... och hemma igen


Hattfjelldal

Där var ännu en resa till Sverige avklarad. Mostern fyller 60 idag (hipp hipp hurra, grattis på din dag Sonja!!), och vi samlades i Malå hela gänget för att fira. Mormor har varit lite piggare ett par dagar, jätteroligt. Men hon orkar inte så mycket förstås. Hon är väldigt nyfiken på Evas mage (vem är inte det??) och pratar mycket om bebisen. Magen växer - och jag inser med en viss förskräckelse att det nu brinner i knutarna. Jag har ju lovat att lära mig sticka och förfärdiga ett plagg till knytet. Måste börja snart!!

Klantade mig igår - backade in in en bil på parkeringsplatsen utanför ICA. Kom för nära, men dessutom var det snorhalt under snön så det hjälpte inte att jag stampade på bromsen. Hur det gick? Glaset på det ena bromsljuset gick sönder på bilen jag gled in i, och på min bil fick rampen till nummerplåtsbelysningen sig en knäck (kan lägga ut en bild imorgon, har inte dokumenterat skadan än). Jag rusade in på ICA och frågade runt tills jag hittade bilens ägare - en mycket trevlig kvinna som följde med mig ut och som konstaterade att "det här gör vi väl upp oss emellan?" Jo. Det gör vi. Så hon hör av sig när hon varit på verkstad, och jag ersätter utläggen. Men hon har en Audi - ska vi slå vad om att det blir minst dubbelt så dyrt som om hon haft en, säg, Fiat...???

Tänkte mig ju att jag skulle slippa bilrelaterade utgifter ett tag nu, när jag precis betalat av det sista på billån nr. 2 (omregistreringsavgiften). Men icke. Bara att konstatera, bilar är penga-slukare...

   

Mellanlandning i Mosjøen

Tillbaka i Mosjøen efter ännu ett dygn på buss och tåg. Om det var en enda tävling jag verkligen inte ville missa under OS så var det herrstafetten i längdåkning - men det gjorde jag. Fick grattis-sms från storsinta norska kollegor igår kväll, precis när jag satt mig på tåget i Oslo - så jag fick ju veta att svenskarna tog guldet. Men jag skulle ju helst velat heja fram dem till segern!!! Nu har jag dock sett sammandrag av loppet på både norsk och svensk TV, alltid något.

Inte blev det mycket sömn på denna resa heller, delvis beroende på att jag började läsa Karin Slaughters Genesis. Ruskigt spännande!! Och innan dess lyssnade jag klart på Jørn Lier Horsts Den eneste ene. Inte dum den heller!

Hade egentligen tänkt packa upp och ner i full fart och köra mot Malå ikväll, men jag väntar till imorgon bitti. En god natts sömn i min egen säng blev svår att motstå...
_ _ _ _ _

Medpassagerarna på Sogn&Fjordane-ekspressen undrade säkert vad jag höll på med igår efter-middag. Satt nämligen och fotograferade hela vägen från Lærdal över Hemsedal och ner till Gol. Jag vet, att ta bilder genom en smutsig bussruta är inte optimalt, men i alla fall - vackert var det!!

     
Väldigt lite snö i Lærdal - inte konstigt, kommunen är en av de nederbördsfattigaste i Norge...


... men längre upp på fjället är det vinter! Vägens högsta punkt: 1137 m.ö.h.

     

     


Längs fjorden

Det var kallt imorse också, men utvecklade sig till en strålande vacker vårvinterdag med fågelkvitter och takdropp. Hälsade på hos Sidsel på förmiddagen, men avböjde att följa med till Hodlekve och åka skidor. Har varit där en gång förut och har ett bestämt minne av att det är ganska kuperat. Tillräckligt för att jag skulle riskera att gå på trynet både en och två gånger. Så jag gav mig av till fots längs Sogndalsfjorden istället, ut mot akvakulturstationen och en bit till. Hääärligt...!

     

   

   

  
 

Loftesnesfjellet, ca 640 m.ö.h.
_ _ _ _ _

Kolla kaffeplantan på Sogndal bibliotek - den bär frukt!!!
(Eller vad kallar man det? Att "bära bönor" lät knäppt...)

