Hemma på ön

Tjolahopp! Tre dygn utan dator och jag känner mig närmast avskuren från omvärlden...
Nu är jag på Holmön och har slagit på mammas gamla maskin - jodå, den knallar och går,
men L-Å-N-G-S-A-M-T. Tänkte skriva en massa - och lägga ut en hel hoper bilder - men
nöjer mig med ett par rader. 

Åkte ut till ön imorse - med "Kvarken-Expressen": Då det bara var pappa och jag - och postsäcken - som skulle ut, kopplade Peter bort
den ena kälken, och pappa och jag klämde ihop oss i nilapulkan (den till höger på bilden).
Gick finfint! :)Hemma!!!Förresten - det fina påskvädret som jag beställt, det låter vänta på sig. Har inte sett solen
sen jag åkte från Norge i fredags... och igår morse vaknade vi till glaserade bilar:Gissa om det tog tid att skrapa rutorna?? Särskilt som min kupévärmare lagt av... hrm.

God kväll!!

Påsklov!!

Åt påsklunch tillsammans med eleverna på helse&sosial idag. Gott! Och trevligt!    Fina bordsplaceringskort!

... och så började vi prata om när Arne & Richard lagade lasagne hemma hos mig häromåret.
Arne går numera i klassen som bjöd på mat, nämligen - han börjar få rutin på att servera
bibliotekarien, hehe!

Om tio minuter börjar påsklovet. Dags att plocka ihop, slå av datorn, låsa bibblan
och ge sig iväg.

Trevlig helg!!!

Friluftsdag


Kjemsåsen

Kan man få en överdos av frisk luft? Nej, såklart inte! :)
Men mycket luft, det blev det idag - vi har varit i Kjemsåsen/på Skjåmoen och ägnat oss åt slalom, längdskidor, snowboard och mycket annat. Eller ja, eleverna alltså. Och delar av personalen. Inte jag. Jag såg på. På frågan om varför jag inte hade skidor med mig svarade jag konsekvent att jag inte åker skidor inför publik, eftersom jag har en tendens att åka omkull lite för ofta. Och det är inte så kul med 500 åskådare. "Ja men VI hade ju tyckt det var skitskoj!" sa en elev förväntansfullt. Jojo. Kanske ska fundera på saken till nästa år - om en snubblande bibliotekarie kan glädja en hel skola är det kanske värt att göra bort sig? What say you?


Trångt, trångt, trångt på parkeringsplatsen... läs det finstilta! :)

Men nu stod jag inte helt apatisk hela dagen, för Kristine på Miljøtjenesten hade bett mig hjälpa till vid grillen. Vi väntade kravalliknande tillstånd (det brukar vara så när vi arrangerar uteaktiviteter med korv och bröd till lunch - alla vräker sig fram för att få mat först, som om ingen fått nåt i sig på veckor) - men idag gick det faktiskt rätt lugnt och städat till. Morten, Tor Audun, Jan, Kristine och Grete hade full kontroll. Jag var "backup", fyllde på med korv och bröd och kollade att det fanns senap och ketchup till alla som ville ha.

En av eleverna stannade upp när han såg mig och utbrast "Nämen - Jenny! Så konstigt det känns att möta dig utanför biblioteket!" Hrm.


Miljøtjenesten i full aktion

När alla var mätta och belåtna travade jag iväg nerför backen den dryga milen till stan. Hade nämligen bestämt mig för att gå tillbaka till skolan istället för att ta bussen (precis som i fjol). Men jag startade lite för sent för att ha en chans att hinna fram först, så när jag kom till skolan var det bara ett par bilar och en handfull elever kvar. Det var nog uppemot tio kollegor som stannade längs vägen och erbjöd mig lift, och som skakade lite uppgivet på huvudet när jag tackade nej. En av dem föreslog att jag kunde åka med en bit, och så kunde han släppa av mig lite längre ner, så hade ingen fått veta att jag fuskat. Hm... frestande. Men jag stod emot.Vi hade förresten himla tur med vädret - knappt hade vi hunnit avsluta friluftsdagen så började det blåsa. Och snöa. Rätt ordentligt.
_ _ _ _ _

Nu är jag HELT ensam på jobbet - har skrivit klart arbetsuppgifterna till pedagogikkursen. Inlämning efter påsk men i vår grupp bestämde vi oss för att få det gjort före påsklovet för att kunna ta ledigt med gott samvete.

Ja, för imorgon eftermiddag åker jag ju!! Hem till Sverige i en dryg vecka - ska bli jättehärligt. Jag älskar mitt jobb - men ser fram emot några lata dagar med familjen. Det blir förhoppningsvis inte lika stressigt som i julas, men en sväng till Övik ska jag hinna med, en dag eller två på Holmön (kanske kan åka skidor ut?), eventuellt en tur till IKEA i Sundsvall (syrran har bett mig vara chaufför), middag med (minst) en kompis... men annars inga specifika planer. Blir nog bloggtorka förresten, jag tar med datorn men om det finns nån nättillgång är en helt annan femma...

Falla på eget grepp


Våren närmar sig! Fortfarande ljust kl 19!

Häromveckan bad jag vaktmästaren koppla ur elementet vid sidan av lånedisken - termostaten hade lagt av så det var kokhett för jämnan med påföljd att en del elever närmast bosatte sig intill det ("Jenny, det är svinkallt överallt utom här!"). Jag tyckte det blev lite för mycket tjat. Och gick till aktion (nä, det blev inte särskilt populärt). Men i eftermiddag, när jag var kvar på jobbet för att fixa nya inlägg till hemsidan, då höll jag på att frysa ihjäl. Herregud, det var svinkallt!! Tjock yllekofta hjälpte inte ett dugg. Började ångra hela element-tilltaget, innan jag efter en lååång stund insåg vad det var som sänkt temperaturen så till den milda grad. Det stod ett fönster på vid gavel.... aaagh.
_ _ _ _ _

Duktiga elever!! Vi har ett flertal ungdomsföretag igång, och häromdagen var de i Bodø
för att tävla om regionala utmärkelser. Och eleverna på Mosjøen videregående skole vann 
sammanlagt TIO priser!!! Läs mer här!!

