Älgmarodörer

Pappa och jag gick en sväng i skogen igår morse - på det lilla hygget där vi planterade tall för sisådär 20 år sen ser det alldeles bedrövligt ut! Älgarna har uppenbarligen låtit sig väl smaka och tagit livet av - eller åtminstone skadat - en stor del av träden:

     

Att det ligger älgar bakom kan man inte missta sig på...


_ _ _ _ _ _ _ _

Imorse åkte mamma och jag iland - spegelblankt på Kvarken.

image850

Har ägnat dagen åt att tvätta bilen, uträtta diverse ärenden i Umeå (växlat pengar, bl.a.) och se till att allt är med i packningen. Tidigt imorgon bitti kör jag söderut!

Nästa blogginlägg kommer nog först på söndag när jag är tillbaka i Norge. Vi lär knappast ge oss tid att sitta på internetcafé i Tallinn- utan nu ska vi uppleva så mycket vi kan av stan!

Bye bye!

En byväg om våren

Bra väder på Kvarken idag!image838

Vi hade med oss rätt mycket grejer, jag och mamma. Hon flyttar ut till ön om några veckor, så när jag nu kom med bilen passade hon på att få hjälp med att frakta ner en del saker till Norrfjärden. Dessutom hade vi med oss ett hörnskåp från Malå. Väl framme i Byviken fick vi efter en del knixande in allting i pappas bil - med undantag för fröken Johansson... Så jag gick hem (inte mig emot, dock!). Fin vårkväll, om än inte särskilt varm. Syrran ringde - nu är hon hos vår kusin med fru i Halland. Och vad gjorde de? Jo, grillade såklart! Men vet ni vad - det grillas även här på ön!! Jag gick förbi en entusiast som minsann bestämt sig att grillsäsongen börjat även här i norr!

image839image844

Med i packningen fanns också den bärbara datorn, och eftersom jag räknas som något av familjens dataexpert (ähum... här skakar en och annan medlidsamt på huvudet... Jenny, dataexpert?!) så föll det på min lott att se till att uppkopplingen funkade. Och det verkar den ju göra, eller hur? Fast nu ska jag ge mig och krypa ner under täcket med den deckare jag hunnit halvvägs igenom och som blir alltmer spännande. God natt!


Till Sverige

image826

Ovan: Hatten, fjället som gett Hattfjelldal dess namn

Strålande väder när jag begav mig av mot Sverige igår eftermiddag - och efter att ha kört över fjället är jag mer och mer tveksam till huruvida vinterdäck var nödvändigt... visserligen mycket snö kvar vid sidan om vägen - men körbanan är helt torr. Well, well - kanske kommer det lite snö innan jag ska tillbaka igen??? :)

Kom fram till Malå vid 21-tiden, fick tacos och glass (och pussar av både hundar och katter). Titta förresten vilken charmig sängkamrat jag fick i natt! Fast hon låg inte precis stilla utan vandrade runt runt (inklusive in under täcket...), buffade och knuffade och slickade och kurrade. Men vad gjorde väl det? Kisse är charmig som få!Mormor stortrivs fortfarande på äldreboendet. Vi hann inte vara hos henne så länge eftersom vi hade en färja att passa ut till Holmön, men vi hann i alla fall sitta och småprata en stund. Mig (och syrran) kallar hon för "småstinten" och lite förvånande tycker hon allt att det är att vi båda passerat 30...
_ _ _ _ _ _

PS. Gjorde ett fynd på Statoil i Tärnaby igår igen - rea på vinterkängor, jag köpte ett par med utfällbara dubbar:


Vinterdäck eller ej?

Har funderat fram och tillbaka, och beslutat mig för att köra till Sverige med vinterdäck. Detta innebär sannolikt att det kommer vara strålande sommarföre hela vägen. Men hade jag bytt däck skulle jag säkert köra rätt in i en snöstorm... Har kollat med norska polisen och de säger att det är OK. Jag kommer ju inte tillbaka förrän 4/5 och då är det förbjudet med dubbdäck - men det viktigaste är att ta hänsyn till väglaget, och jag ska ju köra över fjället.