 
_ _ _ _ _

Liten norsk-svensk OS-ordlista:
kulekjøring - puckelpist
utfor - störtlopp
kunstløp - konståkning
skøyter - skridskor
langrenn - längdåkning
snøbrett - snowboard
skuffet - besviken
taper - förlorare
løype - spår
(ski)smøring - valla
_ _ _ _ _

Sista kvällen i Sogndal, imorgon eftermiddag sätter jag mig på bussen igen. Ändrade planer, så det blir inte Uppsala till helgen utan Malå. Ska hem till Mosjøen och packa om och så tar jag bilen vidare.


Sågat ved - och middag i en dalgång

Full fart igår morse! Kallt ute, men vi höll värmen med att såga ved! :)     

Och där det var lä mot husväggen, där var det faktiskt riktigt skönt...... så jag solade lite och njöt av utsikten!Kung Harald fyllde år, vilket naturligtvis markerades medelst flaggning:Och så kom vi på att ingen av oss hade lust att laga middag, så vi gav oss av till Jostedalen och åt middag hos Laila på hotellet. Inte dumt!! :)

     Men hallå! Portionerna är GIGANTISKA. Bilden till vänster visar en liten portion, den till höger en normalportion. Kan inte ens föreställa mig hur en stor portion skulle sett ut...

 

OS? Jodå. På lördagskvällen jublade jag åt dubbla svenska medaljer i längdåkningen, medan KJ kunde styra sin begeistring... Igår kväll muttrade vi båda två, när alla medaljchanser gick upp i rök.

Idag har jag gjort Sogndal (vilket resulterade i nya broddar, en skjorta och en kappa). Kallt och grinigt, men jag tog en promenad till Barsnes i alla fall. Solen tittade nästan fram...Och så har jag varit en del på bibblan, gått runt och insupit atmosfären och konstaterat att en del är precis likadant som när jag jobbade där i slutet av 90-talet (hittade t.o.m. en skylt som jag tillverkat!!). Medan annat är helt förändrat - t.ex. har ungdomsavdelningen fått en uppfräschning med ny soffa:Ikväll har vi lämnat allt som heter OS därhän. Hela biblioteksgänget träffades hemma hos Signe, både nuvarande och tidigare kollegor. Skitkul!! God mat fick vi - linssoppa (hot, hot, hot!) och ostkaka. Og skravla gikk...


På plats i Sogndal

... och resan gick bra. Men visst, det känns i ryggen. Och rumpan. Rätt ordentligt. Jag är inte van att sitta still så länge!! Och nattsömnen blev det lite si och så med. Har börjat gäspa rätt rejält...

Har hjälpt KJ att installera om dekodern till TV:n, så nu funkar den. Och ja, vi ska se OS (så länge jag nu orkar hålla mig vaken). Hon hejar på norrmännen, jag på svenskarna. Upplagt för konflikter... nejdå. Vi ska nog komma överens! :)

God kväll!

Poäng på gång

Jodå. Efter Marit Bjørgens guld igår kväll, och Emil Jönssons missade finalplats, har jag nu fått äta upp tilltaget med mitt blågula firande... rätt många undrade varför jag inte i rättvisans namn hade målat den norska flaggan på kinden idag. Men nån måtta får det ju vara! :)
_ _ _ _ _

Dags att plocka norska högskolepoäng! Jag är nu anmäld till en 10-poängskurs (det motsvaras av 6,66666 poäng enligt det gamla svenska systemet, och 3,33333 enligt det norska - numera är det gemensam europeisk standard om jag fattat rätt) vid Högskolan i Bodø. Vad jag ska plugga? Pedagogik og veiledning for bibliotekansatte. Det blir tre tvådagarssamlingar i Bodø och en hem-tenta som ska lämnas in i mitten av juni. Ska jag vara helt ärlig? Jag vet egentligen inte om jag har så stor lust - men jag tror det kan bli väldigt nyttigt.

