Tempo

Jag hinner inte med...! Lovar att uppdatera bloggen med massor av bilder och julanekdoter - men det får bli när jag kommer tillbaka till Norge nästa helg. Här är det full rulle - var på Holmön i torsdags, i Vännäsby igår, hem till Sävar igår kväll, Vännäsby idag igen, imorgon ska alla samlas i Sävar och äta middag, och så nyår i Vännäsby. Moster med make kom i torsdags, idag ska vi träffa kusinen och hans äldsta dotter som hastigast (de kommer hit en sväng), imorgon tänker jag och syrran hinna pipa in hos en kompis och kolla på hennes hus, och förhoppningsvis kommer morbror med sambo över nyår. Rörigt? Tja, en smula... :)
 
Vintrigt är det så det räcker, -24 igår kväll. Nu är det "bara" -14. Och vintervackert.
 
Hm. Får jag tid blir det några rader snart, annars som sagt - när jullovet är slut!

God jul!

En riktigt god jul till er alla!
 
 
 
 
 
Ivrig Rasmus kollade in julklapparna i god tid...
 
 
 
... och äntligen var det dags för paketöppning!
 
 
 
 
Nu sitter vi lagom pömsiga i ett berg av omslagspapper och leksaker och pustar ut!
God kväll! :)

Julförberedelser

Här går det i hundra knyck! Kom till Vännäsby sent på onsdag kväll (var så trött att jag stannade och nickade till flera gånger längs vägen så klockan närmade sig 23.30 innan jag var framme). Torsdag morgon gick reveljen 06.10 då Rasmus förkunnade: "Moster Jenny! Upp! Baka pipparkakor!"
 
Bara att kliva upp!
 
Fast det blev inget bak - vi for till stan istället och fixade diverse julärenden. Höjdpunkten var när vi stannade utanför ÖB - Eva rusade in, medan jag stannade i bilen med barnen och vi sjöng "Idas sommarvisa" medan snön yrde runt bilen. Stämningsfullt... :)
 
Torsdag eftermiddag körde jag till Norrfjärden och hämtade pappa. Kvällen ägnades åt julstädning i Sävar, samt tvätt (se nedan).
 
Igår morse åkte vi in till stan, fixade ännu fler ärenden, sammanstrålade med Eva och barnen, fikade, fortsatte gatloppet mellan butikerna, sammanstrålade med Sonja och Per som pausade på sin väg till Malå, körde en vända till Vännäsby med tvätt (ja, för Eva och Rickards tvättmaskin har lagt av precis såhär inför jul och gissa om det blir mycket tvätt med två småbarn?) - och sen tillbaka till Sävar och inläggning av sill, gravning av lax samt knäckkok.
 
Imorse hängde jag på låset till Coop när de öppnade kl 8, sen hem till Sävar, packa, fika med bästa grannarna, sen in till stan och hälsa på farbror med fru, tillbaka till Sävar, tvätta en maskin till, packa bilen full med julklappar och annat - och så styra kosan mot Vännäsby.
 
Där är vi nu, och nu väntar sängen. Hoppas lilleman och hans syster sover liiite längre än till 06.10 imorgon bitti... :)
 
Bilder? Hm. Inte just nu, orkar inte leta rätt på kameran. God natt!

Jullov

Nu är jag julledig. I TVÅ OCH EN HALV VECKA!!! :)
 
Skriver mer en annan dag, nu är jag på språng. Höres!

How Santa got his job

Imorgon är det dags för de fyra sista julberättelsepassen. Det har gått bra i år också
- jag är imponerad över hur duktiga eleverna är på att sitta stilla och lyssna!
 
Dock har de inte ätit fullt så många pepparkakor som beräknat - men det innebär å andra sidan att jag får mer kakor med mig hem till jul. Antar att släkten tycker det är OK... :)
 
Nu har jag förresten hittat en perfekt högläsningsbok:
 


OK, det är en bilderbok. Reading age 4+. Än sen? Eleverna har inte haft nåt emot vare sig Mumindalen, Bullerbyn eller Teskedsgumman. Och när det gäller engelska bör texterna hursomhelst vara enkla så att alla elever kan hänga med. Den här verkar dessutom rätt kul!
 
