Aaaagh

Sitter på kajen i Norrfjärden och har precis insett att 7-färjan är en beställningstur. Har jag kommit ihåg att ringa? Inte då. Bara att vänta på 9-färjan. Hur irriterande är inte det?

Nåja. Jag har i alla fall med mig en bok. Två böcker, faktiskt. Så nog får jag tiden att gå - även om jag hellre suttit på ön och läst!


Hejdå Rosvik

Idag var sista arbetsdagen i Rosvik. Efter helgen börjar jag jobba i Sjulnäs. Igen! Mest spännande blir att se om jag kommer ihåg att köra åt rätt håll när jag svänger ut på E4:an på måndag morgon... ;-) Nu har jag kört till Sävar - övernattar i pappas lägenhet, sen ut med första morgonfärjan till Holmön kl 7. Gäääsp. 

Ska bli fint väder sägs det, så jag satsar på att vädra sängkläder och sånt. Har beordrat pappa att hänga upp klädlinan... ;-) Fast blir det riktigt soligt tänker jag minsann lata mig på verandan också, i hörnet där det är lä. Med en bok. Och choklad. Så det så!
Väderomslag

I måndags vräkte snön ner.

Igår var det spöregn.

Men idag har vi haft supervårväder!! :-) 
Tänkte mig en kvällscykeltur, men nu har det mulnat på och nytt regn är på gång - så jag trampar nog framför TV:n istället... ;-) 

Deklaration

Hm. Ibland måste man prioritera. De senaste dagarna har friskvård/motion fått stryka på foten. Suck. Inga lunchpromenader då vädret visat sig från sin värsta sida. Inget cyklande framför TV:n - hade tänkt både igår kväll och nu ikväll, men igår höll jag ju på med allt möjligt tills jag stupade i säng, och nu ikväll har jag tagit mig i kragen och deklarerat. Vilket kompliceras av att jag och Eva sen ett par år tillbaka äger både hus och skog på Holmön... Fast det räknas som passiv näringsverksamhet och vi har inte gjort nånting speciellt som ska deklareras i år, så det är i ärlighetens namn inte så mycket som ska fyllas i. Men när man aldrig minns från år till år hur man gör, och dessutom måste leta fram t.ex. gårdsförsäkringar och bensinkvitton, så tar det gärna lite tid i alla fall (läs: timmar...). Och när man dessutom gärna skjuter upp det oundvikliga genom att titta på schlagermedley tar det ju ÄNNU längre tid... ;)

 
Men nu är det klart! Ett år till nästa gång!!! :)

Effektiv - ibland

Äsch då. Det blev tvärnit igår kväll. Efter promenaden, framåt halv sju sådär, lade jag mig på soffan för att läsa en bokpratsbok som skulle presenteras i morse. Det gick... inte alls. Hann väl max två sidor innan jag somnade. Vaknade 00.45...! Sen läste jag till 02.00, ställde väckarklockan på 05.20 och läste resten. Jo, jag hann! Även om presentationen blev lite sådär. Vågade inte avslöja min (bristande) taktik för eleverna... :)
 
Ikväll är det bättre bevänt med effektiviteten! Smet lite tidigare från jobbet för att hinna hem innan snöstormen brakade in med full kraft, och sen dess har jag hunnit städa lite, tvätta sex maskiner (tog med en massa sängkläder från Holmön), vattna blommorna, skriva ett protokoll samt skicka flera mail som jag skjutit upp. Och förberett morgondagens båda bokprat. Och detta på en 2-dag! Det magiska tricket är att inte närma sig soffan... ;)
 
Fast nu håller orken på att tryta, så snart är det dags att gå ner och hämta lakanen som hänger i torkrummet och sen leta sig i säng.
 
Imorgon får det bli deklarationen, för den har jag inte hunnit till idag. Att man alltid ska vara ute i sista minuten med sånt där man inte gillar...!
_ _ _ _ _

Fniss, skulle vilja ha en sån här! :)

 

Hm

Så sant.


