Stormen Tuva

Tack för novelltips! Jag sparar dem alla för framtida bruk. Löste problemet på egen hand denna gång... jag fick en snilleblixt, nämligen! En tidigare elev på Parkskolan skrev det vinnande bidraget i en novelltävling i Tidningen 7 häromåret, en helt suverän berättelse på temat "dagen efter" (handlar dock alls icke om det man i första hand associerar till...). Jag kontaktade tidningen och fick tag på novellen, hann sedan dessvärre inte översätta den till norska men de tre klasser som (hittills) fått höra den har varit helt med på noterna fastän jag läst på svenska. Inga språksvårigheter där, inte! Ytterligare en klass ska få höra den nästa vecka. Det är kul att kunna göra kopplingen både till Sverige och mitt gamla jobb, och definitivt en poäng med att det är en elev i deras egen ålder som skrivit den. Förhoppningsvis kan det inspirera fler till att skriva själva.

Jag har faktiskt mailat eleven i fråga också - jag kan ju inte bara knycka hans text utan att kolla att det är OK! Och han har inget alls emot att bli berömd i grannlandet... :)Att julen är över har väl de flesta fått med sig. Om inte annat står det fullständigt klart när man handlar hos butikskedjan Rema 1000: de säljer burkar med pepparkakshjärtan till det facila priset av 2 kronor...

Vintern har däremot bara börjat - här har det vräkt ner snö idag. Jag skrattade högt när jag gick till jobbet (tur att det är så få som är ute och går den tiden på dygnet, jag misstänker att de skulle undra vad jag drabbats av...) - det kom en snöby med världens största snöflingor; lapphandskar lika stora som min handflata! Jag ljuger inte! En flinga fastnade på glasögonen och murade igen dem fullständigt. Helt fascinerande... fast det var som sagt bara en by, den varade väl en minut eller så.

Det har varit trafiksvårigheter här idag på grund av snö och vind. Och snart kommer stormen Tuva och ställer till det än mer. Varför får ovädren namn, förresten?? Och vem är det som namnger dem?? Tuva ser ut att kullkasta mina planer för helgen. Jag hade tänkt mig till Malå för att hjälpa till med mormors flytt från lägenhet till äldreboende. Morbror med sambo finns redan på plats, moster med make flyger upp imorgon och mamma och pappa tar bussen, också det under morgondagen - så egentligen kanske jag inte behövs, men det hade varit roligt att hjälpa till. Och att hälsa på mormor, förstås!! Än har jag inte uteslutit att åka, men prognosen tillsäger visst både stormvindar och stora nederbördsmängder, så det ser inte särskilt lovande ut...

Kautokeino-opprøret

Ikväll har jag varit på bio med en kollega och sett Kautokeino-opprøret.Så här beskrivs filmen på www.filmweb.no:

I århundrer har de forblåste viddene lengst nord i Nord-Norge vært bebodd av samefolket og reinsdyrene deres. Men moderne tider er i ferd med å innta den avsides kjøpstaden Kautokeino, som styres av den formuende handelsmannen Carl Johan Ruth. En av de samiske gruppene (siidaene), ledet av den unge kvinnen Elen, nekter å betale en urettferdig gjeld til Ruth. Uten rettssak sørger Ruth for å fengsle de fleste i Elens siida, og hun blir alene om å ta vare på reinsdyrene. Elen får hjelp til å få i stand en rettssak som bidrar til å løslate de fleste mennene. Men Ruth tar beslag i siidaens reinsdyr for å dekke kostnadene til rettssaken. Uten livsgrunnlag har ikke Elen og siidaen noe annet valg enn å gå imot Ruths krav.
Om kvelden 7. november 1852 drar 57 kvinner, menn og barn fra tamrein og telt på vidda. De er ute i rasende ærend, og flere av dem skal aldri komme tilbake...

Filmen är alltså baserad på en verklig händelse, där frustrationen över maktmissbruk och orättvis behandling leder till en tragedi. Jag tyckte filmen var väldigt bra - hade aldrig hört om Kautokeino-oroligheterna tidigare, så nu har jag dessutom fått en nyttig historielektion.

I rollerna återfinns bl.a. Mikael Persbrandt (som Carl Johan Ruth) och Mikael Nyqvist (som självaste Laestadius) - och en av prästerna spelas tydligen av en skådespelare härifrån Mosjøen!

Mycket väder

Ett förtydligande: att ett par skor är vattentäta innebär inte att man bör kliva i decimeterdjupa vattenpölar var femte meter - det finns gränser för hur mycket väta de orkar stå emot. Särskilt när vattnet dessutom plaskar in över kanterna...