Nåja, jag får satsa på att få tag i den till nästa jul...

Julpops

Idag har jag och Unni gjort cake pops!
 
Det blev ett klet utan dess like - den första chokladen (röd) smälte inte ordentligt, så i den andra sorten (brun) blandade jag i lite kokosfett - med påföljd att den blev alldeles för rinnig. Den tredje sorten (grön) uppförde sig som den skulle - men då började det brinna i knutarna för vi skulle ju hinna se handbollsfinalen också. Vi sprätte strössel över hela köksgolvet och det var chokladfläckar överallt - men roligt hade vi! :)
 
(Den turkosa? Det är vit choklad med blå karamellfärg i - ena sekunden var det vanlig smält choklad, nästa sekund blev alltihop utan förvarning en enda klump, som inte gick att smälta om hur vi än försökte. Så då rullade vi chokladkulor av den...)
 
 
Det största problemet när man gör cake pops är att hitta nåt lämpligt att sätta pinnarna i medan chokladen stelnar. Nu har vi gett EA i uppdrag att till nästa pops-tilfälle snickra ihop - ja, just det. "Nåt lämpligt". Hehe... :)

Nytt försök

... på macarons-fronten. Den här gången vägde jag ingredienserna och siktade både mjöl och florsocker. TVÅ gånger. Och ja, resultatet blev bättre än förra gången! :)
 
Det enda jag inte fattar är att det står i receptet att smeten ska klickas ut i klickar "inte större än en femkrona". Alltså, det ska bli 25 dubbla kakor, alltså 50 enkla. Jag landade på 53. Hade jag gjort dem i 5-kronorsstorlek hade det blivit minst dubbelt så många...!
 
Så här ser de ut - hasselnötsmacarons med chokladtryffel (smaksatt med Vana Tallinn-likör):
 
 
 

Finaste tomtenissarna

Gissa om moster Jenny ser fram emot att fira jul med de här små charmtrollen? :)
 
(foto: Sara Mejtoft, VK)
_ _ _ _ _
 
Himmel, så skönt! Imorgon ska jag - för första gången på lääänge - strunta i att ställa väckarklockan . Jag har renbäddat, torkat golvet, dammtorkat samt ställt fönstret rejält på glänt - så nu luktar det rent och friskt och jag rent längtar efter att gå och lägga mig... fast inte riktigt än! :)

Julmat

Idag åt jag lunch hos restaurangeleverna. Eller julmiddag, snarare. Revbensspjäll, pinnekjøtt, medisterkaker, medisterpølser, waldorfsallad, hembakt bröd och pålägg. Och dessertbord med ris à la Malta, karamellpudding och sju sorterts kakor. Mmmmmmm!!! :)
 
 

Ketchupeffekt

Förra veckan, när jag laddade för sista rundan med biskvi- och pepparkakebak, insåg jag att jag hade för lite plastburkar. Så jag var in på nästan alla matbutiker och frågade - för sådana där smågodisburkar är ju perfekta! Men utan framgång. På ett ställe hade de precis slängt (!!!!) alla burkar, på ett annat hade nån hunnit före mig och länsat förrådet... och så vidare. En del godisleverantörer har dessutom gått över till att packa i plastpåsar som så lägges i pappkartonger. Grr.
 
Jag skickade ut ett mail till kollegorna på skolan och sa att om nån hade burkar till övers fick de väldigt gärna ge dem till mig... fick några stycken, men var ändå osäker på om det skulle räcka. Det gjorde det inte riktigt - till slut fick jag vända upp och ner på min stora "festbox" från Tupperware, för att så fylla den till brädden och använda bottenplattan som lock.
 
