Till Sverige

Dags för långhelg - och då åker jag till Sverige. Malå, närmare bestämt. Ska hälsa på mormor, och morbror med sambo. Och så kommer mamma och pappa. Och moster med make. Rena släktträffen! Bara lillasyster som saknas - hon jobbar i helgen...

Lär missa allt av majbrasor, om jag inte får syn på någon längs vägen. Och har inga planer om att gå i 1:a maj-tåg imorgon, det är liksom inte min grej. Däremot funderar jag på att knata upp på Tjamstan. Inte Mount Everest direkt, men det är rätt fin utsikt över Malå. Vad kan det vara, 180 m.ö.h., kanske...?

Så nu blir det bloggtorka tills på söndagkväll.

Ha det, njut av det fina vädret!!

Vintern rasat...

Det är fortfarande bara april.
Det är bara 15 mil till polcirkeln.
Det är inte länge sen snödrivorna låg djupa.
Det var skidtävling i centrum häromhelgen.

Men tussilagon blommar.
Vitsipporna blommar.
Gullvivorna blommar.Och löven är på god väg att slå ut!!Dessutom utlovas rena sommarvärmen dagarna framöver.
Helt idiotiskt att jag inte bytt till sommardäck... ska dock få hjälp av eleverna på tisdag.

Ny komplimang

"Vilken fin tröja du har idag, Jenny. Du klär verkligen i den där färgen
- jag har inte sett dig i den blå nyansen förut!"


En del av killarna som går på den här skolan är mer än lovligt inställsamma...
tror aldrig jag fått nån kommentar om mina kläder från en elev tidigare! :)

Vad jag har på mig? En gammal, noppig, ljusblå huvtröja. Visserligen en av mina favorittröjor,
men knappast det finaste jag har i min garderob...

Mysungar!

Varför blir jag inte förvånad? Ytterligare ett förslag:
"Jenny, varför blev du inte läkare? Jag tror du skulle ha passat jättebra som det!"

Aaaagh.

Fördelen med att jobba på en skola som inte är så stor (i alla fall om man jämför med många svenska) är att man lär känna eleverna på ett helt annat sätt. Och jag är (glatt) överraskad att så många faktiskt vet vad jag heter - och de flesta hälsar dessutom gärna med namn.
Alternativt vrålar av sina lungors fulla kraft...

"Jenny! Jenny!!! Jeeeenny-y-y-y-y-y-!!!!! Titta här!"
Lycklig elev med bilnycklar i handen. Bara att gratulera till körkortet!
Och hoppas att han tar det lugnt i trafiken...

"Jenny, kan inte du reservera soffan åt oss på lunchrasten? Snäääälla, vi är ju dina favoriter..."
Njä, det funkar inte riktigt så.
"Men tycker du inte om oss?!"
Jo, såklart! Men jag tycker ju om er allihop och jag kan inte reservera soffan till alla.
Det finns inte plats!
"Men köp en soffa till då..."

"Jenny, vill du höra en svenskevits?"
Varpå jag peppras med minst tio. När jag påpekar att jag ju faktiskt kan bli sårad, har de inte tänkt på det, då tittar de förvånat på mig och utbrister: "Näää, inte du!"
Antingen har de insett att jag har humor - eller så ser de inte längre på mig som helt svensk! :)

"Jenny?"
Mmm.
"Du... du måste verkligen gilla ordning..."
Hm. Jo. Ja. Ska ett bibliotek funka måste man ha ett system. Att det sen i stort sett bara är jag som begriper mig på det gör ju möjligen att jag framstår som en petimeter (eller heter det petimäter?). Om än en ganska flamsig sådan... :)

Förresten, har jag berättat det? Killen som hotade med att fixa ett abonnemang på Vi Män - han dök faktiskt upp med ett nummer häromveckan. Efter en låååång diskussion och en kortare brottningsmatch (jodå, jag hugger tag i eleverna när det behövs och än så länge är det ingen som verkat ta skada av lite kroppskontakt...) - så konfiskerade jag tidningen. Den ligger inlåst på mitt kontor till frustration för mer än en läslysten kille. "Jenny, nu är du alldeles för pryd, det är ju ändå mest vetenskapliga artiklar i den" sa en av dem. Jaha, men läs Illustrerad Veten-skap om det är vetenskapen ni är ute efter. Hah, där fick jag er!! :)
_ _ _ _ _

Här ägnas kvällen åt bakning. Tänker överraska släkten med lite fikabröd på torsdag när jag kommer till Malå - eller överraska och överraska, åtminstone mamma och Per kommer helt säkert att ha läst detta innan dess... Nåja, i alla fall: det blir Sonjas chokladrutor, en lingonkaka samt eventuellt syjuntekakor (om jag fortfarande har baklust imorgon kväll för ikväll ska jag ge mig efter lingonkakan). Och så har jag tekakor i ugnen, men de ska jag ha som färdkost! :)

Eländes elände

Rumphugget lag på quizen ikväll - jag och Unni. Varpå vi förstås tog i bruk det lagnamn vi an-vänder som duo. Med mediokert resultat (härmed sändes våra uppriktiga ursäkter till kollegan). Hamnade tre poäng efter näst sista lag i första omgången, medan vi i den andra arbetade upp oss och hade ett lag tre poäng bakom. Men hu, så många frågor vi missade. Vem som grundade Dagbladet 1869, vad "B" står för i USB, vilket bilmärke som har modellen Samara (det visste jag ju egentligen, att det är Lada), hur många (och vilka) länder som har fjälltoppar över 8000 m, vad Bayern Münchens hemmaarena heter och hur gammal Jesus var när han dog (men att Djengis Khan är stamfar till 16 miljoner asiater - det kunde vi!!).

