Advent

Bara tre veckor kvar tills jag åker till Sverige - jag har inte riktigt fattat att det snart är jul! Eller jo, går man på stan anar man det förstås, julhandeln har definitivt dragit igång. Jag är lite kluven - såklart att det är jättemysigt med julpynt och tomtar, och visst, jag tycker det är kul att ge och få julklappar - men kommersen tar nästan andan ur en (även om det är förhållandevis lugnt i lilla Mosjøen). Tänk om det i alla fall inte startade så himla tidigt - förra vändan jag var i Sverige (i början av oktober) hade IKEA redan börjat plocka fram julsakerna. Hjälp! Om trenden står sig blir det julgran till midsommar vad det lider... 

Nä, nu ska jag inte gnälla - utan plocka fram ljusstake och stjärna och fixa lite adventsstämning här hemma! :) Har dock beslutat att inte ta fram min lilla konstgjorda gran - den ska jag ta till jobbet istället så vi får lite julfint på bibblan.

Sen ska jag återuppliva gamla minnen - det går en MacGyver-film på TV ikväll! En gång i tiden var han min absoluta TV-favorit, men kanske har jag blivit för gammal. Det gick en film förra helgen också - då somnade jag nånstans mitt i så jag hann aldrig se honom rädda världen... Nåja. Jag har också planer på att se sista Pirates of the Caribbean-filmen i helgen, det blev aldrig av att jag såg den på bio. Nu läste jag visserligen en recension där storyn beskrevs som "tunnare än en plattfisk" så förväntningarna har avtagit något - men jag vill ju veta hur äventyret slutar! Och Johnny Depp är så suverän som Jack Sparrow att det förlåter ganska stora luckor i handlingen...

Dessutom har jag tänkt göra ett försök att baka biskvier med norsk marsipan. Den skiljer sig rätt betänkligt från den svenska mandelmassan - innehåller t.ex. mycket mer socker... så jag tänker blanda i mald mandel för att rätta till proportionerna. Om det nu funkar. Förra helgen bakade jag upp det sista av min medhavda mandelmassa, så nöden har ingen lag! Ett tag var jag inne på att be syrran skicka mer med bussen som går till Mo i Rana och så kunde jag åka dit efter jobbet och hämta. Men bussgods som går över gränsen är inte direkt billigt - jag kom fram till att om syrran köper ett rabattkort på bussen så blir det billigare per resa att hon åker med kollit än att skicka det på egen hand. Va!? Så jag får klara mig utan svenska förnödenheter fram till jul.

Håller på att sammanställa en inköpslista - det är en del jag tänkt få med mig tillbaka över gränsen... :)

Hemma igen

Problemet med att befinna sig norr om polcirkeln på vintern är att det är ganska mörkt... gjorde trots detta några fotoförsök vid halvniosnåret igår morse innan jag gick till litteraturseminariet (har fortfarande inte hittat mörkerinställningarna på kameran...):

image368

image369

Hotellet låg alldeles vid vattnet - måsarna skriade och det låg en omisskännlig doft av fisk i luften... kände mig som hemma med andra ord! :)

Seminariet var bra - erfarenhetsutbyte med utgångspunkt i "Gi rom for lesing!" - en nationell strategi för att öka läslust och läsglädje. Dessvärre var jag illa förberedd och så mitt lilla anförande gjorde nog inte nåt vidare intryck - men det var intressant att höra på de andra! (...och jag har insett att jag skyndsamt bör lära mig powerpoint...)

Tillbaka på jobbet idag, där vi under eftermiddagen och kvällen haft personalmöte kring den nya organisationen - nästa höst ska tre gymnasieskolor här i kommunen slås ihop till en. Det finns många åsikter både kring själva beslutet att slå ihop skolenheterna och kring förslaget på organisationsstruktur. Många har kloka och intressanta synpunkter, och frågan är om det finns något som är absolut rätt eller absolut fel. Och hur det kommer funka i praktiken vet vi ju inte än. Med sammanslagningen av de två gymnasieskolorna i Örnsköldsvik i färskt minne hoppas jag bara att det kommer fungera bättre här...

