Fynd

Jag och Unni fyndade på second hand igår (eller bruktbutikk som det kallas här).
De sålde böcker för 10:-/påsen!!! Här är mina fynd:... till det facila priset av 50 öre/bok. Det ni!!! Hur många jag köpt för eget bruk och hur många jag köpt till jobbet? Hm... det är överfullt i mina egna bokhyllor så ja, jag erkänner - alltihop hamnar på bibblan.
Det är inte första gången jag haft jobbet i åtanke när jag varit på loppis - och skulle nu en av mina tidigare chefer (inga namn nämnda) råka läsa det här skulle det nog rynkas på en näsa. För se, det här är en sån där sak som jag fått kritik för - att jag "tänker alldeles för mycket på jobbet" och "inte kan koppla bort jobbet när jag är ledig". Vet inte det, jag. Jovisst, jag har jobbet i bakhuvudet. Inte alltid, men lite nu och då. Men när jag nu är så lyckligt lottad att jag har ett jobb som jag verkligen älskar, när jag ser fram emot att gå och jobba i stort sett varenda dag - är det då ett problem att jag fyndar begagnade böcker nån gång emellanåt??? Chefens åsikt var att mitt privatliv blev lidande. Ehhh??? Jobbet har aldrig gått ut över mitt privatliv - utom häromåret när omorganisationen och nedskärningarna i Örnsköldsvik gjorde mig frustrerad och förbannad dygnet runt. Men det gjorde jag ju nånting åt. Jag flyttade. Fast tror ni inte att jag fick en kommentar då också (inte från chefen, dock) om att man inte kan fly från problemen. Nähä? Joho!! Även om jag inte håller med om att jag "flydde från" - jag "flyttade till". Vilket är nåt helt annat.

Nog om det. Dags att slänga i sig lite frukost innan det bär av utåt kusten till för ett besök på ljusstöperiet. Vet att jag muttrat om den alltför tidiga starten på julhandeln men kanske jag trots detta trillar över några lämpliga julklappar...? :)
_ _ _ _ _

Backhoppning är ganska stort här i Vefsn, och varje år åker ett gäng till Sverige på läger
- närmare bestämt till Örnsköldsvik:Intressant stavning av stadens namn... :)


Ungdomlig?

Visserligen känner jag mig bara obetydligt äldre än mina elever, och visserligen har jag gått omkring med pippilotter idag - men när lokalbusschauffören tittar osäkert på mig och frågar om jag ska lösa vuxenbiljett, då blir det nästan fånigt...!

Å andra sidan - pratade med en kompis igår, och när vi kom in på ämnet ålder konstaterade hon att "du Jenny, du vet väl att du inte är direkt purung längre". Hmmmmmmmmmmmmmmm.
_ _ _ _ _

Minusgrader även idag:... och bilen såg rätt hopfrusen ut när jag kom hem från jobbet...


_ _ _ _ _

Har gjort ägglikörfromage ikväll. Himla gott! Har fått en hel liter hemlagad likör av en bekant.
Har smakat lite, och så lite till, och... slutsats: törs inte ta bilen till jobbet imorgon!
_ _ _ _ _


Engagemang

Det är fantastiskt roligt med engagerade elever - men hjälp, ibland blir de nästan överivriga!
Idag kom det in en tjej på bibblan som formligen hyperventilerade:

Jag måste få dela nånting med dig, Jenny! Vet du vem Erik Hamrén är?

Hmm... nja...?

Han är ju tränare för Rosenborg!

Åhå, det är han som är aktuell för jobbet som förbundskapten för det svenska
fotbollslandslaget. Jo, då vet jag vem det är.

Alltså! Hur kan han?!?!? Svikare!!!!

Ehh... har han tackat ja än?

Nej men vaddå, att han ens kan överväga det!! Bara för att de där små svenskarna
gnäller att de inte har nån tränare! Jag blir så frustrerad!!!!


Jamen är det inte lite synd om dem då, flera påtänkta namn har ju tackat nej...?

Då marscherade hon iväg.
Fräck som jag var så lade jag till - lite halvhögt sådär - att jag inte bryr mig så värst om
Rosenborg. Det skulle jag inte gjort - hon smackade igen biblioteksdörren med full kraft 
på väg ut...