Blåsippor

Tillbaka i Piteå och har gått en promenad innan skitvädret slår till. Vackert längs Kärleksstigen - blåsipporna har tittat fram! Passade även på att göra en liten paus vid en solvägg... :-) 


Hektiskt

Full fart som vanligt. I onsdags avtackade vi Kattis, i torsdags var jag och bokpratade på Sjulsmarksskolan (får väl se det som en komplimang när eleverna inte ville låta mig åka utan planerade att låsa in mig i en bur i klassrummet - "men du kan få hundmat så du behöver inte svälta"), sen till Vby torsdag kväll och full rulle med städning på fredag, vidare till Holmön igår morse där jag hann med ett styrelsemöte samt att plantera om drygt 40 krukväxter (vi kompletterar varandra, pappa och jag - han ger bort dem till tanterna i grannskapet då han tycker det blir för fullt hemma, jag planterar isär dem vartenda år för att upprätthålla antalet...). Nu står jag på färjan på väg iland igen - hade tänkt stanna tills ikväll men det ska visst blåsa upp under dagen. Kanske tid att slappa lite när jag kommer upp till Piteå? Om jag inte sätter mig med deklarationen...

Småtrollsmys:
Finvädershelg:
(även om det kom en och annan snöby)Jobbyte

Det närmar sig... 1/5 byter jag arbetsplats och går tillbaka till Sjulnäs bibliotek. Vi är flera inom biblioteksenheten som byter jobb med varann, alla efter eget önskemål - så det kommer nog bli bra för allihopa! Inget ont om Rosvik, jag har haft det bra och Kattis är en helt fantastisk kollega - men jag saknar att ha ungarna springande på bibblan på dagarna. Skolan ligger en bit bort och eleverna kommer stort sett bara när de är inbokade på klassbesök. I Sjulnäs ligger bibblan mitt i skolan. På gott och ont förstås - som jag ser det mest gott! :-) 

Kattis går förresten i pension imorgon. Efter 47 år på bibliotek. Det ni!! Svårslaget... ;-) Vi tackar för oss med att bjuda på fika hela morgondagen (även om jag jobbar nästa vecka också).

Redan idag kom en låntagare med blommor - till Kattis, till mig, och till Beatrice som tar över min tjänst. Roligt att få! <3 


Kaka

Skam den som ger sig! :-) 

Visserligen blev kakan plattare än den borde (syrran är mycket duktigare än mig på att baka syjuntekaka) men den får duga ändå.

GOD NATT.


Trött

Himla trevligt med besök i helgen! :-) Men även om vi inte alls stressade, och inte gjorde så fasligt sena kvällar, så har det ändå känts som "dagen efter" idag. Gäspade på jobbet precis hela dagen!! När jag kom hem satte jag mig och läste en bok men vaknade till av att jag dunkade pannan i köksbordet (att jag har en 2-dag bidrar möjligen till den klena energinivån). Kravlade mig upp och ut på en timslång promenad för att kvickna till, med planen att baka en kaka när jag kom hem. Nu vete fasen... har precis kommit in och har migrän under uppsegling. Har tagit två Eeze och hoppas det släpper snabbt men frågan är om inte sängen är ett förnuftigare alternativ än köket ikväll... hmpf.
Mmm...

... och så både handlade och fikade vi på PMU. Massa loppisfynd - inte minst ett dussin äggkoppar... ;-) 


Häftiga fåglar

Igår var vi en sväng till Piteå handelsträdgård. Och blev alldeles förälskade i de här plåtfåglarna! Vill ha...!!