Besök från Finland

Hehe, det finns fördelar med att importera svensk arbetskraft! Fick förfrågan igår om jag kunde tänka mig att  guida två elever med lärare från Finland. Ansvarig avdelningsledare var upptagen, men "du Jenny är ju svensk, och det är ju nästan samma sak som finsk, så du kan väl ta dem med på en runda på skolan och berätta om vår verksamhet?" Hehe. "Nästan finsk". NÅJA. Men OK, jag tog på mig uppdraget! Och det visade sig vara en mycket trevlig lärare och likaledes trevliga elever, och den lilla rundan som jag trodde skulle vara avklarad på en kvart tog närmare en och en halv timme... Jag höll låda och gav dem knappt chans att säga nåt. Typiskt mig, blev så ivrig att jag nästan snubblade på orden. Well, de verkade rätt nöjda i alla fall.

Och en liten nyhetsartikel på hemsidan blev det.

Förresten, jag höll på att trilla baklänges när jag träffade dem och läraren sa "jaha, är det du som är från Holmön?" Det visade sig att avdelningsledaren skvallrat för dem. Och att de är från Vasa. Och har sett roddarna i Postrodden komma iland på Björkö. Men inte har de varit på Holmön. Än. Jag talade om att det är nåt de måste se till att åtgärda! :)
_ _ _ _ _


Kulstadlia i fjärran...


Vintrigt Vefsn!


Två av stans landmärken - Øyfjellet och Alcoa (f.d. Elkem Aluminium)

Ny quiz-seger

Snön fortsätter - inte helt oväntat - att vräka ner. I morse fick jag närmast pulsa fram till bilen. Jodå, körde idag - dels ville en kollega ha skjuts, dels skulle jag på web-möte på MRK. Hubro-vegen var i vanlig ordning inte plogad (men det säger jag inte så mycket om när klockan är 07.20, det var i alla fall plogat när jag kom hem). Det har växlat mellan sol och snö under dagen men nu ikväll när vi kom ut från Onkel Oskar, ja, då vräkte det ner lapphandskar stora som assietter!!! Visst, jag gillar vintern, men nu börjar till och med jag få nog...

Quizen, ja.

VI VANN VI VANN VI VANN!!!!!  :)

Utan Odd hade det dock gått åt pipsvängen... han är suverän på gamla rockband. Och alla musikfrågor handlade om dylika. Dessutom klarade vi bl.a. vad Spindelmannen heter "till var-dags" (Peter Parker), vilken rätt som fått namn efter det italienska ordet för byxor/strumpor (calzone), att pH3 är 100 gånger surare än pH5, vad ordet vodka betyder (vatten), namnet på John Travoltas rollfigur i Grease (Danny) samt vilka tre lag som ligger först i Champion's League. Och slutresultatet i bronsmatchen i kälkhockey i Paralympics mellan Norge och Canada (2-1).  Och dessutom - vi klarade 4 av 6 nationer som deltar i "6 Nations Cup" i rugby!!! (också det tack vare Odd - och länderna är England, Wales, Skottland, Irland, Frankrike och Italien - varav vi hade rätt på alla utom de två sista).

Andra omgången slutade med en femteplats. Där missade vi bl.a. de två största floderna i Australien (Darling och Murray), från vilket land gruppen Flight of the Conchords kommer (Nya Zeeland) och i vilket land (och stad) helgens Formel 1-lopp ska köras (Melbourne, Australien). Jaja, man kan ju inte kunna allt!! Men vi grämde oss över att vi inte kom på namnet på bartendern i Cheers! (Skål!). Han heter ju Sam Malone!

Good night!

Here we go again: Snö. Snö. Snö.

Tvärnit. När jag vaknade imorse var det -10 och hade kommit dryga decimetern nysnö...
våren har retirerat. Fast bara tillfälligt, hoppas jag!Förresten, även om rabatten är i det närmaste snöfri räcker det med att flytta blicken
ett par decimeter för att "möta väggen":Hela dagen har det pendlat mellan sol och kraftigt snöfall - aprilväder redan i mars?
Just nu ser jag knappt ljusen från grannkåken...

Tog en promenad runt Åremma och Rynesåsen på eftermiddagen
- emellanåt blåste det svinkallt. Men vackert var det!


Innan man kommer till Åremma får man gå en bit längs E6:an...      Här i landet har vi terränggående fordon, hehe...

   

Vårtecken!!!

Dra på trissor, har ni sett!!! Det spirar i min rabatt!!!!... och detta trots att snön fortfarande ligger djup. Men min rabatt skyddas av
hyresvärdarnas veranda/balkong, så just där blir det inte så mycket snö:


Statistiken ljuger....


_ _ _ _ _

Äsch. Borde förstått det. Det som verkar för bra för att vara sant är alltsomoftast just det. De där fina staplarna som visar utlåningsstatistiken på mitt bibliotek - de är en aning för höga... Upptäckte igår att det var nåt som inte stämde, och när jag började granska det hela visade det sig att även avd. Markas utlån räknats med. Varför då, kan man ju undra?? Jo, tidigare hette vi Vefsn videregående skole resp Vefsn Landbruksskole, i statistiksystemet förkortat till "VEFSN" resp "VEFSNLAND2" - och dessa beteckningar används fortfarande. Och de är så lika att systemet går ut från att de hör ihop. Alltså, hallå?! Nu har jag bett om att beteckningarna skyndsamt ändras till "KIPPERMOEN" resp "MARKA".

