... och så är det nyårsafton!



Hej och hå, vad tiden går! Nu är det nyårsafton och min ledighet i Sverige närmar sig sitt slut. Det finns ju ingen trettonhelg i Norge, så på måndag drar vårterminen igång. Vi startar med en studiedag, så eleverna får en extra ledig dag.

Så jag åker på söndag. Men först blir det nyårsfirande! Och massa mys med Rasmus. Han och hans mamma och pappa kom hit för en stund sen. Och igår kom Sonja och Per (det är dem jag lånar datorn av). Jag har gjort pannacottatårta och dessutom den där lyxiga choklad- och hallonmoussetårtan jag hade till min födelsedag - så här ska det njutas!! Och innan dess blir det rökt älgkött och kalkonfilé.

Vad har hänt sen sist? Ehhh... korttidsminnet är inte vad det  borde vara. Nu tänker jag så det knakar... jo! Eva, jag och Rasmus var i Sundsvall i förrgår, på IKEA. Drygt 60 mil i bil och ett par timmars shopping - vi var ganska slitna när vi kom hem. Rasmus var jätteduktig, det gick så bra att ha honom med. Sov i bilen, och tittade sig storögt omkring i affärerna. På vägen hem blev han lite ledsen - vi stannade i en parkeringsficka och kollade. Jodå, hög tid att byta blöja. Kan inte påstå att det luktade så gott i bilen efteråt - men lilleman blev nöjd!! :)



GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA!!!

Mysig julafton

Det blev en mysig dag igår - bäst av allt var att se Rasmus iver när han satte tänderna i alla julklappar. För allt skulle ju avsmakas... :) Och även om han bara sov en liten stund på eftermiddagen var han vaken och på strålande humör hela kvällen. Bilder kommer senare!!

Vad mostertante fick? Allt från en ny köksmaskin till böcker och senaste Shrek-filmen. Och en duk med Rasmus fotavtryck på!

Idag har vi haft en lugn och slö dag. Jag har äntligen kommit igång med den första av de deckare jag tänkt hinna läsa i jul. Val McDermids senaste om Tony Hill och Carol Jordan. Har hunnit ca 100 sidor och den är skitspännande... :)

All for now - ha en fortsatt fin julhelg!

GOD JUL!

Typiskt biblioteksjulpynt

Ute är det -26 och vita mjuka drivor. Riktig julstämning!

Igår var jag hos Eva i Vännäsby och hjälpte till med julförberedelserna, och imorgon bitti åker vi dit och firar den första julen på många år med en liten bebis i sällskapet. Ska bli så himla mysigt!!

Nu ska jag koka knäck. Och slå in de sista julklapparna.

GOD JUL till er alla!!!


Vinter

... med massor av snö!! Har redan skottat FYRA gånger sen jag kom hem.
Och nu ska jag ut igen.
Tur man har snälla grannar, det är deras dator jag tjuvlånar den här gången!
God kväll!!

Hemma

Jodå, jag tog mig över fjället idag! Gick bra, inte alls så farligt blåsigt.

Tjuvlånar en dator, får skriva mer en annan dag.

Fortsatt trevlig helg - nu ska jag gosa med Rasmus!!!!!!

Ännu mer GRRR!

Egentligen är jag inte sådär våldsamt väderberoende. Vädret är som det är, det är bara att klä sig efter förhållandena och gilla läget. Fast just nu gillar jag inte läget. För jag hade tänkt köra till Sverige ikväll - och istället sitter jag kvar i Mosjøen och håller tummarna för att stormvindarna på kalfjället mojnar såpass att jag törs köra imorgon bitti istället. Så därför - GRRR!!

Å andra sidan - jag har ju för det mesta haft himla tur. På tre och ett halvt år och en hel massa turer över fjället är det bara en enda gång tidigare som jag fått skjuta på en resa (också den gången från fredag eftermiddag till lördag morgon). Så jag ska inte klaga!!