Well well. Ilskan lade sig - en kvart senare var hon tillbaka, på sitt vanliga soliga humör.
Tills det tände igen, men nu inte på grund av mig utan för att någon valt att lägga en snus
i en av bibblans böcker:På tio sekunder hade hon skrivit ett plakat, tejpat upp det på dörren samt tvingat en elev
på väg in att lyfta på överläppen för att visa att han inte hade någon prilla...


_ _ _ _ _

Det vackra vädret är tillbaka. Härligt!! Fast det var snorhalt imorse, borde nästan haft broddar
när jag gick till jobbet...


_ _ _ _ _

Har gallrat bland skönlitteraturen. Det är fullständigt smockfullt i hyllorna - och inte särskilt lockande. Antar att en och annan ryser när jag säger att flera nobelpristagare fått stryka på foten (bl.a. Isaac Bashevis Singer) och att jag till och med kasserat Göran Tunström - men vad göra? Det här är böcker som aldrig kommer läsas av mina elever, det törs jag garantera (och skulle det så vara så kan de beställas in från andra bibliotek). Ett skolbibliotek kan ju inte ha plats för allt!!
_ _ _ _ _

Nä, dags att ge sig iväg in mot centrum. En av mina vänner fyller år imorgon och jag har ännu inte fixat present!

Skatteåterbäring

Biskvibeställningarna börjar trilla in. De ca 180 kakor jag bakade förra helgen har gått åt, och nu har jag fått beställning på 150 till. Och än är det långt kvar till jul... Undrar om jag inte har fel-beräknat mandelmasse- och blockchokladinköpen (bunkrade ju när jag var hemma på höstlovet och tänkte att det - med marginal - skulle räcka fram till jul). Ni skulle sett kassörskan på ICA Maxi i Umeå när jag lastade upp kilo efter kilo av det ena och kaka efter kaka av det andra på rullbandet... och så lutar det åt att jag köpte för lite i alla fall!! För er som undrar: Odenses mandelmassa i blå enkilosförpackningar finns inte i Norge, inte heller ICAs Mörk Block som är den blockchoklad som funkar bäst till biskvierna. Jaja, blir det kris får jag väl antingen säga nej till folk (men... det där med att säga nej är inte min starka sida...) eller så får jag göra som i fjol och pipa iväg till ICA Fjällboden i Hemavan och proviantera. En liten tur på 34 mil t/r...
_ _ _ _ _

Prisa gud, här kommer skatteåterbäringen! :) Hur mycket? Närmare 20.000:-. Inte dumt!! Dels drar jobbet lite för mycket skatt på lönen (men hellre det än tvärtom), dels är jag berättigad till ett extra avdrag i kraft av att jag är utlänning. Fast det får jag bara i två år - sen anses jag väl som acklimatiserad norrman antar jag...

Vad jag ska göra med pengarna? Kommer ni ihåg de där nummerplåtarna på bilen... Just det. Varenda krona går till avbetalning på lånet. Har som mål att betala allt inann nyår och det ser ut som att det ska gå.
_ _ _ _ _

Snart dags för quiz. Vi hade tänkt gå in till centrum, Unni och jag, men det regnar. Hmpf. Det skulle ju fortsätta vara fint väder enligt experterna så var kom regnet ifrån??

Wish us luck!!

Kl. 23.00
Liten uppdatering: vi hamnade en bit ner i första omgången, men i runda nr 2 var vi bara två poäng efter de som efter ordinarie frågor delade segern (och detta räckte bara till en sjätteplats för vår del, det var tätt i toppen!!). De tre topplagen fick en utslagsfråga: Hur många kvadrat-kilometer är Italien? Morr, hade vi tagit oss så långt hade vi vunnit överlägset!!!

Nästa gång... :)

Halloweenparty

Himla trevlig fest igår!! Egentligen är jag ju lite tveksam till allt holloj kring Halloween, tycker inte vi behöver kasta oss över en amerikansk tradition med prylhysteri. Men med detta sagt - det var skitkul! Liemannen stod i dörren och tog emot oss med yxan i högsta hugg (och indikerade var vi skulle betala... det var ingen som inte betalade, hehe). Dracula var där, flera smådjävlar och en massa häxor. Studierektorn var så väl maskerad att det var flera som inte kände igen henne där hon tyst och allvarlig skred fram genom lokalen. Hon är en pratglad fnitterlisa i vanliga fall! :)

Dukningen i personalrummet innehöll vederbörlig rekvisita som spindlar, ögon och råttor:Jag fick låna en peruk av Unni (tack!) och tog dessutom med mig mina husdjur:

     

En av kollegorna lyckades lura i mig att fladdermus på latin heter vagina mobile. Fnys! Kollade på nätet nu och nja... undrar om inte det är en hemmasnickrad latinisering?? :)

Vi fick ungersk gryta till middag - och sen ble det quiz!! Frågorna var på tema mord, ond bråd död och halloween - och i tillägg fick vi en praktisk uppgift: att karva ut en ljuslykta av en pumpa (eller gresskar som det heter på norska). Vår pumpa vann inte men vi tyckte den blev himla fin:Så var det förstås dans till Rock og Rull, vårt lokala band (förstärkta med några lärare som hade himla lust att sjunga). Jag hade med mig bilen och var rätt populär frampå nattkröken när folk skulle hem... fyllde bilen med kollegor och styrde kosan mot Kulstadlia strax efter 03.00 imorse. Gissa om jag var trött när väckarklockan ringde ett par timmar senare? OK, jag kunde förstås ha struntat i att ställa den, men med en väderprognos som lovade klarblå himmel och sol kunde jag ju inte sova bort dagen!! Gjorde en repris av förra lördagens promenad upp till TV-tornet, plus en vända ut till Halsøya: 

     

Men sen har jag inte varit överdrivet effektiv... tvättat lite, lagat mat, planterat lökar (Coop hade satt ner alla lökar till halva priset, det är säkert i senaste laget att plantera men jag håller tummarna för att det dyker upp en pärlhyacint eller två till våren). Nu blir det soffan och en film - har lånat med mig ett par från jobbet.

Ha en fortsatt trevlig helg!!


Världens vackraste resmål

National Geographics experter har för andra gången utsett de norska fjordarna
till världens vackraste resmål. Klok jury!!


(bilden har jag knyckt från VG, länken ovan)

För den som fortfarande inte är övertygade - här är ytterligare några bilder
från trakterna kring Sognefjorden... 

GryningDet är i det närmaste beckmörkt vid 06.45 när jag går till jobbet. Men innan jag kommer fram är solen på väg upp (jo, för det har äntligen slagit om till fint väder igen och skall - om man får tro meteorologerna - så förbli en hel vecka framåt). Himla vackert!!

   
_ _ _ _ _

Har kört några vändor med biblioteksintroduktion både igår och idag. Uppmanar alltid eleverna att komma med förslag på filmer, böcker, tidningar och annat som de tycker bör finnas i skolbiblioteket - men jag tillägger att "det är ju inte allt vi har råd med, och det finns även andra begränsningar - t.ex. köper jag inte in film med 18 års åldersgräns". Efteråt kom en kille fram till mig och frågade förhoppningsfullt:
- Har du Motorsågsmassakern?
Eh. Nä. Vad tror du det är för åldergräns på den?
- Nä, det förstås...
Han såg rätt besviken ut - om än inte alldeles förvånad... :)
_ _ _ _ _

Brutalt ärlig elev:
- Jeg har fått meg kjæreste!
Grattis, så kul!
- Jenny, har du fått deg kjæreste?
Nä...
- Er det ingen som vil ha deg???!
Hm.
_ _ _ _ _

Nu ska jag en vända på stan och leta lämplig Halloween-utstyrsel! Det är personalfest imorgon på temat, nämligen. Rätt många har dock konstaterat att de struntar i utklädningen och kommer som de är - inte heller jag tänker göra några stora ansträngningar. Men en liten fladdermus i håret, kanske? :)

Ringarna!

Genrep i granskogen under älgjakten:Och så "the real thing" - visst är de fina?!För er som inte läst tidigare inlägg: det är alltså INTE jag som förlovat mig utan min lillasyster!! Själv har jag inte hittat nån som vill ha mig... eller snarare är det väl så att de jag faller för inte faller för mig - och omvänt. Plus att jag är "ufattelig treg". Och enligt en kompis "alldeles för kräsen" (vaddå, ska det vara värt att satsa på, så!!).

Nåja, en vacker dag...

Och tills dess har jag det faktiskt rätt bra på egen hand! Jag kan göra precis som jag vill och har ingen att ta hänsyn till, behöver inte kriga om vare sig täcket eller fjärrkontrollen till TV:n. Å andra sidan har jag ingen att skylla på när diskbänken är överbelamrad och kylskåpet tomt. Och när avloppet korkar igen på grund av alla långa hårstrån... då är det mina egna.