Upptäckte dock ett problem när jag skulle skicka in ansökan. Utenlandske søkere må legge ved dokumentasjon på sine norskkunskaper. Gulp. Dokumentation? Har ingen. Jag tog en rövare och låtsades som att jag inte sett den punkten...
_ _ _ _ _

Åker söderut imorgon - med tåg och buss till Sogn & Fjordane. Hade bestämt mig för att inte slå igång vare sig TV eller dator ikväll, inte förrän jag var ikapp med allt som skulle göras. OS ställer till det, nämligen... Nu har jag diskat, tvättat en maskin, dammsugit, vattnat blommorna och börjat packa. Och kommit fram till att jag nog kan unna mig en liten paus för att se skidskyttet innan jag packar klart! :)

Alltid retar det nån

...och det har det gjort! :)

Jag firade Björn Ferrys OS-guld med att återigen ikläda mig de svenska färgerna på jobbet. Dessutom letade jag rätt på ansiktsfärgen som blev över efter nationaldagsfirandet häromåret och målade en svensk flagga på kinden (fast jag lyckades smeta ut den allteftersom dagen gick) och knöt blågula band i håret. Det väckte reaktioner... de flesta verkade dock unna herr Ferry guldet (och som nån sa, "han är ju från Storuman så han är ju nästan norsk"), även om en och annan ifrågasatte mitt förstånd. Jaja, man har inte roligare än man gör sig!!Och skulle det nu bli fler svenska medaljer, ja... vad ska jag då hitta på?!

Det ljusnar

Hihi, det är tydligt att en del av eleverna har hittat till min blogg! Imorse fick jag besök av en av tjejerna i den medieklass jag ska ha på fredag: "Du, jag läste på din blogg igår - snälla, måste vi verkligen höra Att döda ett barn en gång till?? Vi har både hört den och läst den flera gånger på grundskolan!!"

Jag lovade på stående fot att stryka den från repertoaren.
Får leta rätt på nåt annat att läsa istället! :)
_ _ _ _ _

Det märks från dag till dag att det blir ljusare ute... kl 07.30 imorse:Snart är det vår!! Eller... nja... det var -14 hemma när jag gick till jobbet, och -18.6 när jag kom fram. Och igår kväll gick jag och Unni till quizen - det drog jäkligt kallt om öronen. Tack och lov att EA hämtade oss efteråt!! Förresten hade jag varit duktig och hängt ut sängkläderna på vädring innan vi gick - gissa om de var ISKALLA när jag kom hem?! Kunde inte gå och lägga mig med en gång, om man säger så...

Quizen? En tredje- och en fjärdeplats. Helt OK!

Några av frågorna vi missade:
Vilket asiatiskt land har en pacifistisk grundlag?  (Japan)
Vilket land har världens näst största oljereserv?  (Irak)
Vilken är New Zealands största stad?  (Auckland)
Hur många serieguld har Rosenborg vunnit?  (21)
Vem spelar Gaus Dahl i filmerna om Professor Drøvel?  (Lars Mjøen)

Jaja, nu har vi lärt oss!

För en gångs skull klarade jag en fråga med svenskt tema (som jag annars brukar missa):
Vilken är Sveriges största dagstidning som man kan prenumerera på?  (Dagens Nyheter)

TV:n stod på när vi kom till Onkel Oskar, så vi hann se Charlotte Kalla ta OS-guld innan quizen startade. Jag jublade, såklart!! Folk runt omkring tittade misstänksamt...

Går förresten klädd i gult och blått idag! :)


_ _ _ _ _

En del elever vrålar över hela bibblan när de vill att jag ska komma: "Jenny, kom hiiiit!!!!!"
Idag försökte jag prata förstånd med en av dem, och påtalade att jag inte gillar deras sätt att "ask by way of command". De kan be mig komma, men låt bli att kommendera, tack!!

Vad som hände? Samma tjej ropade på mig en stund senare:
"Jenny, kom hiiit - om du ids..."

Hm.

Leka lärare

Jösses!

