Holmön igen

Hm... min blogg som är avsedd för rapportering från Norge utvecklar sig mer och mer till nån slags hyllning till Holmön. Och varför inte?! Var jag än flyttar och vad jag än gör kommer Holmön alltid att vara hemma.
Sen är det ju klart att solen inte skiner hela tiden (trots att Holmön är "Sveriges soligaste ö"): i dagsläget är båda restaurangerna på ön till salu, affären skulle behöva öka sin omsättning, elevunderlaget i skolan sjunker - och kommunikationen till fastlandet är en ständig källa till bekymmer. Men detta till trots är vi många som älskar det här stället!

Och ja, jag SKA gå över till att rapportera om Norge - så fort jag kommit dit! :) Planen just nu är att passera gränsen kvällen den 15/8. Tills dess får ni hålla till godo med Kvarkens pärla...

image14

Ovan: HEMMA!
Nedan: Tidig morgon i Byviken

image15

Visfestival

Sedan ett antal år tillbaka arrangeras visfestival på Holmön sista helgen i juli. Många fantastiska artister har stått på Holmögårdens scen: Eldkvarn, Totta Näslund, Ronny Eriksson, Helen Sjöholm, Sofia Karlsson - bara för att nämna några. I år var dragplåstren Lill-Babs, Mats Ronander och Finn Zetterholm, tillsammans med många andra duktiga (men inte lika kända) artister. Jag avstod Lill-Babs (fast enligt VK:s nätupplaga tog hon publiken med storm så där missade jag nåt...) men de båda herrarna Ronander och Zetterholm fick jag se live och de var helt suveräna! Även övriga artister under kvällskonserten var bra, så det var en alltigenom lyckad kväll. Knackigt väder gjorde dock att det inte var någon storpublik, trots att färjan i det närmaste gick i skytteltrafik över Kvarken både fredag och lördag.

Och redan börjar man fundera över vilka artister som kommer nästa år... Festivalen har gott rykte i musikerkretsar, och tydligen finns det artister som ringer och BER att få komma. Inte illa!

image13

Segling

Man tager vad man haver - av ett gammalt segel, en gammal julle och lite egna fästanordningar fixade pappa en finfin segelbåt! Häromkvällen var det premiärtur med pappa vid rodret och Eva och Kalle som... ja, vad heter det...? Gastar?? Ähum, jag har INTE koll på terminologin... :) I alla fall gick det jättebra, de kryssade så det stod härliga till i Gäddbäckssundet. Mamma och jag stod på kajen och beundrade skutan:

image12

Blåbär

Har varit ute och plockat blåbär idag igen - även om jag är lite orolig för att gå i skogen sedan en björn siktats på Ängesön. Det sägs ju att en björn inte oprovocerat attackerar en människa utan vare sig hund eller skjutvapen, men nån gång ska väl vara den första? Fast om man för oväsen ska det visst inte vara nån fara för att björnen närmar sig - med tanke på hur jag och syrran pratade utan uppehåll hela tiden var det nog tämligen riskfritt... :)

image7

Lillasyster plockar bär med full koncentration:

image8

Förresten, apropå öns djurliv: det är otroligt gott om igelkottar i år! Den här lille gynnaren träffade vi längs byvägen häromveckan:

image11

Holmön

I väntan på att mitt norska äventyr tar sin början är det Holmön som gäller. Men bara en dryg vecka kvar på semestern - tiden går fort!

Imorse agerade jag postbud - en av de arbetsuppgifter affären behöver hjälp med. Morgonfärjan går klockan 7 och avgående post ska vara ombord innan dess, så det vill till att vara tidigt uppe för att hinna hämta posten från affären och tömma öns två brevlådor. Vackert väder och en skön cykeltur - så här ser byn ut tidigt på morgonen:

image4

På väg ner till färjan träffade jag två älgar! De ville dock inte vara med på bild... enklare då att fotografera det fartyg som var på väg genom västra Kvarken:

image5

I övrigt har jag ägnat dagen åt att hjälpa pappa räfsa hö, plocka blåbär (blir ett bra blåbärsår som det verkar!) och baka biskvier. Hembygdsföreningen behöver assistans - de säljer fika under Visfestivalen nästa helg och alla som vill får hjälpa till att baka! Jag har tänkt att det ska bli 200 kakor, men än så länge har jag inte hunnit mer än bottnarna:

image6

Nåja, det kommer en dag imorgon också. Godnatt! :)

Sommar...

... för mig är att vara på Holmön! Sen är jag inte typen som behöver ligga i gräset med en kall läsk och en god bok och njuta av solen (fast jag har ju inget emot det heller...) utan jag kan lika gärna skura mattor eller räfsa hö. Bara att vara på ön gör mig på gott humör! I sommar har det blivit en del ideella insatser på affären härute - den är medlemsägd och beroende av att medlemmarna hjälper till - men också en hel del annat. Och igår just mattvätt - vi skurade mattorna i Gäddbäck och tog sen en sväng med båten. Och jag badade! Premiärdopp sommaren -07. Sen blev det bråttom hem då ett åskväder drog in över ön. Vi hann precis in under tak... Rätt typiskt för den här sommaren - sol och ruskväder om vartannat. Som förra helgen, då det blåste så våldsamt att färjan inte kunde gå på två dygn! Upp till 24 m/s i byarna. Tog en tur ner till Byviken för att dokumentera vågorna - jag blev sjösjuk bara av att stå på kajen och titta...

Här är två bilder från Holmön - gårdagens strålande sommarväder (innan åskvädret gjorde entré, alltså) och förra helgens... ja, vad ska man kalla det... höststorm?!

image2image3

En månad kvar...

... och det har börjat gå upp för mig att jag faktiskt snart ska lämna Sverige. Det ska bli jättespännande att flytta till Mosjøen och jag tror säkert att jag kommer trivas, men samtidigt kommer jag förstås att sakna en massa saker med Örnsköldsvik :  Parkskolan, kollegor och elever, kompisarna, lägenheten...
... och inte minst att det är nära hem till mamma, pappa och syrran! Tolv mil är ju ingenting, nu blir det fyra gånger så långt. Tur att det finns telefon, den kommer att gå varm!

Mosjøen

Mosjøen

Välkommen till min nya blogg!

"Va?! Ska du flytta till Norge?!"
Jodå. Det ska jag!
Och för att släkt och vänner ska kunna hålla koll på mig och hur jag har det så kommer här en blogg i ämnet... :)
Det blir säkert rätt sporadiska inlägg till en början, men när jag väl är på plats i landet i väster - och har införskaffat en egen dator - så skall det bli skriva av!

RSS 2.0