Borde kanske klippa mig kort?? :)

Och så blir det ju lite ensamt ibland. Häromkvällen hade jag inte haft nåt emot sällskap,
när jag blev så mörkrädd efter Wallander-deckaren att jag tog sats från soffan och rusade
in i sovrummet - och smackade igen dörren. Patetiskt...!

På väg uppåt

Igår var vi fullt lag på quizen!! Sju kollegor som slog sina kloka huvuden ihop, vilket resulterade i en tredje- och en fjärdeplats. Det tar sig!! Och i första omgången var vi faktiskt inte mer än två poäng efter vinnande lag - vi föll på felstavningar. En fråga gällde den person som blev utröstad ur Robinson i helgen - vi svarade Peter men han heter Peder. Och senaste världsmästaren i Formel 1 - vi skrev Jason Button men förnamnet stavas Jenson. Att ge poängavdrag för detta - i alla fall vad gäller Button för där hade vi ju efternamnet rätt - var petigt av de som rättade våra svar, tyckte vi, men det var bara att gilla läget. Nästa vecka, då tar vi dem!!

Och det ska fasen veta vad nyckelbenet och knäskålen heter på latin... i ett av de andra lagen fanns en pensionerad svensk läkare - de stack av med segern då det var ytterligare en hel hoper frågor om kroppen. Grrrr... jag som hårdpluggat geografi!! :)


Ett leende till digVisst är de söta? Och det ligger nåt i det. Gott humör smittar!! Och då menar jag på ett positivt sätt. 

Å andra sidan kan gott humör, enligt en artikel i Expressen, vara ett tecken på att man mår dåligt. Hm. Den som är för glad kan nämligen vara sjuk - utan att det märks. Symptomen: "den drabbade är fysiskt och mentalt effektiv och verkar egentligen inte ha några problem alls", och "det kan vara bekymmersamt att veta var gränsen går för det kan se väldigt normalt ut". Oj. Jag är nog i farozonen... :)

(jodå, jag har läst hela artikeln och har naturligtvis ryckt citaten ur sitt sammanhang - men det är bara så typiskt kvällspressen att sätta misvisande rubriker på sina artiklar för att dra uppmärksamheten til sig... så jag kunde inte låta bli att haka på)
_ _ _ _ _

Har nån av er lust att bli min nya kollega? Mosjøen vgs, studiested Marka söker bibliotekarie!!

Inte fullt så lat söndag

     

Idag har jag:
- gått runt Åremma och Rynesåsen
- bakat 184 biskvier samt sanerat köket efteråt
- tvättat kläder
- skurat badrummet
- putsat fönstren (på utsidan... insidan får bli en annan dag)
- fixat förlovningspresent till Eva och Rickard
... samt
- lärt mig huvudstäderna i Tanzania, Azerbajdzjan och Montenegro; 
dessutom på Komorerna, Mauritius och Sao Tomé & Principe (jo, det är quiz imorgon)

... så nu slänger jag mig i soffan utan dåligt samvete! Ska kolla in om Kenneth Branagh funkar
som engelskspråkig Kurt Wallander! :)


Lat dag

Nä. Jag hann inte hem innan det började regna igår. Hann faktiskt inte ens ut
från skolgården innan det kom en skur. Och så en till. Och så en till. Och så en till...

Och idag? Jodå, yr.no meddelade att det skulle bli sol. Så jag stegade iväg
med riktning TV-tornet. Det såg ju rätt lovande ut:...men istället för att klarna upp blev det - regn.
Inte mycket, visserligen, men ett fint, jämnt duggregn.

     

   Efter tre timmars promenad och påföljande dusch blev det horisontalläge i soffan med en bok. Och sen har jag inte gjort just nåt vettigt ALLS. Hade tänkt baka biskvier. Skulle dessutom städat, sparat ner bilder på datorn, rensat blad kvitton och papper, tvättat kläder, putsat fönster. Så nu har jag dåligt samvete. Men vad fasen! Det är MIN tid, MIN lediga lördag - vill jag vara lat så är jag i min fulla rätt!

Men jag ska sätta fart imorgon...


Riiiing!