Det är förresten inte bara jag som "blåst fast":
Holmöfärjan stoppas av isproblem
_ _ _ _ _

Hm. Har ju glömt den utlovade tidningsartikeln, från Helgeland Arbeiderblad lördag 4/12:





Fast ni lär väl aldrig kunna läsa texten... :)
 _ _ _ _ _

Idag kl 12.45 pustade jag ut. Då var jag färdig med min "julturné" på skolan, efter att ha läst julberättelser i 24 klasser + för tjejerna på kontoret. Började i ärlighetens namn bli liiite less på årets högläsningstexter... :)

Egentligen slutar skolan inte förrän på tisdag - så jag går miste om julavslutningen. Synd, för det brukar vara mysigt - men å andra sidan ser jag verkligen fram emot två veckor hemma med familjen.

Men fram tills dess blir det en mycket lat kväll i soffan. Tänker inte göra nånting alls!!
_ _ _ _ _

Men alltså. Vindmätaren på min väderstation gick tillbaka till normalen efter förra veckans hattifnatt då den visade typ trippel orkan. Men nu, när det blåser järnet, visar den plötsligt ingenting alls. Vindstilla. När jag spejar ut mot den, ser det ut som att grunkan som visar vindriktning är igång men att den som visar vindhastighet har fastnat. Kanske det rann in vatten den där dagen när det regnade, och nu har det frusit? Fasen också.


GRRR

Nämen, det här är väl bra onödigt!! Vad då? Jo, VÄDEROMSLAGET.

Från -10 och mjuka vackra vita snödrivor - till +3 och ÖSREGN. Med påföljande slask av guds nåde. Och på min gata där det inte varit särskilt välplogat utan mer sammanpackat - där ger snön nu vika och det är 3-4 dm djupa spår och lika djupa vattenpölar. Rätt så vidrigt. Och vad hjälper mina Goretex-skor när vattnet går halvvägs upp till knäna??

Imorgon ska det visst bli kallare igen. Jahaja, då kanske jag kan åka skridskor till jobbet?

Håll tummarna för att snöröjarna jobbar skift inatt och plogar/hyvlar bort de grövsta spåren och ojämnheterna, så att det inte fryser till en oframkomlig puckelpist!!

Nä. Det här duger inte. Jag har dyrt och heligt lovat Unni att bli färdig med julförberedelser och packning ikväll så att vi kan umgås imorgon kväll - för på fredag åker jag! Julavslutningen på skolan är visserligen inte förrän på tisdag men jag har tagit ledigt. Så får jag lite extra tid med Rasmus och de andra!!

Om inte vädret ställer till det vill säga. Pappa ringde för en stund sen och meddelade att prognosen för fredag hotar med hårt väder och trafiksvårigheter i fjällvärlden. Så i tillägg till snöröjningen kan ni får hålla tummarna för att jag tar mig till Sverige enligt planen...!

Tillbaka till packning/paketinslagning/tvätt/julkortsskrivande/disk.

Byebye!!




Ooooiiiii!!


Söndagsmorgon i Vefsn

Tiden går så himla fort - beklagar att det är några dagar sen sist jag skrev!!
Har bara inte hunnit med...

Jag tyckte att jag låg rätt bra till tidsmässigt när jag fixat de sista biskvierna. Det jag fullständigt missat i min kalkyl var julklappsinköp, julkortsskrivande samt - ursäkta uttrycket - jävligt stressiga dagar på jobbet!! Det sistnämnda är dock självförvållat. Eftersom jag går runt i klasserna och läser julberättelser halkar jag efter med allt det där som ska göras i biblioteket, vilket inneburit långa arbetsdagar. Och dessutom har jag en hel del pengar kvar av budgeten som jag gjort mitt bästa för att investera. Hann dock inte så långt - för igår fick vi mail från chefen om köpstopp året ut. AAAGHH!!! Men - åter mitt eget fel - jag borde ju ha sett till att använda pengarna tidigare och inte väntat ända till nu.

