Dagen lång-kakor

Bakar Dagen lång-kakor och känner mig en smula nostalgisk... :-) 


35-40 st

2 ägg
1 1/4 dl socker
0,5 msk vaniljsocker 
1 3/4 dl vetemjöl 
strössel 

Vispa ägg och socker pösigt, ca 10 min.
Blanda i mjölet.
Klicka ut på plåt.
Strö på strössel. 
Låt stå en dag.
Grädda i 150 grader ca 10 min.

Busenkelt! ;-) På läsfronten

Det här är ju löjligt. Medan jag bodde i Norge gjorde jag månatliga uppdateringar över alla de böcker jag läst, med en kort recension av varje bok. Sen jag flyttade till Piteå har det blivit en smula mer sporadiskt, och en smula mer kortfattat. Och för det mesta bara ett urval. Men nu har det spårat ur alldeles... hittade ett blogginlägg lagrat som "under arbete" och jo, det kan man ju lugnt säga. Det har varit under arbete sen tidigt i våras nån gång...!! 

Så nu gör jag ett försök att ta mig i kragen. Det här är att betrakta som ett slags "best of", med sånt jag läst/lyssnat på det senaste halvåret. Bättre sent än aldrig, typ... ;)

Ljudböcker:

 
Nesbø: Polis
Jodå, den här har jag läst förut! Men kände att jag inte riktigt kom ihåg den och ville repetera innan nya boken i serien, Törst. Glad att jag gjorde det, för det var mycket jag hade glömt! Och den var lika bra och spännande och otäck som senast... (men däremot har jag inte hunnit börja läsa Törst än).


 

Olsson: Straffa och låta dö
Första deckaren om journalisten Harry Svensson. Ny bekantskap - helt OK deckare, fast den grep inte riktigt tag.

Olsson: I de bästa familjer
Andra boken om Harry Svensson. Bättre än den första! :)

Roberts: Förföljaren
Tja, precis samma upplägg som vanligt i ms Roberts böcker. Spännande, lättsamt, happy ending. Trevligt och lättlyssnat.

 
Roberts: Lögnaren
Se ovan... :)

Stefan Ahnhem: Offer utan ansikte
Riktigt, riktigt spännande och otäck! Om kriminalaren Fabian Risk som dras in i en mordutredning där hans gamla klasskamrater sen högstadiet tas av daga, en efter en. 

 

Stefan Ahnhem: Den nionde graven
Bok två om Fabian Risk, men som utspelas ett halvår före ettan. Lika spännande som den! Nu står jag i kö för trean... ;)

David Lagercrantz: Det som inte dödar oss (Millennium; 4)
Favorit i repris, typ - kände att jag behövde repetera innan den nya boken i serien, Mannen som sökte sin skugga.

... och så har jag precis lyssnat färdigt på den senaste Camilla Läckberg-deckaren, Häxan. Och alltså. Det är rätt lättlyssnat (Katarina Ewerlöf är alltid bra), hyfsat spännande (den tar sig på slutet) - men jag blev så irriterad att jag emellanåt var tvungen att stänga av. Varför? För att en del av personerna i boken framstår som rena karikatyrerna. En sån som Bertil Mellberg utmålades från början som så korkad att jag fick krypningar - även om framställningen efterhand blev något mer nyanserad. 


Vuxenböcker:

Ha! Jo, minsann! :) Har faktiskt hunnit läsa ett par stycken - annars brukar det mest bli ljudböcker...

May: Entry Island
Riktigt bra deckare som utspelar sig på Magdalenöarna i Lawrence-bukten utanför Canads kust. Parallellt med mordutredningen berättas historien om hur utsa

Theils: Den blå poetens skugga
Andra boken om den danska journalisten Nora Lund, som (ännu en gång) hamnar i livsfara när hon kommer en explosiv historia på spåren. Har visst fått knackiga recensioner men jag tyckte den var riktigt bra!

Barn- och ungdomsböcker:

Niven: Holding up the Universe (Vända världen rätt)
Helt. Fantastisk. Historia. Om Libby, känd som "Amerikas fetaste tonåring" och Jack, som lider av ansiktsblindhet och inte ens känner igen sin egen familj. Båda två har det tufft, men hos varandra finner de styrka. Alltså, jag älskar den här boken!!


 
Dahlin: Vattenskräck
Riktigt läbbig historia! Om 13-åriga Clara Emilia som får sommarjobb som assistent vid en skräckfilmsinspelning. Och som rätt snart börjar känna sig förföljd...