Jaja. Så ni får räkna bort följande tal, som alltså är Markas, från mina staplar:

ÅrAntall utlån
2002 347
2003 556
2004 602
2005 599
2006 573
2007 949
2008 1325
2009 2173
2010 158


Men hur som - mitt bibliotek har ändå nästan dubbelt så många utlån per år
som de andra två biblioteken ihop. Alltid något! :)

(... vilket såklart hänger ihop med att jag har fler elever än de andra två skolorna ihop...)
_ _ _ _ _

     
_ _ _ _ _

Eh. Pinsamt. Efter närmare tre år har polletten äntligen trillat ner. Har en post i min budget som heter "mva-kompensasjon". Och jag har inte riktigt fattat vad denna post handlat om (annat än att det såklart har med momsen att göra). Men nu vet jag - vi betalar nämligen moms!! Jag trodde inte att skolor etc gjorde det - för det gör man ju inte i Sverige. Och visst, fylket får tillbaka den moms som betalas in - men den går inte tillbaka ut till skolorna. Istället är budgeten tilltagen för att täcka momsutgifterna. Det är bara det att de pengar som ska användas för detta syfte ligger i en egen post - den ovan nämnda. Och när jag betalar en faktura läggs momsbeloppet per automatik in under denna rubrik. Håhåjaja. Plötsligt förstår jag hur det hänger ihop... bättre sent än aldrig?!?!

Förresten - böcker är helt momsbefriade i Norge. Smart drag.
_ _ _ _ _


Snö. Snö. Snö.

Jaja, jag fattar att alla västerbottningar fnyser, för ni har väl tre gånger så mycket snö.
Men för att vara Mosjøen, och för att vara andra halvan av mars, så är det här ovanligt mycket:

     


Stativet till husvärdarnas studsmatta håller på att drunkna...
det är första gången i vinter som snön går ända upp till kanten


Stort tack till mina hyresvärdar - det var nyskottat när jag kom hem!! Däremot syntes plogen inte till, så själva Hubrovegen var begravd i ett par decimeter snö och spårig som fasen. Det var på håret att jag kom mig runt svängen och upp till min parkeringsplats, bilen slirade och sladdade och spann. Gissa vem som återgår till att promenera imorgon?
_ _ _ _ _

Uhu! Såg på lokalnyheterna för en stund sen, där det var ett inslag från trankokeriet på Røst (ett av få som finns kvar i Norge). En riktigt bra dag kan de få in uppemot 50.000 liter torsklever - som det blir 25-30.000 liter tran av. Hur det såg ut när torsklevern kokade i jättestora grytor?
Ä-C-K-L-I-G-T. Och hur den färdiga tranen smakar? Ehm. Vet inte. Har lyckats undvika eländet
(vilket väl är korkat att erkänna för nu är det säkert nån som kommer tvinga mig).

Apropå läskiga saker: K&L, nu är gamalosten införskaffad! Damen i kassan på Rimi
tittade lite undrande på mig när jag radade upp alla burkarna på bandet... :)
_ _ _ _ _

Jaaa!! Brian McKeever har precis tagit sitt andra raka guld i Paralympics. En liten revansch, kanske - för han fick inte åka femmilen i "vanliga" OS vilket ju var hans stora dröm. Tänk vilken grej om han hade fått åka...

Och armlöse Josef Giesen klarade en bronsmedalj i skidskytte till slut!!
_ _ _ _ _

... och nu ska jag slå av TV:n och ägna mig åt kurslitteraturen en stund...


Klimatresan

Det blev en intensiv dag för Tom Juslin... hela FEM föredrag hos oss på Mosjøen vgs - och så ett framträdande på Kulturverkstedet ikväll. Förstår att han tycker det ska bli skönt att snart ta en paus och åka hem till Umeå... :)

Jag har precis skrivit om besöket på skolans hemsida, orkar inte ta om det på svenska så här får ni den norska versionen: 

Om klima og klimaforandringer

Torsdag 18. mars fikk Mosjøen videregående skole besøk av den svenske journalisten Tom Juslin, som har reist rundt i de nordiske landene og dokumentert hvordan klimaet vårt er i ferd med å forandre seg.

I fjor fikk Tom Juslin pris som "Årets folkbildarjournalist" i Sverige, med bakgrunn i en oppmerk-sommet artikkelserie om klimaforandringene i Norden. Han ble kontaktet av Folkeakademiet med forespørsel om å holde noen foredrag i Norge - og det har utviklet seg til en omfattende turné over hele landet. I flere uker har han reist rundt og snakket med elever i videregående skole om sine erfaringer.

I ord og bild viser han noen av de konsekvenser som varmere hav og økede CO2-utslipp får i vår nærhet - alt fra at fuglenes hekkeperioder blir kortere til at vekster som aldri tidligere var å finne hos oss leter seg alt lenger nordover. Og været forandrer seg. Akkurat nå opplever vi en kaldere og mer snørik vinter enn på lenge, men våtere og framfor alt mer stormfullt vær er noe av det vi må venne oss til. Hvis vi ikke gjør noe med det, da. Bildeserien avsluttes med de håpefulle ordene "Vi fixar det!" - noe som elevene ved studiested Kippermoen sa seg enige i.

Tom Juslin er - etter noen uker i fly, bil, buss og på tog på kryss og tvers av landet - imponert over den norske naturen og glad at han får anledning å besøke mange plasser som han ellers ikke ville fått se. Han syns det er interessant å møte ungdommer, som han mener er meget engasjerte i klimadebatten. Ved Mosjøen vgs fikk han en hektisk dag med til sammen fem forelesinger ved alle tre studiestedene.
_ _ _ _ _

Halleluja, jag har hittat alla statistikpapper!!!!!!!!!!!!

Men om jag blir så mycket klokare av dem återstår att se... kan inte påstå att anteck-ningarna från i fjol var så överskådliga som jag minns dem... Det blir en jävla dag imorgon, ursäkta språkbruket. "Vaddå, får du sparken om du inte lämnar in statistiken?" sa en elev som såg mig slita mitt hår för en stund sen. Nä. Knappast. Men hela poängen med statistik är ju att den ska vara så korrekt som möjligt om den ska kunna ge nån slags rättvisande bild.

