Lägenheten igen

Så här ser lägenheten ut (fast jag har ingen dörr mellan köket och sovrummet):
 
 
 

Piteå

Idag har jag varit i Piteå! Jag har träffat chefen, sett mig omkring på både stadsbibblan och "min" filial - och fått ett alltigenom positivt första intryck. Och så har jag varit på lägenhetsjakt - och fått napp!!!

Här är den - min tvåa på Klubbgärdet:
(för dålig blixt på mobilen för att få bra bilder i de rum som inte har belysning, men i alla fall)

Köket:

Vardagsrummet:

... med utsikt:Sovrummet (väggfärgen kommer skära sig mot mitt röda lapptäcke...):

Klädkammare:... och badrum:PS. Och mitt namn står redan på dörren! :-)
Gå på vattnet

Idag var pappa och jag på Holmön (ja, han stannar till på söndag men jag åkte iland med eftermiddagsfärjan). När vi for till Gäddbäck för att vittja lakakrokarna kändes det närmast som att pappa gick på vattnet - medan jag stod kvar på kajen med hjärtat i halsgropen:Inte mycket snö på ön heller:Gran

Såhär fin gran har vi i Sävar (ja, alltså inte vår privata men den som står "mitt i byn"):
Middag

Idag är det pappa som står för matlagningen. Det blir revbensspjäll - och hallontårta. Potatisen är snart färdigskalad, sen har jag lovat duka. Småtrollen och deras föräldrar kommer, så här blir det full fart!Imorgon Holmön, om vinden mojnar...

Grönt

Det blev inte precis någon vit jul i år...Får hoppas snön kommer snart, så Rasmus & Lovisa får prova sina nya skranor...!

Dagen efter

Trött nisse:Lovisa ser på Pingu:Rasmus får hjälp av sin pappa att montera en av julklapparna:Pepparkaksbak - inte alldeles enkelt med två trötta barn... men det gick! :-)
God jul

... så här dagen efter!

Jobbig start på julaftonen för den trötte och förkylde lille treåringen sim förtvivlat bankade på badrumsdörren när mamman tog en dusch. Jag försökte trösta honom med att det bara finns en väg ut från badrummet och att hon snart skulle komma ut genom dörren - men den lille gossen har sett "Hitta Nemo" en gång för mycket och sa med darrande underläpp:
- Avloppet...
Mamman återfanns dock, och julfriden lade sig igen!

Tills julklappsutdelningen tog vid, vill säga, för då det såg ut som ett sjöslag i vardagsrummet. Men alla var nöjda och belåtna! :-)

Jag fick den stora äran att agera tomte och klarade det utan att avslöja mig. I ärlighetens namn hade barnen inte tid att kolla in tomten, de hade fullt upp med julklapparna... ;-)
Jullov

Sådärja! Nästan två veckor ledigt! ;-)

Mosjøen igår eftermiddag precis innan jag åkte:Djurliv längs vägen - fattar inte att renarna är så orädda, och obenägna att flytta på sig:Kom till Sävar vid midnatt och stupade isäng. Imorse hämtade jag pappa i Norrfjärden - vackert på Kvarken!!Vi tog in och klädde granen, hängde upp ljusslingan ute på bron, och så lade jag in sill. Sen styrde vi kosan mot Vännäsby och småtrollen. Ljuvliga ungar!! Nu ikväll somnade en varm och febrig liten Lovisa i min famn... hoppas både hon och storebror (och deras pappa) kryar på sig tills imorgon.

Glashalt ute, jag satte en rejäl rova när jag klev ur bilen i eftermiddags. Smackade bakhuvudet i isen... tur man är tjockskallig - känner i alla fall inga men så långt.

På hög tid att lägga sig - resten av huset sover redan. God natt!

Cake pops

Igår gjorde jag och Unni cake pops! EA hade ordnat jättepraktiska stativ, så det blev mycket mindre kladd än förra gången:


Julklappsjakt

Adventskalendern avslutades idag. Imorgon (sista skoldag innan jul) gör vi så här istället:
Knäck

Nää... pepparkakorna får vänta till imorgon. Nu är jag trött och har nackspärr. Kanske jag packar en kartong till istället - fick tips att använda örngott som emballage (tack, Marie!) så jag funderar på att ta mig an ett gäng glasskålar. Imorgon får jag göra en ny runda i butikerna - har snart slut på pappkartonger...