Sachar: Farlig mark
Så här skrev jag när jag boktipsade om boken i Piteå-Tidningen för ett tag sen:
På väg hem från skolan tar Tamaya och Marshall en genväg genom skogen - vilket de absolut inte får. De stöter ihop med bråkstaken Chad, och när han ger sig på Marshall kastar Tamaya gyttja i ansiktet på honom. De rusar hem, utan att tala om var de varit och utan en tanke på var Chad blev av.
Dagen efter är Chad försvunnen. Och Tamaya upptäcker otäcka röda utslag på sin hand - den hand hon kastade gyttjan med. Både hon och Marshall inser att det finns en koppling, att gyttjan måste innehålla nåt farligt. Men hur farligt kan de inte ens föreställa sig…
Farlig mark är svår att lägga ifrån sig, och väcker många tankar kring hur vi förvaltar jordens resurser - och vad som händer med experiment som går för långt. Innehåller en del facktermer, men passar duktiga läsare från ca 10 år. Kan med behållning även läsas av äldre ungdomar och vuxna.

Rundgren: Kärlekspizzan
Rolig bok om 11-årige Movits Lind, en helt vanlig kille som lyckas hamna i en helt osannolik situation - bara för att han blir kär i Beata som är stans bästa skejtare... :)

Morpurgo: Den fantastiska historien om katten som försvann
Finstämd historia om Lily, vars familj evakueras från den sydengelska kusten under kriget (för att ge plats åt ett övningsfält för de amerikanska soldater som ska invadera Frankrikes kust). I flytten försvinner Lilys älskade katt, och trots att det är både farligt och förbjudet återvänder hon varje dag in bakom avspärrningarna för att leta efter sin fyrbenta vän. En sån där bok som man blir varm i magen av.

Morpurgo: Min vän Skuggan
Ännu en finstämd historia, denna gång om en pojke som tvingas lämna krigets Afghanistan och blir vän med en hund. 

Arrhenius: I kungens spår
Fanny Falk går i femman, men är ingen vanlig mellanstadieelev. Nä, för hon jobbar för den hemliga organisationen VAO - Vän av Ordning - vars uppgift det är att ställa till rätta om nånting händer i historien som inte stämmer med den förutbestämda tidsorningen. I det här fallet att Gustav Vasa riskerar att inte bli kung och att han därför inte kommer ena Sverige. Så hon reser tillbaka till december 1520 för att ta reda på vad som är på väg att gå snett och försöka hindra det från att inträffa. 


 

Sones: Vad mina vänner inte vet / Vad min flickvän inte vet
Sophie är 14 år och går i nian. Hon hör till de rätt populära tjejerna. Murphy är jämngammal, men inte populär alls. Han anses vara skolans störste tönt - det har gått så långt att man myntat ett begrepp; "göra en Murphy", i betydelsen att man gör bort sig eller gör nåt dumt. Men så kommer jullovet, Sophies vänner åker bort, och av en slump hamnar hon och Murphy på samma ställe. De börjar prata med varann - och det blir början på en alldeles underbar kärlekshistoria. Som riskerar att krascha redan vid vårterminens början - för vad skulle Sophies vänner säga om de fick se henne tillsammans med Murphy
Bok två hakar i precis där bok ett slutar. Den första berättas ur Spohies perspektiv, den andra ur Murphys. Klart läsvärt!Frostmorgon

Ahh...! :)

 
 
 
 
Fast det där var på Holmön i slutet av förra veckan, det. Här i Piteå inväntar vi det snöblandade regnet som är på gång söderifrån... 

Kamin

Fick en elektrisk kamin av Eva och Rickard i julklapp, men har aldrig hunnit ta den i bruk. Dessvärre inte under älgjaktsveckan heller... men jag hann i alla fall skruva ihop den innan jag åkte från ön i söndags... ;-) 
Aj då

... nu har jag halkat efter. Igen.


Älgjaktsveckan svischade förbi i full fart. Massa mys med småtrollen, och en otrolig tur med vädret så vi kunde vara ute mycket. Inte minst blev det en väldigt lyckad svampexpedition med hela familjen!

Vi förvällde - med gemensamma krafter - nästan 10 liter trattisar! Synd bara att de krymper så förbaskat... 


Vägarbete

Har ju glömt att lägga ut artikel från Piteå-Tidningen, där de redogör för planerade vägarbeten. På bild syns vägen jag cyklar till jobbet - och den är verkligen inte särskilt trafiksäker, så att den ska byggas om låter jättebra! Hurra! Tills man läser det finstilta. Gång- och cykelväg ingår nämligen inte i paketet. Tvivlar på att jag kommer känna mig särskilt mycket säkrare framöver...