De har en jäkla tilltro till min förmåga - alltså, den här gången tänker jag inte på eleverna, utan lärarna. På onsdag ska jag ha en engelsklektion med en elektroklass och en med en teknikdito, och på fredag ska jag ha (upp till) TRE norsklektioner med en medieklass!!! Vad jag ska göra? Ja, det blir ju litteraturtema såklart. På engelsktimmarna blir det engelskt bokprat och så ska eleverna få ägna lite tid åt att läsa engelska tidningar (Mad, Time, Current events, Donald Duck...). Och norsktimmarna ska ägnas åt - SVENSKA! "Du kan väl berätta lite om svensk litteratur, kända författare och så". Gulp. Och så ska jag läsa svenska noveller - Strindbergs Ett halvt ark papper, Dagermans Att döda ett barn och kanske någon fler. Kan bli spännande... Men läraren har lovat att jag får släppa iväg eleverna när de har fått nog, så det blir ju knappast tre hela lektioner. SÅÅÅ duktig är jag inte! :)
_ _ _ _ _

Det är inte alltid så enkelt att vara till lags. I eftermiddags kom en tjej och frågade om jag kunde hjälpa henne att hitta en bra kärleksbok. Jag har letat fram flera åt henne tidigare, men hon har ganska specifika krav. Det ska vara en ungdomsbok, den ska utspela sig i nutid, den ska inte vara sorglig, den ska inte vara i brevform eller att det är olika personer som berättar omväx-lande (typ Sandor slash Ida funkar alltså inte - jag har provat...), omslaget ska se lockande ut, boken ska inte vara för tjock eller för tunn... och så vidare. Summa summarum: det är ett begränsat antal böcker som faller i smak. När jag hade plockat fram ett tiotal böcker, varav ingen passerade nålsögat, utbrast tjejen: "Men vad har du egentligen för slags böcker här???"

Tja. Inte just sådana som hon har lust att läsa, tydligen... fast efter en stund valde hon två av dem jag tipsat om. Håll tummarna för att hon tycker om dem!! :)


Ont i ryggen...

Mindre ont i ryggen? NEJ.
Mer ont i ryggen? JA.

Och varför då då?
Jo, därför att jag bett att få några extra kontaktuttag i biblioteket. Alla elever har ju bärbara datorer numera, med extremt korta sladdar. Och det finns bara ett fåtal uttag. Och vaktmästarna håller - med all rätt - på att tröttna på att jag lånar skarvsladdar hela tiden. Så imorse kom elektrikern. Saken var bara den att det uttag han skulle gå ut ifrån när han drog ledningar, satt bakom en bokhylla. "Hur flyttar man på den?" frågade han när han utan framgång ryckte och slet i hyllan. "Man plockar ur alla böckerna" svarade jag. "OK, då går jag och gör nåt annat en stund medan du fixar det" sa han och försvann. Aaaaaagh. 
_ _ _ _ _

Regnet som vräkte ner när jag åkte i lördags måste nån gång under helgen övergått i snö.
Halkan försvann (hurra) och nu är det sol och -10. Bra!!
_ _ _ _ _

Lite fler bilder från turen:

     

     
_ _ _ _ _

Jag fick akut hemlängtan när jag kollade in Susannes blogg igår kväll. Holmön!!!! Gärdsgården på den näst nedersta bilden har pappa gjort - vi bor grannar med Susanne och hennes familj, nämligen! :)
_ _ _ _ _

Nä, nu har jag gruvat mig en stund... bara att sätta igång - ska försöka få böckerna på plats igen innan jag tar lunch...

Sverige t/r

Jodå, det var en riktigt trevlig fest. God stämning och god mat! En av lärarna gjorde en genial (och respektlös) parodi på skolans ledningsgruppsmöten - vi kved av skratt. Fast jag kan tänka mig att en och annan som hamnade i skottlinjen satte i halsen...

Stannade dock inte så länge, utan åkte hem för att hinna få några timmars sömn. Väckarklockan ringde strax före 6 igår morse, och så bar det iväg till Sverige. Har varit i Malå i helgen, nämligen, och hälsat på mormor. Hon är trött, trött, trött och har ont. Krafterna är på väg att sina. Och jag ville så gärna hinna träffa henne, för vi vet inte riktigt hur det kommer att gå - hur länge hon orkar.

