Sista dagen

... på Sjulnäs bibliotek. Känns en smula vemodigt, även om jag redan från början visste att det var ett tidsbegränsat vikariat. Nu blir det säkert bra i Rosvik också, och jag är jätteglad för att kunna stanna i Piteå och i en biblioteksorgansiation som funkar väldigt bra. Men ändå... jag kommer sakna det här gänget!!!
 


Kolla 1.45 in i filmen - då dyker faktiskt bibblan också upp! ;)
 

Sista promenaden

... i Sjulnäs. Om jag inte hinner en runda imorgon också, man ska aldrig säga aldrig. Kallt så det förslår (-26) men ännu en underbart vacker vinterdag:

På plats

Se där - vitrindörrarna på plats:


Vintervackert i Piteå

Japp, även i Norrbotten lyser en blek vintersol upp! Det var -21 på min tvåtimmars promenad idag , så både lår och kinder var stelfrusna innan jag kom hem igen. Men ändå - njutbart! :-) 

(I övrigt har jag stort sett hållit mig till planen och varit lat. Skruvat fast vitrindörrarna och flyttat porslin och glas men annars mest hållit mig i soffan...).

Holmön

Sveriges soligaste ö levererar även vintertid! Visserligen var jag stelfrusen efter ett par timmar på isen, men nu är lakakrokarna på plats i Gäddbäck och det är bara att vänta på storfångsten... :-) 

Jag har bara varit ute på Holmön över dagen, nu sitter jag på färjan. Ska köra upp till Piteå ikväll, och imorgon ska jag ha en riktig slappardag innan det är dags för mina två sista arbetsdagar på Sjulnäs bibliotek.

De två första bilderna är från färjan imorse - imponerande att de julpyntat! Och skruvat fast ljusstakarna så de klarar sjögången... ;-) Och så Gäddbäckssundet i vintersol:Juldagsskymning

... i Vännäsby. Vackert! Och som pappa säger: "Nu går vi mot ljusare tider!" Betydligt mer upplyftande än när han säger det omvända kring midsommar... ;-) 


God jul

... såhär en dag i efterskott! :-) 

Intensiv och mysig dag igår! Många paket till barnen och stor iver när tomten kom...

Idag har vi bland annat bakat pepparkakor. Lite för kallt att vara ute och leka, kring -20, men barnen har i alla fall följt med mig till Konsum för att handla. Var sin gång, så jag fick gå två vändor. Och sen en tredje eftersom vi glömde gelatin till kvällens cheesecake... 
Julstämning

... även idag! Pendlar fram och tillbaka mellan Sävar och Vännäsby - ikväll/natt är jag och pappa i Sävar, jag lägger in sill och tvättar kläder (tvättstugan i Vännäsby är under reparation /uppgradering så den kan man inte använda). Skjutsar pappa till Norrfjärden imorgon bitti, han ska ut till ön över dagen och se till huset. Sen åker jag till Vännäsby igen, hämtar pappa imorgon kväll - och sen sänker sig julefriden, då ska ingen av oss nånstans på några dagar! ;-) 

Julfint med stakar i alla fönster - våra tre till höger och bästa grannarnas till vänster:


Kreativt

Rasmus har tillverkat julpynt - två tomtar och ett spöke! :-) 


Oooh

... så vackert med nysnö! Sävar idag:


Julavslutning

Jag var med på Sjulnässkolans julavslutning i Infjärdenkyrkan idag. Stämningsfullt - och imponerande. Så massa duktiga elever! 


Fina ungar

Sånt här kan man ju inte bli annat än lycklig av! Fick en hel hoper julkort av sexorna idag, de flesta med samma budskap - att de vill att jag stannar... 