Jag har fått en ny telefon på biblioteket - en bärbar. Himla praktiskt! MEN - jag har inte vant mig vid den hysteriska ringsignalen. Varje gång den ringer tror jag att det är brandlarmet som går! Måste nog kolla inställningarna...  
_ _ _ _ _

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: gullungar!!
Häromdagen när jag kom tillbaka från webkursen låg det en lapp på lånedisken:Av hänsyn till eleven har jag maskerat hans namn...

Och idag kom en annan elev - som har slutat på skolan - och slängde sig runt halsen på mig:
"Hej Jenny, jag fick sån lust att hälsa på dig! Hur har du det? Saknar du mig?!"

Hihi. Jo. Det gör jag!
_ _ _ _ _

Rana Blad rapporterar idag om att världens längsta födelsedagskalas har startat. Ehh? Jo, jul-
firandet såklart! Julemarsipanen är på plats i varje affär och kiosk med självaktning, och
julpyntet börjar göra sitt intåg i butikerna.

Men alltså. Visst är det väl ändå i tidigaste laget?? Folk hinner ju tröttna på allt vad julen heter innan det äntligen är dags att öppna paket. Tänk om alla näringsidkare kunde enas om att inte starta förrän på, typ, skyltsöndagen? Men det är väl en utopi, antar jag.


_ _ _ _ _

Det är mycket trevligare att gå till jobbet när det är minusgrader och klar himmel än när det strilregnar. Men vad göra? Vädret är som det är. Insåg imorse att Helly Hansen-regnstället är i det närmaste utnött (första gången jag lyckats slita ut ett regnplagg...). Nu är det i alla fall uppehåll så med lite tur kommer jag mig hem utan att behöva iföra mig våtvärmande omslag.

Trevlig helg!!!


Voff!

Jag hade världens charmigaste besökare i biblioteket idag! En liten schäfervalp!! Egentligen tycker jag att just schäfrar är lite läskiga, men den här var bara tio veckor gammal, hade stora tassar och ett öra som ramlade ner hela tiden. Så himla söt!!

Om det är lov att ta med husdjur på skolan? Ehhmmm....njaaa.... vet inte. Men jag sa inget om det, kliade vovven bakom örat och höll tummarna för att den inte skulle bli akut kissnödig inne på bibblan... :)
_ _ _ _ _

Ingen schäfer... men jag glömde alldeles att lägga ut de här bilderna tidigare (det är lillasyster som fotograferat). Visst är hon söt, rävmamman som tiggde mat av oss hela sommaren? Nu har hon inte visat sig på ett bra tag - inte ungarna heller. De har nog återgått till att leva vildmarksliv...
InfoLink

Det går onekligen framåt. De av er som känt mig länge vet vilken teknikpanik jag hade förr - det var väl först under det tredje året på universitetet som jag (mycket motvilligt) började använda dator. Stackarna som opponerade på mina B-uppsatser i engelska och litteraturvetenskap fick läsa det jag plinkat ned på skrivmaskin. Tur för mig att jag fick dem godkända i befintligt skick, det hade blivit ett fasligt jobb att skriva om alltihop...

Numera är datorn alldeles självklar, både på jobbet och hemma. Till och med lite för självklar, emellanåt! Lillasyster fnös häromveckan när jag var hemma i Sävar och tjuvlånade datorn på hennes jobb. Att jag inte kunde släppa mailen och bloggen och Facebook de dagar jag var ledig var liksom ganska fånigt, tyckte hon. Mmm. Jag håller med. Men ändå...! :)

Hur som - det jag egentligen ska fram till är jag har varit på kurs i två dagar och satt mig in i InfoLink som är Nordland fylkeskommunes nya webpubliceringsprogram. Om ett par dagar lanseras Mosjøen videregående skoles nya hemsida - och tanken är att jag ska vara med i webbredaktionen. Jojo! Det tar sig!
_ _ _ _ _


_ _ _ _ _

- Jenny, jag sa till min pappa att du är den mest respekterade av alla som jobbar på skolan.

Wow. Verkligen? Jag som stup i ett upplever att ingen hör efter vad jag säger...

- Ja, okej, det är ju sant. Men du är den vi tycker mest om, för du blir aldrig sur på oss!

Hmmm.
_ _ _ _ _


_ _ _ _ _

- Du, Jenny?

Mmm.

- Har du haft tandställning nån gång?

Nä.

- Har du inte?! Du som har de rakaste och jämnaste tänderna av alla!

