Majbrasa

Det blev majbrasa! Mysigt valborgsfirande i Byviken med skönsång (entusiasmen gick i alla fall inte att ta miste på) och spegelblankt hav. Sen säsongens första (och antagligen sista) hembakta semla - pappa bjöd! :-)


Fast egentligen...

... blir avloppet en senare historia. Rören ska användas till dräneringen, inte nåt annat. Vilket pappa helt säkert har förklarat flera gånger men som jag ändå inte fått med mig. Skäms!

Idag har vi förberett för grävarbetet och flyttat på de blommor som vi inte vill förlora (ros, pion, akleja...).Och så har jag vädrat sängkläder och annat till bagarstugan - planen är att premiärsova där i natt även om det antagligen blir ganska kallt (element är för veklingar):Noterar att det kommit snöbyar på fastlandet. Jaja. Här har vi haft sol stora delar av dagen. Som vanligt. Härligt! Fast det börjar redan bli så torrt i markerna att jag håller tummarna för väderomslag. Det behövs massor med regn om det ens ska vara lönt att sätta potatis i år...

Funderar på att cykla ner till Byviken ikväll om jag bara lyckas ta reda på när de tänder majbrasan. Det om något brukar vara kallt, hur väl man än klär sig... brr!

Vårkänslor

Har varit hemma i Piteå och vänt - kom från Norge på söndag kväll, men redan nu åkt vidare och landat på Holmön. Långhelg!!

Gick en liten runda i Sjulnäs igår - vårstämning med porlande vatten och lövsprickning:

Ännu ett vårtecken: pappa har tagit ut traktorn! Han mötte mig i Byviken när jag kom med 16-färjan, för jag hade med mig 6 meter långa avloppsrör samt markplattor som skulle fraktas hem. Vi ska göra om avloppet i sommar, nämligen. Mysigt att åka traktorflak! :-)Istället för Bysprinten

På grund av snöbrist blev det ingen Bysprint i Mosjøen i år, men väl en hinderbana mitt i stan där bl.a. Ola Vigen Hattestad, Øystein Pettersen och Robin Bryntesson mätte sina krafter - dock utan skidor på fötterna. Svårast var att balansera en vattenhink på huvudet... :-)

Ännu en strålande dag här på Helgeland - vi har hunnit sitta ute på altanen och njuta en stund. Imorgon bär det av hemöver igen.

Till Norge

Igår eftermiddag lämnade jag vårt världsboksdagsfirande och styrde kosan västerut - mot Mosjøen. Fantastiskt vackert väder över fjället, där det på sina platser fortfarande är vinter:Idag har jag varit på skolan och träffat alla kollegorna - himla mysigt! Och så har jag varit på bibblan och introducerat min efterträdare - vi ska fortsätta imorgon. Mycket för henne att sätta sig in i...

Stannar i Mosjøen till på söndag, och bor hos Unni & EA. Fin morgonutsikt från deras vardagsrum!Vårtecken

Det blommar på gårdsplanen...... och min rhododendron har knoppar:Pappa har sågat ut storgranarna bakom huset. Mycket ved blir det...! :-)
Påskliljor

Vi har satt blommor på mammas grav:
Blommor

Jag åkte ut till Holmön på söndag morgon. Ägnade stora delar av dagen åt att sätta om pappas blommor (och att sanera huset efteråt... der blåste för mycket för att jag skulle kunna hålla till utomhus). I vanlig ordning delade jag på nästan alla streptocarpusar, eftersom pappa har en tendens att ge bort dem till tanterna på byn och det är bra att ha några extra. Startade med 16, nu har vi 34! :-)


Barnvakter

Både i fredags och lördags fick pappa och jag ta hand om småtrollen ett par timmar. Mysigt! Vi mutade dem med ett par vattenhinkar, så de hann aldrig ens sakna sina föräldrar... :-)


Påsk

Jobbade på stadsbibblan idag - där skyltas det påsken till ära med gula böcker:Pyntat även utanför stadshotellet:Kl 15 stängde vi, och jag styrde kosan söderut. Hämtade pappa i Norrfjärden, och nu är vi hos skruttungarna i Vby. Massa kramar och mys!(bilden har jag knyckt av Eva)

Påskfirandet blir här hos dem, men jag har också planer på att hinna ut till ön framåt slutet av helgen.

GLAD PÅSK!