Lite snö är det allt kvar, till och med på "min" gräsmatta! :)Förresten, har ni sett så enkelt det är att putsa fönster hemma hos mig - här behövs det minsann ingen stege. Bara att sätta sig på huk... (det hitre fönstret går till vardagsrummet, det bortre till köket).Jag har förberett Tallinnresan med att spara ner alla foton från minneskortet och tömma det. Så nu är det plats för 581 nya bilder. Borde väl räcka ett tag?!

Ska jobba hela dagen, sen kör jag till Malå och sover över hos morbror med sambo, hälsar på mormor imorgon förmiddag, tar med mig mamma (som varit där några dagar) och kör vidare i tid för att hinna med holmöfärjan. Åker iland igen på måndag morgon, och tisdag bär det av på resa söderut.
_ _ _ _ _ _ _ _

Hörde på norska P4 i bilen på väg till jobbet imorse - där diskuterades den nya extremt lyxiga hamburgare som nu introduceras på vissa ställen i bl.a. London. Till det facila priset av 85 pund... men så innehåller den också sådana delikatesser som gåslever (tror jag det var) och mögelost. Uäääck! Samt nötkött från en sällsynt japansk ko. Tacka vet jag en helt vanlig ostburgare från Max!

Middag

Nytt kvällsfoto:

image821

Det här kan bli en vana...  :)
_ _ _ _ _ _ _ _

Syrran ringde igår - hon är i Malmö och hälsar på en kompis med familj. De hade precis grillat. "För andra gången i sommar", sa hon. I sommar??? Eh... här ligger det rejäla snödrivor på skuggsidorna, jag har fortfarande vinterdäck på bilen och imorse höll jag på att förfrysa öronen när jag susade nedför Kulstadlia-backen (trots mössa!). Olika falla ödets lotter... :)
_ _ _ _ _ _ _ _

Bjöd kollegorna från de andra gymnasiebiblioteken i stan på middag igår. Mina kulinariska färdigheter är något begränsade (bakar hellre än lagar mat) men jag har en gryta som alltid funkar - Hawaii-wok med kycklingfilé, grönsaker, ananas och jordnötter. Och så Signes ostekake till dessert. Den skulle jag förbereda kvällen innan men glömde alldeles bort det - så jag var uppe med tuppen igår morse och bakade. Bättre sent än aldrig!

 

Fick en jättefin blomsteruppsättning av dem - den får nog följa med till Sverige på fredag.
Synd att bara lämna den när jag åker bort!
_ _ _ _ _ _ _ _

Ja, jag vet - klart man inte ska blogga på arbetstid. Men jag passar på samtidigt som jag äter lunch! Vilket heller inte är så bra, antar jag... Men jag hinner inte efter jobbet, måste skynda iväg till JT Kontor och fixa några saker - vår häftapparat har gått upp i rök och häftmassan är slut och överstrykningspennorna har slutat funka och... hur som helst, de stänger 16.00.

Tänk så bra det är på Parkskolan - där finns (i alla fall än så länge...?) ett centralförråd!

Skarvsladd

Jahapp. Nu har det hänt. Strömmen gick i biblioteket igår eftermiddag - och det var mitt fel. Precis som på Park.

Nädå!! Inte som på Park!! :) Det som hände var att vaktmästaren, när han skulle skruva upp fästen för den skjutdörr vi ska få i magasinet, råkade borra rätt genom en strömkabel. Kortslutning. Och vips så blev det svart i delar av biblioteket - inklusive mitt kontor. Ingen fara, eleverna på elprogrammet har lovat fixa det hela, men tills vidare har vi dragit en skarvsladd tvärs genom halva biblioteket så att jag ska få ström till min dator. Varpå ni genast ska få lära er ett användbart norskt ord: skjøteledning. Som alltså betyder skarvsladd.

Och varför detta anses vara mitt fel? För att det är jag som har dragit igång projekt göra-myshörna-av-magasinet, såklart. Hmpf! Fast här liksom på Park riktas anklagelserna med en viss glimt i ögat... :) Och hur som helst kan jag ju baka biskvier för att ta udden av det hela. Inget funkar så bra som en muta bestående av smörkräm och choklad!