So far so good

Den där IKEA-möbeln jag skruvade ihop i helgen? Ett vitrinskåp. Fast dörrarna saknas än så länge - skruvar jag fast dem kommer hela schabraket att tippa framlänges. Så tills jag får tag i nån som kan hjälpa mig (att fästa själva hyllan till väggen, vilket tarvar slagborrmaskin) så får den stå halvfärdig. Inte optimalt, men det kommer bli bra sen! :-)

Har tagit bort väggdekorationen, den hamnade hursomhelst bakom hyllan. Inte jag som klistrat dit den, den fanns här när jag flyttade in. Den efterlämnade dock ganska fula spår eftersom delar av tapeten följde med... så nu blir nästa steg att tapetsera om! 
Och ja, utan glasdörrar ser det ut som en helt vanlig BILLY-bokhylla. Vilket det också är. Jag tvekade länge mellan helglasdörrar, och dörrar som bara har glas på den övre halvan. Tycker nog det förstnämnda är finare, men bestämde mig till slut för den andra varianten. Dels kan man då gömma sånt man inte tycker är så himla fint på de nedersta hyllorna, dels tror jag det är mer förnuftigt med tanke på att köksbordet står precis framför. Ingen höjdare att skjuta stolen bakåt för att resa sig och så smacka den rätt in i en glasdörr, typ.

Lådorna på sidan om? Porslin som jag inte har packat upp sen flytten. Kan ju fundera på om det är sånt jag egentligen behöver när jag inte använt det på nästan ett år, men... packas upp ska det! :)

Trevlig present

Såg för ett par dagar sen att författaren Anders Källgård la ut ett erbjudande på Facebook - den som ville kunde få hans bok "Öar" gratis tillsänd. Jamen, det nappade jag ju på!

Och idag kom den, med en trevlig hälsning i följebrevet - och jag blir sugen att läsa fler av hans titlar. Sankt Helena, Pitcairn, Fair Isle... jag är ö-älskare av födsel och ohejdad vana! ;-) 


Suck

Den här bilden har jag lagt ut tidigare. Dessvärre är den mer aktuell än nånsin...

 

Effektiv

... hade jag tänkt vara i helgen. Har väl gått lite sisådär. Exakt 209 biskvier är bakade, och ett par julklappar inhandlade. Billybokhyllan är monterad (minus vitrindörrarna, för först måste hyllan förankras i väggen). Två satser pepparkaksdeg är fixade och ligger i kylen. Och alla återvinning är sorterad och bortfraktad. 

Men. Pepparkakorna är inte gräddade, Cornelias filt inte färdigvirkad, jag har inte rengjort under badkaret eller för den skull dammsugit och torkat golven. Och inte har jag skrivit julkort. Fast det sistnämnda, samt sanering av köket efter biskvibaket, ska nog fixa sig innan kvällen är slut.

Sen trodde jag i min enfald att jag skulle hinna slappa också. Hur tänkte jag egentligen? 


Skylt

Den här skylten fick jag av syrran för några år sen:


Hm. Får hoppas att det inte stämmer. Å andra sidan finns det säkert lika många trevliga grodor som prinsar... ;-) 

White Christmas

På baluns med kollegorna ikväll. Middag och underhållning - showen "White Christmas" med Åsa Ivarsdotter och Monica vad-hon-nu-hette. Skrattade så tårarna rann... :-) 


Nordnorsk julesalme

Fin norsk julpsalm ackompanjerad av vackra vinterbilder från Mosjøen:

 
 

Läst i november

... i vanlig ordning mest barn- och ungdomsböcker. Bara EN vuxenbok, faktiskt:

Kristina Olsson: Tusenskönor (Mp3)
... fast den var å andra sidan så pass bra att jag definitivt måste läsa mer av henne! :)

Och så (en del av) den efterhand ganska långa listan med barn- och ungdomsböcker:


Cornelia Funke: Tjuvarnas herre (CD)
Lång, lite trögstartad historia om ett gäng hemlösa barn i Venedig. Tog sig efterhand.

Gary Paulsen: I sjönöd
Omläsning för bokprat. Av författaren till populära Yxan - lite på samma tema, fast den här killen råkar illa ut på havet. David har förlorat sin morbror Owen, vars sista önskan är att systersonen ska ta segelbåten Frog och segla så långt ut på havet att han inte ser land och där sprida ut askan. Så sker - men David kollade varken proviant, färskvatten eller väderprognos innan han gav sig av, och seglar rätt in i en storm...


Kieri: Det snöar, Astrakan
Om en kavat tjej som blir ovän med kompisen Molly men förtjust i kompisen Josef. Varför vill inte Molly vara med henne, och varför pirrar det i henne när hon tänker på Josef? Mysig kapitelbok!