Här är utlåningsstatistiken, förresten. Ser ju inte så dum ut...!


(OBS! Ca 1000 lån ska flyttas från 2008 till 2007 - manuella utlån som registrerades i efterhand)

Nåja. Statistiken får bli morgondagens problem. Trött nu, och ont i huvudet. Funderade en stund på att jobba över lite till, men nä. Nu åker jag hem!! Och ja, jag åker - har bil idag (skulle ju skjutsa Mr Juslin till hotellet efter föreläsningen). Och nä, såklart jag inte räknar bloggandet som arbetstid! Jag slutade prick kl. 16, då jag lade ut nyhetsartikeln på nätet.

By the way, det spösnöar idag. Igen. Skulle enligt prognosen övergå i regn, men icke. Ett par decimeter blötsnö - så jag hoppas att hyresvärden har hunnit köra en vända med snöslungan innan jag kommer hem... :)

Frustrerad!!

GRRRRRR. Höll på att explodera på jobbet idag. Deadline för att skicka in årets skolbiblio-tekstatistik närmar sig och mer än lovligt försenad tänkte jag sätta igång idag (i fjol tog det nog uppemot en arbetsdag i anspråk). Men... tusen andra saker kom emellan och först när klockan närmade sig 15.30 kom jag igång (det är då jag egentligen slutar, tack vare de fantastiska norska arbetstiderna). Och en halvtimme senare tog det tvärstopp. För att kunna göra de erforderliga jämförelserna med fjolåret bör jag naturligtvis ha fjolårets statistik till hands. Och den är försvunnen!!! OK, själva formuläret kan jag hämta fram via ABM:s hemsida, men alla anteckningar och alla kom ihåg-noteringar... var är de?!?! Inte i pärmen märkt "Statistik" av nån outgrundlig anledning (däremot alla papper från 2007 och bakåt). Jag har säkert lagt dem på en smart plats - som bara var smart i just det ögonblicket eftersom jag nu inte har en aning om var. Vände upp och med på kontoret TVÅ gånger utan framgång och sen var klockan plötsligt 17.15 och jag gav upp och rusade till bussen. Jag blir så irriterad!!!! Varför började jag inte tidigare, varför satte jag inte in fjolårets papper i pärmen, varför...??? En orsak till att det tar tid att få ordning på statistiken är att vi inte får ta med läromedelshanteringen. Alla tal som gäller bestånd, utlån etc och som är relaterat till detta ska räknas bort. Idiotiskt, det är ju en (stor) del av vår verksamhet!! Många bibliotek i Nordland utövar civil olydnad och tar med dessa tal i alla fall - det hade jag för mig att jag gjorde i fjol, men det gjorde jag visst inte. Så jag får väl räkna bort dem i år också, annars blir det (ännu) rörigare.

Hur som. Måste nog ringa och kolla med ABM när tidsfristen går ut - jag vet att det är på fredag, men inte vilken tid. Midnatt, hoppas jag. Lär ju sitta och svära på fredag eftermiddag. Imorgon har jag fullt upp med annat (ska bland annat runt i ett par klasser och läsa svenska folksagor - fick förfrågan idag av en lärare som tyckte det kunde vara en kul idé som introduktion till temat sagor och sägner. Och en kvart senare hade ännu en lärare hakat på...). Och så kommer ju Tom Juslin! Redan idag fick han en helsida i lokaltidningen. Jag hoppas han har tid att stanna en stund efter föreläsningen, har tänkt intervjua honom för hemsidans räkning.

Skrev nyligen avtal med chefen om att jag får motionera en timme i veckan på arbetstid - förutsatt att jag bidrar med lika mycket "egen" tid. I praktiken innebär det att jag slutar en timme tidigare en dag i veckan och promenerar hem. Egen tid? Ja, jag går ju till jobbet på morgonen! :)

Men den här veckan har jag inte en chans att ta ut den där timmen. Det blir övertid istället...

(Marie, jag säger som du - jag har illrat runt på jobbet idag!)
_ _ _ _ _

Med risk för att ni får Øyfjellet upp i halsen, här kommer ytterligare några bilder...

   Måste erkänna att jag inte har så mycket emot fjällväggen på morgonkvisten när solen går upp och lyser mot snön. Vackert, vackert... på eftermiddagen, däremot, när solen istället går ner bakom fjället - då kan jag styra min begeistring...
_ _ _ _ _

Härliga ungar! En av tjejerna på helse&sosial sprang efter mig i korridoren idag:
"Varsågod, Jenny, det här är till dig!" TACK!!


Mmmm... gott!
_ _ _ _ _

I skyltfixartagen:

   

... fast jag har en känsla av att det blev lite svajig norska. Jaja, tror de fattar ändå!

(är det förresten nån som har ett förslag på hur man talar om att det är förbjudet att ta med mat och dricka in i biblioteket, och att det inte är lov att sitta i sofforna om man har på sig verkstadsoveraller - utan att använda orden "inte" och "förbjudet"? Går det att formulera på ett positivt sätt??)

Sen är ju "påskekrim" ett vedertaget begrepp här i landet, så jag satte upp lite boktips
på informationstavlan utanför personalrummet:


En pöl


En vattenpöl (eller ska vi kalla det djuphavsgrav?) som påminner om
att det bara är några dagar sen regnet vräkte ner...


Fru Haugans hotell, med Øyfjellet i bakgrunden. Visst är fasaden tråkig?


... då är de gamla byggnaderna som skymtar i bakgrunden bra mycket finare!!
_ _ _ _ _

Jag har nött ut tyget på min kontorsstol:Beklagade mig för en kollega och sa att nu tror väl alla att jag sitter på rumpan hela dagarna. "Inte alls", svarade hon, "det betyder tvärtom att du hoppar upp och ner hela tiden för att hjälpa eleverna!"