Men nu som jag bakat klart och krisen är avvärjd har det plötsligt blivit rena ketchupeffekten. En kollega var in på Rema igår - då hade de plötsligt en hel hög tomma plastburkar som de hade ställt ut, fritt fram att ta med sig. Hon tog så många hon kunde bära...! :) En annan kollega hade gått igenom skåpen hemma och kom med en försvarlig hög. Och idag var jag in på den andra Rema-butiken i stan. Samma sak där, så jag knyckte 12 burkar till. Lika bra att börja samla på hög till nästa år - om nu plastburkarna är på väg ut är det bäst att ta chansen!
 
_ _ _ _ _
 
Ikväll har jag slagit in julklappar! Men tejpen - och orken - tog slut innan jag var färdig, så jag fortsätter imorgon. Nu är det julmust, lussekatt och horisontalläge i soffan resten av kvällen! Har dock inte sett röken av vare sig lucior, stjärngossar eller pepparkaksgubbar idag, så jag har inte nån riktig luciastämning...
 

Julfint

I matsalen på skolan har vi både julgran och pepparkakeland! :)
 
 
_ _ _ _ _
 
Nu är jag ungefär halvvägs i julberättandet. Idag berättade jag för en av klasserna att jag ska ha svenskt jullov den här gången, det vill säga till efter trettondagen (i Norge börjar vårterminen redan 3 januari, trettonhelgen finns inte här). "Om jag får ledigt", lade jag till, eftersom jag faktiskt inte fått svar på min ledighetsansökan än. "Jamen det är väl klart du får, du som jobbar så hårt", sa en av eleverna. Hehe... :)
 
Faktum är att jag känner av den senaste tidens ganska häftiga tempo - när man inte hinner slappa av på helgerna blir det jobbigt i längden. Men nu till helgen har jag inte fullt så mycket inplanerat. Fixa det som eventuellt inte är klart på julkorts- och julklappsfronten (fast en del julklappar väntar jag med tills jag kommer till Sverige), packa, kanske baka lite (men inte biskvier eller pepparkakor!!), och inte minst - umgås med Unni!
 
Ikväll har jag julpyntat. Och dammtorkat (utan att det tål närmare granskning). Julkorten ligger där jag la dem igår - julklapparna också. Men imorgon - då... :)

Inte ikapp

Tja, vad kan jag säga? Det sket sig. Med helgplaneringen, alltså. Jag blev färdig med biskvi- och pepparkakebak, och jag frostade av frysboxen. Och virkade ett par mormorsrutor (fast inte så många som behövs). Och förberedde julberättandet. Men allt det andra återstår...
 
Igår var det säsongsavslutning på quizen (se inlägget härunder) och idag var det sista innebandyträningen innan jul. Jag hade tänkt vara med, men backade ur. Stannade kvar på jobbet och fixade med diverse istället (effekten av att läsa julberättelser i nästan alla klasser är att allt annat jag skulle gjort samlas på hög). När klockan blev 18 gav jag upp, tog en liten runda på Sjøsiden (köpcentrat) som har kvällsöppet till kl 20 såhär innan jul - men trött och hungrig och med begynnande huvudvärk är en dålig kombination när man ska leta julklappar, så ganska snabbt vände jag hemåt. Nu har jag i alla fall plockat fram de julklappar jag köpt hittills - bara att försöka komma på vad mer som ska inhandlas. Julkorten har jag också plockat fram, men inte gjort nåt med. Än. Och så har jag strukit juldukar - inser att om jag överhuvudtaget ska julpynta måste jag göra det NU för det är bara en vecka tills jag åker till Sverige, och när jag kommer tillbaka är det ju dags att plocka undan allt igen...!
 

Några av mina tidigare alster

Äh!