Trångt

Inte mycket plats för min bil på parkeringen, när bilen intill står en decimeter in på min ruta...Jag har påtalat detta för hyresvärden, och de har beordrat bilens ägare att frakta bort den - för det är en skrotbil. Den har inte rört sig en millimeter sen jag flyttade in, och det är punktering på tre däck...!

Nåt som saknas

Rasmus kommentar när de var och hälsade på hos mig och han såg affischen i mitt badrum (reafynd från IKEA): "Moster Jenny, var är dinosaurierna?" :-)
Hortlax bibliotek

Glömde lägga ut igår - här är bilder från Hortlax bibliotek som är en av fem biblioteksfilialer i Piteå kommun. De andra är Sjulnäs - såklart - samt Öjebyn, Norrfjärden och Rosvik. Sjulnäs är - tillsammans med Rosvik - den minsta filialen i såväl lokalyta som utlånstal. Fast utlåningen ska jag försöka få upp... 13 bokprat avverkade och ytterligare tio inbokade den närmsta tiden! :)
 Straffrunda

Jahaja. Det var väl bara som förväntat att jag förr eller senare skulle torska. Vad? 5:2-upplägget, såklart. Jag har faktiskt lyckats hålla mig sen 1 mars, men idag sprack det. Det som skulle vara en 5:2-dag blev istället en ojsan-så-mycket-choklad-jag-plötsligt-satte-i-mig-dag... Jag är som vampyrerna, vet ni - fast med choklad istället för blod. Och idag skulle jag börja baka för världsboksdagsfirandet på jobbet - och så råkade jag slicka i mig lite chokladsmet... god natt.
 
Som botgöring satte jag iväg på cykeltur. En lååång cykeltur. Jag har inte lyckats hitta igen cykeltrippmätaren som jag vet att jag köpte häromåret, men om man ser till skyltningen längs cykellederna bör det ha blivit bortåt 25 km. Klubbgärdet-Hemlunda-Hortlax-Klubbgärdet. Hann avlägga studiebesök på bibblan i Hortlax när jag ändå var igång (bilder imorgon).
 
Vackert...! Och Piteå har det Norge saknar: platta cykelvägar!!! Eller i alla fall så pass flacka att till och med jag tar mig fram.
 

Hemlunda

Hemlunda, utsikt mot Infjärden
 
 
 
Öjebyn sett från Hemlunda
 
Från cykelbron över älven 
 
 Smurfit Kappa
 
Spegelblankt... 
 
 
E4:an över älven

Cykeltur

Idag har jag tagit fram cykeln! Fast frågan är om inte en timmes cyklande innan jobbet och en och en halv efteråt var en smula i överkant... har jäkligt ont i rumpan och det lär antagligen bara bli värre till imorgon. Nåja, det går väl över!
 
På förmiddagen cyklade jag genom stan och över gång- och cykelbron över älven. Vände när jag passerat viadukten under E4:an för då insåg jag att det var hög tid att trampa mot jobbet.
 

Efter jobbet cyklade jag ut till Fårön - hann både till Rövarviken och Vettingen innan jag trampade tillbaka över bron. Hade tänkt mig en fikapaus nånstans längs vägen men det var så kallt att jag åt min ostmackor hemma istället.
 
Fick förresten upp pulsen lite extra när jag mötte en älg i en utförsbacke på Fårön. Tur att han hade sinnesnärvaro nog att tvärvända och rusa in i skogen igen, för det är tveksamt om jag skulle ha hunnit bromsa i tid.
 
Planen innan nästa cykeltur är att leta rätt på cykelhjälmen som jag fått av Eva och dyrt och heligt har lovat att börja använda. Jag har tänkt prova att cykla till jobbet (alltså det i Sjulnäs) bara vädret blir varmare, och då måste man cykla en del av sträckan längs Arvidsjaursvägen där det är en del (tung) trafik - då är det bra att skydda sig.

Dessutom funderar jag på att köpa en skönare sadel...!!