Skönt. Den tolkningen tycker jag om! :)
_ _ _ _ _

Nämen! Älskade lilla pappa! Norran hade ett fyrasidigt reportage om Holmön i lördagens tidning - på nätet är det bara ett par meningar... men pappa och sparken kom med!!!


Stress!!!

Herregud, det känns som om jag inte har hunnit hämta andan idag!!

Vi ska få en ny version av vårt katalog- och utlåningssystem (Aleph). Innan vi kommer så långt ska vi dock testköra version 18 och ge besked om det är nåt som inte funkar som det ska. Jahaja. Förseningar har gjort att jag inte fick den nya versionen på min dator förrän imorse - och testkörningarna ska vara gjorda senast 15/3. Aaaagh - det är ju idag!!! Har börjat gå igenom frågeformuläret men har ännu inte hunnit längre än till sidan 3 (av 8). Om det inte vore för att eleverna kommit och "stört" hela tiden kanske jag hade haft en chans... (ni fattar hur jag menar, va? Inget ont om eleverna, jag vill ju att de ska använda bibblan hur mycket som helst! Men just när man försöker bli klar med något och hela tiden måste avbryta, då är det lätt att sucka "å nej, inte nu igen" när det kommer en elev och säger "du Jenny, kan du hjälpa mig...?").

Sen har jag suttit i telefon, rusat hit och dit och försökt få till en föreläsning med den svenske journalisten Tom Juslin. Han är ute på Norgeturné (läs mer på bloggen Klimatresan) och av nån outgrundlig anledning har vår skola missat detta. Jag upptäckte det av en ren slump då jag läste VK på nätet häromkvällen och såg en artikel om hans resa. Klickade mig in på bloggen, hittade turnéplanen - och där stod ju Mosjøen videregående skole!! När jag forskade i det hela visade det sig dock att det bara var avd. Sentrum och avd. Marka som hakat på. Dumt!! Så nu har jag lyckats klämma in en föreläsning här hos oss på torsdag eftermiddag. Gick ut med info om detta till lärarna och bokade auditoriet. Det tog inte mer än en kvart så var lokalen fullbokad! Vi skulle definitivt haft flera föreläsningar...

Och till råga på allt - jag hade fullständigt glömt att det är ikväll vi ska ut och fira en kollega som fyller år. Har insett det omöjliga i att hinna hem och tillbaka igen - så jag stannar på jobbet och går direkt till restaurangen. Och sen direkt vidare till quizen.

Gissa om jag kommer vara mör innan dagen är slut?

Fast fördelen är att nu kan jag sitta och testa den nya Aleph-versionen utan avbrott. Får se om jag hinner igenom allt... (borde förstås inte tagit bloggpaus men jag var bara tvungen att avreagera mig lite).

Förresten, snön vräker ner. Om det är nån som undrar.

Paralympics

Har precis sett skidskyttet i Paralympics. Kommentatorn förklarade att det finns ett system för att klassificera de olika utövarnas handikapp så att det ska bli rättvist. Tjolahopp. Hur då? Killen som vann har ett ben som är 8 cm kortade än det andra (gränsen för att vara med i denna typ av tävling är 7 cm), tvåan (från Norge) har en muskelsjukdom som slagit sig på benen så han har inte full styrka i dem, trean körde med en stav så han måste haft fel på den ena armen. Men - killen som blev nummer fyra saknar armar helt och hållet!! Han sköt fullt (avlossade skotten med munnen) men utan stavar hade han inte en chans i spåret mot de andra (som i snitt hade 4-5 bommar). Rättvist? Vet inte det, jag...
_ _ _ _ _

Melodifestivalen? Jo, jag höll mig vaken. Bäst? Pausunderhållningen, ett medley av svenska och norska schlagerlåtar. Vinnaren? Jo, hon var väl OK. Liksom flera av de andra. Men jag hade ingen klar favorit. Och jag tror knappast det blir svensk seger i Oslo i maj. Inte norsk heller.

God natt!

Zzzzzz...Men hjälp.

Igår kväll var det ost- & vinkväll på jobbet. Det hade säkert varit trevligt men jag kände att jag var för trött. Och jodå, jag somnade i soffan nånstans mitt i Skavlan. Vaknade till när jag fick sms från en kollega som undrade om jag glömt att det var fest. Det tog mig över en timme att skriva svar. Somnade om och om igen med mobilen i handen. Måste kolla med kollegan på måndag vad jag egentligen skrev, för jag har ingen aning...
Klockan var kvart i fyra innan jag vaknade till såpass att jag lyckades vingla i säng. Suck!!
Imorse satte jag fart - tvättade kläder, skakade mattor, diskade, skottade snö... allt för att inte behöva sätta mig ner med pedagogikböckerna. Framåt eftermiddagen insåg jag dock att det inte fanns fler ursäkter. Men vad tror ni hände? På tre timmar hann jag läsa 12 sidor. För jag somnade. Om och om igen!! 

Nu gör jag ett försök att se finalen i den svenska melodifestivalen. Återstår att se om jag orkar hålla mig vaken tillräckligt länge för att se vem som vinner... Pausunderhållningen tänker jag i alla fall inte missa. Alexander Rybak!!

Och fruktsalladen som jag somnade ifrån igår, den ser rätt god ut. Hugger in på den nu! :)   
Once upon a time sa jag att jag skulle undvika att fotografera Øyfjellet. Det tar jag tillbaka...
_ _ _ _ _

Hm. Fick ett paket på jobbet igår. Ligger Oslo i Sverige??

 

Mer snö

Vintern vill inte riktigt släppa greppet. Har väl kommit ett par decimeter snö sen igår.   

Aprilvädret har tjuvstartat - det har växlat mellan sol och snö hela dagen:
_ _ _ _ _

Fina utlåningssiffror på mitt gamla jobb, Sogndal bibliotek (och för den som undrar:
ja, texten är på nynorska). Kul! Bra jobbat, Signe & co!!