Har kört tillbaka till Mosjøen nu ikväll. Dryga 80 mil i bil sen igår morse, och natten tillbringades på en tältsäng - ryggen har mått bättre. Men det ger sig.


Ösregn och snorhalt när jag åkte från Mosjøen igår - så här såg det ut när jag kom fram...

BjörklövenBjörklöven i norsk TV-reklam? Jodå!!

Klicka på "No milk today - Olympics" och häng med - för alldeles i slutet dyker det upp
ett gäng hockeyspelare, och jag kan svära på att lagen är Löven och Leksand!!

(...och bara strunta i att Leksand gör mål...)

Tine? Norska motsvarigheten till Arla.
_ _ _ _ _

GRRRR.

Lokalbussen till Kulstadlia går från centrum kl. 15.40, 16.10, 16.40 och så vidare.

Och när går bussen närmast före den som går 15.40??

Logisk slutledning: 15.10.

FEL, FEL, FEL!!

För fram till 15.00 går den varje hel- och halvtimme. Vilket jag inte hade fattat. Så jag kom till hållplatsen ett par minuter för sent - och i rena ilskan gick jag hem istället för att vänta på nästa buss. Jag som skulle komma hem tidigt och vila mig i form (sovit lite för lite på sista tiden). Istället är jag trött, har ont i huvudet, vänsterknäet knirkar mer än vanligt och jag är inte på nåt vidare humör. Perfekt uppladdning för kvällens personalfest. NOT. Nåja, jag hoppas ändå på en trevlig kväll! :)


"Du sitter ju bara där..."

Visserligen har inte arbetslusten och effektiviteten varit på topp idag - till stor del beroende på det alldeles fantastiskt vackra vintervädret som gjort att jag längtat ut - men ändå kunde jag inte låta bli att bli irriterad när en elev sa att "jag skulle vilja ha ett jobb som ditt, Jenny, för du behöver ju inte göra nåt utan kan bara sitta där och slappa hela dagarna". Grrrrr... Jag var inte på mitt soligaste humör utan snäste bara att jag inte sätter pris på den där sortens kommen-tarer, och tjejen fattade nog galoppen. Även om jag misstänker att hennes bild av mitt jobb faktiskt är ungefär den hon gav uttryck för. Hon skulle bara veta. 

   


Mikrobokprat

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: det är synd att man inte läser mer skönlitteratur i norsk skola!! Nu försöker jag en ny taktik: mikrobokprat. Jag dyker upp i en klass, presenterar en bok eller två och försvinner sedan lika fort som jag kom. Inte mer än 5 minuter, utan bara ett blixtbesök för att väcka lite nyfikenhet. Om det funkar? Ingen aning, det var första gången igår. Men jag hoppas det blir fler! :)

Vilka böcker jag tog med? Erlend Loes Muleum, Sara Kadefors' Sandor slash Ida,
Bo R Holmbergs Eddie Bolander og jeg (klarade inte att begränsa mig till bara en...).
Och en film - Vittne till mord.

Respons? Jo. "Jenny, kan inte du komma varenda vecka??"

Hehe. Jovisst. Gärna det. Fast jag misstänker starkt att det har mer att göra med att eleverna vill ha en paus från den ordinarie undervisningen än att de är intresserade av litteratur... :)
_ _ _ _ _

Insåg igår att jag nog visar mig alltför sällan i personalrummet när en av kollegorna
kom fram, tog i hand och presenterade sig... (vi har jobbat lika länge på skolan). Hrm.
Ja ja, jag fattar vinken!
_ _ _ _ _

Just ja, har ju glömt att rapportera från quizen!! Nej, vi vann inte - det hade jag basunerat ut för länge sen i så fall. Första omgången gick åt pipsvängen - jag skyller det på att vi var lite ringrostiga efter juluppehållet. Men i andra rundan kom vi på delad 4:e plats, bara tre poäng efter vinnarna. Nu är vi igång...! :)