Mm. Just det. Det är "mycket väder" här i Mosjøen idag. Jättemycket! Ösregn, kraftig vind och +4. Imorse såg det inte så illa ut så jag traskade iväg utan regnkläder (att jag aldrig lär mig!!). Hade dock sinnesnärvaro nog att ta med paraplyet. Inte för att det hjälpte så mycket när jag skulle gå hem... det vände sig ut och in i rena förskräckelsen! :) Så det blev buss - jag gick från skolan och in till centrum och det räckte mer än nog.

Har varit på kurs idag, här i stan (jodå, Marie, jag har varit på en del kurser den senaste tiden men den här var inte för bibliotekarier utan för alla som jobbar med barn och ungdom!). Temat var psykisk hälsa i skolan och det var en jättebra föreläsare, svenska Mia Börjesson som är socionom och har jobbat med ungdomar i många år. Mycket tänkvärt (lämnade anteckningarna på jobbet, kan referera en del av det hon sa en annan dag).

Imorgon kommer det två klasser till biblioteket och jag ska prata med dem om noveller. Någon som har ett bra tips på hur man bör presentera genren?? Jag är som vanligt sent ute... :) Har en väldigt bra novell som jag tänkt läsa högt - men den är på svenska och jag vet inte om jag hinner översätta den ikväll - å andra sidan lär eleverna förstå det mesta även om jag läser på svenska.

Nä, dags att slänga i sig lite mat, sen ska jag ut i ruskvädret igen (med regnställ denna gång) - bakade biskvier igår och ska leverera till en kollega som bor lite längre upp i backen.


Snöskottning

image527

image528

image529

Idag har det varit en sån där dag när man ska ha med sig apelsiner, ostmackor och varm choklad och bege sig ut på tur. Supervackert!! Fast mina utomhusaktiviteter har inskränkt sig till att jag skottat fram bilen... en icke föraktfull arbetsinsats dock, jag höll på över en timme. Har en väldigt liten spade, dessutom skottade jag lite på uppfarten också. Hyresvärden ska väl inte alltid behöva skotta allt! :)

Såg Parkinson på TV igår - har ni aldrig sett honom har ni missat nåt! En helt suverän pratshowvärd, säkert i 70-årsåldern men skärpt - och rolig. Och vilka gäster han än har så blir det intressant - igår var det Sharon Osbourne, Roald Dahls barnbarn Sophie Dahl som är modell och författare - samt en äldre dam, Joan nånting, som är nån slags komiker. Ganska plump emellanåt, men rolig. På frågan om hon är intresserad av yngre män svarade hon ett bestämt nej. "Men äldre då?" frågade Parkinson. "Nä, är de äldre än mig är de döda" replikerade hon... :) Sen frågade han vad hon letar efter hos en man. "Livstecken", blev det dräpande svaret.
Joho, där sa hon nåt! En och annan har sagt att jag nog har för stora krav som inte träffat nån än. Kanske det räcker med att karln andas?? Men njää... visst vill jag gärna träffa nån, men till dess jag träffar rätt klarar jag mig bra på egen hand - så jag väntar nog tills jag stöter ihop med någon som uppfyller något fler kriterier än att lungorna fungerar som de ska...

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Kan inte släppa Geographica... nu har jag fastnat på den afrikanska kontinenten. I Angola är den förväntade medellivslängden 36,6 år (jämför med Sverige: 80,4 år och Norge: 79,4 år). Etiopien har en BNP per capita på 110 US-dollar (Sverige: 31 600 US-dollar, Norge: 52 030 US-dollar). Och i Sierra Leone är barndödligheten per 1 000 födda 143,6 (Sverige: 2,8 och Norge: 3,7). Vi har det bra i vår del av världen...

Kimatförändringarna påverkar oss alla - men vissa kan komma att drabbas mer akut: Maldivernas högsta punkt över havet är 2,4 meter - det behövs inte mycket avsmältning av polarisarna för att de ska hamna helt under vatten... Där bor 349 000 invånare på 2 000 öar och atoller av korallrev.

Och så ett hopp över Atlanten: det bor 65 400 invånare på Bermuda - en ögrupp med en total landareal på 53 kvadratkilometer. Jämför sen detta med Holmön - jag hittade en uppgift på nätet om totalareal på 5 400 hektar (stämmer det?) - som väl omräknat blir 54 kvadratkilometer (har jag tänkt rätt?). Och på Holmön bor det sisådär 75 personer. Det måste vara ganska trångt på Bermuda... :)


20 646

... så många steg tog jag idag från det att jag lämnade lägenheten tills jag kom hem igen! Fast det skall erkännas att det var ganska korta, haltande steg på slutet. Ont i foten. Och stumma ben. Har för dålig kondition! Ska en sväng på stan imorgon och har bestämt mig för att det blir buss (minst) ena vägen...