Och musiken. Vi kammade i stort sett noll på musikfrågorna. Det är alldeles för lite schlager på repertoaren! :)

Nåväl. Vi deppar inte för det. Hade en trevlig kväll! Det enda som retar oss är att vi observerat ett konkurrerande lag där mobiltelefonerna är i flitigt bruk under tävlingen. Om detta innebär att de tar hjälp utifrån är det inte kul alls. Vi hamnar hellre ärligt sist än fuskande i toppskiktet!
_ _ _ _ _

Premiärcyklade till jobbet idag. Att leta rätt på cykeln igår kväll var inte alltför svårt - den står i gästrummet vintertid (jodå, jag är begåvad med gästrum - eller om man ska kalla det kontor - eller lagerutrymme...) och jag brukar snubbla över den stup i kvarten - men cykelpumpen! Trodde jag skulle bli knäpp. Vände upp och ner på lägenheten innan jag - framåt 23.15 sådär - hittade den. Under sängen. Vad den gjorde där vete fåglarna....

Det kraftiga regn som skulle komma mitt på dagen valde att börja vräka ner precis när jag skulle cykla hem. Såklart. Fick vrida ur flätorna och tömma gympaskorna när jag kom hem... men vad fasen, bor man i Norge får man räkna med regn! :)

(... och strax efter att jag kommit hem lättade det naturligtvis igen...)

Fel yrkesval?

Men hallå.

Först konstaterade några tjejer att "du borde verkligen ha varit lärare, Jenny - då skulle vi inte
alls haft nånting emot att komma på lektionerna!" Hm. Antar att det är en slags komplimang.

Och sen - bara en kvart senare - sa några andra tjejer att "du skulle ha varit en perfekt
skolsköterska". Ehhhh...

Så nu undrar jag. Kan jag inte bara få vara bibliotekarie?!?!


En komplimang

"Jenny, jag fattar inte hur du kan vara nästan 35 när du ser ut som 20!"

Ha. Ha. HA!!
Somliga av killarna här på skolan vet hur de ska få bibliotekarien på gott humör... :)

Ja, de små liven...

Äh. Samma visa imorse. Vaknade före sju. Övervägde en tidig morgonpromenad men hörde hur
regnet piskade mot rutorna - så jag låg kvar. Till framåt halv tio... med en god bok!

Att man hör till den (i alla fall lite...) mer morgonpigga delen av befolkningen borde man kanske inte skylta med - för tydligen är "de andra" (alltså nattugglorna) smartare - se här. Hm.

Eller morgonpigg och morgonpigg förresten. På vardagarna ställer jag alltid dubbla väckarklockor
- för det är sällan jag sprätter upp klarvaken när jag ska till jobbet. Konstigt... :)
_ _ _ _ _

Jodå, det blev en promenad trots regnet! T/r TV-tornet. Två och en halv timme. Utan kamera.
_ _ _ _ _

Hoppade högt i soffan när det bankade på dörren 22.45 igår kväll - men det tog inte lång stund att räkna ut vilka som ville komma in. Två ivriga elever... som pratglada stormade rätt in i lägenheten, men efter en kvart (när jag bjudit dem på choklad, demonstrerat Sodastreamern, nekat dem skjuts ner till Halsøy samt förbjudit dem att tända kinapuffar inomhus) sa de godnatt och vandrade vidare. Tror inte det är många elever som skulle komma på tanken att besöka skolbibliotekarien på en lördagskväll...
_ _ _ _ _

Gnabbades med några andra elever före helgen. De hävdar bestämt att det delvis är mitt fel att de riskerar sänkta betyg (eller om det var indragna studiemedel) p.g.a. hög frånvaro. Var de hållit hus när de borde varit på lektion? På bibblan! I den (alltför) sköna soffan. "Jenny, det måste du ju begripa - att när valet står mellan att sitta på en hård stol i klassrummet och att slappa här i din soffa, då finns det liksom inget alternativ. Det skulle du ha tänkt på innan du köpte in den!"

Here we go again. Allting går alltid att härleda tilbaka till mig. Jaja, skyll på mig bara! :) Men om jag kastar ut soffan antar jag att jag kommer få skäll för det också... Dessutom anser jag mig ha gjort mitt efter att gång på gång påpekat vad klockan är och att det är dags att gå på lektion. Liiite ansvar måste de ju ta själva.
_ _ _ _ _

På senare tid har tydligen detta med obligatoriska språktest för invandrare diskuterats här i Norge. Häromdagen var det en elev som lite bekymrat undrade om jag också skulle bli tvungen att genomföra testet, och om jag i så fall skulle klara det. "Och vad händer om du inte gör det??" Ehh. Hm. Nja, jag tvivlar på att jag kommer att behöva testas. Men om så vore? Tja... jag tycker väl att jag borde klara av det. Svorskan till trots.
_ _ _ _ _

Upplagt för frustration...? :)


Skrytbilder från Tegelträsk

Jahaja, så är det dags igen. Syrran & Rickard är ute och fiskar... och bara måste få skryta
för omvärlden... :)

Den här helgen är de i Åseletrakten - och det är inte röding utan abborre de fått på kroken.
Eva är noga med att poängtera att hon fått både flest och störst fiskar. Heja lillasyster! :)

 
_ _ _ _ _

För egen del hävdar jag fortfarande att det är roligare - eller åtminstone mer effektivt - att fiska med nät. Vilket vi fått oss itutat sen barnsben:... undrar hur det kom sig att syrran blev så vanartig...? He he!

När vi nu ändå är inne på temat skrytbilder/fiske - den här laxen går inte av för hackor!!


_ _ _ _ _

Korsordet? Mja... det går framåt, men långsamt. Dum som jag är har jag använt kulspetspenna - och skrivit fel, mer fel och ännu mer fel - så det ser mer än lovligt klottrigt ut. Men skam den som ger sig... ska nog få ordning på det. Och annars ber jag Unni om hjälp på måndag! :) 

Stackars lilla kyckling...


Marka rundt

Vaknade före sex. Klarvaken. Tvingade mig att ligga kvar till framåt sju. Sen var det lika bra att kliva upp. Det där att sova ut när det är helg har jag aldrig varit särskilt bra på...