Julberättelserna? Jodå, det kulminerade idag med sex lektioner på raken. Jag läste och läste och läste tills halsen kändes alldeles sårig. Eleverna ser ut att uppskatta tilltaget, och om pepparkakorna inte går som smör i solsken så är det i alla fall närapå. Flera av eleverna har tackat mig efteråt och sagt typ "Å, vad mysigt det här var". Det värmer! :) Nu är det en klass kvar imorgon och 3-4 på torsdag och fredag. Det är bara tre klasser som (ännu) inte är inbokade - fast i två av dem var jag och läste noveller tidigare i höst, så de har ju fått en dos av bibliotekarien i alla fall... :)
_ _ _ _ _

I söndags var jag med Unni, Veronika och Gro på skolan och bakade. Eller, rättare sagt, de andra bakade och jag såg på! :) Och hjälpte till litegrann. Det bakades lefser, saupkaka och havrekex. Be mig inte förklara vad det är (ja, havrekex räknar jag med att ni har hört om, men de andra sorterna) - kan dock intyga att allt sammans smakade bra!! :)


Unni steker saupkaka

Hej mitt vinterland

Idag skulle årets sista biskvier bakas. Men först tog jag en promenad i vintersolen - som den här
tiden på året inte visar sig mer än en timme innan den försvinner bakom fjället.
Kallt och vackert!!

Och väderstationen är på väg att bli begravd under all snö...









   







Nu blommar min amaryllis för fullt!



Och ja, biskvierna är klara! Halleluja!! Återstår att sanera köket...

Har bakat sisådär 1800 stycken sen i mitten av oktober. Nu blir det inga fler under 2010.


Julkonsert

Unni och jag var på julkonsert igår, med Oslo Gospel Choir. Maffigt!! Även om jag gärna hört ännu fler julsånger (för de sjöng en hel del gospel också). Bäst var nog "O, helga natt". Samt en vimsig lucia som förirrade sig upp på scenen. Obetalbar! :)



Vi tyckte själva att vi var ute i god tid, men när vi kom in i idrottshallen visade det sig att nästan alla stolar redan var upptagna! Så vi hamnade väldigt långt bak. Ljudet var det absolut inget fel på, men vi såg inte så bra. För framför oss satt ett par personer som såg ganska små ut innan konserten startade - men som sträckte på sig så snart kören äntarde scenen, och som måste varit i tvåmetersklassen. Vi såg långa stunder inget annat än deras bakhuvuden... aaaagh.





Och efteråt åt vi ytterfilé och potatiskroketter. Som EA lagat. Himla gott!! :)

Julfint i centrum

... och det är våra elektronikelever och deras företag UB Volta som fixat ljusen! :)





Och nä, fredag eftermiddag kl 16.15 är det faktiskt inte mer folk än så här på stan.
Räknar däremot med att det exploderar imorgon - men då ska jag vara hemma och
baka de sista biskvierna! :)

Gulliga elever

Vad ska man säga? Fick en teckning av ett par elever igår:



Och har ni sett! Plötsligt har jag en midja!! Det var ett tag sen......................... hm.
_ _ _ _ _

För en stund sen dök det upp några tjejer med en chokladkaka:



"Vi tänkte att du skulle få den av oss, för att... för att... äsch, ha en trevlig kväll!"

Jotack! :)
_ _ _ _ _

Och när jag nu är inne på ämnet elever - två av tjejerna på Medier & kommunikation
har skrivit en nyhetsartikel på skolans hemsida om prisutdelningen i fredags.

Gullungar allihop!!!
_ _ _ _ _

HA HA HA!!

Fick en fantastisk bild av en kollega imorse:



Jojo, det är väl ungefär så vi norrlänningar menar att verkligheten ser ut... :) :)
_ _ _ _ _

PS. Bäst idag: när jag i adventskalenderquizen frågade vad följande svenska ord betyder:

örngott, snåljåp, skottkärra, fåtölj

... och flera svarade att fåtölj nog var en slags vattenkokare.

Ååååhej, vad jag fnissade!! :)

Julstämning

Var på ekonomimöte på lantbruksskolan idag (eller Mosjøen vgs studiested Marka som är det officiella namnet). Vintervackert när vi parkerade utanför skolan - klart man får julstämning då:



Miljøtjenesten hos oss har dessutom gjort julmysigt i matsalen:





Nu hoppas vi bara att dukar och ljuslyktor får vara i fred... :)
_ _ _ _ _

Dagens fråga i bibliotekets adventskalender:
Vad heter vinnaren av Nobels fredspris, och varför kan han inte komma
till Oslo och hämta priset?


Ganska många kunde svaret, eller i alla fall nästan: "Det är ju han den där kinesen",
som flera sa - och sen googlade de sig raskt fram till namnet.

