka sida - utom när jag hux flux bestämde mig för att flytta över gränsen. Var jag inte ganska duktig då? Det tog bara en dryg vecka från att jag varit på intervju tills jag tackat ja till jobbet, sökt tjänstledigt och börjat packa ihop i lägenheten! Fast när jag satt i bilen på väg till den första arbetsdagen var det inte utan att jag undrade vad jag gett mig in på... Nån sa att man vanligtvis inte ångrar det man gjort, utan det man inte gjort. Och himmel vad jag skulle ångrat mig om jag inte tagit chansen!
Men som sagt, jag är och förblir en vingelmaja - eller Vinglepetter: detta hade lika gärna kunnat handla om mig... :)

 

RSS 2.0