Igår var det sista quizen för säsongen (det blir paus till 14 januari). Och den här gången var det temaquiz - på ämnet mat. Vi rekryterade Veronika som är restauranglärare (hon var med på laget förut), för att förbättra kompetensen på området - och det var ju väl och bra, men en del av frågorna (och inte minst det som hävdades vara de rätta svaren) gjorde oss en smula irriterade. Det var luddigt ställda frågor och inte helt självskrivna svar (vilket andrarundan bevisade då vi efter protester fick tre extra poäng).
 
Kvällen till ära handlade även musikfrågorna om musik. Skitsvårt. Som vanligt stod 15 poäng på spel i varje runda. I den första hade vi 4 poäng (suck), i den andra misstänkte vi faktiskt att det kunde bli vår första nollpoängare nånsin - men vi lyckades skrapa ihop 2 poäng. #+*%#+*%!! Nog är det väl ändå förbaskat, att vi alltid ska snubbla på grund av musiken??
 
En av de få låtarna vi över huvud taget kände igen var den här:
 
 
... men artistens namn? Nänä.
 
Över till de "vanliga" frågorna - en blandning av de vi kunde (de flesta) och de vi missade (en och annan):
 
Vad är huvudkryddan i paella? Saffran
 
Vad är Creme Catalan? En slags variant av crème brûlée, med apelsinsmak
 
Vad innebär 'al dente'? Att pasta inte är helt genomkokt, men fortfarande har lite tuggmotsånd
 
Från vilken slags blomma utvinns saffran? Krokus
 
Från vilken slags blomma utvinns vanilj? Orkide
 
I vilket av de skandinaviska länderna konsumerar man mest fisk? Danmark
 
Vad är vanligast att finna på ett danskt bord på julafton? Anka
 
Från vilken amerikansk stad kommer maträtten gumbo? New Orleans
 
I vilken stad ligge huvudsätet för Coca Cola Company? Atlanta
 
Vad är amarone? Ett italienskt rödvin som är gjort på torkade druvor
 
Vad är armagnac? Äsch, kolla här (orkar inte skriva hela svaret!)
 
Vilken av följande sätt att skära/tärna - brunoise, julienne, paysanne - ger de minsta bitarna?
Brunois
 
Är tomaten en frukt eller en grönsak? Frukt
 
Vad heter de tre delarna av en oxfile? Filet mignon, tournedos, chateaubriand
 
Vilken är den vanligaste potatissorten i Norge? Beate
 
Vad är Lynchburg i Tennessee känt för? Se nedan! :)
 
 
Hur det gick? Förstarundan slutade med en andraplats (!), den andra... ja, då var vi nog nånstans i mitten, efter protesterna.
 
Skönt med en paus, nu måste vi bara komma på vad vi ska plugga på till nästa säsong...! :)

Skynda skynda

Puh! Fullt upp! Skulle behöva det Unni kallar en "oval helg" - alltså en sån som man kan dra ut i båda ändarna... :)
 
Nåväl. Försöker vara så effektiv som möljigt. Det här är den sista bakhelgen innan jul, i alla fall vad gäller sånt som ska bakas i stort antal. Gjorde två satser pepparkaksdeg och 120 biskvibottnar igår kväll. Idag har jag bakat ytterligare 240 bottnar - samt gjort klart ungefär hälften av kakorna. Resten får jag ta imorgon, då jag också ska grädda pepparkakor. Typ 1000 stycken (tar 3,5 timme). Och så ska jag frosta av frysboxen (ett par år sen sist...) eftersom det fortfarande är rejält kallt ute (=bara att bära ut alla frysgrejerna på verandan). Så ska jag virka klart en mormorsrutefilt. Och skriva julkort. Och komma på vad jag ska ge folk i julklapp. Och läsa igenom julberättelserna som ska läsas högt i drygt 20 klasser (det brakar loss på måndag). Och helst städa, innan dammråttorna formerar sig mer än de redan gjort.
 
Och så borde jag gå en promenad mitt på dagen, när solen förhoppningsvis tittar fram.
Idag såg det ut så här:
 
 
... men jag gav mig inte tid att gå längre än ut på verandan.
 