Den utlovade solen lyser med sin frånvaro idag - men det är +11! Härlig promenadtemperatur!! Så jag gav mig iväg Marka runt - vilket jag trodde skulle ta max tre timmar. Blev drygt tre och en halv. Men så stannade jag ju stup i kvarten för att ta kort också...

     

  Skulle nog känna mig lite inklämd under fjället om jag bodde här...

     Såg flera "pappatraktorer" längs vägen så jag fick en släng av hemlängtan.
Massey Ferguson ska det vara.

  Pappas!
_ _ _ _ _

Hrm. Mamma håller koll - nu har hon hittat ett insmuget norskt ord i ett av mina inlägg - igen.
Det heter inte arrangement på svenska, det heter arrangemang.
Okej då...
_ _ _ _ _

Nu ska jag ta bilen och åka och köpa blomjord!

Har man sagt A får man säga B

... eller hur? Det regnade imorse när jag skulle gå till jobbet och plötsligt kändes det där infallet med att börja gå i kort(are)byxor inte så genomtänkt ändå. Men vad fasen, det är ju plusgrader i alla fall! Så sagt och gjort. Dumtjurig har jag ju alltid varit. Och det var faktiskt inte särskilt kallt. Men en del av dem jag mötte längs vägen tittade lite konstigt på mig.
_ _ _ _ _

Hittade ett gammalt foto igår kväll. Visst var vi söta?!
Fast lillasyster ser inte helt trygg ut med storasyster bakom ratten... hrm!


_ _ _ _ _

Fredag - och nytt korsord! Kvällen är räddad... :)

Värmebölja

Jisses! Det har varit +13 här idag!! Och fortfarande är det dryga tio grader. Trots att det faktiskt är mulet. Svetten lackade på vägen hem uppför backarna. 

Jag har börjat överväga möjligheten att apa efter kollegan - han har gått i shorts sen påsk. 
Fast jag nöjer mig nog med den lite fegare varianten: trekvartslånga ben...
_ _ _ _ _

Har fortfarande vinterdäck på bilen. Förmodligen fullständigt onödigt. Men eftersom jag ska köra över fjället nästa helg (hälsa på mormor i Malå) så väntar jag lite med däckbytet ändå. Skulle jag byta nu så blir det ju helt säkert snöstorm lagom till Valborg...
_ _ _ _ _

Men! Vilken grej!!!

http://jp.dk/jptv/utroligt/article1657238.ece

Kanske jag ska bli åsnebibliotekarie i mitt nästa liv...? :)
_ _ _ _ _

Nu ska jag ut och putsa fönstren som jag högaktningsfullt sket i igår.


Ändrade planer

Hade tänkt putsa fönster ikväll. Och dammtorka. Och bränna ner bilder på CD.

Det här är vad det blev:I övrigt har jag inte gjort ett smack! :)

Dags att deklarera

Har precis varit en sväng på skattekontoret. Fick av en tillfällighet reda på att jag som "utländsk arbetstagare" kan göra avdrag på deklarationen under mina första två år i Norge. Men hur blan-ketten skulle fyllas i begrep jag inte. Så nu har jag fått hjälp. Och som det ser ut bör jag tack vare detta få tillbaka en hel del på skatten. Tjohej! Men säg den lycka som varar... jag tror utbe-talningen sker i juni - och en månad senare är det dags för de norska bilplåtarna. Så där försvinner pengarna lika fort igen. Hrm.


Kvällspromenad

Ikväll var det planeringskväll på skolan för en av avdelningarna, och jag var med ett tag.
Och sen stod jag och en kollega och pratade på parkeringen i... TIMMAR! :)

(tenk at vi fant så mye å snakke om, Unni... så ikke alldeles uventet... he he)

Så jag kom inte hem förrän 19.30. Men blev det en skön kvällspromenad - riktigt
behaglig temperatur. Och sol! Där inte Øyfjellet kom ivägen...

    
Vår...                        ... och lite vinter


Fortfarande en del snö kvar uppe vid TV-tornet
_ _ _ _ _

Fotona på glasväggen har blivit fler... och så gillar jag den där skylten nere till vänster:


_ _ _ _ _

Jag lyckades lösa fredagskorsordet! Nästan... kollegan var behjälplig med de sista orden
(takk Unni - vi deler på premien - jeg går ut fra at jeg vinner!)

Skitquiz

Bedrövligt. Vi kom femma resp. sexa i de båda omgångarna. Av sju lag... Uppemot tio poäng från seger båda gångerna - ändå tyckte vi egentligen inte att vi gjorde direkt dåligt ifrån oss. Men jädrar så mycket bättre alla andra var...

Mina bidrag för kvällen var bl.a. namnet på presidentfamiljen Obamas nya hund (Bo), att Dr Alban är född i Nigeria, att Pellefant är blå och att saffran utvinns från krokus. Men sen var det en hel hoper frågor där jag bara satt och tittade oförstående på de andra... som t.ex. högsta fjälltoppen i Telemark och vilket lag i Tippeligaen som låg på sistaplatsen efter den 4:e omgången (vilket lagkamraterna klarade, såklart!).

Vad vi gick bet på? T.ex. vad sångaren i Radiohead heter, vad man med ett grekiskt ord kallar gudarnas kärlek till människor (agape - det borde vi kanske kommit på) samt vilken seriefigur som har en häst som heter Lett-På-Tå (rätt svar: Rødøye - alltså Rödöga).

Hm. Bara att - som vanligt - ta nya tag till nästa gång.

Snöklädda fjäll

Köpte en digitaltermometer till jobbet för ett tag sen, ni vet en sån där med en sladd och en givare som man sticker ut genom fönstret. Problemet var bara att det var en vass kant på fönsterkarmen så när jag slog igen fönstret gick sladden av. Aaaaghh... så irriterande!! Men när man jobbar på en yrkesskola finns det alltid en lösning på problemen - i detta fall killarna som ska bli elektriker. Arne & Richard ryckte ut och vips funkade termometern igen. Och sen dess har det gått bra - men så har jag nog varit oförsiktig nån gång när jag vädrat, för se - plötsligt var sladden i det närmaste avsliten IGEN. Ny utryckning, denna gång av Arne & Christer. Tack! Nu LOVAR jag att vara mer försiktig hädanefter!!