_ _ _ _ _ _ _

Vet ni, det mesta är en aning (eller ganska mycket) dyrare här än i Sverige - med ett lite otippat undantag: mandel. Här säljer butikskedjan Rema 1000 sötmandel på lösvikt för 39:-/kg!! Mamma har kollat hemma - det billigaste alternativet hon hittat hittills är 89:-/kg. Gissa vem som kommer ta med sig en rejäl påse över gränsen till jul...
Oj, bör jag skriva det? Är det lov att föra matvaror över gränsen eller kommer tullen att stoppa mig nu, månntro?? Det mesta är OK att ta med sig mellan länderna, t.ex. var det inga bekymmer med mitt flyttlass, så länge möbler och annat "bærer preg av å være brukt". Men det finns vissa lite knepiga restriktioner - det är t.ex. inte lov att ta med sig mer än fem krukväxter in i Norge. Hm! Spelar det nån roll om man har med sig tre, fem, sju eller för den skull 15 begonior, kan man tycka?
Bör nog kolla upp om mandel är med på nån svensk-norsk förbudslista... :)


På väg norrut

Jaha ja, så är det dags att ge sig iväg - tåget går om en dryg timme. Ska bli intressant att för första gången tillbringa födelsedagsnatten på hotell! :)

Tack för hälsningar, sång, roliga kort och presenter! Eva - sockarna från Tallinn är så himla fina att jag vet inte om jag nånsin kommer att våga använda dem...

Förresten - nu ska jag sluta gnälla på snöröjningen, jag mötte flera plogbilar när jag var ute och gick igår och till och med gång-/cykelbanan var någorlunda nyplogad!

 

PS. Biskvierna är slut... jag tog med dem på jobbet, ställde fram dem i personalrummet vid lunchtid och vips så var de borta! :) Och flera har bett om receptet, även om någon konstaterade att de måste innehålla minst 1000 kalorier. Hm. Det gör de säkert, jag har aldrig räknat...

Lussekatter med mera

Jag har knappt varit utanför dörren idag - minus blev till plus och det var grått och trist när jag vaknade, dessutom blåste det rätt rejält så jag tappade lusten att bege mig ut... Har istället möblerat om i sovrummet, läst en deckare samt satt igång med julbaket! Fast nu är det kris - frysen är alldeles för liten! Om jag riktigt pusslar kanske jag kan trycka in lussekatterna, men biskvierna är bara att glömma. Tar med dem på jobbet på måndag istället, alltid finns det väl någon som vill smaka...

   

image361

 

image364
 
Imorgon blir det promenad. Måste en sväng till jobbet och hämta en del papper. Jag ska till Bodø på litteraturseminarium på tisdag - tar tåget upp på måndag efter jobbet, och tillbaka tisdag kväll - och ska presentera ett litteraturprojekt som genomfördes förra hösten (samarbete mellan bl.a. folkbiblioteket och Vefsn vgs). Och på den tiden var jag ju inte med... så jag ska läsa in mig på projektrapporten. Borde förstås redan ha gjort det, men jag och "sista minuten" är goda vänner! Och så ska jag prata om det läsprojekt vi dragit igång i en klass nu i höst. Typiskt nog har jag lagts in som första programpunkt - hade varit skönt om någon av de andra skolorna varit före... har ingen aning om vad som förväntas. Jaja, jag pladdrar väl på som vanligt.

Sovrummet, förresten:

 

Nu kan man bara ramla ur sängen åt ena hållet... bra, eller hur, mamma? :)
Och så har jag äntligen fått upp de små nisse-tavlorna jag fick av mormor.

PS. Glöm våfflorna! Det är tydligt att man kan ha dem till kaffet i Sverige och att man kan äta dem till middag i Norge... så det är ingen svensk-norsk gränsdragning där. Kom förresten ihåg att vi fick kaffe och våfflor på en personalresa till Grundsunda för några år sen. Och det ligger definitivt i Sverige... :) 

PS.2. Missade både julmässa och fikainbjudan... synd...

Pulsa, pulsa...