Imorse kl. 05.30: ett gnistrande vitt Øyfjellet i morgonsolen

image820

PS. Nu har jag fått borsta av min italienska! Restaurangeleverna har besök från Lettland, Spanien och Italien, och har precis passerat bibblan på sin guidade tur runt skolan. Så jag klämde i med "benvenuti alla nostra scuola" - samt min väl inrepeterade fras "ho studiato italiano al liceo per tre anni ma non ricordo molto" (= jag har läst italienska på gymnasiet i tre år men jag kommer inte ihåg så mycket...). He he, de såg helt överväldigade ut! :) Fast sen fick jag ju gå över till engelska, dels är det sant - jag minns verlikgen inte så mycket - och dels så såg representanterna från Lettland och Spanien ut som frågetecken...

Här kommer bilderna!

Gårdagens tur i bilder:
     

     

     

Och så mitt i alltihop kom tåget!

image813

Varje gång jag ser de tuffande röda dieselloken väntar jag mig att Harry Potter och hans vänner ska dyka upp... :)

image814

     

Det var tur att jag tog chansen igår. Imorse när jag vaknade såg det ut så här:

image819

Nåja, under dagen har det klarnat upp och snön har smält bort igen.
_ _ _ _ _

Nu har jag deklarerat! Och tror ni inte det ser ut som att jag får tillbaka på skatten, både här och i Sverige! Men på den svenska blanketten står det att grundavdraget kan komma att ändras eftersom jag flyttat från landet. Och bäst vad det är finns det nån hake på norska sidan också. Jag har kopierat båda blanketterna och bifogar den svenska med den norska och tvärtom. Bäst att vara (över)tydlig så man inte råkar ut för nåt i efterhand...

På cykeltur i vårvädret

Idag har jag varit ute och cyklat! Alltså bokstavligt. Det blev en ganska lång tur längs älven, förbi flygplatsen och ett stycke förbi Kvalfors. Ska kolla på en karta vid tillfälle, jag vet inte hur långt det är men det känns som att jag cyklat flera mil i alla fall... min rumpa är inte van vid cykelsadeln än!!

image799

image800

Fantastiskt vackert vårväder, och föredömligt lite trafik längs vägen. Det tog naturligtvis mycket längre tid för mig än för det äldre par som susade förbi mig i en uppförsbacke (!) - dels har jag ju för dålig kondition för att cykla i långa slakmotor, dels stannar jag med tämligen täta intervall för att knäppa kort... Å andra sidan var jag inte ute efter att sätta fartrekord utan av att njuta av omgivningarna. Vilket jag definitivt gjorde!

Tog som sagt en massa bilder, men jag lägger ut de andra när jag är på jobbet. Mitt tålamod räcker inte till för att göra det här hemma - det tog en halvtimme att ladda upp de två ovanstående! Nästan varenda gång jag trycker på "infoga bilder" får jag meddelande om att "sidan kan inte visas". Två gånger den senaste timmen har internet stängts ner - ena gången kom det upp en ruta: "anslutningen till Internet Explorer fungerar ej, felsökning pågår" och så stängdes programmet ner, andra gången bara poff! så försvann internet. Och så får man börja om igen. Stööön.

Cyklade faktiskt förbi jobbet på hemvägen och hade tänkt lägga in bilderna då - men när jag öppnade dörren till skolan strömmade sång och musik emot mig. Det pågick nån slags körövning i matsalen så jag retirerade ut igen. För att komma till bibblan måste man tvärs igenom matsalen... och jag hade inte lust att störa! :)

Natt i Mosjøen

Efter drygt tre år har jag äntligen lärt mig hur man ändrar ljuskänsligheten på min digitalkamera.
På tiden. Finns antagligen en massa andra finesser jag också skyndsamt borde läsa mig till... :)

Fullmåne över Mosjøen:

image798

(hade jag nu bara ett stativ kunde bilderna kanske t.o.m. bli skarpa... gjorde vad jag kunde för att hålla kameran stilla men med en slutartid på flera sekunder var det inte så lätt...)

Ojsan, redan helg?!

Vingelvädret fortsätter - vilket väl denna regnbåge är bevis på:

image797

(OK, den syns inte särskilt tydligt - men den har kommit och gått hela eftermiddagen och jag har varit aningen för sent ute varenda gång...)