_ _ _ _ _

Hade bilen på jobbet idag - iddes inte gå och släpa på sex burkar med biskvier (jodå, även idag renderade burkarna i personalrummets kylskåp nya beställningar). Och när jag nu ändå körde, och det var så himla fint väder, kom jag på att jag skulle ge mig av ut längs fjorden på foto-safari. Efter en stund tänkte jag att, vad fasen, jag kan ju köra ända ut till kusten, eller testa vart alla småvägar leder - det är ju ljust länge på kvällen! Glad i hågen trampade jag på gasen med ABBA dånandes på bilstereon - innan jag tvärbromsade när jag kom på fyra saker:

- kamerans minneskort är nästan fullt, inte plats för mer än en handfull bilder

- bensintanken var i det närmaste tom, inte kul med soppatorsk (nåja... det var väl inte sååå långt till närmsta bensinstation)

- jag kanske borde ätit middag innan jag gav mig iväg... blev skrubbsulten av blotta tanken...

- det är ju QUIZ ikväll!! Inte duger det då att lämna stan!!

Jag är mer än lovligt förvirrad för närvarande... eller kanske är det snarast ett normaltillstånd. Styrde kosan hemåt i alla fall.

Så när jag nu lagt ut bilderna ska jag snabbrepetera Afrikas länder, USAs stater samt kanske några obskyra småöar i Karibien. Håll tummarna!!

     

     PS. Nu vet jag vad jag skulle vilja ha som ringsignal på min mobil:
introt till ABBAs Head over heels!!

PS.2. Mer om Bysprinten på NRK Nordlands hemsida.

Bysprinten 2009

Vilken dag!! 

Strålande väder (med undantag för världens snöby mitt i tävlingen), mycket folk och härliga skidåkare som bjöd på sig själva - både Odd-Bjørn Hjelmeset och Thomas Alsgård framkallade vilda skrattsalvor hos publiken. Hjelmeset var min stora favorit (i brist på svenska deltagare...). Han verkar vara en riktig mysprick! Och tämligen otippat lyckades han krångla sig till final. Även om han gick på pumpen där...

Först ut var dock en annorlunda föråkare - Ann Karin! En av våra lärare, för dagen på möhippa!          

Dagens segrare blev, inte alldeles oväntat, Ola Vigen Hattestad och Aino-Kaisa Saarinen - och efteråt åkte de ärevarv längs banan där publiken ivrigt sträckte ut händerna. Och JA. Jag lyckades ta på dem båda två!!! :) Fast fullt lika salig som ungarna som stod mittemot blev jag kanske inte - de tittade med vördnad på sina vantar och jag går ut ifrån att det blir våldsamma diskussioner hemma när de en vacker dag behöver tvättas. Det kommer ungarna knappast att gå med på...

   

Mer om Bysprinten på Helgeland Arbeiderblads hemsida!
_ _ _ _ _


Hittade valsedlar till europaparlamentsvalet i brevlådan när jag kom hem. I princip anser jag att man ska utnyttja sin rösträtt - det är ju därför vi har demokrati - men när det gäller detta val är jag helt borta. Har ingen aning om vilka som kandiderar eller vad de står för. Det var en annan sak för några år sen när Jonas Sjöstedt från Umeå kandiderade, då var det liksom inget att fundera på. Men det lutar åt att jag blir soffliggare i år...


Fredagsnöje

Eller, ja... hmm... inte så säker på att alla håller med, men jag har kul! Sitter här hemma i soffan och löser korsord! Norskt korsord. Löste ju mitt första häromdagen, och nu har jag fått blodad tand. Så nu är det lokaltidningens fredagskryss som jag satt tänderna i. Har kommit drygt halv-vägs och lärt mig flera nya norska ord (som jag väl säkert har glömt imorgon... men ändå!).

Fast jag ska villigt erkänna att utan Bokmålsordboka skulle jag inte haft en chans...

Fler frågor

Alltså, vilka frågor man får som skolbibliotekarie! Nyss frågade en tjej: "Är solen uppe klockan åtta?" Vaddå, här i Vefsn? Jodå, solen skiner när jag går till jobbet kvart i sju (om det inte är snöstorm, förstås). Och varför vill hon veta detta? Jo, hon går en vårdutbildning, och i en skol-uppgift har de en patient på ett äldreboende som är muslim och som skall be mellan gryning och soluppgång - och de ska planera för hans vårdbehov och om han t.e.x ska få hjälp med morgon-rutinerna före eller efter bönen. Det har jag inte ens tänkt på, att man ju måste ta hänsyn till den typen av frågeställningar!

Skidtävlingarna har startat

Följ vad som händer i skidspåret live via Helgeland Arbeiderblads hemsida!

Redan idag går skolesprinten av stapeln, för elever i 4:e-7:e klass - och det är förstaårseleverna på idrottsprogrammet på vår skola som står för det arrangementet! Ikväll blir det barnerenn för småknattarna (0-7 år), och imorgon är det först ungdoms- och juniortävling (åk 8 upp till 20 år)
- och sen... kommer storfräsarna!

Synd bara att vädret inte visar sig från sin bästa sida - stormbyar och snöglopp/regn.
Fast det ska visst bli bättre till imorgon, lovar meteorologerna.

Vidare rapportering följer... ! :)

Är somalier muslimer?

Hihi... hörde några av eleverna prata om en lärare (fast jag fick inte klart för mig vem) - tydligen hade hon varit på dåligt humör, "men det beror kanske på att hon är i övergångsåldern", konsta-terade ungdomarna. Jojo, de hittar alltid förklaringar, de små liven! :)

Fick en fråga av en tjej igår: "Du, är somalier och muslimer samma sak?". Hm. Nä. Fast det finns säkert somalier som är muslimer. "Men islamer då, vilka är det?" Oops. Alltså, islam är reli-gionen, muslimer är de som bekänner sig till den, och somalier är de som kommer från Somalia. "Men varför måste det vara så krångligt??" Tja, inte vet jag. Fast hur somalierna kom med i ekvationen, det anar jag inte...