Jodå, jag tog mig hem! Visst, jag blev blöt upp till knäna - men det var ändå rätt mysigt att gå och pulsa. Julstämningen är tillbaka. Fast ska jag ut på tur imorgon tar jag nog både kängor och överdragsbyxor... :)

Och jag slet mig från jobbet - inte en minuts övertid. Hann så smått börja ställa ut filmerna - och jag tror det blir bra! Fram till dags dato har de varit inlåsta i ett skåp och den som vill titta närmare måste be om nyckel. Opraktiskt. Nu har vi tagit ur skivorna och förvarar dem på kontoret, medan fodralen står ute i öppen hylla - mycket enklare för den som t.ex. vill läsa baksidestexten - och så säger man till oss när man vill låna. Vi tror i alla fall att det här är en bra strategi - återstår att höra reaktionerna...(uppe till vänster står två små figurer som jag fick innan jag åkte från Sverige - tack Kerstin, Birgitta och Kjell-Åke, de är jättefina men försvinner dessvärre i röran på kontoret så nu har jag hittat en plats där jag faktiskt kan SE dem varje dag!)

Häromdagen undrade en av eleverna om jag saknar Sverige. "Njä, inte direkt, jag trivs ju så himla bra här", sa jag. "Och det är ju inte så långt till gränsen". Killen konstaterade nåt i stil med att Sverige ju ändå är ett skruttland, men då protesterade jag! "OK, men Norge är i alla fall rikare" sa han. Ja, det måste jag ju hålla med om. Men då sa en annan kille med längtan i rösten: "Men i Sverige, där får man varm lunch på skolan. Gratis!"
Så jag undrar om inte det hela slutade ganska jämnt ändå? Båda länderna är väldigt bra att bo i, är i stort rätt lika men har en del särdrag. Som t.ex. att man äter våfflor till kaffet här - alla tittar så konstigt på mig när jag påpekar att i Sverige är inte våfflor fikabröd utan vanligtvis MAT. "Är du alldeles säker?" sa en av kollegorna idag. Tja, om inte matvanorna drastiskt har ändrats sen i augusti, så...! :)

Mera snö

Vintern är tillbaka - med besked! Snön har vräkt ner i stort sett hela dagen och jag är förstås nöjd om det inte vore för att jag obetänksamt nog har lågskor idag... lär bli plaskblöt innan jag är hemma. Men det kan jag ta! :)

 

Här på jobbet har en av vaktmästarna målat (ännu) en vägg och monterat vår nya DVD-hylla, och även om jag egentligen bestämt mig för att inte jobba över idag, så blir jag nog kvar en stund för att fixa med filmerna. Kan inte vänta med att se hur det kommer ta sig ut... Förresten är det en och annan som konstaterat att jag verkar bra på att sätta vaktmästarna i arbete. Jo. Jag har många års erfarenhet från Parkskolan! :)I helgen har jag tänkt baka lussekatter - mamma har skickat saffran från Sverige. Sist jag bodde i Norge var saffranet tre gånger dyrare här än hemma, och skam till sägandes har jag utgått från att det fortfarande är så - jag har inte ens kollat. Typiskt om det nu skulle visa sig att det är tvärtom!

Norrlänningar

Titta här vad jag snubblat över! Hm... OK... kanske en aning överdrivet, men visst finns det poänger... :)

TEMPERATUREN

Att norrlänningar är av lite hårdare virke än övriga svenskar, det är nog alla överens om! Deras förmåga att klara absolut mörker och kyla är något utöver det mänskliga. Läs och häpna...

+15°C
Det blir inte varmare än så här i Norrland, så vi börjar här...

När det är:

+15°C
Tar stockholmarna på sig mössor, vinterjackor och handskar. Norrlänningen solar.

+10°C
Göteborgarna försöker förgäves starta upp centralvärmen i sina hus. Norrlänningen planterar blommor i trädgården.

+5°C
Malmöbornas bilar vägrar att starta. Norrlänningen cruisar i en Volvo 240.

0°C
Vanligt vatten fryser. Vattnet i Torneälven blir lite tjockare.

-5°C
Folk i Skåne håller på att förfrysa. Norrlänningen grillar den sista korven före vintern.

-10°C
Gävleborna sätter på värmen i sina hus. Norrlänningen tar på sig en långärmad tröja.

-20°C
Stockholmarna flyr till Kanarieöarna. Norrlänningen slutar fira midsommar, hösten har kommit.

-30°C
Malmöborna dör av kyla och försvinner från jordens yta. Norrlänningen börjar torka tvätten inomhus.

-40°C
Stockholmarna krackelerar sönder i kylan. Norrlänningen köar vid den lokala hembrännar'n.

-50°C
Isbjörnarna börjar evakuera Nordpolen. F21 senarelägger sin vinteröverlevnadskurs i väntan på bättre väder.