Ikväll var det en "informell fest" (typ knytkalas) på jobbet. Det hade säkert varit kul - vi har, som jag flera gånger konstaterat, väldigt bra stämning på skolan - och jag hade tänkt gå. Men jag blev bara alldeles för trött. Borde nog tagit bilen på jobb idag... 

Har halvsovit i soffan men i alla fall fått med mig att det var ett troll som vann kvällens deltävling i den norska schlagerfestivalen. Jisses. Tänk Lordi kombinerat med Roger Pontare och Gimli från Sagan om Ringen. På ett ungefär. Och så har jag sett delar av Nytt på nytt, som är den norska versionen av Snacka om nyheter. Rätt kul, men jag missar en del poänger när jag inte känner till personerna som det pratas om.

Hade avslutning på ett läsprojekt idag, och lät eleverna fylla i en utvärdering. Själv tycker jag att en del funkade bra men att annat definitivt kan förbättras. Eleverna verkar överlag nöjda (men å andra sidan vet jag inte om de törs skriva nåt annat när jag samlar in enkäterna efteråt...?) - en elev konstaterade att det var skönt att slippa de vanliga lektionerna... En annan skrev att han/hon aldrig trott sig kunna hitta en bra bok att läsa - men efter ett av mina bokprat gjort just det (hurra!). Och en tredje konstaterade att jag är en "snäll bibliotekarie". Jämfört med...? Nä, skämt åsido, det är förstås jättekul att höra. För en del av poängen med läsprojekt och annat är ju att eleverna ska känna att de är välkomna till biblioteket och att de vågar fråga om sånt de funderar på. Och tycker de jag verkar snäll så törs de kanske komma till bibblan?

Apropå nåt helt annat - visste ni att det bor 16 615,4 personer per kvadratkilometer i Monaco? Och att 10% av statsinkomsterna i San Marino kommer från försäljning av frimärken? Syrran hade med sig en alldeles fantastisk bok förra helgen - Geographica:

    (hittade bara det tyska omslaget på nätet)

Fullspäckad av såna där grejer som klistrar sig på min hjärna! :) Atlas och uppslagsverk över världens länder är undertiteln, och här presenteras fakta om alla länder, territorier och självstyrande områden. Till och med lilla Pitcairn med 42 invånare har fått ett eget litet avsnitt! (en ö på 47 kvadratkilometer som ligger i södra Stilla havet och är en brittisk kronkoloni, för den som undrar)
Av nån anledning tycker jag det är mycket intressantare att läsa om små udda ställen än de stora staterna. Såg i en TV-tidning häromdagen att jag delar denna fascination med en av bröderna i Ylvis. För er i Sverige som undrar vilka de är: Ylvis är bröderna Bård och Vegard Ylvisåker som gjort knallsuccé med revyer/shower och nu är programledare för Norges herligste, en norsk variant av 100 höjdare (eller vad nu programmet hette med Filip&Fredrik som åkte runt i Sverige och träffade udda människor). När jag fick jobb Sogndal för 10 år sen tog jag över efter Ylvis farmor (mormor?) som gick i pension. Kanske borde bett henne om autograf? Får göra det nästa gång jag hälsar på i Sogndal!

Jag mötte Lassie
... :)

Oj då, nu börjar jag spåra ur. Bäst att sluta innan jag tjorvar in mig i nåt konstigt resonemang... God natt!

Att lura sig själv...

Jag gick in på ICA efter jobbet igår - butiken ligger alldeles i närheten av Vefsn vgs. De har kampanj denna vecka, med 40% rabatt på olika varugrupper olika dagar. Igår var frukt & grönt på extrapris - så jag passade på att hamstra morötter, lök och paprika. Fulla ryggsäcken! När jag kom ut från butiken började jag fundera... sisådär en halvmil hem och ett antal minusgrader + stark vind. Risk för frostskador på allt som låg i säcken. Alltså - säkrast att ta bussen! Och vips - där försvann pengarna jag sparade på att köpa billiga grönsaker... Kunde lika gärna gått hem och handlat till fullt pris på Coop som ligger alldeles nedanför Kulstadlia - hade använt lika mycket pengar men fått mer motion. Hmpf! :)

     

Köldknäpp

     

Lägesrapport kl 16.20: tolv minusgrader, stjärnklart och fullmåne på väg upp. Månljus som reflekteras mot fjällväggen. Snö som gnistrar (låt vara att det bara är liiite snö). Kan det bli vackrare? Och redan nu märks det att solen är på väg tillbaka, det är inte beckmörkt när jag lämnar jobbet.