Christine Nöstlinger: Frans firar jul
Vad göra när det inte verkar som om man ska få den hett efterlängtade segelbåtsbyggsatsen i julklapp, utan en dockservis? Jo, då tar man saken i egna händer! Även om det inte riktigt går som man tänkt sig...

Laura Trenter: Snögrottan (CD)
Baserad på en sann historia, om två killar som gräver en grotta i en stor snöhög och sen begravs under snömassorna när plogen kommer...


Bo R Holmberg: Ska vi rymma?
Om Brandon som campar i Norrfällsviken med sin mamma och hennes sambo. När polisen börjar visa intresse för sambon drar de vidare. Det vill inte Brandon, som precis träffat Teresa som bor i stugbyn intill, och han rymmer helt sonika för att få vara med henne. Men vill hon lika mycket som han?

Ingelin Angerborn: Hjärtslag och hjärnsläpp
För en gångs skull är inte Emma och Johanna kära i samma kille, men det trasslar till sig ändå...

Kaye Umansky: Familjen Skum
När familjen Skum flyttar in på Kanalgatan 17 får fru Pryd nästan ett anfall. De är ovårdade och stökiga och det ligger grejer överallt. Hon går dit för att säga dem ett sanningens ord men får en chock när dörren öppnas. Hon förbjuder sin son Darren att ha något som helst med familjen att göra, men när dottern i familjen Skum, som heter Himla (jo, just det, Himla Skum), lockar över hon om till deras tomt upptäcker han att han faktiskt är ganska nyfiken på dem... Lättläst och tokroligt (och så är det min kompis Maria som har översatt, bara en sån sak!).


Katarina Genar: Röda spår
Läskig historia om Samuel och hans pappa som hyr det gamla huset Lunabo ett par veckor under sommarlovet, och där Samuel får kalla kårar när han hör barngråt från ett låst tornrum. Något förfärligt har hänt i huset, men vad?

Kerstin Lundberg Hahn: Barnkolonin
Också detta en läskig historia, om ett vandrarhem med förflutet som barnkoloni, och där ruskiga saker inträffat...

Mats Berggren: Det finns inga skridskor i öknen
Fint om familjeband, vänskap och fördomar. Fatima får inte följa med och åka skridskor, då pappan hävdar att det strider mot Koranen. Klasskompisen Ida ber henne följa med ändå, och när Fatima går igenom isen och räddas av en kille i klassen, får det långtgående konsekvenser...


Johan Unenge: Du och jag och din kille
Brevroman. Annelie och Viktor brevväxlar, trots att han är två år yngre än henne och trots att hon redan har en kille. Men att det finns något dem emellan är tydligt...


John Flanagan: Gorlans ruiner (Spejarens lärling; 1)
Första boken i en fantasyserie om unge Will, som tas upp som spejarlärling och får en viktig roll i kampen mellan det goda och det onda.

Axel Hellstenius: Den stora smällen
Fyra killar bestämmer sig för att spränga en dynamitgubbe i en soptunna på stranden. Inte alldeles ofarligt...

Axel Hellstenius: Mitt i siktet
Samma fyra killar - den här gången får de tag i några lufgevär, och kommer på att de kanske kan skjuta prick på varann. Heller inte alldeles ofarligt...

Ulla Lundqvist: En fluga i taket
Felicia funderar på hur det skulle vara att vara en fluga i taket och kunna höra vad mamma och pappa säger - kanske hon kan få veta om hon kommer får en hund när hon fyller år? Och innan hon vet ordet av så är hon en fluga! Men det är inte alldeles enkelt, och faktiskt lite läskigt när folk slår efter henne...

Anneli Khayati: Tillsammans med Vilma och Loppan
Vilma har varit sjuk några dagar, och längtar tillbaka till skolan. Men när hon kommer dit har bästisen Loppan plötsligt inte tid för henne längre... Lättläst om vänskap och om att ta vara på varann.


Oväntat besök

Alltså, varför är det alltid när man har det som mest stökigt hemma som det ringer på dörren? Som igår kväll. Jag funderade på att ta mig i kragen och börja städa eftersom det mesta blivit eftersatt då jag antingen jobbat eller åkt iväg på helgerna. Men jag hade inte ens hunnit fundera klart förrän det ringde på... ooops!
 