-60°C
Torneälven fryser. Norrlänningen hyr en video och stannar inne.

-70°C
Den falska norrlänningen flyttar söderut. Norrlänningen blir frustrerad eftersom det inte går att lagra brännvinet inomhus. F21 drar ut på överlevnadskurs.

-183°C
Mikroberna i maten överlever inte. Samernas renar klagar på att mjölkarnas händer känns kalla.

-273°C
Alla atombaserade rörelser stannar. Norrlänningarna börjar säga till varandra "Satan, vad kallt det känns ute idag".

-300°C
Helvetet fryser till is. Norrlänningarna är ensamma.

Temperaturen - jag som norrlänning måste naturligtvis kommentera vädret med tanke på ovanstående - ligger stabilt på +4°C här i krokarna. Snön är mer eller mindre borta, den mesta isen längs vägarna likaså. Så jag återinvigde mina (blankslitna) gympaskor idag, trodde säsongen var över för dem men icke. Betydligt skönare att gå i än allt annat jag äger i skoväg, och jag halkade inte en enda gång. Fast missförstå mig rätt, är det vinter vill jag hellre ha -10°C (dock inte -300°C!) och rejält med snö även om jag måste trampa runt i obekväma skor...

Och härifrån tillbaka till ett av mina favoritämnen för närvarande - det norska språket! Jag ska köpa en svibel imorgon. Jo, det heter så. SVIBEL. Finns i olika färger och till det facila priset av 15 kr. Vad det är? En hyacint!! :)

Språksvårigheter

Idag har jag "kurat skymning" för femte (eller är det sjätte?) gången på en vecka! Officiella Kura skymning-arrangemanget var kl. 19 förra måndagen, med levande ljus och högläsning på över 2000 bibliotek i hela Norden. Årets utvalda texter var hämtade från Kristin Lavransdatter, Ronja Rövardotter och Pippi Långstrump. På min skola blev det en alldeles egen variant: klasserna har dykt upp på olika dagar och tider (jag har efter bästa förmåga försökt mörklägga med lakan och gardiner för att skapa lite skymningsstämning med levande ljus även mitt på dagen) och så har jag läst ur Ronja men sedan lagt till en annan text, Ett halvt ark papper av August Strindberg. Det ni! :) Och för att avleda eleverna från min lite vingliga "svorska" har jag bjudit alla på saft och hembakt...Apropå språk - jag har nästan helt slutat reagera på om det är svenska eller norska jag läser eller hör. Det kan ta en bra stund innan jag inser att ett program jag ser på TV är textat på det ena eller andra språket. Det spelar liksom ingen roll. Fast idag när reklambladet kom från Coop fick jag problem...:
Østerssopp - det knäckte jag rätt snabbt: ostronskivling.
Medisterkaker - nä, det blev svårare. Det ser ut som nåt slags biffar på bilden. Med ister? Till skillnad från fettfria biffar, kanske??
Sosisser - eh??? Ser ut som nåt slags bleka korvar på bilden men det vete gudarna vad de innehåller...
Lutefiskbacon - hm... tror inte ens jag vill veta!!

- - - - - - - - - -

Förresten, jag hittade en himla fin skinnplånbok på marknaden i lördags - som gjord för mig... :)


Julmarknad

Med risk för att låta gnällig - jag vidhåller att snöröjningen lämnar en del att önska i den här stan. Plask, slask, modd! Jag var på julmarknad idag, i Mosjøhallen i närheten av jobbet - och gick, förstås. Blöt blev jag! (Minst) decimeterdjupt slask stora delar av sträckan - jag undrar om tanken är att "det töar ju ändå bort snart"? Vilket det visserligen säkert gör, det är fyra grader varmt och regnar - men ändå... (Sävarbor: tänk Forsellsvägen på vårvintern under värsta snösmältningen så förstår ni vad jag menar).
Fast i ärlighetens namn: antagligen ställer jag för stora krav. Jag är van vid hur det funkar hemma och har ingen aning om vilka resurser som finns för snöröjning här, eller var ribban ligger. Dessutom är det inte riktigt lika snabba väderomslag längs Norrlandskusten... Jag hör dessutom ingen annan som klagar - och mötte heller knappt en människa där jag gick. Kanske resten av befolkningen bedömt läget och tagit bilen? Den galna svenskan med sitt sjaviga paraply blir nog en följetong här.