Men säg den lycka som varar, imorgon ska det visst bli nederbörd och kraftig vind, det varnas för trafiksvårigheter. Suck.

   

De nya skorna funkar över förväntan! Har gått närmare två mil med dem utan vare sig skavsår eller blåsor! Lovande... Fast det är en nackdel med dem. Just precis. De klapprar så fort man går in i en butik... jag försökte smyga på Coop men utan framgång, varenda människa måste ha hört varenda steg jag tog. Hm.

Uppsummering

Onsdag-torsdag: ja, Sandnessjøen, förstås. Kursen var som sagt helt OK, även om inte allt direkt var riktat mot gymnasiet. En föreläsare pratade om tendenser i norsk samtidslitteratur - bra för mig som (ännu) inte vet så mycket om den! Flera skolor hade framträdanden - jätteduktiga elever, allt från lite blyga sjuåringar till mer självsäkra högstadieelever. 
Besöket på Petter Dass-muséet var en höjdare! Inför millennieskiftet utsågs "tusenårsplatser" runt om i Norge. På nationell nivå utsågs Eidsvoll (där landets grundlag utarbetades och antogs den 17 maj år 1814), för Nordlands del blev det Petter Dass-muséet i Alstahaug.
Alstahaug är en gammal plats - vissa arkeologiska fynd tyder på att det bodde människor här så tidigt som på 800-talet. Kyrkan är från 1100- eller 1200-talet. Petter Dass levde 1646-1707 och var kyrkoherde i Alstahaug från 1689 fram till sin död, och en mäktig man. Han kallades "diktarprästen" och skrev bl.a. Nordlands Trompet. Han gjorde om texterna i katekesen till sånger för att folk lättare skulle kunna lära sig dem. Endast en av hans böcker trycktes under hans livstid, men har senare kommit ut i hundratals upplagor.
Det nuvarande muséet är helt nytt och ritat av arkitektkontoret Snøhetta. Man har sprängt in muséet i berget, och har en planlösning som gör att man kan se rakt igenom muséet och ut mot havet. Fascinerande konstruktion... det var dock beckmörkt när vi var där, så jag får nog göra ett nytt besök framåt våren!

Från muséet:

 

Väl hemma från Sandnessjøen blev det en snabb vända till jobbet innan jag hämtade syrran i Mo i Rana - så kul att få besök!!

Fredag: jag jobbade på förmiddagen - vid lunchtid kom Eva, som gått från Kulstadlia utrustad med karta. Inga problem att ta sig till skolan, men väl där visade det sig svårt att lokalisera bibblan... och det ÄR dåligt skyltat, för mig tog det väl nån månad att inse vad som var huvudingång och framsida på bygget!
Vi lämnade jobbet och gick på tur - upp till TV-tornet. Hem, fikade lite, liten tur runt de övre delarna av Kulstadlia, sen ner på stan och middag på Gilles restaurang. Kvällen tillbringade vi i TV-soffan, såg Dalziel & Pascoe (deckare) men vi slumrade till båda två och fick slå våra kloka huvuden ihop för att räkna ut vad som egentligen hade hänt... hm.

Systrar på tur på Dolstadåsen:

 

... och Kulstadlia:

     

Lördag: Morgonpromenad runt (delar av) Kulstadlia, sen tog vi bilen ner på stan. Vandrade i butiker i några timmar... tänkte fika på café men tänkte om, köpte ingredienser och åkte hem och fixade våra egna bakelser! 
Ägnade kvällen bl.a. åt Shrek 3 - tänk att man kan bli så förtjust i ett träsktroll... :)

Söndag: vi gav oss iväg vid 8.30-tiden imorse, ner till Trofors och därifrån via riksveg 78 til Tärnaby. Det snöade nåt fruktansvärt de första milen och det var säkert en decimeter snömodd på vägen - så det tog tid... men ju längre upp på fjället vi kom, desto bättre blev vädret. Framme i Tärnaby åt vi lunch på fjällhotellet innan syrran satte sig på bussen. Och så hann jag göra ett fynd (på Statoil av alla ställen): ett par vattentäta gympa/vandrarskor med rejält grepp och inbyggda dubbar - nu ska det väl inte vara några problem att ta sig till jobbet?! Förutsatt att de inte ger mig skavsår, förstås...