En av killarna är så frustrerad över min motvilja mot porrfilm och porrtidningar att han nu på eget bevåg (hävdar han) har beställt ett abonnemang till skolan på Vi män. I bibliotekets namn. Tillåt mig tvivla! :) Men hur som helst, skulle det mot förmodan dyka upp en dylik tidskrift skulle jag knappast lägga ut den i biblioteket. Även om den säkert skulle bli populär...

Samme elev har "bättrat på" pyntet på min datorskärm. Återigen, vi har kraftigt divergerande åsikter - det är han som menar det är en förbättring. Har förevigat "installationen" men sen tog jag bort den. Hallå, tomma läskflaskor?!De små vipporna får däremot sitta kvar tills vidare!

Och så har ännu fler elever hakat på trenden att ge mig "idolbilder" - nu är det en blandning av russekort, klassfoton och andra bilder. Jag har sagt att de gärna får fylla hela glasväggen! :)Älskar mitt jobb. Finns dock ett par arbetsuppgifter som inte är lika kul som de andra. Framför allt kravhanteringen. Missade att skriva ut kravbrev före påsk (de automatgenereras varje vecka) - idag har jag suttit i flera timmar och gått igenom högarna. Urk. Gullungarna är pigga på att låna (framför allt film) men inte fullt så duktiga på att lämna tillbaka i tid...
_ _ _ _ _

He he. Levererade tre burkar med biskvier idag - och bara en stund efter att de var på plats i kylskåpet i personalrummet så trillade det in flera nya beställningar. Alltså - kylskåpet är en utmärkt annonsplats! :)

Bara bra att jag får beställningar... gäller att skrapa ihop så mycket pengar som möjligt framöver. Senast den 2 augusti måste jag antingen föra ut min bil ur Norge, eller skylta om den. Och att få den norskregistrerad är inte precis gratis. Utifrån beräkningsmodellen på www.toll.no kommer det att kosta mig dryga 80.000:-. SURT! Jag som i dagarna betalar av det sista på lånet... att då DESSUTOM behöva betala lika mycket som vad bilen idag är värd (i Sverige) - det gillar jag inget vidare! Men alternativet, att sälja bilen i Sverige i sommar och köpa en lite äldre när jag kommer tillbaka till Norge efter semestern - det kommer också bli dyrt. För bilpriserna i Norge är inte att leka med. Och utan bil vill jag inte vara. Pappa föreslog att jag ju kunde skaffa ett garage i Tärnaby, låta bilen stå där och bara köra den på den svenska sidan - och så köpa en mountainbike och cykla över fjället. Jo jädrar. Och när jag får besök då? Ska jag cykla runt Helgeland med folk på pakethållaren???

Kan ju alltid hålla tummarna för att jag vinner på lotto snart...

Fler vårtecken

Rätt skönt att börja jobba igen. Har saknat eleverna!

Även om de ibland är brutalt ärliga... en av dem konstaterade: "Du har klippt dig, Jenny". Jodå. "Luggen är väldigt kort". Jodå. "Och väldigt sned". Hrm. Syns det tydligt?!

En annan elev, ståendes vid en av datorerna och ständigt sneglandes över axeln ut mot korrido-ren: "Jag är bara på toa". Hehe, undrar hur många gånger den ursäkten funkar innan lärarna fattar var han gömmer sig...? :)
_ _ _ _ _

Samlade vårtecken på väg hem från jobbet:

     

... fast det är klart, det är fortfarande snö en bit upp på fjället!!Och vintersäsongen är inte över, för på lördag är det dags för Bysprinten! Då kommer gågatan i stan, som idag ser ut så här:

 

... att förvandlas till sprintbana där några av världens bästa skidåkare ska göra upp om segern: Dario Cologna, Ola Vigen Hattestad, Børre Næss, Sami Jauhojärvi, Christian Zorzi, Thomas Alsgård med flera! Och på damsidan kommer bland annat Vibeke Skofterud, Aino-Kaisa Saarinen och Manuela Henkel. Ska bli kul!! Även om det inte är några svenskar på startlinjen... till skillnad från i fjol då jag stod och viftade med en svensk flagga hela dagen - till norrmännens munterhet. Hamnade t.o.m. i lokaltidningens nätupplaga:En av kollegorna printade ut bilden i A4-format och lade till följande bildtext:

Kjære gode gud, gjør så at svenskene vinner. Snille du!

Pöh!! Dessvärre hjälpte mitt flaggviftande inte ett dugg...

Förfärligt lite snö på gågatan? Jo, jag vet. Har ingen aning hur arrangörerna tänkt lösa det, men jag antar att de har snöreserver nånstans. Annars får de hämta ner snö från fjället...! :)

Vårtecken

Tussilagon har börjat blomma längs E6:an!! Fast det var lite för mycket trafik för att jag skulle kunna stanna och ta kort, ni får tro mig på mitt ord...

Och gräsmattan har tinat fram:

Dröjer nog inte länge förrän ungarna en trappa upp tar i bruk studsmattan för säsongen! :)

_ _ _ _ _

Norsk ordkunskap - för vilken gång i ordningen...?