Jag är nog i stort sett ensam kvar på jobbet - såhär vid fyrasnåret på en fredag. Veckorna går så fort, det är som en kompis skrev på sin blogg: Jag tycker mest det är måndag morgon, sova, äta, fredag, söndag och måndag igen. Enig! Ska snart ge mig iväg, blev bara så ivrig att göra klart de tävlingar vi ska ha i biblioteket nästa vecka med anledning av Världsbokdagen. Det blir en tävling där man ska leta sig fram till fyra specifika böcker i biblioteket. På baksidan av varje bok står en siffra och de fyra siffrorna utgör tillsammans ett årtal - och vem vann Nobelpriset i litteratur det året? Alldeles för omständligt för (många av) eleverna räknar jag med. Men kanske en och annan lärare vill prova. Så vi har också en tävling med 1-X-2-svar. Och en där man helt sonika skriver sitt namn på en lapp och därigenom är med i dragningen! Vad man kan vinna? Det tänker jag inte avslöja, men det är klart att det blir en del vinster med litterär anknytning... :)

MRK

Jag missade kunnskapsministern igår. Nu hade han ju ett späckat program och stannade inte så länge på Vefsn vgs, men det hade varit kul att få se en skymt av honom. Istället för att smyga omkring i korridorerna för att kika på kändisar åkte jag dock till MRK! Och ungefär när jag åkte därifrån väntades han dit. Snacka om dålig tajming...

MRK? Vad är det? Jo, Mosjøen Ressurs- og Kompetansesenter, som organisatoriskt hör till Vefsn videregående skole och som genomför utbildningar och kurser inom en mängd områden. Redan före jul påpekade Kjell, som är inspektör på MRK, att jag borde komma och se vad som försiggår på bygget. Och nu äntligen blev det av! Jag fick en guidad tur runt hela anläggningen, som ursprungligen var en ladugård (delar av den gamla silon och en del annat finns fortfarande kvar!) - men som byggts om och till i omgångar (till stor del av kursdeltagare) och nu är en modern byggnad med plåtslagarverkstad, bygghall, datasalar och mycket annat. Det enda som väl inte är helt "up to date" är biblioteket: två glasskåp i hörnet av ett konferensrum - visserligen väldigt fina, men innehållandes böcker som till stor del bara har antikvärdet kvar... Från MRK:s sida vill man gärna göra något åt saken - vi får se vad vi kan få till, med den nya organisationen som sjösätts efter sommaren är det ju tänkt att vi ska samarbeta mer, så kanske jag kan vara behjälplig med att höja biblioteksstandarden på bygget. 
_ _ _ _ _ _ _

Jag är ingen shopoholic (somliga skulle väl snarast kalla mig snål...) men det finns nåt jag har svårt att motstå: krukväxter!! Det är tur att jag tar livet av en blomma nån gång ibland, annars skulle växterna fullständigt ta överhanden hemma. Inte konstigt att ett av mina största bekymmer inför flytten till Norge var tullbestämmelserna som sa att jag bara fick ha med mig fem krukväxter över gränsen. Å andra sidan stod det inget om hur många gånger man fick åka fram och tillbaka med blommor i bagaget... så jag tog med fem blommor i stöten! :)

På Coop har de fått hem jättefina kallor - med min vanliga beslutsångest blev jag stående säkert en kvart innan jag lyckades bestämma mig. Det fanns rosa, gula, vita, nästan svarta, lila... till slut blev det den här:

 image796

PS. Ösregn idag. Jag cyklar.


Dålig mottagning

Tog med min bärbara dator till jobbet idag, för att få hjälp av datateknikerna att montera den förstärkningsantenn jag inhandlat för starkare signal och därigenom stabilare internet-uppkoppling. Och hur det gick? Inte alls. Dylika antenner kan endast monteras på stationära datorer. Pöh! Fröken Johansson är lite småilsk just nu. Det kunde väl försäljaren på Clas Ohlssons ha upplyst mig om! Nu blir det till att leta rätt på kvittot och försöka lämna tillbaka eländet när jag mellanlandar i Umeåtrakten på väg till Tallinn. Och att även fortsättningsvis ta djupa lugnande andetag varenda gång kontakten med internet försvinner och datorn bara står och tuggar. Tacka vet jag penna och papper...


Aprilväder

... eller vad ska man kalla detta?

