Novemberläsning

Det börjar dra ihop sig. Jag trodde att jag låg ganska bra till med tanke på 100-böcker-på-ett-år-utmaningen, men inser att det kan bli ganska tajt...
 
 
Thomas Enger: Den onde arven (digikort)
Det här är en ungdomsbok med övernaturliga inslag. Den handlar om 16-åriga Julie, som bor ensam på en gård med sin morfar. Pappan försvann när Julie var liten, och hennes mamma bor på institution och är mycket sjuk. Som om inte det var nog har Julie det tufft på skolan. En dag får hon nog, packar ryggsäcken och går ut i skogen. Där snubblar hon över ett föremål - ett föremål som har magiska egenskaper. Och som försätter Julie i stor fara.
Nja. Säkert en vinnare bland tonåriga bokslukare, men jag klarade inte att uppamma det helt stora intresset.
 
 
Masha Hamilton: The Camel Bookmobile
När den amerikanska bibliotekarien Fi Sweeney får höra om ett biblioteksprojekt i Afrika där man vill nå ut med böcker till nomader i avlägsna delar av Kenya, bestämmer hon sig. Det här vill hon vara med på! Och snart befinner hon sig i Garissa där den lokale bibliotekarien, den tämligen negative Mr Abasi, och ett gäng osamarbetsvilliga kameler bara är några av de utmaningar hon måste tackla. Men det blir också oförglömliga möten med en kultur och med människor så olika henne själv, med den lilla byn Mididima och dess invånare som ändrar Fi's liv för alltid. Vem är det egentligen som lär vem, och vad är det som är viktigt här i livet?
Intressant och tänkvärt!
 

Kate Jacobs: Fredagsstrikkeklubben (CD -> digikort)
Ååå! Det här är en alldeles underbar bok!! Den handlar om en grupp kvinnor som mer eller mindre av en tillfällighet börjar träffas i Georgia Walkers garnbutik på fredagskvällarna. Till en början handlar det om handarbete och om att hjälpa och inspirera varandra allteftersom nya plagg växer fram - men efterhand kommer det att handla mer om vänskap, om att finnas där för varandra när livet är tufft. Det är butikens ägare, Georgia, och hennes tolvåriga dotter Dakota. Det är 72-åriga Anita, änka sedan tio år. Det är KC, Georgias numera arbetslösa kollega. Det är Lucy som jobbar på TV-station och längtar efter barn och det är Darwin som skriver på en avhandling men känner sig ensam i staden då hennes man fått praktik i Los Angeles. Och det är Kat, Georgias barndomsvän som vände henne ryggen men som försöker hitta tillbaka till det de hade tillsammans. Det är ett gäng fantastiska kvinnor som man inte kan låta bli att tycka om!
 
 
Jørn Lier Horst: Nøkkelvitnet (digikort)
Jag har gjort det igen... läst en deckarserie men inte börjat från början! Det här är den första boken om kriminalaren William Wisting - jag har tidigare läst från nr 3 och framåt. Bättre sent än aldrig?
Hitsorien börjar med att man hittar liket efter en gammal man. Han har blivit torterad, och det är tydligt att gärningsmännen har varit på jakt efter något. Men vad? Och fick de tag i det de var ute efter? Samtidigt försöker polisen uppklara ett brutalt värdetransportrån, och snart börjar Wisting se samband mellan de båda utredningarna...
Betyget är detsamma som för de andra böckerna: spännande och välskrivet!


Sofi Oksanen: Da duene forsvant (digikort)
Jag kan för lite om Estlands historia och om hur landet drabbades under och efter andra världskriget. Den här boken handlar om just det - och om Edgar, en man som utan skrupler vänder kappan efter vinden och tjänar de herrar som för tillfället ockuperar landet, det vare sig kommunister eller nazister. Han ljuger, myglar och sänder män i döden, allt för att rädda sitt eget skinn och klättra i systemet. Vi får också följa hans fru, Juudit, som först efter giftermålet inser att mannen inte är den hon trott, och Edgars kusin Roland, vars mål är ett fritt och oberoende Estland.
Alltså. Jag tror att det här är en bok som bör läsas i pappersformat. Ljudboken gör sig inte riktigt, delvis på grund av ett "burkigt" ljud och en monoton uppläsarröst, men också för att det är svårare att hänga med i handlingen (som växlar mellan olika tider, platser och berättarperspektiv) när man inte kan bläddra tillbaka och läsa om vissa stycken. Slutsats: jag tror det här är en tänkvärd - och upprörande - bok, även om det inte alltid kändes så när jag lyssnade.


Sue Monk Kidd: Bienes hemmelige liv (MP3 -> digikort)
Den amerikanska södern, 1964. Rasoroligheter. Medborgarrättsrörelsens framväxt. Den 14-åriga Lilly Owens (vit) och henns nanny Rosaleen (svart) rymmer från hemmet i Sylvan - Lilly från en far som misshandlar henne både fysiskt och psykiskt, Rosaleen från rasister som misshandlar och hotar henne när hon ska registrera sig som väljare. De hamnar i Tiburon hos de honungsproducerande systrarna Boatwright, och här finner de båda en fristad.
Lilly förlorade sin mamma i en tragisk olycka när hon bara var fyra år gammal, och detta har präglat henne sen dess. Hon anklagar sig själv för mammans död, men när pappan antyder att mamman hade planer på att lämna familjen vänds Lillys hat mot henne. Vilken slags mamma kan resa från sitt eget barn?? Sommaren i Tiburon och de starka, svarta kvinnorna runt henne ger henne den styrka hon själv behöver för att komma till rätta med det som format hennes uppväxt.
Absolut läsvärd!!