Fast en kille bestämde sig för att gissa. Hur det gick? Njaa.... hans förslag?

Han Solo.

Njä. Tror inte det.
_ _ _ _ _

Igår kväll var Kristine, kompis och tidigare kollega, hos mig och lärde sig baka biskvier.
Jag instruerade, hon bakade. Gick finfint!! :)

Ikväll bakar jag biskvier ensam. Ska baka imorgon också. Och på fredag. Och möjligen lördag. Men sen blir det inte mer. För då tar mandelmassan slut... och dessutom har jag då expedierat alla beställningar + några burkar som jag tar med hem till jul. Plus ett par burkar som jag ska ge bort (bland annat till de där snälla husvärdarna som också idag sopat av och skottat runt min bil). På det stora hela har det gått otroligt smidigt i år - visst, jag har lagt ner ganska många timmar, kvällar och helger, men så tycker jag ju också att det är kul att baka. Och jag har inte känt mig stressad på samma sätt som i fjol. Började lite tidigare, har levererat allt eftersom - och har inte minst sett till att ha tillräckligt med svensk mandelmassa och blockchoklad!
_ _ _ _ _

Har nu läst julberättelser i nio klasser, och har ytterligare tio inbokade. Och jag misstänker att det blir fler - i alla fall om eleverna får bestämma: "Men när kommer du till oss?? Vi vill också ha pepparkakor!!"

Varpå jag svarar att det bara är att tjata på lärarna - jag kommer till alla som vill, men avtalar tidpunkt med dem. Kan ju inte bara braka in mitt i en lektion heller!
_ _ _ _ _

Det här måste ni se!! Vinnaren av Skal vi danse - Norges variant av Let's dance. Åsleik Engmark, skådespelare och regissör, kom med som reserv och sopade banan med alla konkurrenter. Och det var inte så konstigt - han var i en klass för sig själv:



... och finaldansen:



Genial!! :)

Tomten finns!!

... och idag var han på skolan tillsammans med sin tomtegumma:



Kan man annat än gilla sitt jobb med sådana här kollegor?!?! :)
_ _ _ _ _

Det snöade i natt. Ordentligt. Nånstans mellan 40 och 50 cm för att vara exakt! Och snöröjarna verkade, i vanlig ordning, tagna på sängen. Jag pulsade iväg vid 06.30 på oplogade vägar. Bra träning - svetten rann när jag kom fram. Och det var tur att jag startade tidigt för det tog en kvart extra att medelst höga knälyft forcera snövallarna.

Trodde jag skulle få ägna kvällen åt att gräva fram bilen - men jag har världens snällaste hyresvärd! Som både sopat av den och skottat bort snön runt den. Så jag behövde inte göra nånting!! Tror han ska få några extra biskvier till jul... :)
_ _ _ _ _

Hoppla, nu är jag omskriven på fylkets hemsida också. Plus att samma artikel som stod i Helgeland Arbeiderblad i lördags även publicerades i Rana Blad. Lokalkändis... :)

Hann inte scanna artikeln idag - kanske imorgon, mellan alla klasserna. Nu brakar det loss med julberättelser och pepparkakor, nämligen. Och däremellan måste jag hinna med att se över budgeten och slänga iväg en del sista-minuten-beställningar för att ha en chans att få fakturorna förda på 2010. För det är en del pengar kvar. Och de ska användas!!

Julmarknad

Idag har det varit julmarknad på lantbruksskolan. Om jag gjorde några fynd?
Jodå, ett par julklappar. Och svensk mjukkaka - som ett gäng elever från Burträsk
satt och sålde!!





Känner mig som en riktig kändis - när jag kom hem satt två småtjejer och lekte i snön på andra sidan gatan. Den ena hälsade - sen vände hon sig mot den andra, pekade mot mig och sa "Hon har varit i tidningen!"

Hehe... :)

För jo. Igår var jag i tidningen. På framsidan!! Och en helsida inne i tidningen. Jösses... Än så länge har artikeln inte dykt upp i nätupplagan - men jag kan scanna och lägga ut den imorgon.

