Stämmer...

... lite beroende på vilken typ av bok man läser, visserligen - men ändå! :-) 


Hungrig

Vad är det med mig och matlagning på 2-dagar? Rejält hungrig efter påskhelgens utsvävningar (det är som att jag vant mig vid att mata in slisk hela tiden), men har jag klarat mig tills nu ska jag väl klara resten av kvällen! Och imorgon blir det (återigen - jag tröttnar aldrig) lax med citronpeppar. Både till lunch och middag! ;-) 


Fika

I torsdags hann pappa och jag sammanstråla med moster Sonja på café i Umeå. Mecka. Inte billigt precis, men goda bullar! :-) 


Helgen med myspropparna

Inte blev det mycket vila i helgen... korta nätter och intensiva dagar. Men mysigt! Massa tid med världens finaste! 

Obetalbara kommentarer om högt och lågt. Några exempel...

Rasmus:
- Moster Jenny, min pappa har skjutit en tolvhörning! 
(undrar vad skytten anser om att få sin femtontaggare degraderad på detta vis?) 

Lovisa:
- Det växer kokosnötter i det där trädet! 
(öh... i mina ögon såg det mest ut som en vanlig rönn, men vad vet jag?) 


Rasmus:
- Va, ska du och morfar åka imorgon? Jag vill att ni stannar i tio dagar, sen kan ni åka hem den elvaste dagen. 


Och Cornelia har utökat sitt vokabulär med "ten!" som (tror vi) betyder "igen!", samt "akka!" (=akta!) efter att hon styrt soffbordet med full fart över morfars fot och han sa "akta, akta, försiktigt!" (utan att det hjälpte nämnvärt...) 


Helgens största utmaning: att få tre syskon att hålla sams i duschen. Det gick väl lite sådär... ;-) 



Små konstnärer målar tavlor till sin farmor på 70-årsdagen:





Blandade bilder: 












Påskmys

... med finaste småtrollen i Vby! Intensiva dagar, satsar på att blogga när jag kommer hem... ;-) 


Ojdå

Mäh. Jag som hade äggkopps-köpstopp. Vad hände!?






(... vådan av att titta in på www.eierdopjes.nl och inse att Ad & Riek har en massa dubbletter till salu...)

PS. Sen har jag hjälpt en fransk pocillovist att beställa Jenny Nyström-äggkoppar på nätet från Kalmar museum (jo, likadana som de jag hittade på loppis häromhelgen). Som tack fick jag idag med posten ett äggkoppspussel!! :-D 

Bara 40 bitar men tog ändå sin rundliga tid. Och inte hade jag tid att äta middag förrän pusslet var färdiglagt... ;-) 



Rörigt

Hm... så här ser det ut i mitt vardagsrum just nu. I resten av lägenheten också, faktiskt. Nä, jag ska inte flytta! Däremot så ska jag få nya fönster. I ALLA RUM. Och då måste man ju plocka undan så hantverkarna har svängrum. Fastighetsägaren aviserade att de skulle börja i mitt hus idag, och såklart hoppades jag att de skulle börja med MIN lägenhet. Så icke. Så då får det se ut så här tills vidare. 



Lakanet över TV:n? Och soffan? Antagligen overkill, men jag tänkte att om de måste borra och det börjar sväva betongdamm runt i rummet så skadar det väl inte att vara förberedd... ;-) 

Norrsken

Det har varit mäktigt norrsken över Piteå ett antal gånger i vinter. Jag har missat det VARENDA gång...! :-( 

Det här är det närmaste jag kommit - en kväll förra veckan, den sista lilla snurren innan allt tog slut. Snopet...


... och tillbaka

Fint på Kvarken igår morse också! :-) 


Vårvinterpromenad

Långpromenad i lördags, till Gäddbäck och Sörsundet. Så himla fint!!! :-D 

































På affärn

... finns bokdepå från biblioteket. Perfekt för lässugna öbor och besökare! Dessutom tas man emot i entrén av den här filuren:




Till Holmön

... i fredags kväll, och då var det så här fint på Kvarken! 