Förresten tyckte vi att de som rättade våra svar efter första rundan var övermåttan petiga - på frågan om vilka lag som spelade i årets Superbowl-final fick vi inte rätt för "New Orleans" eftersom laget heter "New Orleans Saints", och då heller inte för att vi visste att det var detta lag som vann. Hmpf.
_ _ _ _ _

PS. Kolla in Kvarken-Expressen som nu upprätthåller kollektivtrafiken ut till Holmön!!
_ _ _ _ _

Herregud, eleverna tycks ha en obegränsad tilltro till min förmåga - nyss ringde en elev ner till bibblan och bad mig komma upp och ta över en mattelektion eftersom läraren tappat rösten. Hm. Nja. Jag hade toppbetyg i matte, jodå - men att undervisa??? Nä. Tror inte det. "Feging", fnös eleven.


Gryningsljus

Nu är det inte längre mörkt när jag går till jobbet på morgonen!

 

Däremot är det fortfarande kallt. Bara -11 hemma hos mig imorse, men -19 när jag kom fram
till skolan...

Får, som vanligt, dåligt samvete av att vara inomhus när solen skiner - en skidtur med varm
choklad-, ostmacke- och apelsinpaus i en snödriva hade inte varit så dumt idag!!
_ _ _ _ _

Det är "ståkuka" på skolan i veckan - don't ask, jag vet inte riktigt vad det betyder (men NEJ, det har inget att göra med de associationer ni svenskar antagligen får just nu, ordet är samman-satt av "ståk" och "uke", inget annat). Avgångseleverna har ett nytt tema varje dag, igår var det karriär (och då kom de iförda allt från lagårdsoveraller till McDonalds-kepsar), idag var det djur:
_ _ _ _ _

Nån frågade hur jag håller reda på alla bibliotekets filmer. Enkelt! :)
Det är bara fodralen som står ute i hyllorna (annars skulle rätt många filmer gå förlorade...).
Skivorna har jag inne på kontoret:Varje film är märkt med nummer, och inne på kontoret står skivorna löpande (ute i biblioteket, däremot, står de alfabetiskt och utifrån genre). Hade problem ett tag, då lärare som lånade film när jag inte var på plats (de har nyckel till kontoret) lämnade lappar där det ofta bara stod "jag har lånat film nr 219" - numret finns inte registrerat nån annanstans än på skiva, fodral och CD-hållare (inte i katalogen), så utan att ha filmen på plats fanns det ingen möjlighet att utröna vilken titel det rörde sig om. Detta åtgärdade jag en låååång eftermiddag då jag satt och skrev ned filmtitlarna på alla CD-hållarna. Tog sin rundliga tid, men väl värt besväret! :) Har förmanat kollegorna att skriva upp titeln på den film de lånar, men nu gör det inte så mycket om de glömmer det*. Bläddrar jag fram nr 219 så står det att det är Da Vinci-koden som ska sitta på just den hållaren. Dessutom har en och annan upptäckt det enklaste sättet att se vilka nya filmer som köpts in - man bläddrar sig helt enkelt bakåt från det högsta löpnumret. Vilket innebär att man måste smita förbi bibliotekarien och in på kontoret, förstås...

(*I den bästa av världar skulle ju ingenting lämna biblioteket utan att vara vederbörligen registrerat, men utlånsdatorn där folk själva kan registrera sina lån kraschade för ett bra tag sen och jag har inte fått nån ny - och själv är jag ju inte alltid på plats även om jag försöker i möjligaste mån. Men även bibliotekarier måste får gå på toa ibland!! Och på möte. Och på kurs. Och hämta posten på kontoret. Och - inte minst - vara ute i klasserna och bedriva lässtimulans!)