För egen del? Jotack, utlånen har gått upp rejält även hos mig (mycket beroende på läromedels-hanteringen såklart). Ni ska få se statistiken efter helgen, skulle fixat den idag men hann inte. Alltså, dagarna bara rasslar förbi!! Listan med saker som ska göras blir allt längre...
_ _ _ _ _

Undrar om inte busschaufförerna här i Vefsn är närsynta. För andra gången på ganska kort tid
har jag blivit tillfrågad om jag vill lösa vuxenbiljett. Ehh? Skulle tro det.
_ _ _ _ _

Teknikberoende? Tja, de här herrarna skulle nog må bra av att logga ut emellanåt... :)


Väderkaos

Det är antagligen inte mer än rätt att vi får igen för alla veckorna med kallt stabilt vinterväder. Nu är det snöglopp, ösregn, ishalka, översvämningar, avåkningar, ras... allt i en salig blandning. Och problemen för tågtrafiken fortsätter - inte nog med raset mellan Mosjøen och Trofors, igår kväll gick ett nytt ras längre söderut med påföljd att passagerarna får ta bussen ända till Trondheim (typ 40 mil). Och än är inte faran för nya ras över, eftersom det blir fortsatt milt och en hel del nederbörd dagarna framöver.

Men stoppar detta mig från att promenera till jobbet? Inte då!! Fast jag valde fel imorse - borde tagit gummistövlarna. Det gick bra nästan hela vägen, men med en knapp kilometer kvar till jobbet klev jag ner i en vattenpöl som var sisådär 2-3 decimeter djup. Och sluuuuurp, vattnet rann rätt in i skorna. Och byxbenen blev blöta en bra bit upp. Jaja. Jag fick i alla fall inga skavsår (vilket var orsaken till att jag lämnade stövlarna hemma).
_ _ _ _ _

Pedagogikkursen? Jodå, jag blev aningen mer motiverad efter gårdagen. Föreläsaren var en av de bästa jag varit med om - lugn, tydlig, strukturerad, humoristisk. Kunde hört på honom hur länge som helst!! Han pratade bland annat om kommunikation och motivation - olika sätt att kommunicera, vilka signaler vi sänder ut med vårt kroppspråk, vad som gör oss motiverade, hur vi kan bemöta eleverna för att öka deras motivation (och omvänt, vad vi bör undvika för att inte ta ifrån eleverna lusten att lära). Och en massa annat!Vi har fått arbetsuppgifter som ska lämnas in innan nästa träff, och dessa skall lösas i grupp. Så jag har "parat ihop mig" med de två bibliotekarierna från folkbiblioteket här i Mosjøen som är med på kursen (det är inte bara gymnasiefolk som är med även om vi är i stor majoritet) - och de två gymnasiebibliotekarierna från Sandnessjøen. Känner redan nu att vi kommer ha kul ihop! Vi ska träffas en dag i nästa vecka och arbeta fram svar på frågorna. Innan dess ska vi alla ha förberett oss, läst läroboken och tänkt igenom frågorna. Därmed kommer denna helg att ägnas åt plugg...


I Bodø

Jojo, så var första kursdagen till ända. Duktiga föreläsare, och roligt att träffa kollegorna, men nja. Motivationen har ännu inte infunnit sig... och snart måste jag väl börja läsa kurslitteraturen. Ca 680 sidor pedagogik. Tjohej. På nåt vis tror jag inte riktigt att det är min grej, men jag ska göra mitt bästa.
_ _ _ _ _

I väntan på att jag får min egen väderstation på plats (vilket nog inte sker förrän tjälen gått ur backen) så kan ni kolla in den här: http://home2.monet.no/~aosoloy/wxlive.php (som bara ligger ett par hundra meter från där jag bor). Kolla särskilt på "Indeks for skogbrannfare", som visar att faran är låg - ja, tacka fan för det när halva Mosjøen ligger under vatten!!

Fick sms från Unni tidigare ikväll och hon rapporterade att det snöat uppskattningsvis 4-5 dm på sina ställen i Mosjøen idag. FYRA TILL FEM DECIMETER!!! Det är mycket det. Fast sen gick det över till regn och nu varnas det för översvämning...

Bara att konstatera att jag hade tur imorse, det hade inte kommit mer än nån decimeter snö när jag körde till järnvägsstationen strax före 04.30, så jag tog mig fram utan problem. Tågtrafiken har det däremot kämpigt - igår morse gick ett ras en bit söder om Mosjøen. En privatperson såg det och ringde NSB, som lyckades stoppa södergående tåg som precis skulle starta från Mosjøen. Flera hundra kubikmeter jord har rasat ut och det dröjer flera dagar innan tågtrafiken är igång igen. Så de som ska söderut måste ta buss sträckan Mosjøen-Trofors, och de som kommer söderifrån får alltså ta buss Trofors-Mosjøen. Imorse fick vi beskjed om att bussen inte väntades till Mosjøen förrän 07.30 (stora förseningar redan längre söderut alltså) och ett tag undrade vi om vi skulle bli tvungna att vänta in den innan vi fick starta. Men NSB satte in tåget Ole Tobias istället (alltså, jag hade ingen aning om att tåg har namn) så vi var iväg med bara en kvarts försening. Men jag måste erkänna att det kändes lite otäckt att åka mellan fjällsidor och stup alldeles intill fjorden, tänk om det hade gått ett nytt ras? Men inte då. Skönt!!

Och på Saltfjellet var en långtradare lastad med missiler inblandad i en krock så vägen
fick stänga. Alltså. MISSILER.
_ _ _ _ _

Det har snöat hela dagen här i Bodø. Här är utsikten från mitt hotell:Och nu är jag så trött att jag inte vet hur jag ska orka borsta tänderna. Men jag får väl göra
ett försök.

GOD NATT!