Försökte fota lite på promenaden hem till Myren också men det var i mörkaste laget... ;-) 




Mobilt bibliotek

På lunchpromenaden idag mötte jag en lågstadieklass på utflykt - flera knattar stannade upp, pekade på mig, och utropade unisont: "Men titta, det där är ju biblioteket!" Tja, med en scanner i den ena jackfickan och ett par böcker i den andra så kanske jag kan ta upp konkurrensen med bokbussen... ;-) 












Fingermanholmen

Ännu en fantastisk dag!!! Väderprognosen visade sig stämma - sol fram till mitt på dagen. Jag var ute från nio till strax efter tolv - precis när jag kom hem blev det mulet... tajming! :-) 

Började med Kärleksstigen, sen begav jag mig ut på älven. Kom på att jag kunde spana in Fingermanholmen som annars är rätt oåtkomlig när man inte har båt. Letade mig upp till utkikstornet - fick pulsa halvvägs tills jag hittade ett skoterspår att följa. Det var det värt! Även om tornet nog borde varit lite högre. Som det är nu ser man mest talltoppar... ;-) 


















Lax

Hm... jag som tänkt cykla framför TV:n under schlagerfinalen. Istället ligger jag proppmätt och halvsovandes i soffan... ooops. Borde nog ätit middag lite tidigare! ;-) 

Nån stor kock blir jag aldrig, och repertoaren är rätt begränsad. Men lax med crème fraiche tröttnar jag aldrig på... ikväll med ugnsstekta grönsaker. Man tager vad man haver - lök, potatis, en (ganska mjuk...) morot samt en massa rödbetor. Gott blev det! :-) 

(och vips har jag middag för imorgon också... och nästa dag...)




Senaste fynden

Här är (några av) äggkopparna jag hittade på PMU! Jenny Nyström-serien har jag suktat efter förut så den var det ju bara att slänga sig över... ;-) Fem olika motiv, alla med samma tupp på baksidan. Och så en "retro-kyckling" (ser i alla fall gammal ut). Nöjd samlare! :-) 






Kråkan

Sådärja, då har min maskot hittat sin plats i nya bilen! :-) Fick den lille gynnaren av Eva en gång i tiden, undrar om inte det här är tredje bilen han sitter i - eller kan han ha varit med redan på Renaultens dagar...? Trevlig liten kompis att ha med, hur som helst! :-) 


Vackert

"Oh, what a beautiful mornin'!
Oh, what a beautiful day!" 

Sammanfattar dagen rätt bra! :-) Morgondimman började lätta redan vid 9-snåret, sen dess har det varit strålande vackert. Gick en kortare runda före 10, sen for jag till PMU (second hand) och fyndade äggkoppar, sen en rejäl långpromenad - och så ett par timmar på balkongen. Får jag inte fräknar NU, ja då vet jag inte...! ;-) 
























Vårvinterdag

Fin dag idag! Det har inte varit så mycket bevänt med våra lunchpromenader den senaste tiden, men idag gick vi ut en sväng - och hade ingen lust alls att gå tillbaka...!! 






På parkeringen trängs nu mina båda bilar. Håll tummarna för att jag får sälja den blå - snart!



Just nu har vi en utställning på bibblan med sidenbandsbroderier. Jättefina! 


NY BIL!!

Mäh! Först nu ser jag att inlägget jag skrev i Kiruna bara försvann!! 

Jo, alltså, det är där jag har varit idag. Och köpt ny bil!! Jag som aldrig skulle köpa en röd bil och inte ens övervägt en combi - ändå blev det den här, hur det nu gick till?!


Fick choklad från bilfirman som tack för köpet... ;-) 


Åt lunch på den intilliggande pizzerian innan jag styrde kosan söderut:


Kom hem för en timme sen. Bilen är härlig att köra! Och faktiskt är den röda färgen mycket finare i verkligheten än i bilannonsen - jag har redan börjat gilla den! Även om inget går upp mot blått... lite vemodigt att sälja den gamla bilen, men nu ska jag lägga ut den på Blocket så snart jag hinner. Både dyrt och opraktiskt att ha två bilar! Passade på att tvätta den i Sävar i söndags, men innan jag var i Piteå var den inte fullt så ren... fast jag tänkte taktiskt och fotograferade innan jag åkte! :-) 


Snö

Vintrigt i trakterna av Nedre Mourjevaara... :-) 


Nedräkning

Det närmar sig! Tog 06.25-bussen från Piteå, bytte i Luleå och fortsatte resan norrut. Nu i höjd med Lansjärv, ungefär. Våta vägbanor i början, nu mer vinterlikt. Får se hur det ser ut dit jag ska... framme ca 13.30.