Men - så har jag ju också tänkt hinna ligga på soffan och kolla in säsong 2 av Sherlock
som jag lånat med mig hem på DVD.
 
Ehh... när då?! Tänk, jag hade toppbetyg i matte, men den här ekvationen får jag inte
riktigt ihop...
_ _ _ _ _
 
Kallt på jobbet igår - eftersom det byttes branddörrrar i biblioteket och stod helt öppet
ut mot vinterkylan.
 
I skönlitteraturrummet har dörren tagits bort och ersatts av fönster:
 
Före
 
Efter
 
... men den andra branddörren har ersatts med en ny, som klara nutida regler och krav:
 
Före
 
Efter (fast de har inte tätat klart och så fattas det en del lister)
 
Varför byte? Jo, för att det ju visade sig i våras att de gamla dörrarna var så dåliga och otäta att det regnat in och samlats fukt under golvbelägget och jag därför fick nytt golv i hela bibblan under sommaren. Nu ska det förhoppningsvis vara torrt i många år framöver...!
 
Bara ett problem - av estetisk art. Ser ni bilden med de nya fönstren i skönlitteraturrummet? Kanske syns det inte så tydligt, men tvärribban är inte på samma nivå som i de gamla fönstren - det skevar nästan en decimeter. Och när man väl fått ögonen på det, så.... grrr. Ja, och dessutom ett praktiskt problem: vi sa ifrån att vi ville ha ett fönster som man kan öppna. De gamla fönstrena kan inte öppnas, men det är problem med ventilationen inne i det här rummet, så ofta har jag ställt branddörren på glänt för att få in frisk luft. Men det har de tydligen glömt bort... Jag har pratat med vaktmästaren, som ska ta kontakt med firman efter helgen. Håll tummarna!
 
Ja, så då blir det intressant på måndag, när en hel hoper klasser kommer till bibblan för att höra mig läsa julberättelser - och vi ska sitta inne i det rummet. Jag får väl varna dem att om de levande ljusen slocknar, då måste vi skynda oss ut för då är det inget syre kvar... :)

Mest läst

Hah! Jag har i alla fall läst mer än hälften! :)
 

Ännu en quiz

Äsch! Det vill sig inte riktigt - igår inkasserade vi en ny andraplats på quizen. Fast vi var fyra (fem?) poäng efter de som vann, så inte ens med stolpe in på allt kunde vi ha spöat dem. Den andra rundan var det stolpe ut på allt - och därmed blev det en fjärdeplats, ännu längre efter vinnarna (men vi hade en tredjeplats i sikte, bara en poäng ifrån...).
 
Musiken: Unni och Odd kände igen Middle of the Road (aldrig hört talas om dem...), Hall & Oates (samma där) och R.E.M (jamen, dem har jag i alla fall hört om). Jag klarade Kesha (tack vare att jag pluggat VG-listan) och filmmusiken från Stekta gröna tomater (eller nä, ska jag vara ärlig hade jag aldrig kunnat placera låten, men vi fick en ledtråd: "filmen är baserad på en bok av Fannie Flagg" - och då blev det mycket enklare!). Däremot totalbommade vi på Justin Timberlake...
 
Sura missar för övrigt:
 
Hur många procent av jordens yta består av vatten: 65,8%, 70,8% eller 75,8%?
Vi strök det första alternativet, men vacklade mellan de andra två - och tog fel. Ska vara 70,8%.
 
I vilket land är Elefantorden den finaste man kan få? Danmark
Gaaahhh... vi var helt eniga om att det skulle vara Frankrike.
 
I vilket land uppstod rokoko-stilen? Frankrike
Jahaja, det var ett av alternativen vi diskuterade, men vi skrev Italien.
 
Vad betyder Ludo? Jag spelar
Vilket jag med mina tre år med italienska på gymnasiet borde kunnat... dessutom har vi fått samma fråga en gång förut - och vi svarade fel då också. Unni var inne på "vi spelar" men vi svarade nåt HELT annat...
 