Rätt tänkt

Vilken tur att jag valde gummistövlar imorse!!!... särskilt som det inte riktigt gick att välja var man satte fötterna. Vinden högg tag varje gång
 jag tog ett steg så det var en överraskning var fötterna skulle landa nästan varje gång!

Det har faktiskt varit så blåsigt inatt att hyresvärdens bil inte stod där han parkerat den
- utan mitt ute i gatan...!! Antar att det isblanka underlaget gjorde sitt till.

Delar av Mosjøen ligger under vatten. Och den nya turistinformationen blåste bort imorse.
Kort sagt - ruskväder!!!

     

Hoppas det inte blir problem för tåget imorgon - ska ju till Bodø för den första pedagogikkurs-träffen. Väntar fortfarande på att entusiasmen ska infinna sig... hm.

Splash!!

Efter den torraste vintern i Norge på över 100 år (så torrt att det faktiskt är vattenbrist i delar av landet) borde man väl jubla över att regnet vräker ner idag. Men nja. Kan inte påstå att jag är överdrivet begeistrad - vägen härutanför liknar mest en rodelbana och jag har letat fram broddarna igen. Funderar på om jag bör ta gummistövlar till jobbet imorgon eller om det funkar med goretex-skorna. Det återstår att se.
_ _ _ _ _

Slirade hem till Unni och EA och åt middag. Revbensspjäll med alla tillbehör. Jättegott!!
Julen varar än till påska... :)

Tog med mig en chokladtårta till efterrätt. Enkel och himla god:

Chokladtårta

100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
2 blad gelatin
2 dl marsánkräm (kokmarsán)
50 g mörk blockchoklad
2 dl vispgrädde

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner ägg och socker. Blanda sist ner alla de torra ingredienserna och rör smeten slät.
3. Bred ut smeten i bakformen och grädda kakan i 25-30 min.
4. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 min.
5. Koka marsánkrämen enligt recept på förpackningen. Krama ur gelatinbladen och blanda ner dem i den heta krämen. Tillsätt blockchoklade i mindre bitar. Rör om tills chokladen smält och krämen är jämn och slät. Vispa grädden och vänd ner den i krämen.
6. Tag den kalla kakan ur formen och diska ur den. Lägg tillbaka kakan i formen och bred ut fyllningen i ett jämnt lager. Ställ tårtan kallt att stelna.
7. Ta loss kakan ur formen då den stelnat.

Enligt originalreceptet ska tårtan garneras med flagad vit choklad, men jag brukar ta lite strössel. Eller silverkulor om det ska se lite extra lyxigt ut.

Hm... har förresten kvar lite av tårtan... tror jag ska ta en bit nu! :)
_ _ _ _ _

Äh. Räckte det verkligen inte med dokusåpan Ullared???
Nu har norrmännen hakat på, ikväll var det premiär för Svinesund - handel i grenseland.
Suck. Om jag tittade? Nä tack.

Gått på stan

Idag har jag gjort nåt som jag inte gör särskilt ofta: gått på stan! Med Unni, såklart (nån som är förvånad?). Egentligen hade vi tänkt oss en skidtur på Ollmoen men när det visade sig att Halsøy IL firade sitt 90-årsjubileum med stafett just där så drog vi öronen åt oss. Vi vill inte ha publik som ser på när vi vinglar fram... :) 

Så istället vinglade vi omkring från butik till butik. Vilket bland annat resulterade i bebiskläder (till Evas lilla knyte). Och böcker. Många böcker... för när det visade sig att NotaBene reade en massa titlar för 25:- styck, då fick bibliotekarien fnatt. Unni undrade om jag inte borde strunta i jobbet på en lördag och jo - det borde jag kanske. Men i alla fall!! 
_ _ _ _ _ 

Middagstips - enkelt och gott:

Räkor i stark sås (4 port)

1 liten gul lök
1/2 purjolök
100 g champinjoner (färska, antar jag, fast jag tog burkvarianten och dubbelt så mycket)
1 röd paprika
2 msk smör 
1 tsk curry
1 krm cayennepeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk soja
2 dl lätt créme fraiche 
1 kg oskalade räkor (jag tog 400 g färdigskalade)

Finhacka löken. Skiva purjolök och svamp. Strimla paprikan. Fräs allt i smör tillsammans med curry, cayennepeppar och vitlök ca 2 min. Tillsätt soja och créme fraiche. Låt koka ytterligare några min. Skala räkorna (jaja, om de inte redan är skalade då). Lägg ner dem i såsen. Låt räkorna bli varma. Servera med t.ex. jasminris och grönsallad (fast jag valde pasta och körsbärstomater).
_ _ _ _ _

En liten sommarfilm från Holmön!


Häggen därhemma anno 2009. Fotograf: lillasyster!


Vid Bergudden
_ _ _ _ _

En älg på besök hos Thorbjörn.
_ _ _ _ _

... och apropå ingenting alls: filmen Otäcka odjur med bl.a. John Cleese har på norska
fått titeln Olme beist. Håhåjaja!
 

I skuggan av fjället

Dumma Øyfjellet! Det har varit en strålande vacker vinterdag med blå himmel och sol-sol-sol!! Unni och jag bestämde oss för att ta en eftermiddagstur i det fina vädret (innan helgens väntade väderomslag). Men innan vi kom iväg (vid 16-tiden) hade solen försvunnit bakom fjället. Rackarns!! Nåja, det var en härlig tur i alla fall. Och skönt att röra sig lite - för jag tog bilen till jobbet idag. Igen. Denna gång därför att en kollega skulle titta på skadan bakpå bilen. Han konstaterade att jag nog måste köpa en ny ramp (eller vad den nu kallas, den där nummer-plåtsbelysningen sitter), men att hans elever kan montera den. Och gissningsvis går det loss på typ en tusenlapp. Jaja. Blir nog dyrare med den andra bilen... men jag har inte hört nåt från ägaren än.


Precis innan solen trillade ner och försvann...
_ _ _ _ _

Handen mår bättre, det är bara i vissa lägen det gör lite ont.
Fortfarande blå, dock...