 

På vägen hem igen stannade jag och fotograferade här och där (inte oväntat?). Omvägen via Gränslöst Köpcenter i Umfors får bli en annan gång, jag kom fram till att det var bättre att komma sig över fjället i dagsljus. Har förresten börjat fundera på om jag inte borde montera extra strålkastare på bilen, vintertid vore det nog inte så dumt. Fast nu blir det snabbt ljusare så det får vänta till nästa vinter...

image508

     

Och nu ikväll står disk och tvätt på programmet - om jag inte fastnar i TV-soffan... :)

Snögumma

Måste bara visa syrrans otroligt charmiga snögumma som hon gjorde i Sävar förra veckan!
Kolla in tuttarna... :)

 

Fast dagen efter hade behagen krympt rejält...Idag har vi gått på stan och tagit en promenad runt Kulstadlia. Nu ska vi bara slappa i soffan - imorgon bitti bär det av mot Tärnaby och för syrrans del vidare tillbaka till Sävar. Och jag kör tillbaka över Krutfjellet. Och som vanligt när jag ska ut och köra ska det visst bli både blåsigt och nederbörd... Hmpf!

Sandnessjøen

Snabbt inlägg innan jag styr kosan norrut för att möta syrran!

Kom tillbaka från Sandnessjøen för en liten stund sen - bra dagar, även om en del gällde grundskolan mer än gymnasiet. Jättetrevligt besök på Petter Dass-muséet igår kväll med duktig guide och fantastisk mat!
Bra hotell med utsikt över hamnen (såg när Hurtigruten lade ut igår...) och en snabb promenad under fikarasten idag på förmiddagen gav vid handen att nä, inte vet jag om detta kan vara Nordlands fulaste stad???

Återkommer med utförligare rapport i slutet av helgen, då även om hur lillasyster och jag fördrivit tiden tillsammans! :)

       

image498

Hotell Rica där vi bodde och seminariet hölls:

image496

image497

På väg mot kusten

Nu har jag packat inför turen till Sandnessjøen - ska sova på hotell! Tror aldrig jag haft så många hotellnätter på så kort tid som efter flytten till Norge - det här är tredje vändan på ett knappt halvår. Seminariet börjar 10.00 imorgon och avslutas vid lunchtid på torsdag - blir lagom att köra hem, svänga förbi på jobbet och sen fortsätta norrut och hämta syrran.

Liksom i Bodø i november är temat "Gi rom for lesing!" och det blir erfarenhetsutbyte, föreläsningar m.m. Den här gången är jag inte tillfrågad att berätta om våra projekt på Vefsn vgs - kanske lite synd, nu vet jag ungefär vad jag skulle sagt förra gången... hmpf.

Imorgon kväll blir det utflykt - till det relativt nyinvigda Petter Dass-muséet i Alstahaug, med guidning och middag! Skam till sägandes vet jag knappt något om denne kyrkoherde från 1600-talet som dessutom var poet och kallades "diktarprästen". Eftersom han är en berömdhet här i trakten (och enligt mamma besjungen av Hasse & Tage!?) är det säkert på tiden att jag får veta lite mer.

Återkommer med rapport från Sandnessjøen med omgivningar senare i veckan! Förresten har stan utsetts till Nordlands fulaste, och tredje fulaste i landet. Hm. Jag har varit där två gånger förut, och mja... vet inte riktigt. Det ösregnade båda gångerna så stan var väl inte till sin fördel. Hoppas på fint väder imorgon (trots att meteorologerna inte antyder något sådant) så kanske jag blir positivare inställd. Hur som helst ligger stan otroligt fint alldeles ute vid havet - är man född på en ö är sådant av stor betydelse!! :)

Öar, förresten - läste just i senaste numret av Bibliotekaren (fackets tidning) att bokbåten Epos har räddats! Den hotades av nedläggning men politikerna vände efter massiva protester. Den trafikerar de tre vestlandsfylkena Hordaland, Sogn & Fjordane och Møre & Romsdal - och besöker små fjord-/kustbyar och öar med långa avstånd till bibliotek och kultur. Med drygt 160 stopp per år i 57 kommuner ger den många barn och unga tillgång till böcker och upplevelser de annars skulle varit utan. Ett argument för nedläggning har varit att båten spelat ut sin roll och bara finns kvar av nostalgiskäl (inget kunde vara mer felaktigt, både utlåns- och besökssiffror stiger!), ett annat att folk väl kan ta sig till närmaste icke-mobila bibliotek för att låna. Jo, hejsan. Som artikelförfattaren så klokt uttrycker det: "Men selv i vår internett-tid ligger de fleste øyene i havet." Svårt att förneka. Han fortsätter : "Og barn har små føtter. Det kan være altfor langt til nærmeste bibliotek-alternativ. Og kanskje viktigere: selv i vår tids skjerm-pregede opplevelseskultur er det noe helt annet å se ordentlig levende teater i en båt ved egen kai, enn en slapp sitcom på TV2. Det er like lite nostalgisk å kjøre bokbåt på Vestlandet i 2008, som det er å arrangere levende fotballkamper på Brann stadion. Selv om alle kampene kunne vært sendt på tv."

