Bio

Ligger lite efter med bloggandet...! 
 
I fredags träffade jag en kompis i Umeå, åt middag och gick på bio. Trevligt! Vi hann med att fika på Station också, pecannötcheesecake som inte gick av för hackor... :-) 
 
Filmen? Insurgent - del två om Tris Prior och Four, och deras kamp för överlevnad i ett framtida Chicago. Gillade nog Divergent bättre, även om den här också var bra. Nu ska jag läsa Allegiant (sista delen i trilogin) och se hur det hela slutar...
 
 
 
Nästan trolsk stämning när vi kom ut från bion:
 
 

Ljudböcker

Vi har fixat nya fodral till våra mp3-ljudböcker. Blev rätt bra, tycker jag! :) Svartvita fodral som saknar baksidestext säljer inte riktigt lika bra...

 
 
Numera finns ett brett utbud på bibblan här i Rosvik, med en hel hoper böcker som jag själv har lust att lyssna på. Betar av dem, en i taget! :)

 
I mars har det - återigen - blivit mest deckare, nämligen dessa:

Peter May: Lewismannen
Bok två i en trilogi från Hebriderna - gillade denna ännu mer än den förra.

Lars Pettersson: Kautokeino, en blodig kniv
Brott och kulturkrockar i samisk miljö. Helt OK, men ingen höjdaruppläsning. Det retar mig en smula när t.ex. personnamn uttalas olika hela tiden. Karen Margrethe blir Karen Margarete, Karen Margareta etc.

Viveca Sten: I maktens skugga
Sjunde boken om Sandhamn. Lika bra som de tidigare.
 
... och så en icke-deckare:

Graeme Simsion: Projekt Rosie
Alltså, jag har bara lyssnat ett par timmar än, men jag är såld!
Läs om boken här. Och läs den! :)

Fast Rosviksborna tycker nog att jag är knäpp... jag var ute och gick i 1,5 timme mitt på dagen med boken i öronen - och fnittrade hysteriskt flera gånger. Fick en och annan blick... :)


Däremot kan jag hålla mig för skratt när min nya stegräknare trilskas. Rundan jag gick i dag borde ha renderat nånstans bortåt 10.000 steg - ändå har den lilla manicken stannat på knappt hälften. Alltså, visserligen råkade den bli lite blöt häromdagen (OK, jag erkänner, den hoppade av byxlinningen och ner i toan...) men ändå! Morr...!!!

Kall vind

... men vackert! Har jobbat på stadsbiblioteket idag, och tog en promenad bortåt Ankarskatan mitt på dagen när solen kom fram efter en morgon med snöyra. Det hade inte skadat med en mössa... ;-) 











Och så hann jag med en liten sväng till när jag kom hem från jobbet. Dagarna har definitivt blivit längre! :-) 


Mäh!

Helgerna går alldeles för fort! Inte hann jag med allt jag tänkt den här gången heller. Men blommorna blev i alla fall omplanterade, och lägenheten sanerad efteråt. 



Och promenader blev det. Med intressanta installationer längs vägen - bara för skojs skull, eller för att typ mata fåglarna?? 



Och kakbak blev det, till ett arrangemang på bibblan (besök av Pitebygdens forskarförening som ikväll presenterat sitt fotoprojekt).

Bokläsning blev det däremot inte, i alla fall inte de böcker jag ska bokprata om senare i veckan - så nu sitter jag på en pinnstol i köket och sträckläser (törs inte närma mig soffan, då somnar jag direkt). Planering? Nja, jag arbetar bäst under press... ;-)

Bullbak

Vad göra med en liter mjölk med bäst före-datum som passerats med en vecka? Baka bullar! :-) 


Solpromenad

Bara att passa på att njuta, ska visst bli snö imorgon... 









Efter promenaden - en lååång stund på balkongen med ljudbok i öronen! :-) 





Solförmörkelse

Tips i kvällspressen: täck kameralinsen med en gammal negativremsa så kan du fotografera solförmörkelsen. Öhhh... skulle inte tro det... det blev ingen större skillnad! ;-) 




... och några till

Men nu lovar jag att ge mig! Ett tag i alla fall... ;-) 




Fina

Mina fina vantar, som jag får komplimanger för lite nu och då! :-) 

Inköpta i Vormsele för ett par år sen:


Föll för frestelsen...

... och beställde ett par äggkoppar från England, med Loch Ness-sjöodjuret i spetsen. Onödigt så det förslår, men jag brukar vara rätt sparsam annars, så... :)
 

Stefans Stora Blå

Ikväll har jag varit på stadsbiblioteket, där det var författar-/musikarrangemang med Stefan Sundström och Erling Ramskjell. Sundström har skrivit Stefans Stora Blå, en kok- och inspirationsbok från Helgeland! I en period bodde han nämligen på Træna, och har samlat intryck därifrån.