Nya kläder

Ooops. Har visst köpt lite kläder igen... :)
 
För två helger sen var Mulligt&Gulligt, en butik som säljer damkläder i ALLA storlekar (från S till typ XXXXL) i Öjebyn i två dagar. Egentligen håller de till i Övertorneå, men så åker de av och till omkring och har försäljning runt hela länet. Eftersom jag missade seansen i Öjebyn trodde jag det skulle dröja åratal innan de dök upp i de här trakterna igen. Så icke. I morse gick jag till ICA Sigvards, den lokala butiken i Sjulnäs, för att beställa rosor till världsbokdagen. På väg ut fick jag av en händelse ögonen på en liten oansenlig lapp på anslagstavlan. Där stod att Mulligt&Gulligt skulle finnas på plats på Roknäs Byagård (ett stenkast från jobbet) fredag 11/4 och lördag 12/4. What!?!?!? Idag och imorgon, ju!!! Så gissa vem som körde dit direkt efter jobbet? Och kom hem med tre skitläckra tunikor och typ 1500:- fattigare? Tja.... JAG!
 
Nu börjar det definitivt bli dags att röja i garderoberna. Sånt där som jag av olika orsaker inte använt på flera år, kan jag ju hellre skänka till en klädinsamling så att det kommer till nytta. Och de nya kläderna, de ska jag sätta igång och använda med en gång. Har gjort den tabben förr, nämligen, att jag varit så rädd om nya kläder att jag knappt vågat använda dem - och så vips har jag vuxit ur dem... korkat.
 
Hur ser de då ut, mina fynd? Så här:
 
 
 

Läsning under första kvartalet

Jahaja. Mina månatliga läsöversikter har lyst med sin frånvaro under 2014 - så går det när man först är stressad inför flytten och sen har fullt upp med att komma på plats i en ny stad och med nytt jobb. Ja, och så har det ju bidragit att det tagit TVÅ MÅNADER att få ett fungerande internetabonnemang...!!
 
Så - om jag ska försöka sammanfatta läget hittills i år:
 
JANUARI:
 
Trögt, trögt. Flytten satte stopp för det mesta, så resultatet blev blygsamt:
 
Dan Brown: Inferno (CD -> digikort)
Bättre än den förra Langdon-boken, men inte i klass med Da Vincikoden och Änglar och demoner. Utspelar sig i Italien denna gång, och (som vanligt) assisteras Langdon av ung vacker kvinna, och handlingen snirklar sig runt Dantes berömda verk.
 
Cecilie Enger: Mors gaver (digikort)
En dotters skildring av hur mamman får Alzheimers och försvinner alltmer. Jättefin och gripande, men det skulle varit en annan uppläsare...
 
Are Kalvø: Våre venner kinesarane (CD -> digikort)
Favorit i repris! :) Det här är (minst) tredje gången jag hört boken - och säkert inte den sista. Dagen innan flytten kom jag på att jag borde kopiera över CD-boken till digikort så att jag har den till hands så fort andan faller på.
 
FEBRUARI:
 
Ett gäng barnböcker! Kommer inte ihåg alla såhär i efterhand, men här är några (flera har jag använt till bokprat):
 
Davidsson: Dumma gubbe
 
Eoin Colfer: Legenden om världens värsta kille
 
Eoin Colfer: Legenden om Kapten Kråkas tänder 
 
Peter Gissy: Den mystiska flaskposten
 
Anna Jansson: Bankrånet
 
 ... och till sist, månadens enda vuxenbok:
 
Jussi Adler-Olsen: Alfabethuset (CD)
Otäck historia som tar sin början under andra världskriget när två brittiska flygare hamnar på en psykiatrisk klinik för tyska officerare där de gör allt för att inte avslöja sin rätta identitet. Började trevande men tog sig.
 
MARS:
 
Fler barnböcker...
 
Härd: Eld i stallet
 
Mahy: Skurken i datorn
 
Holm: Hotell Granen
 
Mould: Amiralens arvinge (Hemligheten på Crampton Rock; 1)
 
Wilson: Bästisar
 
Wilson: Den tatuerade mamman
 
Nordin: Äventyrsveckan
 
Wennström: Skuggrädsla
 
.... och ungdomsböcker:
 
Wahldén: Bokhataren
 
Clarke: Den andra Alice
 
På vuxensidan:
 
Catharina Ingelman-Sundberg: Kaffe med rån (CD)
Ett gäng åldringar bestämmer sig för att bli kriminella - för standarden är ju oomtvistat bättre i fängelset än i det äldreboende där de bor. Dråpligt! 
 
Harlan Coben: Livlinan (CD)
Spännande historia om hemligheter i det förflutna. 
 