Tusen tack

Vilken tur jag har! Kollegan övertalade sin make och en bekant att åka hem till mig med slagborrmaskin tidigare i veckan, och dels få fast skenorna till de lamellgardiner jag ska ha i vardagsrumsfönstret, dels skruva upp de skåp jag köpte på Facebook för ett par veckor sen för att ha äggkoppar i. De klagade att de aldrig upplevt så stenhårda väggar förr (de var väl det jag visste) så de fick kämpa! Sen letade de reda på min dammsugare som stod längst inne i den överbelamrade klädkammaren (gentlemen som städar efter sig!) - och fick anledning att klaga över röran också ("ser ut som på en loppis" - alldeles riktigt). Så på kvällen fick jag ett ryck och fyllde inte bara skåpen utan röjde även i klädkammaren - och skickade bildbevis för att visa att jag kunde bättra mig... ;-) 
Bokpratsförberedelser

Till veckan ska jag bokprata på Sjulsmarksskolan. Tre vändor (fsk-åk 1, åk 2-3, åk 4-6), tolv titlar i varje gäng, tre ex av varje bok. Och allt är klart! Tja, utom att repetera vad jag ska säga om böckerna. Men allihopa är inlånade och lästa. Inte illa för att nån med min disciplin och framförhållning... ;-) 


Vår

Rosån igår: sol, glitter, massor av fåglar! 
Gott

Igår eftermiddag körde jag till Luleå och hämtade moster med kompis som kommit med flyget och ska vara hos mig hela helgen. Innan vi körde söderut igen åt vi middag vid Södra Hamnen. Gott! :-) 


Hus

Alltså... om jag vinner ett antal miljoner på Lotto i helgen, då är jag nästan frestad att köpa hus! Kåken i sig är väl inget att hoppa jämfota över, liten och i behov av en del renovering, och med fultegelfasad. Men. UTSIKTEN. To die for!!! Och adressen är inte så tokig för en fiskardotter: Laxstigen... ;)
 
Huset ligger bara ett stenkast från där jag bor, och jag har - mest på skämt - sagt att ska jag nånsin köpa hus i Piteåtrakten så skulle just Laxstigen ligga bra till.
 
Pappas kommentar? "Men i så fall blir du ju fast i Piteå". Gullpappa, tror han vill att jag flyttar närmare... :)

Huset:
(jag försökte sträcka mig över häcken när jag fotade...)Och UTSIKTEN. Klubbgärdets småbåtshamn, vattnet, kvällssolen... inte dumt alls!!!Vad kostar då det hela? Ehh... jo... alltså... det är nu det blir tydligt att läget är bra. För inte är det kåken i sig som gör att utgångspriset är satt till 1,7 miljoner!!! Tippar att det kommer landa högre än så, dessutom.

Som sagt, lottovinst i helgen, så...

... å andra sidan trivs jag väldigt bra i min lägenhet, och så är det ju väldigt lättsamt att bara ringa felanmälan när det är nåt som krånglar! Vilket jag fick göra häromkvällen när jag plötsligt blev utelåst. Alltså, jag HADE nyckel, men den funkade inte! Fick vänta trekvart på att väktarna från NVS Bevakning, som har jour utanför kontorstid, kom förbi. Tydligen är låskolvarna i de nya säkerhetsdörrarna dåligt monterade, för det här är ett "vanligt problem" som väktarna stött på flera gånger. Lösningen? Att slunga sig mot dörren med full kraft samtidigt som man tvingar runt nyckeln med en tång. Vips, så var låskolven i läge igen. Hur länge den håller sig på plats? Fan vet. Ska ringa fastighetsägaren och påtala att de måste komma och fixa så det inte händer igen. Roligare kan man ju ha det än att sitta i trapphuset på kvällarna och vänta på hjälp...
 
PS. Husannonsen:
http://www.hemnet.se/bostad/villa-4rum-klubbgardet-pitea-kommun-laxstigen-21-9029636
 

Mäh

 
Tja. Att cykla tio mil på en helg och upptäcka att man därigenom gått UPP ett kilo är en smula knäckande för motivationen... alla andra fördelar till trots.Idag kör jag istället på den här taktiken... ;) 
 
 

... och en promenad

Vårfint i Rosvik också! :-) 


Fler cykelturer

Jag var ute och cyklade både lördag och söndag, efter helgjobb på stadsbiblioteket. I lördags trampade jag norrut, till Yttre Näsudden, men vände när jag möttes av den här skylten:


Enligt säkra källor har jag dock enligt Allemansrätten och Väglagen rätt att färdas till fots eller cykel så jag hade kunnat fortsätta... 