Knäcken är färdig, förresten! ;-)
Effektiv helg

Puh! I helgen har jag (i alla fall så långt) hunnit göra det jag tänkt. På fredag kväll bakade jag 90 biskvier (årets sista, för nu har jag inte mer ingredienser) samt gjorde en pepparkaksdeg (även det den sista, hoppas jag). Igår var jag på stan och fixade julklappar (och njöt den stora fördelen med att bo i en småstad - ingen av affärerna hade mer än 2-3 personer i kö när jag skulle betala). Så var jag en sväng till den sportbutik där vi som är medlemmar i skolans idrottsförening får 15% rabatt och där jag också hade presentkort på 2x200 kr, och hittade ett par allvädersbyxor som egentligen kostade en tusenlapp men som nu blev mina för 450 spänn. Sen hälsade jag på hos Unni & Veronika som var på skolan och bakade (skulle egentligen varit med, jag också, men kände att jag helt enkelt inte hade tid). Så for jag hem och packade ett par kartonger med husgeråd samt alla äggkoppar (och undrade för mig själv varför jag samlat så många). Idag har jag skrivit julkort, bakat två mjuka chokladkakor (som jag och Unni behöver om vi skulle få tid att göra cake pops innan jullovet), tvättat ett par maskiner och packat ännu fler kartonger. Har slut på bubbelplast och silkespapper, så nu kör jag den innovativa modellen. Äggkopparna trädde jag in i sockar (istället för den sedan länge planerade genomgången av garderoben med avsikt att kasta alla nötta sockar - flera med hål i - fick de nu en sista chans att göra nytta för sig). Dessutom har jag kommit på att mycket kan lindas in i ett par varv med vanliga plastpåsar för att bli mer stöttåligt. Och plastpåsar jag har i överflöd - än så länge...
 
Planen är att fylla bilen med så mycket jag bara kan när jag kör hem för att fira jul. Pappa har lovat att jag kan stapla kartonger i lägenheten i Sävar tills vidare - jag har ju än så länge ingen aning om vilken slags bostad jag får tag i i Piteå, eller hur mycket plats jag kommer ha. Hursomhelst tänker jag att ju mer jag får med mig, ju mindre är det kvar att frakta sen. Fast jag inser också att jag har bra mycket mer grejor här nu än jag hade när jag flyttade hit - och att det knappt kommer märkas att jag pressar bilen till bristningsgränsen...
 
Nå. Den dagen, den sorgen. Planen för det som återstår av den här helgen är att grädda pepparkakorna. Eller koka knäck (som jag också planerat). Eller helst båda delarna. Fast först måste jag nog äta middag, känner att det är ett tag sen frukosten...!
_ _ _ _ _
 
Favorit i repris! :)
 
 

Kramar

Trevligt tilltag på skolan igår! :-)
Annons

Nu händer det... på riktigt!
Julmat

Igår var jag bjuden på lunch hos restaurangeleverna. Kalkon, Waldorfsallad, pinnekjøtt, julkorv... och mycket annat gott! :-)
Piteå

Den där hemlängtan som jag av och till har skrivit om, den har växt det senaste året och nu resulterat i att jag har sökt - och fått - jobb i Piteå. Den 1 februari påbörjar jag ett vikariat som filialföreståndare vid Sjulnäs bibliotek. Spännande...!!!
 
Jag har sökt ett par tjänster under hösten (var bland annat på intervju i Timrå), men det här är absolut den av tjänsterna som känns bäst! Ett kombinerat folk- och skolbibliotek (250 elever åk 4-9) i en kommun där man satsar mycket på läslust/litteraturförmedling/bokprat. Borde passa mig bra...! :)
 
Det här är dock lite pinsamt, men jag erkänner: jag har aldrig varit i Piteå. Eller, jo, jag åkte buss genom Piteå en gång för 20 år sen, men det räknas inte. Så jag har ingen aning om hur stan ser ut, eller Sjulnäs bibliotek för den delen. Intervjun genomfördes på Skype, nämligen. Fast jag har sagt att jag ska åka upp till Piteå en vända under jullovet för att bekanta mig med stan. Och kolla var min framtida arbetsplats ligger!
 
Tiden går fort, och jag inser att det kommer bli rätt stressigt framöver. Bara att packa allt... och så är det tusen praktiska saker att fixa. Först och främst: en bostad. Jag har mailat alla fastighetsägare jag hittat i Piteå (finns en förteckning på kommunens hemsida) men ingenting ledigt och kö typ överallt. Nåja, det ska väl ordna sig. Alla önskemål (2:a eller 3:a, balkong, parkering med motorvärmare, gångavstånd till centrum...) är av underordnad betydelse - nu är det tak över huvudet som räknas. Ska sätta in en annons i lokaltidningen och se om jag får något napp.
 