Clara

... brukar inte gilla att vara hos nån annan än sin mamma. Inte alls. Fast igår kväll fick jag hålla henne lääänge, utan ledsna miner. Så mysigt!! 
Mata hönsen

... är nåt som ungarna alltid är pigga på, så när vi gick förbi hos "hönsmamman" Gunborg idag passade Lovisa på. Lucky Luke (=tuppen) och de andra såg ut att uppskatta tilltaget!
Ut till ön

... för den årliga älgjaktsveckan. Massa mys med familjen! 
Fast inte var det varmt när jag letade mig ut till bagarstugan första kvällen:Nåja, under täcket var det riktigt skönt, jag sov som en stock! :-) 

Innan jag gav mig av söderut i fredags hade vi författarbesök på Sjulnässkolan. Jättekul! Johanna Lindbäck träffade åk 5 och åk 7, och alla verkade mycket nöjda. Vi på bibblan hade ordnat det praktiska, och jag skjutsade henne till och från Piteå (varifrån hon reste vidare med buss). ... och liiite starstruck blev vi allt...Winter is coming

... så igår körde jag till Börjessons och fick hjälp att lägga om till vinterdäck. 
När jag kom hem hade hyresvärden tänkt på samma sak och bytt ut sopborsten i entrén till mer adekvat utrustning... :-) Telefonstrul

Alltså. Min mobil är i färd med att ge upp andan. Slår av sig själv i tid och otid, skickar förfrågan på Messenger utan min vetskap... och Instagram funkar inte alls längre. Batteriet laddar ur allt fortare och luckan över laddningsuttaget - som gör att telefonen är vattentät - har lossnat. Igen.


Allt sammantaget: dags att köpa en ny! Det lutar åt den senaste varianten av Xperia, XZ1 Compact. Ska visst ha ännu bättre kamera än på den jag har nu - lär ju fotografera ÄNNU mer framöver...! ;-) 

Fin cykeltur i söndags - årets sista? Fick passa på mellan lågtrycken...Soff-fynd

Vi har pratat om att försöka få tag på en ny soffa till biblioteket, i tillägg till den vi redan har på barnavdelningen - för den får inte högstadieeleverna använda (efter strulet förra läsåret när ett gäng höll till kring soffan och hade sönder både bord och annat, och vi bestämde oss för att porta hela högstadiet därifrån). Men med begränsad budget ska man ha lite tur - och det hade vi häromdagen. En begagnad soffa för 50 spänn på Reprisen! :-D 


Idag var våra vaktmästare och hämtade den - och det tog inte mer än några minuter efter att vi ställt den på plats innan ett par grabbar kom och slog sig ner... 

Fast nu snurrar överdraget i tvättmaskinen - jag tog av det innan jag åkte hem. En del fläckar - men vad annat att vänta för det priset? Ett fynd oavsett!! 

Ja, och så har vi placerat soffan i vår tidningshörna, tillgänglig för alla - även högstadiet. Men vi har full överblick från lånedisken och kan enkelt säga ifrån om det skulle bli för livat... ;-) 

Kakor

Hundra brysselkex strax klara. Tog i lite i häftigaste laget med karamellfärg (särskilt den röda) men vad fasen. Tror ungarna kommer gilla det! ;-) 


Äsch då

... minnet lämnar en del övrigt att önska. Hann precis hem från jobbet, så ringde frissan i Sjulnäs och undrade vart jag tagit vägen. Ehh... var det den här veckan?! Fick en ny tid nästa vecka och lovade dyrt och heligt att inte glömma den också...


Ägnar annars den här kvällen åt att baka. Vecka 44 är det läslov, och på biblioteken går vi "all in". I Sjulnäs kommer vi köra Harry Potter-tema, med massa olika tävlingar och aktiviteter - och en av dagarna kan man komma och fika i Madam Puddifoot's Tea Shop. Därav baket! Lika bra att börja i tid...Det kommer mest att bli olika småkakor (enklast att göra, kan stå framme hela dagen utan att torka...) men jag ska nog baka nåt lite lyxigare också. Wait and see... :-D Mäh. Slötittar på TV medan jag bloggar - just nu Antiques Roadtrip. Och baske mig, en av deltagarna stod precis och höll i en liten vas som han hittat i ett glasskåp - och i bakgrunden skymtade en helt fantastisk äggkopp! Vill ha!! Nåja, får väl nöja mig med dessa som jag hittade på PMU i lördags:Tämligen övertygad om att de bara kostade en bråkdel av den där på TV:n... ;-) 


Bakat

Njäe, det blev inget lysande cykelväder idag heller. Fast jag tog en omväg till affärn och hade faktiskt trampat tre mil innan jag kom hem igen! :-) 
Har annars tagit det rätt lugnt idag, men har ändå hunnit tvätta två maskiner, putsa sovrumsfönstret, baka mandelmassekakor, morotskakor samt knäckebröd - och gjort korvgryta till middag. Och sett en film - "Still Alice". Gripande. 

Återstår att diska, men jag tror det får vara tills imorgon. Sängen nästa!! 


RSS 2.0