 
Simon Stranger: Barsakh
Emilie är på semester på Gran Canaria med sin familj. En dag får hon nog av pappans missnöjda blickar när hon bara petar i maten, lämnar de andra och tar en joggingtur. Efter en stund befinner hon sig vid en öde strand och upptäcker en båt som ligger och guppar i vattnet en bit ut. En liten båt, full av förtvivlade människor som flytt fattigdomen och hopplösheten i Afrika med ett hopp om ett nytt liv i Europa. Emilie hjälper dem i land - och det blir ett möte mellan två världar. En av flyktingarna heter Samuel, och han och Emilie får omedelbar kontakt. Hon vill så gärna hjälpa honom - men så hittar polisen den tomma båten...
Simon Stranger har fått positiva recensioner för sin bok, som tar upp ett viktigt tema. Som läsare vill man inte riktigt släppa Emilie och Samuel när boken tar slut, och tankarna går till alla de flyktingar som riskerar allt för ett nytt och bättre liv - men som ofta skickas tillbaka igen. Och igen. 



Johanna Thydell: Det mangler en terning (CD -> digikort)
Puck är 16 år. Hon gör allt för att ingen ska komma henne nära, och vill inte knyta sig till någon. Pappan lämnade familjen när Puck var elva, och såren har inte läkt. Tvärtom. Den ende vän hon har är Emanuel, och han tycker att Puck ska kontakta sin far och ställa honom till svars. Men törs hon det?
Boken berättas ur Pucks perspektiv - dels den 16-åriga Puck som går på gymnasiet, grubblar mycket och som möter Micke och blir förälskad (men det borde hon inte bli, eller hur, för det kommer gå åt skogen och hon kommer bli lämnad igen, helt säkert), dels den elvaåriga Puck mitt i föräldrarnas uppbrott, med allt det för med sig av förtvivlan och ilska. Det är en berättelse om ensamhet och sorg, men också om hur man kan tackla det som sker. Om vänskap som det är värt att slåss för. Och om att det, även när det känns som värst, faktiskt kan gå bra till slut.
Jag var lite tveksam till en början, men ju längre jag lyssnade, ju mer tyckte jag om boken. En fin skildring av tonårstiden, som många säkert kan känna igen sig i.
 


Frances Hodgson Burnett: Den hemmelige hagen (CD-bok -> digikort)
Denna barnboksklassikern har jag läst förr, men det var ett tag sen! Den handlar om 10-åriga Mary (eller "Meeri" som uppläsaren säger) som vuxit upp i Indien, men förlorat sina föräldrar och därför skickas till sin morbrors gård i Yorkshire. För den bortskämda och i stor grad odrägliga flickan blir det nya livet en chock. Inte har hon någon 'aya' som följer hennes minsta vink, inte får hon hjälp att klä sig, och inte har hon något att sysselsätta sig med! Inte förrän hon upptäcker den hemliga trädgården... en trädgård som varit tillbommad i tio år, och som ingen får gå in i. Men Mary hittar nyckeln, och det blir början på en alldeles fantastisk vår och sommar. Och på en oväntad vänskap...
En fin historia! 
 

Aleksander Leines Nordaas: Mister Mjukis
Den här bilderboken har jag köpt till Rasmus och Lovisa i julklapp - men jag har tjuvläst den...
Aleksander Leines Nordaas är från Mosjøen - bara en sån sak! Han är mest känd för att ha skrivit och regisserat filmen Thale (där huvudrollen förresten spelas av dottern till en av våra studierektorer). Faktiskt startade också Mister Mjukis som film - se trailer här.
Boken handlar om en stor, ful och närsynt hund. När flickan som rår om honom tar honom med på hundutställning blir de båda utskrattade, och måste besvikna lämna utställningsområdet. Men innan dagen är över har Mister Mjukis räddat landets prinsessa från en fruktansvärd drake, och mobbing förbjuds i hela kungariket. Slutet gott, allting gott! Och allt berättat i limerickform, med fantastiska teckningar till. En härlig bilderbok!
 
 
Stephen Krensky & S.D. Schindler: How Santa got his job
Tomten har inte alltid jobbat som tomte. Han har provat på en hel massa yrken, men oavsett om det har varit som skorstensfejare eller postbud, så har det alltid varit nåt som inte känts riktigt bra. Inte förrän han får sparken från jobbet på djurparken och renarna rymmer och följer honom till en cirkus, hamnar han rätt. Alltså, jobbet på cirkusen är heller inte vad han hade hoppats, men när han (och renarna) får sparken möter han ett gäng nissar (eller alver, beroende på hur man vill översätta det) och följer med dem hem. De bor långt ute på landet och tillverkar leksaker hela dagen lång. De vet bara inte vad de ska göra av alla grejerna - men då får Tomten en idé...
Kul historia med fina bilder! Jag ska, föga förvånande, ta med historien i min repertoar när jag går runt i klasserna och läser julberättelser!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0