Sen är bilen en historia för sig själv. Nu är det fyra år sen jag registrerade om den. Att få norska plåtar kostade bortåt 90.000:- (en svindlande summa, men motorfordon är rejält mycket dyrare i Norge så hade jag sålt bilen i Sverige och använt summan till bilinköp på norska sidan hade jag fått en gammal skorv...). Nu är problemet att jag måste omregistrera den igen om jag ska ha den med mig (inom sju dagar, dessutom!). OK, det kostar inte lika mycket (ett par tusen, tror jag), men jag får ju inte tillbaka det jag betalade sist det begav sig. Och andrahandsvärdet är bra mycket lägre i Sverige, så det bästa vore att sälja bilen här och köpa en ny i Sverige. Men det är lite tid och mycket som ska klaffa... så jag har inte riktigt bestämt mig.
 
Det är naturligtvis inte bara enkelt att flytta. Jag har ju haft det väldigt, väldigt bra här i Mosjøen, och det kommer bli vemodigt att lämna vänner, kolleger, elever, skolan...
 
... men jag ska jobba till sista januari, så jag tröstar mig med att det finns lite tid kvar.
_ _ _ _ _
 
Över till nåt helt annat: vädret. Precis som meteorologerna sa så blev det ösregn. Nu är det +7 och det är slask, plask och delvis snorhalt. Julstämningen försvann rätt kvickt...
 
Det har gått ut varning för snöskred, översvämning och extrema regnmängder. Och frisk vind på det. Jojo.
 
Så här såg det ut i Mosjøen idag:
http://www.helgeland-arbeiderblad.no/nyheter/article7036551.ece
 
(lagom muntert för den stackars reportern som fick köra runt runt...!)

Renarna och jag

Imorse gick jag på promenad ganska tidigt. Mötte inte en människa - men däremot ett gäng renar, som såg rätt skeptiska ut när jag närmade mig och som sekunden efter att jag tog bilden satte av i fyrsprång...Tycker det här vädret kan få hålla i sig ett tag - men prognosen säger +8 och regn efter helgen... Onödigt!!
Snus

Ser precis ett inslag på norsk TV om Sverige och snus. Och de intervjuar chefen för en snusbutik, som inte vill att det skall råda några tvivel om att det snusas på båda sidorna om gränsen: "...både i Norge men även också i Sverige".
 
Nehej, säger du det? :)
_ _ _ _ _
 
Ha! Smarta användningsområden för muffinsplåten - kolla här!
 
Ska absolut prova - i alla fall en del av tipsen. Portionsomeletterna ser ju jätteläckra ut! :)
 

Sol

Fin utsikt från mitt vardagsrumsfönster idag!! (och plötsligt ser jag att jag borde putsat fönstren, fast det får bli en dag när det inte är -13 ute...)
Julfint

... på torget i Mosjøen!
Pepparkaksby

Så här fint har eleverna gjort det i matsalen! :-)
Lussekatter

Mmm...! :-)Igår åt jag lutfisk. Och överraskades av att jag faktiskt tyckte det var gott! Måste vara för att norrmännen har knaperstekt bacon som tillbehör, och för att jag i ärlighetens namn (nästan) hade mer bacon än fisk på tallriken...

Ännu mer på jultema: idag var vi på julmarknad på lantbruksskolan. Mysigt, även om jag inte gjorde några fynd. Fast jag vann på lotteri! :-)

Novemberläsning

Det börjar dra ihop sig. Jag trodde att jag låg ganska bra till med tanke på 100-böcker-på-ett-år-utmaningen, men inser att det kan bli ganska tajt...
 
 
Thomas Enger: Den onde arven (digikort)
Det här är en ungdomsbok med övernaturliga inslag. Den handlar om 16-åriga Julie, som bor ensam på en gård med sin morfar. Pappan försvann när Julie var liten, och hennes mamma bor på institution och är mycket sjuk. Som om inte det var nog har Julie det tufft på skolan. En dag får hon nog, packar ryggsäcken och går ut i skogen. Där snubblar hon över ett föremål - ett föremål som har magiska egenskaper. Och som försätter Julie i stor fara.
Nja. Säkert en vinnare bland tonåriga bokslukare, men jag klarade inte att uppamma det helt stora intresset.
 
 
Masha Hamilton: The Camel Bookmobile
När den amerikanska bibliotekarien Fi Sweeney får höra om ett biblioteksprojekt i Afrika där man vill nå ut med böcker till nomader i avlägsna delar av Kenya, bestämmer hon sig. Det här vill hon vara med på! Och snart befinner hon sig i Garissa där den lokale bibliotekarien, den tämligen negative Mr Abasi, och ett gäng osamarbetsvilliga kameler bara är några av de utmaningar hon måste tackla. Men det blir också oförglömliga möten med en kultur och med människor så olika henne själv, med den lilla byn Mididima och dess invånare som ändrar Fi's liv för alltid. Vem är det egentligen som lär vem, och vad är det som är viktigt här i livet?
Intressant och tänkvärt!
 