Förresten, här är blommorna jag fick från skolan:



... och från folkbiblioteket:


_ _ _ _ _

Nu tror jag det är dags att ta fram lite mer juldukar och pynt. Visst, det är egentligen alldeles för tidigt - men jag åker ju till Sverige två veckor över jul, och när jag kommer tillbaka är det dags att plocka undan allt igen. Så om jag ska hinna njuta av det... :)


What a day!

Imorse hade jag en nervös klump i magen. Det där tacktalet jag skulle hålla, som lät rätt OK igår kväll när jag övade - hur skulle det låta "live"? Och skulle jag ens komma ihåg det??

Jo. Det gjorde jag. Inte allt, men det mesta.

Och klumpen i magen blev en glädjeklump - herregud, så många fina ord jag har fått höra idag!! Jag är inte så himla bra på att ta emot beröm - men jag tror jag skötte mig hyfsat idag. Och att stå i centrum för uppmärksamheten... hm. Både roligt och lite läskigt. Men mest roligt.

Först hälsade rektor Sten Rino Bonsaksen välkommen. Sen höll fylkesrådsleder Odd Eriksen tal (i Sverige hade han nog närmast motsvarats av landshövdingen, även om strukturen på fylkes- resp länsnivå skiljer sig en del). Han överräckte diplom, en tavla, blommor samt checken på 20.000.-. Så talade elevrådets ordförande Camilla Fagerli (som går på idrottsprogrammet). Och så min studierektor, Bjørg Sissel Kvannli.

Vad ska man säga? Jag är glad att jag inte använder smink... när Camilla sa att jag var både "dritkul" och "awesome", då var tårarna inte långt borta. Jag vet att jag gör ett bra jobb. Men att faktiskt få höra hur mycket jag betyder för eleverna - det värmer. I massor!

Det var flera som var nominerade till priset, men Odd Eriksen jämförde mig med (av alla människor) Marit Bjørgen!! "Precis som Marit Bjørgen kom du i mål långt före alla andra". Jo jädrar!!! :)

Mellan talen var det dans- och musikinslag. Två tjejer från musikprogrammet på studiested Sentrum spelade och sjöng, och ett gäng från studiested Kippermoen dansade till Madcons Glow (pausnumret från Eurovision Song Contest, ni minns).

Och så skulle jag då vingla fram och tacka. Och det jag sa var ungefär det här:

Jeg er utrolig glad og stolt over denne prisen, både for egen del og fordi at den viser på hvor viktig det er for en skole å ha en fungerende bibliotektjeneste. Og forhåpentligvis kan denne prisen være et signal for andre skoler at det lønner seg å satse på biblioteket.
Men når det er sagt - jeg har ikke vunnet denne prisen på egen hånd. Jeg ville aldri kunnet jobbe på den måten jeg gjør uten alle de fantastiske kollegaene her på huset. Så tusen tusen takk til dere for at jeg for lov å være kollegaen deres!! Og en spesiell takk til Geir Arne, som påpekte at jeg burde forberede en takktale. Det hadde jeg ikke tenkt på, så takk for det!
Og dere elever. Én ting skal dere vite - en skole uten elever er en fryktelig kjedelig plass!! Så jeg, og alle andre som jobber her, er veldig glade for at dere er her, og at dere har valgt å gå på denne skolen! Og som bibliotekar er jeg veldig glad for at dere bruker biblioteket. Fortsett med det - spør meg om allt mellom himmel og jord, kom innom og slå av en prat, fortell meg svenskevitser - det tåler jeg. Og fortsett å være de flotte ungdommene dere er. Jeg er glad i dere alle sammen!
Og til sist - jeg vet fortsatt ikke hvem eller hvilke som nominerte meg til denne prisen. Jeg er fryktelig nysgjerrig men har ikke klart å finne det ut, og det er jo litt irriterende for en bibliotekar å måtte innrømme at det er noen spørsmål det ikke går å finne svar på. Men uansett, hvem du enn er - takk!

Ja, ungefär så. Och som sagt var det en del annat jag hade tänkt säga men som försvann i hastigheten. Nån förslog att jag kunde haft en fusklapp. Men dels kändes det lite fegt, dels skulle det bara ha synts att händerna darrade. Som det nu var höll jag i mig i blombuketten...

Fick förresten blommor från folkbiblioteket också!