Så långt spelfilm. Dokumentärer och faktafilmer för undervisningsbruk är placerade i låsta skåp (vilket innebär att skivorna får vara kvar i fodralen). Dessa står systematiskt (Dewey, ni vet...). Och används flitigt. Mest i ropet just nu är en dokumentär om svininfluensa, samt ett par filmer om livsstilssjukdomar (hjärt- och kärlåkommor, diabetes etc). Tidigare var allt av undervisnings-film spritt runt om på skolan, i lärarrum och materialrum, ingen visste vem som hade vad eller vad som redan fanns i flera ex och därför köptes in i onödan. Strax innan jag började jobba här så bestämdes det att allt skulle samlas i biblioteket. En och annan suckade nog över att förlora kontrollen över det egna "mikrobiblioteket" och tvingas avhända sig allt till mig, men såhär ett par år senare tror jag de flesta har insett fördelen. Jag har översikt, jag vet vad vi har, vad som är utlånat, vem som har lånat, när det ska lämnas tillbaka. Eller som en lärare sa igår när han kom tillbaka med en gravt försenad film som jag påmint honom om: "Tänk vad mycket som skulle försvinna om inte du tog ansvar". Well, that's my job!! :)

Dokumentärer och faktafilm köper jag i stor utsträckning in på inrådan av lärarna (och då kan jag dessutom debitera respektive avdelning, så det går inte på bibblans budget). Spelfilm går mycket på önskemål från elever. Och där står biblioteket för fiolerna...


Kom deg ut-dagenDen 7 februari arrangerar DNT Kom deg ut-dagen runt om i Norge. Här i Mosjøen inviterades det till kaffe och saft i Mosåsen - så jag och Unni (och hennes syster med man) knatade uppför backen. Lite tungt att gå eftersom det bara är första biten som är plogad - och det ramlade ner en försvarlig mängd snö igår. Men en härlig dag!

Vi mötte (och blev omåkta) av flera entusiaster på skidor. Alltså - det lutar! Och inte lite heller! Jag hade aldrig klarat mig ner utan benbrott. Har förresten lärt mig att man här i landet inte vrålar "Ur spår!" när någon är i vägen - utan "Løype!" Hur jag lärde mig det? Jag var mitt i vägen...

     

   Mer snöPromenerade hem från Unni och EA vid 23.30 ikväll. Ett par decimeter (nej, jag menar förstås en massa centimeter) nysnö och alldeles stilla. Temperatur kring noll och härligt att vara ute! Insåg att om det slår över till plusgrader imorgon kommer snön bli jäkligt tung att skotta. Så jag skottade när jag kom hem. Nu är jag trött, sängen nästa!!PS. Det var norsk schlagerfinal ikväll. Ingen av mina favoriter vann, men huvudsaken var att Keep of Kalessin inte gjorde det. Hu. De knep dock tredjeplatsen - tvåa kom A1 och vann gjorde Didrik Solli-Tangen (med en låt av Fredrik Kempe, så det var ju en halvsvensk seger). Tror knappast han kommer att göra om Alexander Rybaks bedrift...

God natt!

Snö eller sol eller snö eller sol eller...?

Vimsväder idag igen - solen tittade fram emellanåt men det var snön som segrade: Inte så mycket som i Umeå, dock - snöhögarna växer...
_ _ _ _ _

Den här killen ska jag heja på i OS!! Längdåkaren Brian McKeever blir den förste någonsin som tävlar både i vanliga OS och i handikapp-OS. Han har bara ca 10% syn och måste gå igenom banorna minutiöst på förhand för att klara skarpa kurvor och backar under tävling, och ofta tar han rygg på åkarna framför eftersom han kan ana dem som skuggor och då har lättare att hålla sig på banan... Respekt!
_ _ _ _ _

Vad gör man med en liter mjölk där bäst före-datumet är passerat med en dryg vecka?

Svar:
Vecka eller månad?

Men alltså! Hur ska ni ha det, norrmän?? Ni använder inte decimeter, men centimeter. Inte mil, men kilometer. Men idag, när en elev frågade hur lång lånetid det är på böcker och jag svarade "4 veckor", då sa han "jaha, en månad alltså". Vad nu, plötsligt ska man alltså använda den större enheten?!

Hmpf.


