Bornholm dag 4

Dag 4. Solen kom tillbaka! Och vi cyklade glatt iväg för att spana in den södra delen av ön. I världens motvind... :-P 
Första stopp blev Bornholmertårnet, som byggdes för att Väst skulle kunna avlyssna/spana på Warszawapakt-länderna. Inte förrän 2012 avvecklades verksamheten, och nu är tornet öppet för turister. Det finns en hiss, men vi valde (såklart) trapporna. 405 steg. 70 höjdmeter. Men väl värt det - vilken utsikt! 
Sen trampade vi vidare till Snogebæk där vi åt fiskbuffé på Røgeriet, och så ner till Dueodde där vi doppade tårna i Östersjön. Och så hem igen - medvind, hurra! Lägg denna dags 7 mil till de 20 vi avverkat tidigare, och våra rumpor suckade lättat när vi lämnade tillbaka hyrcyklarna...








Man vet aldrig vad man kan råka ut för längs de bornholmska vägarna... ;-) 



Bornholmertårnet inom synhåll! 



Underrättelseverksamheten startade på Bornholm redan 1948. År 1961 flyttade man in i Nordfyret (t.v.) men 1986 byggdes det stora vita tornet och radar och antenner flyttades dit. 



Intressanta utställningar om både första och andra världskriget, och om kalla kriget. 



Många trappsteg blev det... 



... men redan halvvägs upp var utsikten fantastisk! Och plötsligt såg den gamla fyren rätt liten ut... :-) 









On top of the world! Inte skuttade vi upp på lätta ben precis (särskilt som vi just avverkat tre mil på cykel), men vi klarade det! Vi var förresten upp i fyrtornet också - ytterligare 128 steg... 

Fiskbuffén på Røgeriet i Snogebæk. Supergott, men vi saknade båda den kokta potatisen. Nåja, det fanns potatissallad i alla fall.











Lång härlig sandstrand vid Dueodde, och fortfarande en hel del folk som badade även om det var sent på eftermiddagen. Hyfsad vattentemperatur, men det blev inget bad - men jag gick i alla fall så långt ut att det stänkte på shortsen... ;-) 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0