Drøvtygger - idisslare
Girkasse - växellåda
Or - al
Trillebår - skottkärra
Vindusviskere - vindrutetorkare
Pultrekker - bänkrader
Tull , vås - dumheter, trams
_ _ _ _ _

Jag har klarat det!!! Vad då? Jo, att lösa ett norskt korsord!! Nog för att jag själv tycker att jag förstår det mesta av norskan - och utan större problem gör mig förstådd - men just det där med korsord har jag gått bet på. Synonymer, lek med ord, "småord" som inte förekommer just nån annanstans än i korsord - det är inte så enkelt på ett annat språk än det egna. Men när jag åkte på påsklov tog jag med mig ett korsord från lokaltidningen, efter förslag från en kollega ("det här är inte så svårt"). Ähum... inte det, nej... Jag har lagt ett antal timmar på att lösa det (med benäget bistånd från Google, Wikipedia och Bokmålsordboka på nätet...). Det gick! Eller. Nja. Nästan... har två ord kvar som jag ska be nån av kollegorna att hjälpa mig med (Unni, du som er kryssordfrelst, du må da kunne hjelpe meg??). För det är väl inte fusk... väl? Och sen ska jag baske mig skicka in det - håll tummarna för att jag vinner! :)

Tillbaka i Mosjøen

Nu är jag hemma! Hemma i Mosjøen alltså. Har fått en del kommentarer under veckan, när jag refererat till Mosjøen som "hem". Men det är ju hemma! Det är ju här jag bor!! Utan att det på något vis ändrar det faktum att Sävar också är hemma. Liksom Holmön. SÅKLART.

Uppdatering: det strilregnar här. Och är ca +6. Och det mesta av snön har tinat bort.

Och i lägenheten har jag +13... skruvade ner värmen innan jag åkte. Hög tid att skruva på den igen! Får nog sova under (minst) dubbla täcken i natt...

Morgondagen? Tvätta. Putsa fönster. Jobba lite (lämnade bibblan i lättare oordning innan påsk...). Fast om det blir soligt och fint (tror knappast det men man vet ju aldrig) lär jag nog fastna på verandan med en god bok...

God natt!

Vilken middag

OJ! Vilken middag!

Förrätt:

   

(... fast så fiskardotter jag är så äter jag inte gravlax...)

Och så huvudrätten:

 

Vi är proppmätta!! Så vi har beslutat att vänta en stund med desserten
- glace au four med hallon och blåbär.

Gissa vem som passat på att fylla en låda med rester...
så det blir rådjursstek i Mosjøen imorgon kväll! :)

Mamma & lillasyster:


Mat

Lever lyxliv! Hälsade på hos en kompis igår mitt på dagen, och fick fruktsallad samt ost och kex. Åkte så hem och hämtade mamma och pappa - vi var bjudna på middag hos pappas bror med fru igår kväll. Fick kreolsk gryta - jättegott. Ikväll ska vi äta rådjursstek. Och imorgon blir det lax innan jag åker. Om jag nu åker imorgon - det lutar åt det. Alternativt måndag morgon.
_ _ _ _ _

Nu har jag hamstrat. Gäller att passa på att handla billig mat innan jag lämnar landet! Morötter, rödbetor, kålrot. Mandelmassa, blockchoklad, kakao. Margarin (mer än tio kr billigare per kilo - dessutom är Milda bättre än de norska varianterna, tycker jag). Vaniljsocker, florsocker, strösocker (=biskvier). Fun Light-saft (herregud, samma flaska som i Mosjøen kostar 29,90 får man för 16,90 på ICA Maxi!). Mamma Scans köttbullar (ett helt kilo för 24,90). Men ingen korv - jag har kvar sen jul. Makaroner (Kungsörnens är godast, och de finns inte på andra sidan gränsen). Och... hm... så kunde jag inte stå emot påskgodiset som nu säljs för 3,90/hg. Alltså, när jag med min bristande karaktär inte kan undvika dylikt slisk - då är det väl i alla fall smartare att köpa det billigt än dyrt?! Det är min klena ursäkt... :)
_ _ _ _ _

Har äntligen tagit mig för att tvätta bilen. Fast jag misstänker att den kommer vara lika skitig igen efter de 52 milen till Mosjøen... Och så har jag äntligen klistrat fast det nya skatte-märket, vilket borde gjorts i oktober nån gång. Och så tänkte jag byta torkarblad - men se, det gick inte alls. För de blad som enligt översikten hos OKQ8 ska passa till min bil - de passar inte. Får åka förbi och byta dem imorgon. Kanske jag kan få hjälp med monteringen också... blir alltid lika irriterad när det står på förpackningen att det är "jätteenkelt" och "byts på några sekunder". Pöh! Jag lyckas alltid göra fel och det tar alltid mycket längre tid!
_ _ _ _ _

Har ni hört de senaste forskningsrönen? Måttligt intag av kaffe minskar risken för demens. Hm. Jag som hela tiden hävdar att jag ska börja med kaffe när jag blir stor... får nog se till att växa upp snart!!

Vitt, vitt, vitt

Vintern kämpar emot. Snön har vräkt ner i natt...      Jag som tänkte tvätta bilen idag. Inte lönt så länge vägarna ser ut så här...
_ _ _ _ _

Grannarna är kattvakter i helgen. Jeppson gillar inte riktigt snön - han blir så våt om tassarna...!


Köporgie

Idag har vi avnjutit Evas egenhändigt fiskade röding till lunch. Smakade väldigt bra!!
_ _ _ _ _

Hi hi... när jag gick på stan - i Umeå alltså - häromdagen såg jag en kommungubbe som grävde ett hål i gågatan - förberedelser för trädplantering senare i vår. Så kom det förbi en dam, som stannade och frågade honom vad han gjorde. Vad han svarade?

- Jag gräver en grop åt andra...