Vibeke Olsson: Molnfri bombnatt (CD)
Gripande historia om andra världskriget. 
 
Jenny Downham: Innan jag dör
Omläsning inför bokprat - lika sorglig nu som första gången.
 
Sådärja! Och nu är jag i full gång med aprilläsningen - men den återkommer jag till i slutet av månaden! :) 
 

Titta!

Nästan så man inte tror det är sant. Internetuppkoppling. Hemma!!!
Pitemål

Okej. Jag tycker själv att jag är ganska bra på dialekter, och med en mamma som pratade malåbondska och en pappa som pratar holmödito borde jag ju klara det mesta, eller? Fast nu har jag precis hjälpt en låntagare som pratade riktigt brett pitemål, och jag kände svetten bryta fram av ansträngningen att förstå vad han sa. Men det gick bra - tror jag?! :)
 

Fynd

En av kollegorna på stadsbiblioteket påpekade igår att det hör till allmänbildningen att veta var Kupan håller till, så jag hängde med henne dit på lunchen - och fick ett nostalgianfall. Nån fler än mig som suktade efter doktor Tom Callaghan på 80-talet? :)
 
 

Världsbokdagen

... är fortfarande några veckor bort, men vi har programmet klart! :)
 
 

Klubbgärdet

På Piteå kommuns intranät har jag precis hittat flygbilder över stan. Bland annat från Klubbgärdet där jag bor - i hus nummer tre från höger av de där stora längorna i nedre del av bilden:
 
 
Som ni ser har jag bara ett stenkast ner till vattnet - inte alls dumt! :)
 
Och jodå, upphovsrätt och allt sånt, jag vet, jag vet. Men jag snodde bilden ändå... och talar åtminstone om var jag hittat den... (skäms lite)....

Puh!

Jag överlevde! :)
 
Visserligen var jag inte så väl förberedd som jag hade önskat - en kombination av min fallenhet för prokrastinering ihop med att dessa bokprat bokades in med tämligen kort varsel - men ser man till förutsättningarna tycker jag nog att det har gått ganska bra. Lärarna vill i alla fall att jag ska komma tillbaka, så nånting måste jag ha gjort rätt... :)
 
Roligaste kommentaren, när jag kom in i klassrummet hos åk 1 före läraren:
"Är du våran vikarie?" :)

Så då fick jag förklara att jag inte är vikarie men bibliotekarie - fast faktiskt vikarie också, bara inte deras!
 
I förskoleklassen + 1:an var det Mitt liv som apa och Mitt liv som monster som verkligen slog an. Böckerna handlar om Alma, som en dag hoppar på ett brunnslock med bokstaven A på. Och morgonen efter har hon förvandlats till en apa!! I bok två har hon tröttnat på ap-tillvaron och försöker bli människa igen genom att hoppa på en brunn med bokstaven M. Men det bär sig inte bättre än att hon blir ett monster...! Här nånstans tog eleverna över:
"Vet du, hon kunde ha blivit en mus också!"
"Eller en majs, med gula armar och gul mage!"
"Om det hade stått D kunde hon ha blivit en drake!"
"Eller V, då hade hon nog blivit vampyr!"
"Ja, eller en vitamin!"Och så vidare, och så vidare... tills läraren konstaterade att det borde placeras 28 brunnslock utanför varenda förskola, med hela alfabetet på. "Då skulle ungarna lärt sig läsa innan de ens började i ettan". Hehe, ligger nåt i det, ja! :)
 
Sen fortsatte jag med 2:an och 3:an. Kollegan hade tipsat mig om en ny bok som heter Scenen är din, Mingla som handlar om en tjej som är jätteduktig på att dansa men som har scenskräck. Den tog jag med mig, och flera av tjejerna i 2.an kände igen sig då de precis haft dansuppvisning... Jag kunde lånat ut många fler exemplar än vad jag hade med mig. De gillade Alva frågar chans också, om Alva som blir kär i Charlie men inte vet hur hon ska tala om det för honom. Och Ordvampyren - som jag provat i flera andra klasser utan framgång. Skulle haft fler av den också!


 
I 4:an och 5:an var eleverna en smula mer avvaktande - vilket jag väl egentligen hade räknat med. Jag missade nog litegrann på svårighetsgraden (flera av de böcker jag hade med mig var antagligen lite för lätta). Men de lånade i alla fall en hel del!
 