Kate Jacobs: Fredagsstrikkeklubben (CD -> digikort)
Ååå! Det här är en alldeles underbar bok!! Den handlar om en grupp kvinnor som mer eller mindre av en tillfällighet börjar träffas i Georgia Walkers garnbutik på fredagskvällarna. Till en början handlar det om handarbete och om att hjälpa och inspirera varandra allteftersom nya plagg växer fram - men efterhand kommer det att handla mer om vänskap, om att finnas där för varandra när livet är tufft. Det är butikens ägare, Georgia, och hennes tolvåriga dotter Dakota. Det är 72-åriga Anita, änka sedan tio år. Det är KC, Georgias numera arbetslösa kollega. Det är Lucy som jobbar på TV-station och längtar efter barn och det är Darwin som skriver på en avhandling men känner sig ensam i staden då hennes man fått praktik i Los Angeles. Och det är Kat, Georgias barndomsvän som vände henne ryggen men som försöker hitta tillbaka till det de hade tillsammans. Det är ett gäng fantastiska kvinnor som man inte kan låta bli att tycka om!
 
 
Jørn Lier Horst: Nøkkelvitnet (digikort)
Jag har gjort det igen... läst en deckarserie men inte börjat från början! Det här är den första boken om kriminalaren William Wisting - jag har tidigare läst från nr 3 och framåt. Bättre sent än aldrig?
Hitsorien börjar med att man hittar liket efter en gammal man. Han har blivit torterad, och det är tydligt att gärningsmännen har varit på jakt efter något. Men vad? Och fick de tag i det de var ute efter? Samtidigt försöker polisen uppklara ett brutalt värdetransportrån, och snart börjar Wisting se samband mellan de båda utredningarna...
Betyget är detsamma som för de andra böckerna: spännande och välskrivet!


Sofi Oksanen: Da duene forsvant (digikort)
Jag kan för lite om Estlands historia och om hur landet drabbades under och efter andra världskriget. Den här boken handlar om just det - och om Edgar, en man som utan skrupler vänder kappan efter vinden och tjänar de herrar som för tillfället ockuperar landet, det vare sig kommunister eller nazister. Han ljuger, myglar och sänder män i döden, allt för att rädda sitt eget skinn och klättra i systemet. Vi får också följa hans fru, Juudit, som först efter giftermålet inser att mannen inte är den hon trott, och Edgars kusin Roland, vars mål är ett fritt och oberoende Estland.
Alltså. Jag tror att det här är en bok som bör läsas i pappersformat. Ljudboken gör sig inte riktigt, delvis på grund av ett "burkigt" ljud och en monoton uppläsarröst, men också för att det är svårare att hänga med i handlingen (som växlar mellan olika tider, platser och berättarperspektiv) när man inte kan bläddra tillbaka och läsa om vissa stycken. Slutsats: jag tror det här är en tänkvärd - och upprörande - bok, även om det inte alltid kändes så när jag lyssnade.


Sue Monk Kidd: Bienes hemmelige liv (MP3 -> digikort)
Den amerikanska södern, 1964. Rasoroligheter. Medborgarrättsrörelsens framväxt. Den 14-åriga Lilly Owens (vit) och henns nanny Rosaleen (svart) rymmer från hemmet i Sylvan - Lilly från en far som misshandlar henne både fysiskt och psykiskt, Rosaleen från rasister som misshandlar och hotar henne när hon ska registrera sig som väljare. De hamnar i Tiburon hos de honungsproducerande systrarna Boatwright, och här finner de båda en fristad.
Lilly förlorade sin mamma i en tragisk olycka när hon bara var fyra år gammal, och detta har präglat henne sen dess. Hon anklagar sig själv för mammans död, men när pappan antyder att mamman hade planer på att lämna familjen vänds Lillys hat mot henne. Vilken slags mamma kan resa från sitt eget barn?? Sommaren i Tiburon och de starka, svarta kvinnorna runt henne ger henne den styrka hon själv behöver för att komma till rätta med det som format hennes uppväxt.
Absolut läsvärd!!