Vilket bra svar! Jag fnittrade en lång stund! :)
_ _ _ _ _

Vi var på bio igår kväll, och såg Män som hatar kvinnor. Riktigt, riktigt bra. Ser fram emot film två och tre som kommer till hösten.
_ _ _ _ _

Fortfarande ingen påsksol. Snöglopp och kring noll, tidigare idag regnade det kraftigt. Mina förhoppningar om lite klädsam färg i ansiktet under påskhelgen ser ut att grusas...
_ _ _ _ _

Att köpa kläder har aldrig varit nån favoritsysselsättning. Men av och till lyckas jag hitta något jag vill ha - och då företrädesvis på KappAhl. Och igår slog jag till - närmaste en köporgie med mina mått mätt: två skjortor, ett par byxor och en jeansjacka! Jackan blev väldigt billig då jag dels hade med mig en rabattkupong på 25%, dels utnyttjade presentkortet jag fick av en kompis i julklapp (så den landade på 75:- istället för 499:-). Tack Marie! :) Men nu behöver jag inte mer kläder - så jag har belagt mig själv med köpstopp på klädsidan fram till hösten, då jag nog bör gå på jakt efter en ny vinterjacka. Min röda Fjällrävenjacka är närmare tio år gammal och har sett sina bästa dagar...(Ähum... misstänker att alla tjejer med modebloggar skulle fnysa åt såväl rubriken som mina inköp och fotot... jag är inte, har aldrig varit och kommer aldrig att bli intresserad av mode. Ofta hinner kläder bli omoderna innan jag inser att de kanske var rätt snygga ändå...)

Tack för mig

Nu har jag gjort det. Lämnat in min avskedsansökan. Det som skulle bli en tidsbegränsad tjänstledighet blev mer än så. Hej då Parkskolan. Hej då Parkbiblioteket. Hej då Sverige (näää... det vet jag väl inte... men nu blir det Norge på obestämd tid!).

Har alltså varit i Örnsköldsvik idag (oops... inser att klockan precis passerat midnatt - alltså var det igår), och hälsat på hos kollegorna på Parkskolan. Avslutade dagen med att träffa chefen och lämna in en skriftlig avskedsansökan - är tjänstledig t.o.m. 1/8, och dagen efter avslutas min anställning. Som jag sagt till kollegorna jag träffat under dagen: jag kommer att sakna dem, sakna "mitt" bibliotek, sakna Parkskolan som Parkskolan var innan omorganisationen, innan neddragningarna, innan budgetåtstramningarna. Men den frustration och osäkerhet som många känner idag - den vill jag inte vara med om. Den fantastiskt goda stämning som fanns tidigare, den saknas. Alltså, Parkskolan är fortfarande en väldigt bra skola, med duktiga lärare och övrig personal som gör ett jättejobb för eleverna. Men den där gnistan som fanns... den är inte där längre.

Undrar om jag inte satt nåt slags kram-rekord idag... vet inte hur många kollegor jag träffat, pratat med - och kramat. Ni är jättemysiga, allihop!!

Parkbiblioteket:
   

Kan egentligen inte fatta vilken tur jag haft. För egentligen trodde jag ju inte att det gick att ha det bättre än (eller ens lika bra som) jag hade det på Park (innan nämnda neddragningar etc). Men så hamnade jag i Mosjøen. Och Mosjøen videregående skole, avd Kippermoen (som när jag började jobba där fortfarande hette Vefsn videregående skole - men det är omorganiseringar även på norska sidan om gränsen...) är en fantastisk arbetsplats. Med fantastiska kollegor. Och härliga elever. Som fick mig att känna mig välkommen från första dagen. Och på den vägen är det...
_ _ _ _ _

Äsch!

Jag glömde den replik jag tänkt hälsa vaktmästarna med:

Nu har den jävla skatan flaxat färdigt på Park!

Georg & Magnus: alltså, det hjälps inte... jag kommer sakna de ständiga ordkrigen med er
nåt fantastiskt...!Dekoration på väggen inne på administrationen - är det mig de avporträtterat???
_ _ _ _ _

ILLA!!!

Holmöfärjan har fått körförbud. Lagom till påsk är det nu tvärstopp i trafiken över Kvarken.
Så här skriver man på Holmöns webportal ikväll:

Färjan har fått ett hydraulikläckage och måste repareras. Färjeturen idag kl 17.30 från Norrfjärden är inställd, liksom kommande turer tills färjan har reparerats. Olja läcker ut i havet och färjan har därför fått körförbud. Man kommer att byta propelleraggregat på färjan och detta arbete kan först påbörjas efter påsk och beräknas ta två dar. Detta innebär att det inte blir några färjetransporter under påskhelgen. Kommunen undersöker möjligheten att upprätthålla skol-skjuts fram tom torsdag med alternativt transportmedel. Mer information kommer så snart nyheter finns.

Huruvida det blir någon persontransport över Kvarken återstår alltså att se. Liksom om affären får ut sina livsmedelleveranser. Det är många som brukar fira påsk därute - som nu kanske måste stanna på fastlandet. Och omvänt: pappa är därute - kommer han att kunna ta sig iland, eller får vi fira påsk utan honom?? Hoppas innerligt att jag hinner träffa honom innan jag åker tillbaka till Norge.
_ _ _ _ _

Uppdatering - idag onsdag rapporteras följande på webportalen:

Det blir helikoptertransporter i dag onsdag em med start kl 17 från Holmön. Vidare flyger man i morgon torsdag med start kl 7.15 från Holmön och även på em med start vid 14.30-tiden. Plats bokas som vanligt med Peter Tornberg på tel 070-6908503. Man undersöker även möjligheten att hyra in Kustbevakningen med sin svävare för kompletterande transporter. Mer information kommer så snart nyheter finns. 

Transport av det nya propelleraggregatet har påbörjats och anländer till Norrfjärden i morgon kväll. Kranbil och personal för reparation är ordnad. Arbetet med bytet kommer att påbörjas på långfredag. Förra bytet av propelleraggregat tog 10 tim. Går allt bra med bytet kan det hända att färjan är igång igen på påskafton.


Puh! Pappa kommer iland ikväll!


Tjuvaktig räv

Tur att vi åkte till Holmön i söndags! Idag är färjetrafiken inställd på grund av ispress.
Isen norrifrån trycker på och isrännan är ett minne blott...