Det visade sig att åk 6 hade nationellt prov, så dem fick jag inte träffa den här gången. Men jag satsar på en ny runda i slutet av maj, och hoppas på att alla klasser kan då.
 
Och då ska jag vara bättre förberedd!

Bokprat

OK. Gårdagens tre bokprat avlöpte utan större intermezzon - även om en av klasserna redan fått tips om en av böckerna och just den presentationen därmed blev en smula rumphuggen.
 
Idag har jag haft en "mellandag" - och imorgon smäller det igen. Ordentligt. En hel förmiddag med bokprat på Böle skola!! Börjar med förskoleklassen+ettan, sen tvåan+trean, sen i tur och ordning fyran, femman och sexan. Puh! Bara att hoppas att rösten håller...!
 
Här är böckerna jag ska ta med - det blir presentation av 4-5 titlar i varje klass, och för de yngre blir det även högläsning:
 
 
Wish me luck! :)

Om jag läst alla böckerna? Nja... snart!! Har väl 3-4 kvar, hoppas hinna innan jag är färdig för dagen (om det är lugnt i lånedisken vill säga, jag är ensam på jobbet). Och så får jag ägna kvällen åt att strukturera upp det hela.
 
Lär väl känna mig som en disktrasa imorgon eftermiddag, men samtidigt är det ju jättekul att de vill att jag ska komma! Böcker och läsning kan man inte få för mycket av!!
 

Skön dag

Idag har vi strosat på stan, handlat lite av varje (i mitt fall bl.a. en dinosaurie till Rasmus och ett par vantar), tittat in på stadsbibblan, kört till Öjebyn och Reprisen, promenerat runt i Klubbgärdet, ätit sambal oelek-kyckling samt halvsovit i soffan och däremellan sett deckare. Och ätit kaffe- och chokladpannacotta med Vana Tallinn-grädde:Skulle klippt mig också (ser alltmer ut som en rugguggla), men det enda ställe vi hittade som hade öppet verkade så fancy att jag backade i dörren. Nåja, finns visst en frissa (eller möjligen två) i Sjulnäs, får kolla på måndag om det finns nån tid där.

Nu sängen. God natt!

Hur tänkte jag?

Undrar om jag bör definieras som entusiatisk eller skvatt galen som bokat in ÅTTA bokprat för låg- och mellanstadiet nästa vecka. På TVÅ dagar. Jag som inte ens är särskilt inläst på barnböcker...!

Och inte har jag helgen på mig till förberedelser heller - för nu har jag bästa moster Sonja på besök! Hon kom igår kväll, och idag roar hon sig själv medan jag är på jobbet. Men jag stänger om ett par timmar och då susar jag in till stan igen och så ska vi ha en mysig helg ihop!
 
Bokpratsförberedelserna får alltså anstå till söndag kväll... men som en kollega sa: "det brukar ordna sig, huvudsaken är att du är positiv och avslappnad". OK, då satsar jag på att mitt goda humör uppväger för bristande erfarenhet... :)
 
Några av de böcker jag ska försöka prångla ut:
 
     

   


Jodå, jag har faktiskt läst alla böcker jag ska prata om till veckan - skulle aldrig våga satsa på sånt som jag inte vet om jag kan stå inne för - men det återstår en del jobb. Några böcker vet man på en gång hur man ska presentera, andra kan det ta lite tid att förbereda... men som sagt, inte i helgen!

Filmtips

Vi hann med två filmer i helgen, Ulrika och jag. Båda på temat "griniga gamla gubbar" och båda med glimten i ögat. Rekommenderas! :)
 
 

 

Projekt

Jag håller på att gå igenom alla ljudböcker i mp3-format - fixar nya fodral och kopierar omslagen i färg. Blir lite mer lockande, tycker jag! :-)
Dörr

Upptäckte idag att dörrarna på skolan kommer från en känd firma - kanske är det rentav svågern som tillverkat någon av dem? :-)
Deckare

Vi satsar på deckarutställning inför påsk, i sann norsk anda! :-)
Friskvård

Ägnade veckans av arbetsgivaren beviljade friskvårdstimme åt en promenad runt Durrudden och Persibyn idag, och för att citera en kompis (den gången med avseende på Holmön) så får man "nästan en överdos av idyll". Det är fint här!


RSS 2.0