Med flera fina dagar på rad...

image797

... glömde jag alldeles bort att det alltid kommer bakslag. Så fort det börjar snöa försvinner Øyfjellet in i töcknet:

image802

Fast jag ska inte klaga, det var uppehåll när jag cyklade hem!
_ _ _ _ _ _

Gjorde ett fynd när jag städade mitt skrivbord nu ikväll: skattemärket som borde suttit på bilen sen i oktober. Kanske dags att klistra dit det?!

En liten vän på fönsterblecket

Titta vem som pickade på rutan på jobbet igår imorse:

image795

En lång stund satt han där och tittade på mig
- precis som om han ville att jag skulle släppa in honom.
_ _ _ _

Cykelsäsongen är inledd. Igår lämnade jag in cykeln på service - efter att ha stått ute hela vintern behövde den smörjas och oljas lite här och var. Så återupptäckte jag samarbets-svårigheterna mellan min kondition och Kulstadlia-backen. Aldrig i livet att jag kommer att orka cykla ända upp, hur många gånger jag än försöker! Nu hade jag i och för sig handlat en hel del på vägen så jag var rätt nerlastad, men ändå. Well, hem kommer jag om än det tar lite tid... :)
Såg på nyheterna att det skulle bli regn idag. Men vaddå, jag har ju mitt Helly Hansen-regnställ! Att det kom några snöflingor när jag startade hemifrån var väl inget problem, säkert skulle det övergå i regn nån gata längre ner. Trodde jag. Uäck! Det spösnöade stora lapphandskar hela vägen!! Om ni inte har glasögon med vindrutetorkare alternativt en rejäl skärmmössa, så avråder jag å det bestämdaste att cykla under dessa väderförutsättningar! Jag såg nästan ingenting och när jag kom fram liknade jag mest nåt slags mumie...

Det blir spännande att se hur vädret artar sig när jag ska hem.

Bysprinten

Nä, det blev inte svensk seger igår. Björn Lind var sjuk och kunde inte ställa upp, Robin Brynteson åkte ut rätt snabbt och Fredrik Byström som hoppade in istället för Lind åkte ut i semifinalen. Vinnare blev Børre Næss, i en helnorsk final. På damsidan vann Guro Strøm Solli härifrån Vefsn! (hennes pappa jobbar på skolan)

God stämning, mycket folk, bra väder. Trevlig dag!!

På förmiddagen arrangerades en tävling för de minsta, med uppemot 250 charmtroll som knatade fram i spåret. Det gick väl inte så fort för en del - men vad spelar det för roll? Alla fick medalj!

        

Det var också en sprinttävling för ungdomar/juniorer - i 19 heat (!) åkte de så snön sprutade!

        

Och så själva Bysprinten, då. Om jag nu bara kunde hålla reda på vem som är vem av alla stor-
åkare... :) Jag stod strategiskt placerad alldeles vid start-/mållinjen och viftade med min svenska flagga (folk tittade ganska konstigt på mig under dagen... hm). Trots det ypperliga läget blev bilderna sisådär - jag skyller på att åkarna helt enkelt åkte för fort!!

      Robin Bryntesson t.v.              Odd Bjørn Hjelmeset sprintar ut ur bild...

                                     

                                                  
    Ivrig svenska... :)               Finaltrion: Børre Næss,         Semifinal på damsidan:
                                          Ola Vigen Hattestad och             Karianne Bjellånes,
                                             John Kristian Dahl               Guro Strøm Solli och Ella Gjømle

image789

image792

Mer om Bysprinten i Helgeland Arbeiderblad!

Det drar ihop sig...

Förberedelserna pågår för fullt inför Bysprinten imorgon!

   

Det kommer som sagt två svenskar till start: Björn Lind och Robin Bryntesson. Jag ska minsann heja allt jag kan på dem båda två, även om de kanske får det svårt mot storfräsare som Eldar Rønning, Odd-Bjørn Hjelmeset, Simen Østensen och Tor Arne Hetland. Plus några vassa finnar och en italienare. Nu när jag kollade startlistan hittade jag förresten en norsk åkare från Sogndal också - han måste jag ju också heja på!!

image780

Jag har haft ont i ryggen sen påsk. Misstänker att det blev för många mil i bil. Alltså har jag låtit bilen stå den här veckan och gått fram och tillbaka till jobbet varenda dag. Voilà! Ryggontet är borta. Nu har jag ont i höften istället. Och foten. Suck. Vad göra? Jo, till veckan ska jag börja cykla! :)

Vädret håller i sig

image772

image773

image774

image776

Det tar sig...