Skottat

Sorry, nu är bloggen eftersatt - igen. Skyller detta (delvis) på att blogg-appen inte fungerat, men nu är den igång!

Har skottat min parkeringsplats noga i eftermiddag. Förbereder för... ja, vad tror ni? Avslöjar allt imorgon! :-) 

Om bara husbilen kunde parkera nån annanstans... i och med att den står där JÄMT (tror inte den flyttat på sig sen i oktober) kommer plogbilen typ aldrig åt att ploga på min sida av parkeringen. Mutter, morr... 


Tja, och vad göra med all snö? Vräka över planket och ner på häcken. Ska tro hur den ser ut när den tinar fram...? ;-) 



Hm

Ligger nåt i detta, ja! ;)



(...eller, tja, jag har in alla fall inte gått upp, men inte precis ner heller...)
 

Böcker i januari & februari


Mäh. Jag har alldeles tappat styrfarten vad gäller att blogga om de böcker jag läst. Inte har jag gjort nån sammanställning av 2015-böckerna heller... och nu är det nog lika bra att lämna det därhän. Nytt år, nya föresatser - får skärpa mig framöver istället! :)

Det har blivit rätt många böcker under årets första månader - mest beroende på att jag haft en stor mängd bokprat, och snart använt alla titlar jag sen tidigare läst in mig på. Bara att trycka in en hel hoper nya... alltså, jag gillar ju verkligen att läsa böcker, men när man blir sittande vid köksbordet till efter midnatt flera kvällar i veckan för att man ligger efter - då blir det lite väl hektiskt...

Det här är de böcker jag kommer ihåg (minus de allra tunnaste och mest lättlästa som jag hoppar över). Har säkert missat nån, men då får det vara så. Skriver inte så mycket om varje, då tar det här inlägget aldrig slut!
 
Vuxenböcker (tillika ljudböcker):

Viveca Sten: I sanningens namn
Senaste deckaren i raden om Nora Linde och Tomas Andreasson. Denna gång utspelar sig handlingen under midsommarhelgen, när ett barn försvinner från ett seglarläger i Sandhamn. Hyfsat spännande, men jag tycker nog att tidigare böcker varit snäppet vassare.

Jo Nesbø: Midnattssol
Äsch då, upptäckte först efteråt att detta var den andra (visserligen fristående) boken i serien. Nästan ett slags parodi (eller i alla fall flört med) 70-talets hårdkokta deckare. Inte dålig, men möjligen inte riktigt i min smak - även om herr Nesbø som vanligt lyckas få till intrigen himla väl (påminner i upplägget om Huvudjägarna, tycker jag).

Jonas Jonasson: Mördar-Anders och hans vänner
Underhållande och dråplig, precis som Hundraåringen, men det blir lite too much emellanåt... denna gång om en före detta, numera nyfrälst, mördare (inte den vassaste kniven i lådan om man säger så) och hans "kumpaner" - en avdankad kvinnlig präst och en bitter receptionist - samtliga på flykt undan element i den undre världen som de lurat på stora penningbelopp. Har i ärlighetens namn ett par timmar kvar av boken, men räknar med att jag hinner lyssna färdigt längs E4:an söderut imorgon.

Barn & ungdom:

Laurie Halse Andersen: Skärvor av minnen
Om en tonårstjej och hennes pappa - som är tidigare soldat och lider av posttraumatisk stress. Hayley har i många år tvingats ta hand om sin far, när han egentligen borde vara den som tar hand om henne. De har flackat kors och tvärs i USA men nu slagit sig ner i pappans hemstad. Hayley lär känna Finn, och långsamt börjar hon öppna sig för honom. Fantastiskt fin kärlekshistoria, men också om hur det är att ha en förälder som har det svårt.

Sarah Lean: De hundra hästarnas hemlighet
Handlar om Nell som mot sin vilja måste tillbringa påsklovet hos sin moster och kusinerna på landet. Det blir början på nåt som kommer förändra hennes liv. Fin tom vänskap, kärlek och släktband.