Alltså. Ibland gör eleverna mig fullständigt svarslös...
_ _ _ _ _

Ordet bibliotek är svårstavat. De flesta som stavar fel missar det andra i:et och skriver helt enkelt biblotek. Men så har vi tidningen Scooter Norge - de skriver "biliboteket" när de adresserar våra tidningar. Tja, de kommer ju fram i alla fall! :)

Quiz och sånt

Det var -6 imorse, frostgnister och en svag morgonsol på väg upp när jag gick till jobbet. Sååå vackert!!! Och superhärligt promenadväder, nästan lite synd att jag inte kunde fortsätta gå ett par timmar till... Mycket glad för min nyinköpta jacka, dessutom. Den värmer skönt!
_ _ _ _ _

Vilka elever jag har!

- Jenny, dricker du läsk??
Japp, har en flaska stående bakom lånedisken.
- Du vet väl att läsk är onyttigt? Det är en orsak till att det inte säljs läsk
i cafeterian här på skolan, det vet du väl??
Hmmm.... ja.
- Alltså, vi säger det inte för att vara elaka, vi är bara rädda om dig!

Gullungar.
_ _ _ _ _

Quiz igår kväll! Vi var tre i laget denna gång - jag och Unni och Odd - och vi var mäkta stolta att vi klarade en fjärdeplats i första omgången, bara fyra poäng från vinnarna!! Sen rasade vi ner till delad sistaplats i omgång nr 2... men strunt samma, vi hade himla trevligt och det är ju liksom huvudsaken.

Några frågor vi klarade: 
Hur många av de norska statsråden är kvinnor?
Vad heter huvudstäderna i Marocko, Libyen, Tunisien, Algeriet, Sudan och Egypten?
Vad heter årets nobelpristagare i litteratur och vilket land kommer hon ursprungligen från?
Vad heter den första boken om James Bond och vem skrev den?

Några frågor vi inte klarade: 
Vilket år togs båten Skidbladner i bruk på Mjøsa?
Vilken fotbollsspelare i norska landslaget har suttit längst på avbytarbänken genom tiderna?
Hur lång är Nilen?
Hur högt är Kilimanjaro?
Vilket ishockeylag är regerande Stanley Cup-mästare?
Hur stor procent av världens totala landmassa utgörs av Afrika?
Vad är en polyolog expert på?

... och musikfrågorna var skitsvåra. Mera schlager, tack.

Jaja, man lär så länge man lever!! :)
_ _ _ _ _Yeah, she's got a point...

FÖRLOVNING!!!!

Tam-ta-ta-tam..... vet ni vad?

EVA OCH RICKARD HAR FÖRLOVAT SIG IDAG!!

TUSEN MILJONER GRATTISKRAMAR FRÅN MIG!!!!!!!!!

Annonsen kommer i morgondagens VK:
____________________


____________________


Jag är så himla glad - min älskade jättebästa lillasyster har hittat världens snällaste
och goaste kille!!Och jodå. Bild på ringarna kommer såklart!!


Oktober så långt

Jahaja. Ett försök att sammanfatta vad som hänt sen sist jag hade obegränsad tillgång till en dator med internetuppkoppling... :)

Biblioteksdagarna i Bodø var, som vanligt, intressanta och trevliga. Vi lyssnade till en biblio-tekarie från gymnasiet i Drammen som berättade om hur de jobbar med informationskompetens och bibliotekspedagogik. En av IT-killarna från Bodin vgs förevisade Twitter, Flickr, Flock, Blogg, Photostory, TeacherTube, Jamendo mm (och konstaterade att vad det gäller bloggning så ligger Sverige långt framme, "där finns ju folk som faktiskt lever av att blogga". Ehhh... är det Blondinbella han menar?? Och är hon en förebild att följa??). Och vi fick boktips på tema skräck och kärlek (för dem som läst Twilight-serien och vill ha nåt annat att sätta tänderna i... hehe).