Vad är rödsvingel? En sorts gräs
Vi svarade "planta" men quizmastern hade en petig kväll...
 
Vilket var Sputniks fulla namn? (=norsk musiker) Knut Storbukås
Vi missade "k"-et i efternamnet och fick 0 poäng - petigt så det förslår.
 
Vilket år gick man i Norge över till 8-siffriga telefonnummer: 1991, 1992 eller 1993?
Ole, dole, doff - och det blev fel. Rätt svar: 1993.
 
Men vi kunde ju en hel del också:
 
Rangera följande land från norr till söder: Angola, Botswana, Mali
Mali, Angola, Botswana
 
Vad heter den nuvarande påven? Benedict den 16. (bra gjort, Unni!!)
 
Vad heter Afrikas största insjö? Victoriasjön (ja, nu har geografifrågorna bytt kontinent)
 
Vilken organisation förknippas Mette Janson med? NRK
 
Vilken fotbollstränare fick sparken häromveckan, och från vilken klubb?
Ketil Rekdal, Ålesund
 
Vilken norrman tog guld i backhoppning 1964? Engan
 
Var arrangerades sommar-OS 1984? Los Angeles
 
Från vilken hamn lade Titanic ut på sin färd? Southampton
 
Vad heter Pippi Långstrumps bästa vänner? Tommy & Annika
 
I vilket land kan man läsa om Aku Ankka? Finland (ja, det är Kalle Anka!)
 
Var bodde Tore Hund? Bjarkøy
 
Vad är bikinin uppkallad efter? En ögrupp/atoll i Stilla havet
 
Nästa måndag är det sista quizen innan jul. Den ska ha mat-tema, eventuellt med en del provsmakning. Jojo, kan ju bli intressant...! :)
 

Lyllo mej

Gissa vem som vann en delikatesskorg på julmarknaden igår?
 
MEEEEEEE!! :)
 
 
 
... och som om inte det var nog, fick jag världens läckraste petit-choux av restaurangeleverna idag:
 
 
Kan inte klaga... :) :)

1:a advent

Gissa vem som firar 1:a advent mumsandes på lussekatter...? :)

 
... fast jag är glad att jag hade kvar två paket saffran från Sverige sen i fjol - kollade på Coop häromdagen och där kostar de nästan 40:-/st...!
_ _ _ _ _
 
Idag var jag och Unni på lantbruksskolans (=Mosjøen vgs studiested Marka) julmarknad. Mycket fint och massa folk! Köpte en julklapp till Lovisa samt morötter och ägg (lokalproducerat) - dessutom hade vi planer på en fikapaus men det var så lång kö och trångt om saligheten att vi gav upp.
 
 
 
 
_ _ _ _ _
 
Har ju glömt visa! Varma fina födelsedagssockar från Unni, "så du slipper frysa"! :)
 
 
Ja, och så en vante till min nya mobil så den också håller sig varm... :)
 
 
 

I bakartagen

Som sagt, det blev bakning idag också - tillsammans med Unni och Veronika, i köket på skolan. Klenning, saupkake, tårnkake och havrekex! :)
 
 
 
 
 
Adventsstämningen har infunnit sig, och mer av den varan blir det imorgon när vi ska på lantbruksskolans julmässa. Kanske jag kan hitta en julklapp eller två?
_ _ _ _ _
 
Vad ska man säga? Nu har det tydligen hittats arkeologiska bevis för en känd enhörning i Nordkorea. Det var värst. Den kunde visst gå på vattnet också - en riktig raritet med andra ord. Vilket man kanske kan säga även om landets ledare, som i dagarna firas som "världens sexigaste levande man" i en 55-sidig specialbilaga i kinesiska People's Daily. Satir tycks vara ett okänt begrepp i den delen av världen...

RSS 2.0