Tror ni inte att pappa träffade räven igår igen! Först bjöd han den på en bulle, så fick den lite fiskrens - och dessutom snodde den helt sonika en plastpåse som hängde på dörrhandtaget till en av bodarna. "Man kan inte lämna nånting ute", konstaterade pappa. En av grannarna för-lorade sina handskar häromdagen - räven tycker säkert de är varma och sköna att ligga på... :)

Meteorologerna hade tokfel när de i långtidsvarslet före helgen spådde sol och +10 längs norrlandskusten den här veckan. Igår: -2 och ymnigt snöfall stora delar av dagen. Idag (så långt): -2 och grått, grått, grått. Jag som skulle komma hem till Mosjøen med solbränna! Hm. Snarare rostig...

Idag ska jag till Örnsköldsvik!

Holmön

Jodå, det blev Holmön idag. Insåg när vi kom till Norrfjärden att det är tur att vi har ett garage...Det var mer is kvar på Kvarken än jag hade trott, men isrännan ligger någorlunda öppen så det tar inte längre tid än vanligt ut till ön.

Vi fick inte syn på "pappas" räv. De senaste veckorna har den följt efter honom när han varit ute och fiskat (och kommit så nära att den stått och luktat på hans ryggsäck), tiggt bullar hemma på gårdsplanen (den kom till och med upp på bron) och vid ett tillfälle försökt följa efter in i huset. Tydligen är det gott om räv på ön, "så snart blir den skjuten" säger pappa - jag har föreslagit att han ska maskera den som knähund så att den inte stryker med... :) Vi lade ut bullar till den idag, och visst - bullarna försvann. Men det var inga spår på marken, så vi misstänker att det var de tjuvaktiga kråkorna som tog dem...

Påsklovet inlett

Vi hälsade på hos mormor idag. Hon var jättetrött - inte konstigt med tanke på att hon åkte på vinterkräksjukan häromveckan... Men det var mysigt att träffas, och vi ska dit igen till 1:a maj.Vi sov över hos morbror med sambo och deras hundar - de senare var inte helt enkla att fånga på bild då de sällan står helt still... men här är några försök - Mikko & Timo:

       

Fortfarande rätt mycket snö i Malå med omnejd - och inatt kom ännu en decimeter:Nu ikväll har vi kört hem till Sävar - pappa tog emot med nybakta havrekex och tårta!!Imorgon ska jag och Eva eventuellt ut till Holmön över dagen - lite beroende på vädret.
Vi bestämmer oss när vi vaknar...

God natt!

Mera fiskelycka!

He he... nya order från Mjölkbäcken... och nu vill de visa omvärlden rekordfisken på 1250 g!Bifogad kommentar från lillasyster: Vi fick 12 firrar idag, 3 ggr mer än de 4 grannarna fick som kom och invaderade vårt favvoställe :-) Ha! Det lönar sig inte att komma o sno "nån annans ställe"...

   

Men uppenbart har de tid att göra annat än fiska också... :)Sista fiskedagen för syrran imorgon - jag och mamma hämtar upp henne imorgon eftermiddag på väg till Malå, där vi ska hälsa på mormor. Fortsätter till Sävar på lördag kväll. Tänk, att det är påsklov redan!

Russekort

Här i Norge har avgångseleverna russekort som de delar ut när det närmar sig studentfiran-de (har vi nånsin haft nåt liknande i Sverige?? Kan inte påminna mig att vi hade nåt sånt när jag var student???). Och nu har de börjat... REDAN! Är det inte lite tidigt? Men hur som - jag har fått flera. Och så har de plitat ned kommentarer på baksidan: "Årets beste bibliotekar", "Kjære Jenny du e den beste", "Love U" etc. Johoja! :)

En av tjejerna har ett himla bra citat på sitt kort:

Det gjelder å ha mot til å være den du er,
og ikke miste motet fordi du er den du er...


Jag har börjat klistra upp korten på glasväggen bakom lånedisken. Men så kom en tjej från en annan klass - som inte är en avgångsklass - och tyckte att jag minsann borde ha en bild av dem också. Så nu har jag fått ett klassfoto av dem, som jag också klistrat upp. "Då kan du bara vända på huvudet så ser du oss och så blir du på gott humör!"

Kan inte fatta varför jag var så skeptisk till skolbibliotek en gång i tiden? Jag skulle aldrig sätta foten i ett skolbibliotek, det var ett som var säkert. Och nu? Kan inte tänka mig nåt bättre!!

Sjonfjellet

Min vana trogen: när jag har besök åker vi på upptäcktsfärd!! Denna gång blev det en repris av en av mina utflykter tidigare i vinter: Mosjøen-Levang-Nesna-Sjonfjellet-Stokkvågen-Mo och hem igen. Vi kom ganska tidigt till färjeläget på Levang - och hade tur. För ljusstöperiet som ligger alldeles intill har vanligtvis stängt på onsdagar, men en ivrig kund hade ringt och bett att få besöka butiken. Och då fick vi också smita in! Om vi hittade något att köpa? Jooodå! :)

Mor & dotter på Sjonfjellet:

Närmare trettio mil i bil - sen var det skönt att komma hem och äta middag!
Och nu ska det bli skönt att sova... :)

Mutförsök

Sådärja, nu är mamma på plats. Hur mysigt som helst!!
_ _ _ _ _

Igår försökte några elever muta mig att göra deras inlämningsuppgift i norska:
"Du får 200 kr om du skriver en dikt!"
Pöh! Nog för att jag är snäll, men där går gränsen. Skriva dikt?!
_ _ _ _ _

Fick en söt present av en elev:... och nej, det var ingen muta! I alla fall sa hon inget om nån motprestation från min sida... :)
_ _ _ _ _

Bärbara datorer borde inte ha ljud. Inte elevernas i alla fall. Tysk rock, svensk pop och nån konstig indisk religiös musik hördes från olika delar av bibblan igår. SAMTIDIGT. Vad hände med att det ska vara tyst i biblioteket?? Att jag gick runt och sade ifrån hade minimal effekt. Men vad hade jag väntat?
_ _ _ _ _

Jahapp. De uppemot 200 biskvier jag bakade är levererade. Och så har det trillat in beställningar på drygt 200 till... men det får bli efter påsk!

RSS 2.0