Vi bodde på Radisson mitt i stan - lyxigt! Det enda som retade mig var att mitt hotellrum inte hade utsikt över hamnen och havet:... utan istället vette mot en husfasad under reparation:  

Regnskurar och blåsigt - vad annat att vänta i Bodø på hösten? - men emellanåt tittade solen fram:

 

Vi gjorde ett studiebesök på Bodin vgs - en av de största gymnasieskolorna i Nordland. De har ett nytt - och jättefint - bibliotek:

     

På tåget tillbaka till Mosjøen fastnade jag i Karin Slaughters Skin privilege (pulshöjande deckare från amerikanska södern) - och då kände jag verkligen hur länge det är sen jag faktiskt läste en bok. Pinsamt!! Det är den här jädrans datorn som stjäl alldeles för mycket tid... :)

Och sen var det dags för Sverige-semester! Det var som sagt riktigt vintrigt över Krutfjellet:

       

Mellanlandade, som tidigare nämnt, i Malå längs vägen för att hälsa på släkten. Mysigt!! Och sen bar det av vidare mot Sävar. Där förskottsfirade vi mammas och pappas 40-åriga bröllopsdag den enda kväll vi var samlade allihop. De fick nya täcken och kuddar av mig och syrran - jag var på Jysk och handlade. Intill mig i butiken stod en man som var ute i samma ärende, fast han köpte täcke till sin fru och inte till sina föräldrar. Han var väldigt noga med att täcket skulle vara mysigt och gosigt - när jag kommenterade att det kanske är sällskapet under det mer än själva täcket som är avgörande för hur mysigt man har det, tittade han först mycket misstänksamt på mig - men sen lade han upp ett flatskratt. Vi stod och slängde käft en bra stund - han var skitrolig! Butiksbiträdet som dök upp efter en stund och undrade om vi ville ha hjälp såg lättare förskräckt ut över vår jargong... hehe.På promenad i Sävar - nya bostadsområdet vid Norrfjardsvägen:


  

Vilka villor... för att inte tala om det nya huset på Hagvägen:
Tänk er det huset med havsutsikt!! Det ni!! (hm... i verkligheten ser de bara en villa tvärs över gatan...)

I torsdags var jag ute på Holmön över dagen - fantastiskt höstväder!!
Norrfjärden:

 

Det röda huset är den nya färjepersonalbostaden som skall tas i bruk när färjan
- mot allas vilja - stationeras på fastlandssidan...Gäddbäck:

   

Än har Evas solros inte gett upp andan, frostnätterna till trots!!Hann en sväng till Degersjön också, där pappa och hans bror fixar en ny bro över diket:

   Och i fredags åkte jag til Örnsköldsvik, för obligatoriskt besök hos mina tidigare kollegor på Parkskolan!! Konstaterade när jag var där att det var första gången jag vandrade omkring på skolan utan att vara anställd... kändes lite konstigt, fast ändå rätt. Trodde när jag började jobba där att jag skulle bli kvar för tid och evighet, men så blev det ju inte. Nu är jag försiktigare i mina uttalanden... man ska inte vara för tvärsäker!! Fast... får jag gissa så blir jag kvar här i Mosjøen ett bra tag till... :)

Parkbiblioteket:

     

Jag vet, jag vet - det ser rätt folktomt ut. Det är det vanligtvis ALDRIG. Parkbiblioteket är ett sånt där ställe där det kryllar av elever - inte ovanligt med 600-700 besökare per dag!! Men betänk att detta var en fredag eftermiddag strax för kl 15 (det var inte förrän när Tina & Kerstin skulle stänga som jag kom på att jag ju inte tagit några bilder). Alla hade hunnit gå hem... :)

Svängde förbi Fjällräven när jag ändå var i stan. Hittade en jättefin vinterjacka!! Fasligt dyr var den dessutom. Jag hade inte täckning på det svenska VISA-kortet... fick ta det norska. Som nu också är i det närmaste länsat. Tur att jag får lön imorgon!

Hälsade på hos Berit & Kurt (ni är så himla mysiga!!) innan jag plockade upp kompisgänget på olika platser i stan och körde till Moliden (dit jag aldrig varit förut... nya erfarenheter hela tiden) för middag hos Tova. Som köpt ett fantastiskt mysigt litet hus!! Även om jag inte riktigt vet vad jag tycker om tapeter i taket...??? :)

Det blev en ganska sen kväll (natt...) innan jag var tillbaka i Sävar. Kände igår när jag satte mig bakom ratten att 52 mil i bil nog hade tarvat lite mer sömn på förhand... men det gick bra. Stannade ett par gånger och nickade till. Lunchpaus i Storuman. Och som vanligt en del fotostopp över fjället:

   

Döm om min förvåning när jag insåg att det inte bara är uppe på fjället det är vinter - utan i Mosjøen också!! Isigt längs gatorna och snö i min trädgård! Kall och vacker dag idag, och får man tro meteorologerna ska det hålla i sig ett par dagar framåt. Härligt.Sådär. Nu får det räcka. Jag är officiellt ikapp på bloggfronten! :)


Rubinbröllop

Idag har mamma och pappa varit gifta i 40 år.