Godnatt!

En limpa är en limpa... eller?

Ja, jädrar! Norrmän och deras bröd!!

En av kollegorna har påpekat att vi svenskar inte kan baka bröd; att det bröd som finns att köpa i svenska butiker inte liknar nånting. När hon och familjen åker över till feriebostaden i Sverige har hon alltid med sig hembakt bröd för att de inte ska svälta ihjäl... nä, sååå illa är det kanske inte, men vi har uppenbarligen en del att lära av våra grannar i väster. Enligt dem.

Jag har hittat en brödsort som jag för det mesta håller mig till, nåt slags halvgrovt bröd med olivolja. Fast det var slut i butiken idag. Så jag tog det som innehållsmässigt verkade ligga närmast, även om förpackningen var i gräsligaste laget:

image488

Va?! SIMPSONS??!! Och så klagar de på våra svenska limpor. Hmpf! :)

Stegräknare

Idag har det singlat ner (våte) kjerringer hela dagen, vilket - om jag fattat saken rätt - är vad lapphandskar kallas på norska. Det är vitt vitt vitt överallt. Fint!

Igår höll solen på att ramla ner genom ett hål i himlen...:

image487

Nu har jag avprovat stegräknaren jag fick av lillasyster i julklapp - och jag kan meddela att promenaden till jobbet och hem uppgår till i runda slängar 15.000 steg. Det ni!! Ska erkännas att det känns i både höfter och fötter att jag inte gått den sträckan på ett tag... suck. Varför går det så mycket fortare att komma ur form än i form???

Lugn lördag

Förkylningen kan slänga sig i väggen - nu mår jag bra igen! Den hjälpte med en lååång natts sömn - jag sov i 11 timmar!! Och idag har jag inte gjort många knop - städat lite, plockat undan julpyntet, sett en del på TV: skidskyttesprint och slalom samt en underlig dokumentär om excentriska amerikaner som har caymankrokodiler, bengaliska tigrar och spindelapor som husdjur - där fick jag ännu fler fördomar att lägga till dem jag redan har om det stora landet i väster... Såg förresten ett (norskt) debattprogram häromkvällen om det amerikanska primärvalet och huruvida Hillary Clintons tårar var äkta eller krokodilvarianten och om det var dem som gjorde att hon vann i New Hampshire. Jag har inte sett henne gråta så jag vet inte, fast spontant ser jag hellre att Barack Obama vinner för demokraterna. Även om jag är alldeles för lite insatt för att egentligen ha en aning om vad som är bättre för USA, eller resten av världen för den delen. Bara det bli en demokrat som tar över i Vita Huset, så...!

     

Temperaturen har hållit sig på minussidan idag och det har kommit några snöflingor - men inga drivor att tala om, som synes... (har inte varit mer än en meter utanför dörren, för att skaka mattor och fotografera). Nåja, nu kan vintervädret hålla sig undan några dagar, i alla fall vad gäller stora mängder snö och medföljande trafikkaos - på onsdag ska jag till Sandnessjøen på seminarium, torsdag ska jag hämta syrran i Mo i Rana och söndag skjutsa henne till Tärnaby (samt ta en sväng till Gränslöst Köpcenter i Umfors). Men sen får snön gärna vräka ner! :)

Eragon-filmen var väl sisådär; nåt slags Sagan om ringen light. Håller mig dock på den inslagna fantasy-vägen, ska se femte Harry Potter-filmen ikväll. Och den har jag sett förut så jag vet att den är bra! :)

Alla ungdomsböcker jag släpat hem för att sätta mig in i den norska nyare bokutgivningen, de ligger där de ligger. Får se om jag får ett ryck imorgon... det har generellt gått trögt med bokläsandet i vinter, av nån konstig anledning. Fast det brukar gå lite upp och ner. Hann bara med en enda bok under jullovet (om man inte räknar ljudböckerna), men har läst tre ungdomsböcker sen jag kom tillbaka. Bäst: Blendas bekännelser av Anita Eklund Lykull (som finns översatt till norska). Om att vara tjock och utan självförtroende men ändå hitta sin plats i tillvaron och bli bra på det man brinner för. Härligt med en positiv bok!