Imorgon blir det en innedag, tänker inte ens sticka näsan utanför dörren - annat än för att möjligen skaka mattorna. Men nästa gång jag ger mig ut på vandring funderar jag allvarligt på att ikläda mig regnställ, gummistövlar, broddar, flytväst och isdubbar - bara för att vara på den säkra sidan... :)

Slut på gnället och över till julmarknaden - den var mysig! En hel del fint hantverk - jag hittade flera julklappar till mamma och syrran. En av kollegorna visade sig finnas med bland försäljarna, så henne handlade jag av! Men vad tänker jag inte berätta, mamma är en flitig bloggläsare så det skulle förstöra överraskningen på julafton...

Lite förjulstämning med hjälp av mammas amaryllisar från i fjol:

                            

...och så hemma hos mormor i vintras - kan inte klaga på snöbrist direkt!     


PS. Har precis sett en dokumentär (eller vad man nu ska kalla det...) om Victoria Beckham. Kan inte bestämma mig för om jag ska bli fascinerad eller förskräckt. Det var stylister hit, manikyrister dit, paparazzis bakom varje buske och ett liv jag inte avundas henne. Tack och lov att man inte är rik och berömd! Nu ska lilla tråkiga okända vardagliga jag njuta av choklad och en god bok i soffan - och jag behöver varken bekymra mig över hur jag ser ut eller att det plötsligt står någon med kamera utanför fönstret!

Bibliotekets hemsida

Tjohej, nu är bibliotekets hemsida uppe och går! Gå in på Vefsn videregående skole och klicka på bibliotekslänken uppe till höger. Eller klicka här. Systemet för webbpublicering liknar delvis det Parkskolan använder, och det har jag ju en viss erfarenhet av. Men jag har ändå haft ett antal frågor och funderingar - tur att skolans webbansvarige är både tålmodig och pedagogisk...

Det känns lite läskigt att skriva på norska... det har jag visserligen gjort hela hösten - i utskick till lärare och annat - men detta ska ju ligga på nätet och vara tillgängligt för vem som helst, inte bara kollegor som är införstådda med mitt vingliga språkbruk. Hoppas att det inte letat sig in alltför många "svorska" formuleringar... men det lär jag väl få höra i så fall. Jag har så smått börjat återanvända en del av boktipsen från Parkbibliotekets hemsida (varför uppfinna hjulet flera gånger?) - definitiv risk för att svenskan lyser igenom när jag översätter rakt av, men å andra sidan är norrmän generellt mycket duktigare på svenska än tvärtom så jag lär i alla fall göra mig förstådd! :)

Under dagen var det som sagt en massa grundskoleelever på besök på skolan; de fick en guidad tur runt hela bygget och ett av ställena de besökte var biblioteket. En av lärarna som guidade konstaterade att "skolans bibliotekarie är specialimporterad från Sverige" - vilket jag tyckte lät kul, och upprepade för en annan grupp som kom lite senare. "Vaddå, skickade de hit dig med posten eller?" sa en av dem troskyldigt och jag fick skynda mig att förklara att det inte var riktigt så det gick till när jag flyttade hit... :)

En annan kollega sa förresten att jag är den trevligaste svensk han känner. Smickrad blev jag, även sen han konstaterade att han känner ungefär två.

Och kanske är vefsningarna tacksamma över att jag flyttat hit - jag hörde precis på nyheterna att utflyttningen är stor från hela Nordland och att den kommun som hittills i år minskat mest i invånarantal är just Vefsn. Jag gör vad jag kan för att motarbeta statistiken!

PS. Nu är det plusgrader ute... senaste prognosen talar om ca +7 i helgen. Äsch...

Väderomslag

Jaha ja. Slut på kylan för den här gången! Väderspåmännen har utlovat plusgrader och regn, men än så länge håller sig temperaturen med ett nödrop på minussidan - och istället för regn har det kommer dryga decimetern snö. Men det är väl en tidsfråga...

image346

Snödrivan utanför mitt fönster här på jobbet växer med en oroväckande fart. Det är bara mitten av november än - kommer jag över huvud taget att ha någon utsikt framemot jul??