Det var trivsamt, rätt mycket folk - men ett ganska kort framförande. Han hade gärna fått läsa lite mer ur boken och sjungit ett par visor till! :)
 

Mycket Dålig Tajming

Somnade på soffan igår kväll. Igen. Alls icke ovanligt för att vara mig, men jag hade ju kunnat undvika just den här kvällen - med ett norrsken som tydligen slog det mesta och kunde ses ända ner till Tjeckien! Vaknade vid 01.30, kollade mobilen på väg till sängen - och fick se uppdatering efter uppdatering på Facebook med fantastiska bilder. Rusade ut på balkongen - och visst, litegrann syntes fortfarande, men bara några slags bleka efterdyningar av kvällens färgspel. Skrutt också!!!
_ _ _ _ _
 
Äntligen. Har tagit mig i kragen idag och tvättat bilen - för första gången sen... ehh... tidigt i höstas, tror jag. Det behövdes, om man säger så!
_ _ _ _ _
 
Hoppla. När jag planerar att cykla framför TV:n brukar det skita sig - men ikväll zappade jag och hittade Twister på en kanal. Har sett den flera gånger förr, men i alla fall. Spännande är den ju! Och perfekt att cykla till. Blir nog 3 mil innan filmen är slut (sista reklampausen nu). Mitt enda problem är att jag får så ont i rumpan att jag måste köra intervall. Kliver av när det blir reklam... :)

 

Fynd

... tycker jag i alla fall! :-) 

Var en ny sväng på Kupan häromdagen, och då sålde de årsäggkoppar, numrerade, från en porslinsfabrik i Ängelholm. Köpte glatt alla tre, från 1976-1978. Betalade 15 spänn styck.

Och nu har jag sett en likadan på Tradera. Utropspris 150:-!!! 


Räkna steg

Hm. Min gamla stegräknare håller på att tacka för sig, nollställer helt omotiverat och verkar inte riktigt gå att lita på. Så igår var jag in på Clas Ohlssons och köpte en ny. Idag har jag haft på mig båda bara för jämförelsens skull. Ett tag på förmiddagen låg den nya räknaren drygt 200 steg före, nu är den ett 80-tal steg efter. Fattar ingenting... kan ju verka som att jag är låghalt eller går i otakt eller nåt?!


Ännu en vacker dag

... var det igår, så jag skyndade mig ut på en morgonpromenad innan jobbet:

 
 


Struntade i bilen och gick in till stadsbiblioteket. Söndagar är det öppet 12-15 och vi var förvånade över hur mycket folk som letade sig till bibblan trots det vackra vädret. Trevligt dock, tiden går ju mycket fortare när man hela tiden har nåt att göra! Tror aldrig jag sprungit ner i magasinet för att hämta böcker så ofta på en och samma dag tidigare... :)

Och när det blev dags att gå hem sken solen fortfarande. Jag strosade vid vattnet innan jag gick upp till sjukhuset för att besöka en nyss knäopererad Holmö-sommargranne. Satt och surrade tills solen gick ner innan jag styrde kosan hemåt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skrivbord på plats

Jodå, till slut så! Paketet från Furniture Box visade sig innehålla inte mindre än 216 delar... som nu förvandlats till ett skrivbord. Det blev visserligen lite ospecificerade skruvar och andra smådelar över, men jag satsar på att skrivbordet håller ihop även om jag inte lyckats räkna ut var de hör hemma!

Bättre ordning på mina papper hoppas jag få nu som jag har ett skrivbord för första gången på... hm... nästan 20 år! Papperen brukar annars hota att med jämna mellanrum översvämma mitt köksbord. Inte helt optimalt.

Före:


Efter:


Ett litet PS. Jag trodde att ekfanér såg ut likadant ut oavsett leverantör. Så icke. Min nyligen via Facebook inköpta begagnade byrå är typ mellanbrun. Skrivbordet är typ grått. Ser inte alls ut att passa ihop. Å andra sidan är det redan ett sammelsurium i mitt sovrum då sängstommen är i furu och bokhyllan i björkfanér. Inredare och stylister skulle nog gråta blod om de kom hem till mig... :)

Jobbhelg

Liiite surt att jobba när vädret är så fantastiskt som idag... men jag hann med en promenad imorse innan jag begav mig till stadsbiblioteket, och en ny när jag kom hem!












Nu blir det middag och skrivbordsmontering innan schlagern. Har bara sett två halva deltävlingar i år så jag har noll koll...

Krångligt

Fan också. Trodde IKEA hade monopol på möbler konstruerade som 1000-bitarspussel. Tydligen inte. Det är sådana här gånger jag inte skulle haft nåt emot en handyman i mitt liv! :-) 



Och tydligen behövs skyddsglasögon vid montering, så det kanske ingår nån slags försvarsmekanism också, typ "jag exploderar vid felaktigt handhavande". Jojo!