_ _ _ _ _


Tja. Det ligger en viss logik i uppmaningen...

Fler roliga skyltar hittar ni på Engrish Funny!

Pang!

Nej, det var inte jordbävning i Mosjøen idag - det var jag som drattade på ändan. Med en smäll!! Precis utanför skolan, när jag skulle gena över parkeringen till IT-avdelningen för att hämta en ny toner till skrivaren. Inte var det halkigt heller så hur jag bar mig åt vet jag inte. Resultatet? Öm i rumpan. Lätt bedövad i ryggen. Och vänsterhanden funkar inte riktigt som den ska, den är öm och svullen. Men inga benbrott. Ska kanske vara tacksam för att jag är "välisolerad" eller vad det nu var en kollega kallade det för några år sen. Då var det skidåkning som var på tapeten, och jag sa att jag inte ville ge mig ut och åka förrän det kom mer snö så att jag inte skulle slå mig fördärvad när jag vurpade. Nej, nu minns jag vad han sa: "Jamen, du har ju en del att landa på...". Tack för den. Inte den finaste komplimang jag fått, precis.

Hade tänkt städa ikväll - men glöm det. Tänker ägna mig åt självömkan istället, och lägga mig på soffan med en deckare och knapra choklad... (vilket i och för sig är nyttigt, ja, bokläsningen alltså: läs mer böcker och lev längre).

Men lite (fysiskt) duktig har jag i alla fall varit - gick till jobbet. Och hem igen. Det var -24 när jag kom fram imorse, "bara" -13 när jag gick därifrån. Vintern behåller greppet - fast nu varnar yr.no för kraftigt regn framåt helgen. Hu då.
_ _ _ _ _

Jag är faktiskt rätt bra på att skriva norska! Mail och annat som jag skickar ut till lärarna brukar jag kontrollera genom att kopiera över texten till word för stavningskontroll. Imorse gick jag ut från att stavningskontrollen var urkopplad när det inte blev rödmarkeringar i texten - innan jag insåg att jag nog faktiskt lyckats få allt rätt. Det tar sig! :)

... men finnarna bör kanske träna lite:


Oh dear... :)

Quiz med mera

Nyårslöftet sprack idag. Hade ju lovat mig själv att ta bil till jobbet max en gång i veckan, och eftersom jag körde igår (skulle på möte på MRK och det var för tidsödande att gå fram och tillbaka) så borde jag såklart inte tagit bilen imorse. Men jag var så trött, så trött... och föll till föga. Sportlovet blev helt enkelt lite för ansträngande!! Korta nätter, tidiga morgnar, krånglande rygg som gjort att jag vaknat så fort jag rört mig (och uppenbarligen snurrar jag omkring en hel del på nätterna). Jag är helt enkelt sliten efter ledigheten!! Nu har jag lovat mig själv (som ni märker är jag bra på att avge löften...) att gå till sängs tidigt ikväll, för att vara fit-for-fight imorgon bitti och lämna bilen hemma.

Med tanke på att jag tog bilen till jobbet en enda gång i januari, och inte alls i februari
ids jag dock inte ha alltför dåligt samvete. Tycker mig ha upparbetat en viss bonus... :)

Kom tidigt till jobbet imorse - klar fördel jämfört med att gå!! Nackdel: jag blev inparkerad.
Skulle nog fått avsevärt större skador på bilen än de jag ådrog mig i helgen om jag försökt
forcera pansarvagnen som blockerade vägen...... men nu skulle jag som tur var ingenstans på hela dagen! I ärlighetens namn
tittade bilens ägare dessutom in på bibblan och talade om att han ställt sig i vägen.
Och jag sa att det var helt OK.

Undrar förresten om han flaggar för att skrämma sina medtrafikanter?Näh. Funkar inte på mig, jag blir inte det minsta rädd! :) :)
_ _ _ _ _

Över till nåt helt annat. Gårdagens quiz. Och vet ni vad?

VI VANN, VI VANN, VI VANN, VI VANN!!!!!

Och detta fast det bara var Unni, Odd och jag på plats. Gissa om vi var stolta??
Visst, vi hade lite tur med frågorna, men vi var baske mig himla duktiga!!

Några av frågorna vi klarade:

Vad heter lejon på swahili?  (Simba)
Vad heter Chris Isaaks jättehit från 1989?  (Wicked Game)
Hur lång är en mile?  (1,609 km)
Vad är det grekiska ordet för hjälte?  (Heros)
Var ligger Magaluf?  (Mallorca)

... och vi klarade dessutom nästan varenda musikfråga
- Europe, Ace of Base, Eurythmics, Cat Stevens...!
_ _ _ _ _

Jag brukar muttra över hur kort livstid det är på böcker nuförtiden. Efter ett par år går de nästan inte att få tag på längre. Tydligen är det inte bara jag som ifrågasätter detta - idag hittade jag en stämpel i en nyinköpt bok:Hoppla! Det var ikke verst! :)
_ _ _ _ _

Tack till vaktmästarna!! Har fått nya hyllor i tidningshörnan, så nu har seriealbumen fått
flytta in dit - därmed blev det också mer utrymme för lyriken och CD-böckerna:

Före:

   

Efter:

   


Så går det...

... när man inte ser sig för:Ska kolla med kollegorna om detta är nåt som eleverna på fordonsutbildningen eller prosjekt til fordypning kan ta sig av. Ungdomarna lär väl flina åt den klantiga svenskan, men det kan inte hjälpas...
_ _ _ _ _

Slut på sportlovet, nu är skolan igång igen. Har fått en massa kommentarer idag - från både elever och lärare - av typen: "Jaha, hur besviken är du efter OS?" Svar: Inte alls! Jag tycker svenskarna har gjort det bra!! Att sen norrmännen tog fler medaljer, det kom väl inte direkt som nån överraskning...

RSS 2.0