Full rulle på skolan både igår och idag - vi har besök från grundskolorna i området. Gissa om det är trångt i matsalen... här är det nämligen så att ALLA har lunch samtidigt. Det är långa köer i vanliga fall och inte blir de kortare en sån här dag. Men jag har med mig lunch (=de två obligatoriska ostmackorna...) så jag slipper köa!

Imorgon blir det lugnet efter stormen - eleverna har lovdag. Jag ska dock jobba, men räknar med att bli rätt ensam på bygget. Sparar mina semesterdagar/komptimmar till jul - för jag tänker tillbringa hela jullovet i Sverige! 

Smisk och pisk

En del av kollegorna skakar på huvudet åt att jag går till och från jobbet - särskilt som temperaturen de senaste dagarna hållit sig kring -10. Men det är helt vindstilla så det känns inte särskilt kallt, och jag tycker ju om att gå (trots högerfoten). När jag traskar hemifrån kvart i sju börjar himlen precis skifta i blått bakom Dolstadåsen, och stadens alla ljus reflekteras mot Øyfjellet som blir en mäktig vit vägg. Rena nationalromantiken (så länge man inte får ögonen på aluminiumverket eller all tung trafik som dundrar fram längs E6:an i alla fall...). Dessutom har jag alltid hävdat att jag tänker så bra när jag går - vandrar jag bara tillräckligt långt kan jag säkert lösa världsproblemen.

Imorgon ska jag dock ta bilen - har varit ute på galej ikväll och vill hinna sova några timmar! :) Vi var några bibliotekariekollegor som först såg föreställningen The Rocky Horror Show i Nordland Teaters tappning, och sen åt middag på Gilles (bra restaurang, god mat!). Vad säga om showen? Hm. Lack och läder, smisk och pisk, grovt språk och ytterligt obscena gester - förstår att det chockerade på 70-talet (den sattes upp första gången 1973). Idag blir det mer humor och ironi än chock (det där med sexchocker har ju dokusåporna fullständigt tagit udden ur). Dessutom fanns vissa inslag med lokal anknytning - tror knappast det fanns någon same med när föreställningen hade premiär i Chelsea... :)

God natt!

Vilket vinterlandskap!

Tänk, det är så vackert att man nästan dånar. Sådana här dagar måste man bara ut på tur! Jag tejpade fötterna med Compeed och Leukofix (=skavsårsplåster, för er lyckliga själar som aldrig haft bruk för sådant) och sen bar det av. Ner från Kulstadlia, upp på Dolstadåsen. Det var plogat hela vägen upp till TV-tornet (jag skulle inte vilja köra den plogbilen...) - och hade jag bara haft varmare kläder med mig hade jag nog suttit däruppe än! Det är, så långt, min absoluta favoritplats här i Vefsn.

Med min välbekanta obeslutsamhet har jag inte klarat att bara välja ut ett par bilder - så här kommer en hel drös...:

       
     
     
     
     
     
       
   

image345

Vet ni vad, om jag fortsätter gå på jobb och tur i den här takten kommer jag att ha tillryggalagt sträckan Mosjøen-Sävar lagom till jul! Fast det tror jag inte min krånglande fot godkänner, den protesterar å det bestämdaste när jag går för långt. Nåja, jag får väl ta en fridag emellanåt så att den får vila. Igår var jag faktiskt ute och luftade bilen, inhandlade sopkvast och en del annat som jag inte hade lust att släpa uppför backen till fots. Det spösnöade hela dagen, och vad det verkar så är snöröjning något som fungerar bättre hemma. Det var rent läskigt att köra, både moddigt och spårigt. Till snöröjarnas försvar skall dock anföras att det inte kan vara det lättaste att hålla vägarna snöfria här; det är brant, kurvigt och trångt nästan överallt!

Hej

(Äsch! Jag blir trött av att försöka komma på slagfärdiga rubriker till mina inlägg - men det går inte att lägga ut dem utan överskrift. Mutter, fnys...)

Vintern håller i sig. Nån därhemma frågade häromsistens om man använder spark i Norge. Svar ja. Jag blev sånär rammad av en dylik på väg hem från jobbet idag...! :)

Jag har gått till och från skolan hela veckan - och tagit genvägen flera gånger. Kortare - ja. Brantare - ja. Snabbare - njäää. Men mysigare än att traska längs E6:an där trafiken dånar förbi.