 
Simon Stranger: Barsakh
Emilie är på semester på Gran Canaria med sin familj. En dag får hon nog av pappans missnöjda blickar när hon bara petar i maten, lämnar de andra och tar en joggingtur. Efter en stund befinner hon sig vid en öde strand och upptäcker en båt som ligger och guppar i vattnet en bit ut. En liten båt, full av förtvivlade människor som flytt fattigdomen och hopplösheten i Afrika med ett hopp om ett nytt liv i Europa. Emilie hjälper dem i land - och det blir ett möte mellan två världar. En av flyktingarna heter Samuel, och han och Emilie får omedelbar kontakt. Hon vill så gärna hjälpa honom - men så hittar polisen den tomma båten...
Simon Stranger har fått positiva recensioner för sin bok, som tar upp ett viktigt tema. Som läsare vill man inte riktigt släppa Emilie och Samuel när boken tar slut, och tankarna går till alla de flyktingar som riskerar allt för ett nytt och bättre liv - men som ofta skickas tillbaka igen. Och igen. Johanna Thydell: Det mangler en terning (CD -> digikort)
Puck är 16 år. Hon gör allt för att ingen ska komma henne nära, och vill inte knyta sig till någon. Pappan lämnade familjen när Puck var elva, och såren har inte läkt. Tvärtom. Den ende vän hon har är Emanuel, och han tycker att Puck ska kontakta sin far och ställa honom till svars. Men törs hon det?
Boken berättas ur Pucks perspektiv - dels den 16-åriga Puck som går på gymnasiet, grubblar mycket och som möter Micke och blir förälskad (men det borde hon inte bli, eller hur, för det kommer gå åt skogen och hon kommer bli lämnad igen, helt säkert), dels den elvaåriga Puck mitt i föräldrarnas uppbrott, med allt det för med sig av förtvivlan och ilska. Det är en berättelse om ensamhet och sorg, men också om hur man kan tackla det som sker. Om vänskap som det är värt att slåss för. Och om att det, även när det känns som värst, faktiskt kan gå bra till slut.
Jag var lite tveksam till en början, men ju längre jag lyssnade, ju mer tyckte jag om boken. En fin skildring av tonårstiden, som många säkert kan känna igen sig i.
 


Frances Hodgson Burnett: Den hemmelige hagen (CD-bok -> digikort)
Denna barnboksklassikern har jag läst förr, men det var ett tag sen! Den handlar om 10-åriga Mary (eller "Meeri" som uppläsaren säger) som vuxit upp i Indien, men förlorat sina föräldrar och därför skickas till sin morbrors gård i Yorkshire. För den bortskämda och i stor grad odrägliga flickan blir det nya livet en chock. Inte har hon någon 'aya' som följer hennes minsta vink, inte får hon hjälp att klä sig, och inte har hon något att sysselsätta sig med! Inte förrän hon upptäcker den hemliga trädgården... en trädgård som varit tillbommad i tio år, och som ingen får gå in i. Men Mary hittar nyckeln, och det blir början på en alldeles fantastisk vår och sommar. Och på en oväntad vänskap...
En fin historia! 
 

Aleksander Leines Nordaas: Mister Mjukis
Den här bilderboken har jag köpt till Rasmus och Lovisa i julklapp - men jag har tjuvläst den...
Aleksander Leines Nordaas är från Mosjøen - bara en sån sak! Han är mest känd för att ha skrivit och regisserat filmen Thale (där huvudrollen förresten spelas av dottern till en av våra studierektorer). Faktiskt startade också Mister Mjukis som film - se trailer här.
Boken handlar om en stor, ful och närsynt hund. När flickan som rår om honom tar honom med på hundutställning blir de båda utskrattade, och måste besvikna lämna utställningsområdet. Men innan dagen är över har Mister Mjukis räddat landets prinsessa från en fruktansvärd drake, och mobbing förbjuds i hela kungariket. Slutet gott, allting gott! Och allt berättat i limerickform, med fantastiska teckningar till. En härlig bilderbok!
 
 
Stephen Krensky & S.D. Schindler: How Santa got his job
Tomten har inte alltid jobbat som tomte. Han har provat på en hel massa yrken, men oavsett om det har varit som skorstensfejare eller postbud, så har det alltid varit nåt som inte känts riktigt bra. Inte förrän han får sparken från jobbet på djurparken och renarna rymmer och följer honom till en cirkus, hamnar han rätt. Alltså, jobbet på cirkusen är heller inte vad han hade hoppats, men när han (och renarna) får sparken möter han ett gäng nissar (eller alver, beroende på hur man vill översätta det) och följer med dem hem. De bor långt ute på landet och tillverkar leksaker hela dagen lång. De vet bara inte vad de ska göra av alla grejerna - men då får Tomten en idé...
Kul historia med fina bilder! Jag ska, föga förvånande, ta med historien i min repertoar när jag går runt i klasserna och läser julberättelser!

RSS 2.0