Utvecklingen från magasin till myshörna är på gång!

image770

Det har tagit ganska mycket tid i anspråk att gå igenom allt som fanns i magasinet... en del har vi flyttat ner i källaren, en del har vi gjort plats för inne på kontoret - men det mesta har kasserats. Ett litet hörn ska fortfarande användas som lagerutrymme (vi har ju hand om läromedelsutlåningen och nånstans måste vi förvara läroböckerna...), men till största delen är detta avsett att bli elevernas nya "kosekrok"! Och i denna myshörna har vi tänkt oss en röd hörnsoffa, inramade bioaffischer på väggarna, vår tidskriftsavdelning samt (om det får plats) alla seriealbum. Än är det inte riktigt färdigfunderat... Men vaktmästarna har tagit upp ett större hål i väggen (som synes), en av ellärarna kommer med sina elever imorgon för att dra om ledningarna, sen ska vi kanske sänka taket (inte förankrat hos ansvarig vaktmästare än...), väggarna ska spacklas och målas - och om nån vecka kommer de nya tidskriftshyllorna. Det tar sig, som sagt. Och det är jättekul! Fast lite dåligt samvete får jag emellanåt - herregud, vad vaktmästarna får slita...!

Vår i Vefsn

Riktig vårkänsla här idag - till skillnad från hemma; mamma rapporterade just att det snöat en decimeter under dagen och att det väntas ytterligare nån decimeter kommande natt. Kulingvindar gjorde att pappa fick guppa på Kvarken över en timme imorse, då färjan tvingades kryssa. Hm. Här i Mosjøen skiner solen från en blå himmel! Fast OK, det ska erkännas att det blåser lite kallt.

Jag försöker komma ihåg att Nordland inte är Sogn & Fjordane - att jag alltså inte kan vänta mig samma vår som i Sogndal där fruktträden närmast exploderade i blom. Numera befinner jag mig faktiskt bara femton mil från polcirkeln. Och jag antar att den nordnorska våren liknar den nordsvenska - om man försover sig en morgon har man missat den... :)

image763

     

Fotbollssäsongen har tydligen dragit igång!

image764

PS. Mera fint främmande - nästa vecka kommer kunnskapsministern till Mosjøen. Och han ska äta lunch på vår skola!

EezeFörra helgen fick jag anledning att prova den receptfria migränmedicinen Eeze - mamma hade hört att den skulle vara effektiv, så jag köpte en förpackning för framtida behov. Men så gick det inte mer än några dagar så började det flimra i utkanten av synfältet... jag tog de föreskrivna två tabletterna och vips, efter en kvart var symptomen som bortblåsta. Himla bra!! Fast möjligen verkar det som om intervallerna mellan mina migränkänningar har blivit tätare. Inte så bra. Fast en kompis poängterade att jag nog stressade lite för mycket under lovet. Hm. Kanske det. Måste kanske bli bättre på att slappa!

_ _ _ _ _

Vår nye chef undertecknar sina e-postmeddelanden till personalen med SRB (=hans initialer). Jag kan inte hjälpa att jag fnittrar varje gång jag läser det. För på svenska är det ju förkortningen för svensk rödbrokig boskap...

MUU! :)

 

(Bilden har jag lånat från ATL, Lantbrukets Affärstidning)

Snöglopp

Vi hade inte riktigt tur med vädret, Nina och jag. Snöglopp och disigt mest hela dagen igår så av Øyfjellet syntes nästan ingenting - men vi tog i alla fall en promenad runt Kulstadlia, gick ett varv i centrum och besökte mitt jobb. Sen blev den en myskväll med fruktsallad, fika och film på TV. Inte så dumt det heller... :)

Bättre väder idag så fjället dök i alla fall upp innan vi satte av mot Tärnaby!

   Tärnaby kyrka

  Mellan Joesjö och Boxfjäll (var det väl...?)