Igår kväll tog jag mig i kragen och skottade fram bilen, som var dold under ett par decimeter snö. Kan ju vara bra att ha den någorlunda körklar om jag försover mig nån dag...

Om vädret håller i sig i helgen ska jag se om det går att ta sig upp till TV-tornet fastän snön lagt sig. Det är ju en riktig väg ditupp, så även om jag får pulsa borde det gå - värre om det bara varit en stig; upplagt för att gå fel (eller halka ner...). Jag är nyfiken på utsikten nu när hela världen är vit! Förresten, apropå utsikt - på personalfesten avtalade jag med en av kollegorna att vi ska gå upp på Øyfjellet till våren! Ingen av oss har varit där förut och ingen av oss är inriktad på att det ska gå fort. Nä, vi tänker ta hela dagen på oss och njuta av turen. Nu ser jag fram emot vintern och hoppas den blir vit och kall - men redan funderar jag på alla turer och upptäcktsfärder jag ska göra till våren och sommaren. Det blev ju inte så mycket av det under hösten i och med att vädret var så ostadigt. Det finns otroligt mycket vackert att upptäcka i Vefsn, så mycket står klart!

                   
Vefsn vgs i vintertappning

Hm. Kan bara ana vilka rykten som går om mig här i krokarna... en galning som går omkring och knäpper kort åt alla håll i alla väder. Jag får nog snart - eller har redan fått - stämpel som kuf. Jaja, själv är jag nöjd och belåten med tillvaron, och kommer fortsätta att knäppa mina bilder (har ett nytt minneskort på 1 GB) - då får andra tycka vad de vill! :)

Svenska flaggans dag

Jo jo, var det inte det jag misstänkte... nu har en och annan börjat fundera på vad det är som händer den 6 juni och som (i alla fall en del av) mina kollegor ser fram emot. Kan tala om att då blir det nationaldagsfirande! Jag blev så till mig över att hela gänget sjöng svenska nationalsången för mig på personalfesten i fredags att jag nu utlovat en fest på Svenska flaggans dag, med sill & potatis, riktig surströmming (för den som vågar...) - och nubbe! Det blir nog nån slags blandning av nationaldag, midsommar och surströmmingsfest - än har jag inte den blekaste aning om hur det ska gå till, men jag har ju ett halvår på mig att planera... :)

                                                  


Halkvarning...

Iiiih! Det var rena isgatan ner från Kulstadlia imorse! Måste köpa broddar! Gjorde ett försök efter jobbet - fick veta att jag nog borde leta på apoteket, så jag gick dit. Nä, de hade inte plockat fram dem för säsongen än... men jag köpte några reflexer i alla fall, både att hänga på jackan och att klistra på ryggsäcken. Så även om jag inte håller mig på benen kommer det i alla fall att synas att jag ligger där... :)

Charmig reflex:
(hur länge den orkar klamra sig fast på ryggsäcken återstår dock att se...)

Utsikten från jobbet mitt på dagen:   Och en kvart senare:

(man hinner i alla fall aldrig få tråkigt - det är, som jag konstaterat många gånger redan, väderomslag hela tiden) 

Jag har fått rena rama julstämningen - det snöade stora lapphandskar på eftermiddagen. Nu är det nån minusgrad ute så jag hoppas snön får ligga kvar.

     

(måste leta rätt på instruktionsboken till kameran, har alldeles för mig att den har nån avancerad inställning för mörkerfotografering... ser ni ens tåget??)

PS. Tor Audun - jeg fant snarvegen! Og ja, den var definitivt kortere - men mye brattere... fungerer sikkert veldig bra når jeg skal nedover bakken - men det spørs om ikke jeg foretrekker den lengre vegen tilbake... :)

Novemberdag i Mosjøen

Tre dagar i rad har jag nu gått från Kulstadlia till jobbet och tillbaka igen - en himla bra idé tycker den del av mig som hoppas på att en vacker dag få bättre kondition. Mindre bra tycker mina fötter... kalla och blöta och med blåsor här och var. Men skam den som ger sig, lyckas jag bara vakna när väckarklockan ringer imorgon bitti ska jag nog gå då också!

Fortfarande ligger det kvar en del snö, och idag när jag gick hem föll nåt slags snöblandat regn som trängde rätt igenom min omsorgsfullt impregnerade jacka. Att klä sig rätt är en hel vetenskap, än så länge är det bara nån gång ibland som jag lyckas...

