På biblioteksfronten

Åååh. Det värmer ett bibliotekariehjärta när tre killar kommer fram till lånedisken, frågar hur man söker i bibliotekets katalog och sen sätter igång med att leta själva - och därpå letar sig fram bland hyllorna, läser på skyltarna och hittar fram till precis den bok de vill ha. Och så till råga på allt faktiskt också lånar den. Hurra!!

Med tanke på hur många elever som deklarerar att de aldrig har läst en bok, gäller det att
glädjas åt det lilla...
_ _ _ _ _

Mer på bibliotekstema: det finns här i landet fortfarande väldigt många deltidstjänster inom bibliotekssektorn. Att små kommuner har svårt att rekrytera kvalificerad personal kan mycket väl hänga samman med just detta - vem har råd att flytta till ett nytt jobb om det bara är en deltid?? Artikel i ämnet hittar ni på Bibliotekarforbundets hemsida. Extra plus att den är på nynorska! :)
_ _ _ _ _

Ännu mer på bibliotekstema: kunde inte låta bli... det är tre månader kvar på året men jag blev plötsligt så nyfiken på utlånsstatistiken. Och ja, den går upp:


(ungefär 1000 lån ska flyttas från 2008 till 2007 = läromedel som registrerats i efterhand)

Vad uppgången beror på? Primärt läromedelsutlåningen, såklart. I den nationella skolbiblioteks-statistiken (som vi skickar in data till varje år) får vi inte ta med läromedlen, vilket väckt en hel del frustration. Det är ju lika mycket arbete med detta som med "vanliga" böcker. Men ingen kan hindra mig från att lägga ut staplarna här! :)

Nu blir utmaningen att se till att statistiken fortsätter uppåt även nästa år - från och med nu i höst får ju alla elever låna läromedel hos mig (vi har dessutom rekordmånga elever), så det kan hända att toppen har nåtts vad gäller skolböcker. En och annan klass kommer nog dessutom gå över till digitala läromedel efterhand. Så då vill det till att jag får upp intresset för de "vanliga" böckerna. Vilket funkar utmärkt på Twilight-fronten men går rätt trögt för övrigt...
_ _ _ _ _

Jag får besök till helgen - mamma, pappa och lillasyster!! Ska bli så himla kul. Men jag har varnat dem - de bör ta med både flytväst och grodmansdräkt. Väderprognosen är inte nådig, ökande vind och ösregn hela helgen. Vi får tända ljus, mysa, spela spel, se film och läsa böcker - sightseeing på Helgeland får det bli en annan gång. Jag som planerat både för Hurtigruten och Herøy/Dønna...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0