Ooops, där gick bibliotekarien igång.... :)

Snöbrist

Tja, jämfört med Örnsköldsvik där det rapporteras om gråväder, slask och halka ligger vi bra till här i Mosjøen - även om minusgraderna idag fått ge vika och det just nu är +1 (och enligt meteorologerna regn lagom till helgen...). Fortfarande ligger ett tunt, tunt lager snö på marken, men knappast så länge till... I Sävar har det däremot kommit en decimeter snö, syrran var ute och skottade när jag pratade med mamma för en stund sen.

Jag har på det hela skruvat ner mina förväntningar om en snörik vinter - fick idag höra av en kollega att förra vintern skottade han totalt tre gånger. Vilket är antalet gånger jag hittills i vinter skottat fram min bil - är det alltså redan slut på det roliga? Njä... än är det nog för tidigt att ge upp! :)

Apropå snö (jag och mina tvära tankekast...) - flera av kollegorna har gratulerat till den svenska skidframgången i Tour de Ski. Pratade med en kollega som faktiskt var på plats i Italien och hejade fram Charlotte Kalla till segern. Och han konstaterade att slalombacken som åkarna segade sig uppför på den sista tävlingsdagen - den var mycket brantare i verkligheten än på TV! Den får enligt honom slalombacken som finns här i trakten att te sig som ett vardagsrumsgolv...

Och ytterligare en snö-/vinterassociation: hockey! Jag har bestämt mig för att börja använda den Björklövenryggsäck jag fick av syrran häromåret. Vågade aldrig ta den i bruk i Örnsköldsvik med tanke på alla Modo-fans som riskerade köra i diket ifall de skulle fått syn på den... men här i stan verkar hockeyintresset minst sagt svalt, så det bör vara riskfritt.Har äntligen packat upp allt efter turen till Sverige - men vad tror ni hände när jag glad i hågen tryckte in det sista i garderoben? Hela eländet rasade ihop! Nä, inte själva stommen, men alla hyllorna inuti! Suck och stön. Så nu har jag tömt garderoben (jäklar så mycket jag hade lyckats pressa in i den... kanske inte så konstigt att den knasade ihop), satt tillbaka hyllorna och försökt få tillbaka in allt det jag tvingades plocka ut. Det gick inte. Det ligger en liten hög med grejer på mitt sovrumsgolv och retas. Suck. Men nu struntar jag högaktningsfullt i det, jag tänker slänga mig på soffan och se Eragon på DVD! 

PS. Envis förkylning - jag låter som en motorsåg eller nåt när jag pratar. Läste högt ur Flicka med pärlörhänge för en klass idag - ett lågmält och finstämt kapitel som nog dessvärre inte kom till sin rätt... hu! Men ska jag nu straffas för att jag flyttat hit till "detta oljeland" så är det väl bara att bita ihop och kraxa vidare, eller hur, Anders?! :)

Host host

Här har det skett storverk - jag har äntligen lyckats installera min skrivare, och dessutom skruvat ihop både soffa och däckstativ! Dessvärre blev det lite för trångt med en tresitssoffa, så det blev en 2+1-kombination istället. Men vad kan man begära av ett litet krypin som ska funka som både kontor, gästrum och förråd? (sommardäcken är inklämda i ett hörn, några tomkartonger i ett annat - och två tältsängar i hörnet bakom soffan, nödtorftigt dolda under ett lakan...)Drog på mig en rejäl förkylning i Sverige så jag har tagit bilen till jobbet både igår och idag (och imorgon, skulle jag tro...). Dålig tajming - dels är det ypperligt promenadväder (-7 och svag vind), dels har vi dragit igång ett läsprojekt i en klass. Min röst pallar inte riktigt för högläsning - efter två veckor på hemmaplan är min svorska dessutom värre än vanligt så det är lite synd om eleverna. Men än har de inte vågat protestera...! 

Som den schlagernörd jag är (även om det avtagit med åren) inser jag att det kan bli stressigt framöver - redan nu på fredag drar norska schlagerturnén igång (tre deltävlingar + final) och antagligen är väl den svenska motsvarigheten bara några veckor bort? Håhåjaja! :)


Tillbaka i Mosjøen

Sådärja, nu är jag tillbaka i Norge! Åkte från Sävar vid sjutiden imorse, tog lunchpaus i Storuman och passerade gränsen strax efter kl.14. När jag passerade Tärnaby var det full snöyra och jag gruvade för Krutfjellet, men innan jag kom till Joesjö upphörde snöfallet och det var inga problem att köra. Fortfarande väääldigt lite snö i fjällen!