Några av idrottseleverna kom in på bibblan imorse: "Jenny, vill du ha stående ovationer? Vi fixar det om du vill det". Gullungar!! Nu vet jag inte om det var de som började - men jo. Jag fick faktiskt stående ovationer. Och hade lust att krama ALLA. Precis ALLA. Nu gick ju inte det - men ganska många av både eleverna och kollegorna kom fram till mig efteråt och gratulerade.

Och sen blev jag intervjuad av lokaltidningen. Har inte riktigt koll på vad jag svarade... men det lär väl visa sig när det kommer på tryck.

På det stora hela - en fantastisk dag. Och en jäkla ego-boost. Fatta att man kan få ha det så bra. Jag älskar verkligen mitt jobb! Och då menar jag inte bara mina arbetsuppgifter i biblioteket - utan också (och inte minst) människorna jag har runt mig. Som jag tycker om och som tycker om mig. Som gör att jag ser fram emot att gå på jobbet. Varenda dag.

När dessutom en av kollegorna sa att "jag har inte hört ett enda ord idag som inte stämmer" - ja, då växte lyckoklumpen ännu lite mer.

Nåt jag har glömt?
Jaja, jag vet. BILDERNA.
Stort tack till Tor Audun som fotograferade!


Fylkesrådslederen Odd Eriksen (som faktiskt kommer från trakten)


Stolt och glad pristagare!!


Smockfullt i matsalen


Miljøarbeider Olaug, elevrådsordförande Camilla - och Odd Eriksen


Camilla höll dagens finaste tal


Studierektor vid studiested Kippermoen
och min närmaste chef, Bjørg Sissel Kvannli


Musikeleverna från studiested Sentrum (ska ta reda på vad de
heter, jag var så stirrig att jag glömde... jo förresten, den ena heter Evelyn)



Astri, Maylinn, Nora och Christine dansade


Rörd bibliotekarie tackar för priset


Stående ovationer


... och så intervju med Helgeland Arbeiderblad


Författarbesök

Vi har haft författarbesök på skolan igår och idag. Mikkel Bugge har dels pratat om sitt eget
författarskap, dels lärt eleverna tekniker för att de ska kunna komma igång med sitt eget
skrivande. Bra - och lärorikt!

   

Och en logistisk pärs för bibliotekarien (det är jag som fixat allt runt besöket) när scheman
ska samköras, missförstånd klaras upp, tidpunkter stämma och lokaler anpassas. Totalt är
det tolv klasser hos oss som fått träffa honom, fördelat på fem dubbellektioner.

Dessutom har jag agerat chaufför så nu har jag haft en fullt legitim anledning att ta bilen
till jobbet! :)
_ _ _ _ _

Har glömt att visa en av mina finaste födelsedagspresenter - en handduk
med Rasmus fotavtryck!! Med alla sex tårna!!


_ _ _ _ _

Hm. Igår kom programmet för morgondagens arbetsmiljöprisutdelning. Och idag har
vaktmästarna testat högtalaranläggningen i matsalen. Och nu börjar jag bli nervös... har
pratat med min studierektor och närmaste chef om att jag vill säga några ord i slutet av
programmet - tacka för priset, för att jag får jobba tillsammans med så fantastiska kollegor
och elever och för att priset visar hur viktig bibliotekverksamheten vid en skola är för dess
arbetsmiljö (ja, klart jag tänker nämna det när högdjuren är på plats!)

Om jag nu kommer ihåg vad jag ska säga... lär vara (minst sagt) skakig.

Dessutom: assisterande rektor har ringt lokaltidningen och bett dem komma.

Gulp.

Och nu bör jag prova kläder. Har en plan, men måste kolla att jag faktiskt kommer i den kjol
jag tänkt ha på mig. Annars blir det till att panikleta igenom garderoben... för jag kan ju inte
komma naken i alla fall!!
_ _ _ _ _

Förresten - min spejsiga väderstation har fått spunk. Vindmätaren visar 255 km/h - nånstans
bortåt 70 sekundmeter. NO WAY!!!!

Och inte får jag till att nollställa den heller. För jag har en teori om att den ackumulerar 
vindhastighetsnoteringarna och visar nåt slags totalresultat. Himla dumt. Jag vill veta
hur mycket det blåser NU.

Revolutionerande tingest


RSS 2.0