  På norska sidan, i Hattfjelldal kommune

I trakterna kring Mosjøen är det inte så mycket snö kvar - den som föll igår har smält bort - vet inte riktigt om jag ska hoppas på sol och värme så jag kan börja använda cykeln eller snö och kallt för att ge bättre förutsättningar för Bysprinten.... tror jag håller på det senare - men efter nästa lördag får våren gärna slå till! :)

  image759

Fint främmande...

Hoppla! Här har det varit fint folk på besök! :)
Igår gästade nämligen Göran Persson stan, för att delta och föreläsa på Håndverks- og industridagen. Han pratade bl.a. om att norsk teknologi kan hjälpa till att minska utsläppen av växthusgaser. Mer om HI-dagen i Helgeland Arbeiderblad (fast just artikeln om Göran Perssons föredrag hittar jag inte på nätet). Jo jo... han verkar engagerad i miljöfrågor och det är ju jättebra - men jag är ingen av hans största anhängare. Karln har en utstrålning och ett sätt som effektivt motverkar min vilja att lyssna på vad han har att säga.

Men nog om detta!

Nu ska jag packa ihop för dagen, handla lite mat och ge mig iväg till Mo i Rana för att hämta Nina! Bilen kan snart vägen utantill...  Och på söndag bär det av till Tärnaby för att passa bussen tillbaka mot Umeå. Krutfjellet håller också på att kännas ganska hemtamt! :)


Library Lovers

Sverige saknar en nationell bibliotekspolitik - med anledning av detta har Svensk Biblioteks-förening dragit igång kampanjen Library Lovers. Här skriver man bl.a.: Sverige är det enda land i Norden som inte har någon nationell bibliotekspolitik. Invånarna får därmed inte tillgång till den fulla potential som ett världsledande bibliotekssystem skulle kunna erbjuda. Universitets- och högskolebiblioteken utvecklas starkt. De elektroniska tjänsterna och de virtuella biblioteksmiljöerna blir viktigare. Datorerna på biblioteken blir fler. Samtidigt har avsaknaden av ett samlat politiskt intresse för biblioteken lett till en alarmerande situation. 400 folkbibliotek har lagts ned, 450 000 elever saknar rejäla skolbibliotek. Besökarna blir färre, boklånen minskar och läsförståelsen sjunker.

Sverige behöver nationella strategier för att underlätta för invånarna att bättre utnyttja bibliotekens tjänster. Sverige behöver en nationell bibliotekspolitik som bidrar till kunskapssamhällets utveckling - för fortsatt tillväxt, välfärd och välstånd.

Biblioteksföreningen har också sammanställt rapporten Sverige - så in i Norden efter där man jämför bibliotekens situation i de nordiska länderna. Jag har skam till sägandes inte läst den ännu, men det ska ske å det snaraste!
Hur situationen är i Norge? Jag har ärligt talat ingen överblick. Men ska sätta mig in i det. Lite pinsamt att inte kunna svara, det är en och annan kollega därhemma som har frågat, nämligen... För skolbibliotekens del känns det i alla fall som om vi kommit en bit på väg i Nordland, med en strategisk plan som antagits på fylkesnivå, och där den pedagogiska verksamheten framhävs. I slutet av månaden skall alla skolor dessutom ha antagit en biblioteksplan. Återstår sedan att kunna omsätta alla planer i praktiken...När vi ändå är inne på temat, klicka här och här om ni vill införskaffa attrialjer för att manifestera ert engagemang för bibliotek! :)


Min konstiga hobby...

Det är inte bara en som lyft på ögonbrynen och lite medlidsamt skakat på huvudet när de upptäckt min samling. Som består av äggkoppar. Närmare 800 stycken har det blivit på 20 år - startskottet gick hos mormor och morfar påskhelgen 1987. Och sen dess har det blivit allslags äggkoppar - i trä, porslin, plast, plåt, keramik... från världens alla hörn: Bali, Israel, England, Thailand, Island, Mallorca - you name it! Och Norge, förstås. Släkt, vänner och bekantas bekanta har glatt involverats och ombetts leta på sina semesterresor. En person var i Thailand men gick bet - hittade inte en enda. Då knyckte hennes sambo en i hotellrestaurangen... den är ful som attan men kul att ha!Har dock inte tagit med mig samlingen till Mosjøen - den ligger nedpackad i ett antal kartonger under min säng på Holmön. Fast nu har jag fått ihop några stycken igen - framför allt är det syrran som är expert på att hitta nya och annorlunda äggkoppar åt mig (tuppen ovan till höger till exempel). Hämtade med mig en hylla när jag var i Sverige - den rymmer väl ett 40-tal så den ska nog räcka. Ett tag...
_ _ _ _ _ _ _ _ _