GRATTIS!!!!!!!!!!!! HURRA HURRA HURRA!!!!!!Slut på ledigheten

Nu är jag tillbaka i Mosjøen! Har haft det jättebra även om jag (förstås) inte hunnit med allt jag tänkt.

Bäst av allt: mamma mår bra. Vad som befarades vara en anerysm/pulsåderbråck i huvudet har efter undersökningar i början av veckan visat sig vara en medfödd och HELT OFARLIG liten bubbla som aldrig har och aldrig kommer ställa till med några problem. Himmel, så skönt!!!!!

Var i Övik igår och hälsade på kollegorna på Parkskolan, köpte mitt livs dyraste vinterjacka på Fjällräven (men den förra höll i 10 år så jag räknar med att denna ska göra detsamma) samt åt middag med tjejkompisarna. Och kom inte hem till Sävar förrän strax efter 01.00... Upp igen 06.00, packade, skjutsade mamma till Holmöfärjan och satte av mot Norge. Nu har jag packat upp allt av matvaror (jodå, har hamstrat allt möjligt) men tror jag lämnar resten av packningen därhän och stupar i säng. Trött!!

Bilder och annat kommer. Mååånga bilder. Typ imorgon. Hav tålamod! :)

Fortfarande bortkopplad

... eller vad man nu ska kalla det. Jag tjuvlånar datorn på syrrans jobb en liten stund, bara för att meddela att det nog inte blir fler uppdateringar från Sverige denna vecka - däremot ett rekordlångt inlägg när jag är tillbaka i Norge igen!! :)

Har inte hunnit med Holmön än - kanske blir det en vända imorgon, om det inte blåser för mycket. Och så Övik på fredag. Sen ställer jag nog kosan västerut på lördag. Ooops, den veckan gick fort!

Bortkopplad

Inte så lätt att blogga för tillfället! Finns ingen internetuppkoppling i Sävar (jo, det gör det förstås, men inte hemma hos oss) så nu har jag tagit med datorn in till Umeå - på stadsbiblioteket måste det ju finnas trådlöst nät!! Men icke. Så jag fick boka in mig en halvtimme på en av de stationära datorerna. Blir inga bilder, men i alla fall en liten uppdatering.

Gick fint över fjället i lördags - men oj, så vintrigt det var!! Solen gnistrade i nysnön och det var otroligt vackert. Och jag var evinnerligen tacksam över vinterdäcken. Hade förresten kört i diket redan innan Trofors om det inte varit för dem - för det var bitvis isblankt på E6:an...

Mellanlandade som sagt i Malå och umgicks med släkten - och igår eftermiddag körde jag och mamma vidare ut mot kusten. Igår kväll var vi på bio och såg Flickan som lekte med elden. Skitbra!! Ser redan fram mot sista filmen... :)

Planerna för veckan är inte riktigt klara - ska hinna med en sväng ut till Holmön såklart, och så ska jag hälsa på i Övik. Och så ska bilen på service. Och... räknar med att semesterveckan kommer att svischa förbi!!

Nästa uppdatering? Ja, säg det. Från Holmön kanske???

Hm... bara att erkänna... jag är tämligen teknikberoende... hehe!


Hemma - men åker snart igen

Kom hem från Bodø för en timme sen. Bra och givande dagar, även om jag blev rätt sliten av att hosta både natt och dag... Nu har dock det värsta gett sig, tack och lov.

Får återkomma till vad vi pratade om och lärde oss - samt de obligatoriska bilderna - en annan dag. Typ efter helgen. För nu ska jag packa och sen sova några timmar. Imorgon bitti styr jag kosan mot Sverige - ska vara ledig hela nästa vecka. Hääärligt! Första stopp blir hos mormor i Malå, där också mamma finns på plats. Samt moster med make. Och morbrors sambo (morbrodern, däremot, ska agera domare i en hundtävling i Storuman så honom får jag inte se röken av). Landar i Sävar på söndagkväll, är det tänkt. Och sen är planerna något luddiga...

En kul grej till slut: How to not use PowerPoint.
Well, he's got some good points there! :)

RSS 2.0