Så här såg det ut i stan igår:

     


Bli kjent-festen

Vilken kväll! Kan meddela att jag överlevde gårdagens personalfest, ja, faktiskt hade jag jättekul!! Jag skulle ju bara stanna en stund hade jag tänkt, men var den sista av alla att gå - vid fyratiden imorse... Jag kom isäng halv fem, upp igen klockan nio och gick till jobbet (i två decimeter blötsnö) för att hjälpa till att städa och få allt plats. Jag som nästan gruvat mig, och inte haft nån större lust att vara med i festkommittén (fast det kommer man inte undan, det är de nyanställda som varje år arrangerar festen). Men det har gått jättebra! Vi fick beröm från många håll, att arrangemanget var lyckat.

Temat för kvällen var "charter" och folk kom i allt möjligt: kjol och linne, solglasögon, hawaiiskjortor... några hade t.o.m. med sig resväskan och boardingkortet! Jag agerade svensk passkontroll när alla kom, och delade ut entrébiljetter när jag släppt dem genom tullen. På en del av dessa stod det "En gång i timmen skall du resa dig upp och utbringa en skål", på andra "När någon reser sig upp och utbringar en skål ska du ropa Halleluja, halleluja" eller "När någon ropar Halleluja ska du klappa i händerna fem gånger". Det blev rätt festligt! Sen fick tio personer en specialbiljett - med en bild på svenska flaggan. Lite senare på kvällen gick jag upp på scenen, viftade med en svensk flagga och förklarade (på svenska) att jag tyckte festen saknade ett inslag. Varpå - döm om min förvåning! - hela gänget unisont stämde upp i "Du gamla, du fria" för full hals!! Jag blev alldeles generad. Sen kallade jag dock upp de tio utvalda, de fick gruppera sig två och två, fick varsin konservöppnare - och en burk surströmming (fast det var bara fejk - burkarna var fyllda med karameller). Så blev det tävling om vilket par som snabbast öppnade sin burk och smakade på innehållet. Oj, vad en del av dem ryggade tillbaka! :) Sen tog några mod till sig - fast de såg rätt lättade ut när de fått upp locket... 
 
Sammanfattningsvis: Jag längtar redan till julfesten... :)
 
Idag är det som sagt vinter - men plusgrader, så det vita smälter nog snart bort igen. Jag invigde mina nya vattentäta Helly Hansen-kängor på turen till jobbet. Om de är vattentäta? Njää... å andra sidan är det kanske inte tänkt att man ska plumsa ner i decimeterdjupa vattenpölar med dem. Svårt att undvika, dock - plogbilen hade inte varit ute när jag gick hemifrån, och blötsnön dolde effektivt de små sjöar som bildats här och var. Skulle nog tagit gummistövlarna!

image286

  Visst hade vi dukat ganska fint? 

    Hubrovegen i vinterskrud

Och så måste jag bara få visa hur det såg ut på fjället igår: 

image292

Storm!

Jösses! Som det har stormat idag! Tur att jag inte tog cykeln till jobbet, jag hade aldrig kommit fram. Bilen krängde i vinden och det var båda händerna på ratten som gällde. Hörde av en kollega att hon var orolig när hon körde till jobbet p.g.a. all bråte som kunde komma flygande (typ soptunnor...) - ärligt talat, det tänkte jag aldrig på. Och lika bra var nog det...

Imorgon har vi personalfest! Som de nyanställda arrangerar. Vilket innebär att jag är med i festkommittén. Vi har valt "charter" som tema, och väntar oss att folk dyker upp i bikini, solbrillor och simfötter... :) Kan väl passa bra att drömma sig bort nu när vädret är så ruskigt. Vi har planerat några små upptåg (men inget märkvärdigt) - rapport kommer, så får ni bl.a. höra vad kollegorna tyckte om mitt svenska bidrag till stämningen!

Snön har dragit sig en bit upp på fjällsidorna igen, men det ska visst bli kallare i slutet av helgen (tillfälligt). Antar att jag får vänja mig vid detta jojo-väder, jag som helst vill ha en lång, kall och snörik vinter. Men bara det är vitt ute den 26:e så ska jag inte klaga... :)

Soluppgången igår morse - det är TV-tornet på Dolstadåsen som skymtar mellan träden:

image285


RSS 2.0