Visade sig vara kollegan som bor ett stenkast bort. Trevligt att hon och hennes kelsjuka tax kom förbi, även om jag skämdes en smula över röran! Och vad tror ni jag gjorde när hon gått? Satte igång att städa med vild frenesi. Gav inte upp förrän framåt midnatt, men då blänkte diskbänken - och (nästan) alla grejer som belamrat köksbord och arbetsbänk var bortplockade. Det var ju nu som hon borde tittat in!
Fast å andra sidan sett - hade hon inte kommit igår kväll hade det antagligen sett precis lika stökigt ut idag... :)
_ _ _ _ _
 
I morse fortsatte min städiver (jobbar ju kväll på onsdagar, så jag åkte inte hemifrån förrän vid 10-tiden). Satsade på att göra nåt som jag skjutit upp typ sen jag flyttade in. Vattnet i tvättstället har runnit undan väldigt dåligt, så nu monterade jag loss röret på undersidan - och hejsan! Där var det grejhojta! Hårtussar och slemklumpar och jag vet inte vad - definitivit inte bara sen i februari. De som bodde i lägenheten före mig kan inte ha rensat på ett bra tag. Men nu är det rent, vattnet swoshar iväg som bara det!! :)
 
Borde göra en liknande operation med avloppet under badkaret, men jag tror bestämt att det får bli en annan dag.

Just ja

... skulle ju visa ännu ett kort. Det här hade jag inte kunnat göra med min gamla mobil - fota fullmånen utanför huset kl 6 på morgonen! 


Mostermys

Var i Vännäsby i helgen och tankade bebisdoft och barnkramar!


Ny mobil

Syrran köpte en ny telefon förra veckan. En sån som jag har suktat efter i ett halvår. Men hon tyckte inte om den. Så nu har jag köpt en sån som hon vill ha och så har vi kastbytt! Därmed surfar jag nu runt med en Sony Xperia Z3 Compact (glatt överraskad då jag trodde det var en Z1:a), medan Eva knappar förnöjt på sin Samsungmobil. Alla nöjda! :-) 

Fina bilder tar den också, min nya. Skulle ut på promenad i solen men hann just så pass fota den innan den försvann:


Mockingjay

Biokväll med kollegorna! Och dessförinnan middag på Thai Garden!
Sämre kan man ha det på en fredagskväll... ;)Däremot är det en smula frustrerande att vi nu måste vänta ända till 20 november nästa år innan den sista filmen i serien har premiär. Det är LÄNGE!

PS. Och om nån undrar: jo, filmen var bra. RIKTIGT BRA!! :)
 
 

Presenter

Ett urval av mina fina 40-årspresenter! Allt från fantastiskt handstöpt (!) ljus till blå orkide och kuddar med finaste syskonbarnen på - och så en symaskin. Visserligen brukar jag bli arg av blotta tanken på att sy, men inser samtidigt att det är väldigt praktiskt att kunna laga, fålla och fixa när det behövs. Så jag har alltså önskat mig den! :)... och så måste jag bara visa grattishälsningen från kollegans dotter - härlig tjej! :)

 
 

Jul

... i biblioteket!

Idag har jag gjort mitt sista byaskolebokprat. Var på Svensbyskolan hela förmiddagen. Härliga, ivriga ungar! Skulle så gärna fortsatt åka ut till dem, men nu är det som det är. Om drygt tre veckor gör jag min sista arbetsdag på Sjulnäs bibliotek och i Infjärdens rektorsområde...

Julbelysning Piteå style

Vackert i centrum! Nu fattas bara lite snö... :)


 

Mosters finaste

Tänk att få vara moster (och gudmor) till de allrafinaste ungarna i världen! Lycka! :)
 
 
 
 

Firande

Det blev en intensiv helg, med 40-årsfirande hela lördagen och dop på söndagen! Jag kom hem vid 23-tiden igår kväll - höll nästan på att somna bakom ratten...
 
Finaste liten somnade i min famn efter dopet:Från lördagens bowling:Födelsedagskalas! :)Skriver mer en annan dag, nu måste jag sova!

RSS 2.0