På CD-boksfronten: lyssnade klart på Erlend Loes Muleum (rekommenderas!!) och hann nästan igenom Sigbjørn Mostues Gravbøygen våkner (bra den med). Gjorde dock ett avbrott för att höra hur det gick för Charlotte Kalla i Tour de Ski... Har fått pengar av mamma och pappa till en MP3-spelare, bara jag nu får ändan ur vagnen, köper en spelare och lär mig föra över ljudböcker till den så ska det bli lyssna av när jag går till och från jobbet! Borde ju hinna i runda slängar en roman i veckan... :)

Jag har sagt det förr och säger det igen - det är otroligt vad mycket man kan lasta i en Skoda Octavia. Och då menar jag sedanmodellen, gudarna vet hur mycket som ryms i kombin! Ett urval av allt jag hade med mig över gränsen: Två ryggsäckar. Tre väskor och tre stora kassar med kläder och julklappar. En kartong med bl.a. blomkrukor och skidpjäxor (som jag otippat hittade i Sävar, jag var övertygad om att de följde med flyttlasset hit i höstas... hm). En kartong med bl.a. matvaror (primärt mandelmassa och blockchoklad). En frysbag. Ett däckstativ. En bärbar dator (nåja, den är väldigt platt). Samt en tresits-soffa (se bild nedan). Och så handlade jag en del matvaror både i Storuman och när jag kom till Mosjøen. Och ändå var bilen inte alldeles full. Fascinerande...

Besökte Örnsköldsvik i torsdags och virvlade förbi Parkbiblioteket/-skolan, Arkenbiblioteket, personalavdelningen på kommunen, en tidigare bibliotekskollega med make samt plockade upp två kompisar och körde söderut till Ullånger för middag hos en tredje kompis. Höjdardag! Även om jag bitivs hade andan i halsen... hann aldrig plocka fram kameran... :)

Blå Vägen och Riksveg 73:

   

image473

       

Gissa om det var snörök...? :)(rätt praktiskt, då syns det inte hur smutsig bilen är -  jag hade tänkt spola av den i Sävar igår men det var kö på macken... ska leta rätt på en mack här i stan som har en helt vanlig tvätthall och ta en tur dit - vägarna längs norrlandskusten är rejält saltade och jag bara väntar på att allt saltet ska fräta sig igenom lacken...)

Och till sist den ovan nämnda soffan - ska erkänna att den förstås inte fraktats i monterat tillstånd utan i sisådär 50 delar eller nåt, men ändå! Det är mosterns gamla IKEA-soffa som jag ärvde när jag flyttade till Örnsköldsvik för nio år sen men som sedan några år stått i källaren i Sävar och som nu fått en renässans - kan vara bra att ha som extrasäng när jag får besök! Men ärligt talat - jag kom inte ihåg att den var så jobbig att skruva ihop... tänkte göra det lite snabbt men nu ger jag upp för ikväll. Har lyckats para ihop fel delar igen och igen och har just nu mest lust att kasta ut eländet genom fönstret... god natt!


Fiskelycka...?

Njä... pimpelfisket gick inget vidare. Ärligt talat, jag provade inte ens (det var för kallt och grinigt, jag nöjde mig med att vara åskådare) - syrran med kille gjorde tappra försök men utan att få något på kroken. Pappa fick däremot tjugotalet abborrar på de nät han lagt ut under isen, så vi konstaterade att området var utfiskat efter hans framfart! :)

   

Gott nytt år!

Vi hade en lugn och mysig nyårsafton med kalkon till middag och Grevinnan och betjänten på TV. Vi spelade spel - Antikrundan och Svensson frågar, Svensson svarar (och jag har ytterligare byggt på min bank av värdelöst vetande - samt blottat mina kunskapsluckor... hmpf) - sen lyssnade vi på Jan Malmsjö som läste Nyårsklockan och skålade i nåt som jag tror var vitt vin (?). Sen gick vi i vanlig ordning ut och tittade på nyårsraketerna - har aldrig haft några egna utan tjuvtittar på alla andras. Både billigare och tryggare! :)

Ikväll åker vi ut till Holmön - förhoppningsvis ska det bli lite pimpelfiske imorgon. Och förhoppningsvis får jag nåt på kroken (vilket jag nästan konsekvent brukar misslyckas med...).

image464

image466

image465

Snart är julen slut så det är bäst att passa på att visa mammas stolthet - spiselkransen!


RSS 2.0