Dessutom bör man utrusta sig med förstoringsglas - snacka om små och röriga instruktioner! 


Nåja. Det får bli morgondagens huvudvärk, nu ger jag upp för ikväll. Kanske har jag ett nytt skrivbord på plats innan helgen är över? :-) 

Utställningar

Hm. Utställningarna i Rosviks monter har haft ett gemensamt tema sen jag började jobba där: familjen Johansson. Pappas gamla redskap i jan-feb, syrrans gamla ting från köket nu i mars - och i april blir det mina äggkoppar. Fast i maj får vi nog lyfta blicken, för nu vet jag inte om vi har så mycket mer intressant att visa fram! :-)



 


Vårlig promenad

Alltså, det är ju bara att passa på att njuta!!! Och när jag jobbar långdag hinner jag med en försvarlig tur mitt på dagen. Aaahh! Fast i ärlighetens namn stod jag alldeles stilla i solen nere i hamnen i bortåt en halvtimme, så det blev inte så många steg som det kunde blivit om jag hållit mig i rörelse hela tiden... 






Solnedgång

... sedd från färjan:


Säger det igen: tur att man inte behövde åka färja igår. Idag var det riktigt njutbart! :-) 

Sköna söndag

Idag kom finvädret tillbaka! :-) 

Ny sväng till Sörsundet:









Förresten, helgens resultat på stegräknarfronten:
Fredag 10752
Lördag 16900
Söndag 20312
... kan bli svårt att hålla trenden... ;-) 

Annars har vi under dagen också hunnit få liv i pappas TV (riktat om parabolen) och sett lite på Vasaloppet, och så har jag suttit på verandan och försökt förbereda bokprat (gick sådär...).

På väg ner till färjan gick jag förbi mammas grav med en blomma. Hoppas den inte fryser eller blåser bort med en gång.


Isigt och blött på kyrkogården:


Storm

Inte mycket som påminner om gårdagens vårvackra väder... nu stormar det! Det dagliga målet om minst 10.000 steg är redan uppfyllt - knatade till Sörsundet på morgonkvisten för att hjälpa pappa rädda båten undan blåst och högvatten. Hann precis hem innan regnet kom! 

Nu kurar vi inne, och för egen del hoppas jag verkligen att det mojnar till imorgon eftermiddag... fy för att skumpa på Kvarken!




















Ändrade planer

I helgen skulle jag fått besök av finaste småtrollen och deras föräldrar. Vi hade tänkt sammanstråla på Nimbys vid Pite Havsbad (typ Leos lekland) och sen mysa hemma hos mig. Men feber och hosta satte stopp för planerna...

... så nu har jag åkt till Holmön istället. Visserligen ska det bli storm imorgon, men nu ikväll var det nästan spegelblankt på Kvarken och jag satsar på att det lugnar ner sig igen tills på söndag! 

Skymning i Norrfjärden:


Stjärnklart och fullmåne när jag gick från Byviken. Vackert!!! Men lite svårt att fota... :-) 



Vårpromenad

Aaahh! Så skönt med sol efter ett par grå dagar!!
 

 

 

 

 

 


Det blev nästan 10000 steg på promenaden. Förra veckan bestämde jag förresten att minst 10000 steg per dag ska det bli hädanefter. Och blir det mindre måste jag ta igen det dagen efter. Hittills går det helt OK - med undantag för kalashelgen i Vännäsby... Dessutom kan jag kompensera med cykling framför TV:n på kvällen om jag inte hunnit gå tillräckligt långt under dagen. Igår blev det 22 km medan jag såg Bourne supremacy. Man trampar fortare när det är biljakter och sånt! :)

Blåsigt

Skjutsade pappa till Norrfjärden igår eftermiddag. Glad att jag slapp åka färja i blåsvädret...!


Kalas

I helgen firade vi Sonjas 65-årsdag och Rickards 43-årsdito. Full fart och massa tårta! :-) 
 

Olycklig Rasmus körde fast den batteridrivna bilen i lockarna. Blev att ta fram saxen och klippa loss den...!



Lunchande nakenfisar:
 

Pocillovist

Med tanke på äggkopparna som valsat runt bland biblioteken i kommunen och som just nu återfinns i utställningsmontrarna på stadsbibblan: det finns en diagnos för det. Jag har precis lärt mig att jag är en pocillovist. Alltså en sån som samlar äggkoppar. Det kommer från latinets pocillum ovi = en liten kopp avsedd för ägg. Eller nåt sånt. Det visar sig dock att jag är en absolut novis i sammanhanget - proffssamlarna spelar i en helt annan division... :)
 
 
 
 


När jag var på stadsbibblan i morse och packade upp dem tipsade en kollega om att Kupan har många äggkoppar till salu. Jag svängde förbi där efter jobbet - och jodå. De hade massor. För en krona styck. Jag kom hem med 34 stycken...!!!

RSS 2.0