_ _ _ _ _

Skolans nya hemsida tar form - Nordland fylkeskommune bytte webpubliceringssystem i fjol, och vår gamla hemsida gick i graven i september (tror jag det var). Den nya sidan, som är hela Mosjøen videregående skoles och inte bara avdelning Kippermoens - blir mer och mer innehålls-rik. Kolla t.ex. idrottsprogrammets sida där en av eleverna gjort två filmer (klicka på länkarna nere till höger). Inte illa!!

Mitt jobb i webredaktionen består huvudsakligen i att lägga ut nyheter på startsidan - allt det andra, strukturen och layouten och sånt, det är jag inte så bra på... så det får datasnillena ta sig av! :)
_ _ _ _ _

Quizen startade i måndags!!! Men - det fick vi inte veta förrän dagen efter... MORR.
Nåja, nu på måndag vinner vi!!! :)
_ _ _ _ _

Jodå, internetuppkopplingen funkade hemma igår kväll. Men innan jag kom så långt som till att blogga somnade jag i soffan... (och missade slutet på deckaren på TV, som vanligt).
_ _ _ _ _


Den här bokhyllan är också häftig - fast jag föredrar figuren nedan! :)


Häftig bokhyllaEn sån vill jag ha!! :)

Snabbmat

Hoppla! Ännu en kväll utan internet. Funkar det inte när jag kommer hem från jobbet idag
avlägger jag visit hos hyresvärden... :)
_ _ _ _ _

Dokumentären Super size me gick på svensk TV igår, och eftersom jag ännu inte sett den
passade jag på. Hjälp. Skrämmande bild av snabbmatsindustrin...Och vad hade jag ätit till middag dessförinnan? Ehhh..... hamburgare. Uhu!!! Fast de var
egenhändigt lagade, av svinfärs och med tacokryddor, och med massa sallad och rödlök.
Och inga pommes frites.
_ _ _ _ _


Eftermiddagshimmel över Mosjøen...


Biltur

Äsch! Skulle blogga igår kväll - men internetuppkopplingen funkade inte.

Tänk, bara en enda kväll utan internet - och jag vet inte hur många gånger jag hann tänka att "det där ska jag kolla upp" bara för att inse att det inte gick. Teknikberoende... I know.
_ _ _ _ _

Så när jag nu inte kunde ägna mig åt datorn ägnade jag kvällen åt att gräva fram och tina upp bilen istället!! Den startade utan problem fast det var dryga tre veckor sen sist. Isig och ihopfrusen? Oh ja. Skrapade och skrapade och skrapade, och det var ett helsike att lirka upp förardörren. Men det gick! :)

Det blev en inköpsrunda (ICA Supermarket - Coop Extra - Rimi) och så hem igen.
Välfyllt skafferi, tunn plånbok...

Om jag tog bilen till jobbet idag? Nehej!! Nu får den väl stå ett par veckor till nästa gång... :)
_ _ _ _ _

Skyfall på Kanarieöarna med tak som rasat in, stängda skolor, elavbrott, människor som slitits
med av vattenmassorna... fy!!

Undrar hur min granne har det, som åkt dit på semester. Hon hoppades på sol och värme...

Kallt? Kallare!

Kan det möjligen vara dags att byta batteri i min digitala termometer hemma? Den visade "bara" -16 imorse när jag gick till jobbet. När jag kom fram var det -23.8...!!!

Har äntligen skaffat en ny digitaltermometer på jobbet - den gamla var inte att lita på (ute-temperaturen kunde visa -46 mitt i sommaren så det var ju inte svårt att räkna ut att den visade fel...). I fredags stod det en lärare och viftade med armarna utanför fönstret, så jag öppnade. Han ville veta hur kallt det var - jag visste att det var kring -15 men kollade på (den nya) termometern för att försäkra mig om att det stämde. Döm om min förvåning när den plötsligt visade +8!! Jag började muttra nåt om den jävla fönsterkarmen som klämmer sönder ledningen till givaren, då jag hörde ett frustande skratt. Lutade mig ut och såg då att en av vaktmästarna stod gömd mot väggen och värmde givaren i handen. Aaaagh! De skrattade gott åt den lättlurade bibliotekarien...


RSS 2.0