Jacqueline Wilson: Valarnas sång
Fantastiskt fin berättelse om Ella, vars mamma hamnar i koma i samband med att lillebror Sam föds. Ella måste tackla sin knäppe styvfar, kompisarna som inte förstår henne och rädslan över att mamma kanske aldrig blir frisk igen...

Kerstin Lundberg Hahn: Skuggan i väggen
Mysläskig bok om en tjej som flyttar in i ett gammalt hus och snart förstår att det döljer en hemlighet...

Neil Gaiman: Odd och frostjättarna
Fantasybok om en ung pojke under vikingatiden, som lämnar sitt hem och möter tre varelser som visar sig vara asagudar i djurskepnad.

Johan Unenge: Gröna kråkor
Om tre killar som älskar att åka snowboard. Och att spana på tjejer. När de får kontakt med tre tjejer som är fågelskådare går de med liv och lust in för att imponera på dem. Det går sådär...

Dan Smith: Det största bytet
Baserat på ett filmmanuskript (filmen heter Big Game, med Samuel L Jackson i huvudrollen). Bokens huvudperson är 13-årige Oskari, som i enlighet med traditionen i den by där han bor ska tillbringa en natt i skogen med pil och båge. Det byte han fäller visar vilken man han kommer bli. Precis den natten skjuter ett gäng terrorister ned Air Force One över norra Finland. Presidenten överlever - och Oskari hittar honom. Tillsammans försöker de överleva i vildmarken. Filme är sådär, men boken är riktigt bra!

Ollmark & Wänblad: Spökskeppet Vallona
Riktigt läskig bok! Om Karl, som åker till sin morfar i Krabbsjögrund, men upptäcker att nånting inte står rätt till. När tjockan drar in från havet ska man passa sig...

Lena Lilleste: Inbrott i skolan!
Första deckaren om Tommy & Flisen, där såväl klasskassan som skolans datorer blir stulna.

Mårten Melin: Jag är Love
Om en kille som helst av allt vill vara vanlig. Men det är han inte. ALLA blir kära i honom, och han fattar verkligen inte varför! Men så får han börja på Monsterskolan...

Dürr: Amirs alfabet
Amir skriver inte med bokstäver. Istället ritar han bilder. Alla tjatar på honom att lära sig skriva "rätt" men han vägrar!

Ulf Stark: Varulfspojken
Ulf blir biten av en varulv (tror han). Då borde han ju bli en Varulf, eller hur?

Ebba Berg: Vem är kär i Abel Svensson?
Hur får man veta om nån är kär i en? Googla på nätet? Ropa ut sin fråga från balkongen? Abel testar, men det funkar inget vidare. Då kommer han på en plan...

Davies: Den stora kattkonspirationen
När Den gamla katten dör, får Anna och Tom en ny. Men Den nya katten är inte precis nån kelig kisse. Han är ganska hemsk! Men de tycker om honom ändå. Så försvinner han - och syskonen är övertygad om att han blivit kidnappad! Men av vem?

Halvarsson: Puzzel, den lilla smuggelhunden
Första boken i serien, som berättar om hur Puzzel smugglas in i Sverige i en väska i baksätet på en bil - ensam och rädd. Och hur Gustav köper henne för att ge till sin lillasyster som fyller år. Hon blir så himla lycklig... men får hon behålla hunden?

Hallberg: Natten när Sigge föddes
... var det ett ruskigt oväder över heden. Alla andra djur söker skydd, men inte hästflocken. Ska Sigge ens klara sin första natt i stormen och kylan?

Nora & Torbjörn Flygt: Spår i sanden
Sanna, Kim, Nelly och Kristian tillbringar sommarlovet i en stugby i Falsterbo. Det de trodde skulle bli en långtråkig sommar blir det rakt motsatta när de kommer en hemlighet på spåren.

Eva Ibbotson: Kazans stjärna (omläsning)
Åh, älskar den här boken! (tja, eller det mesta Eva Ibbotson skrivit, faktiskt) Handlar om Annika, som övergavs av sin mamma som baby, och har vuxit upp hos hushållerskorna Ellie och Sigrid i Wien. Hon stortrivs, men kan inte låta bli att undra vem hennes mamma var, och varför hon övergav sitt barn. Så en dag knackar en elegant kvinna på dörren och meddelar att hon är Annikas mor. Det vänder upp och ner på hennes värld...

 

RSS 2.0