Bara för att förtydliga: det är en tjejkompis som kommer imorgon, om det nu rått något tvivel om det.
Det är inte så ofta vi äggkoppssamlande svenska singelbibliotekarier får herrbesök... :)

Vårtecken

I södersluttningarna har tussilagon börjat sticka fram. Det droppar, rinner och porlar. Jag funderar på att ta fram cykeln... Men nu ska ni få höra! Vet ni vad tussilago heter på norska??? Det officiella namnet tycks vara hestehov precis som svenskans hästhov - men kärt barn har många namn och ett av dem är (med reservation för stavningen): leirskit!!!

Ähum...Till helgen spås det bli snöblandat regn och neråt noll. Äsch. Jag som får besök!

Uppdatering

Jo, som sagt - jag tog mig tillbaka till Mosjøen utan missöden!

Det var regnigt och grått i Umeå när jag åkte. På väg ut ur stan passerade jag Noliahallarna där befolkningsstatistiken uppdateras kontinuerligt. Med sina 111.955 invånare är Umeå kommun bra mycket större än Vefsn där det bodde 13.424 människor vid årsskiftet. Men storleken är inte allt...

image744

Förresten, jag var förbi på Coop och provianterade - och kom i midsommarstämning, för dels reade de jordgubbar för 4,90 litern (!!!!), dels köpte jag en svensk flagga för att kunna vifta fram de blågula till seger den 12/4 när skidtävlingen Bysprinten går av stapeln i Mosjøen med bl.a. Björn Lind på startlinjen. Heja Sverige! :)Fast jordgubbarna var ganska sura.

När jag närmade mig Tärnaby sprack molntäcket upp och det blev en fantastiskt fin eftermiddag. Dock var jag nästan den enda som var på väg västerut verkade det som - mötte MASSOR av bilar på väg åt andra hållet, varannan med skoter på släp. Slut på påskledigheten...

image746

image747

image748

Och så några språkliga krumelurer igen: fnissade gott när jag äntligen fattade att "telehiv" är detsamma som tjälskott... Och min morbror hade hemskt roligt åt att kamouflagedräkterna här i landet (sådana där vita man använder på vintern) kallas "forsvinningsdrakt" - en sån vill han ha, då har inte småviltet en chans när han beger sig ut och jagar! :)
Håller på att läsa Drageløperen / Flyga drake av Khaled Hosseini och där snubblade jag över "sprettert" som betyder slangbella. Och till sist: "fortau". Vad? Jo, trottoar!

Har jag sagt att tåget går rätt genom Mosjøen? Lokföraren tutade precis när jag knäppte bilden, jag undrar om det var åt mig...?

image752

Vårfint i Kulstadlia igår eftermiddag:

   

Imorse var det både blåsigt och regnigt så jag tog bilen. Nu strålar solen... jag ska skynda mig ut och njuta av vädret. Sitter kvar på jobbet och bloggar, datorn hemma tjafsar igen. Köpte en förstärkningsantenn på Clas Ohlson i Umeå, men kan för mitt liv inte räkna ut hur den ska monteras. Finns inget uttag på datorn som passar! Eller så är jag helt enkelt för oteknisk. Hmpf.

Tekniktrassel

Nej, jag har inte gått upp i rök!!
Men blogg.se byter bloggplattform (be mig inte förklara, har ingen aning om vad det innebär) och tekniken har strulat. Det som skulle ta några timmar tog två dygn och under den tiden gick det inte att logga in.

Hur som helst: resan tillbaka till Mosjøen gick bra, det var vackert väder på fjället och det är skönt att sova i sin egen säng... :)

Längre inlägg med en lång radda bilder kommer senare idag - nu måste jag jobba!!

RSS 2.0