I söndags gick färden till Renöhamn. Ahh!! Inte så mycket öppet vatten som jag hade trott men helt klart njutbart ändå!!
Summa summarum blev det 10 mil under helgen. Inte så illa! :-) 

Ljust

Klockan är nästan halv tio och det är inte riktigt mörkt ute än. Tänk så fort det går, var ju nyss som det vände tycker jag. Tiden går bara fortare och fortare - jag håller nog på att bli gammal... :-) 


Full fart

Sådärja! Cykelsäsongen inledd på riktigt! Jobbade fram till lunch, sen tog jag friskvårdstimme + kompledigt på eftermiddagen. Bestämde mig för en cykeltur och satte av. Ny trippmätare monterad när jag hade cykeln på service, och då blir man ju peppad att räkna kilometer (eller mil). Vips så hade jag cyklat Infjärden runt!! Eller vips och vips, det tog ju ett par timmar... ;-) Prick 4 mil blev det. Helt OK start, jag har nämligen inbillat mig att jag ska hinna cykla 100 mil innan semestern. 

Har inte särskilt ont i vare sig rumpa eller knän än, men frågan är hur det känns när jag ska stiga upp imorgon... ;-) 

Höghus

Det närmar sig...! Hotell-, spa- och konferensanläggningen i centrala Piteå ska invigas i sommar. Längst upp blir det restaurang. Säkert svindyrt, men nog måste man dit nån gång...! :-) 


Marsläsning

Så här blev det på läsfronten i mars...

Vuxenbok:

 

Jussi Adler-Olsen: Den grenseløse (digikort)
Ah! Helge Winther-Larsen är min absoluta favorituppläsare, särskilt när det gäller böckerna om Avdeling Q! Nu är i och för sig det här inte den bästa boken i serien - men bra ändå. Och samspelet mellan Carl, Assad och Rose är lika underhållande som vanligt. Den här gången tar de sig an ett fall med en smitningsolycka på Bornholm 20 år tidigare. Var det verkligen bara en olycka, eller var det mord?

Barn- och ungdomsböcker:


 
Robert Swindells: Ruby Tanya (har läst den förr men den tål att läsas om)
Förfärande aktuell bok - synd att den inte finns på svenska. Handlar om Ruby Tanya (döpt till detta därför att hennes nationalistiske far tycker det låter som "Rule Britannia") och hennes bästa vän Asra som bor i ett läger för asylsökande i utkanten av den lilla staden Tipton Lacey. En bomb detonerar på skolan - och främlingsfientliga element, med Ruby Tanyas pappa i spetsen, lägger genast skulden på de asylsökande som i deras ögon är ett gäng terrorister. Stämningen blir mer och mer otäck, och mitt i alltihop får Asra och hennes familj sitt avvisningsbeslut. Ruby Tanya är förtvivlad och vill göra allt för att hjälpa sin vän. Även om hon därmed går emot sin far...
Citat ur boken (efter att en stor banderoll hängts upp på vägen förbi flyktinglägret med texten
"Alien brats go home"):
[Asra:] - Mr Shofiq says if we learn village history, we will fit in.
I believe him before, but now I think it might not be enough.

- No, murmured Ruby Tanya. It'd take an invasion from Mars
to make some people see we're all Earthlings.

 

Sara Kadefors: Billie - avgång 9:42 till nya livet
Billie bor med sin mamma. Eller, det skulle hon göra om mamma var frisk och kunde ta hand om henne. men mamma är sjuk och Billie placeras i fosterhem. I en familj som verkar alldeles perfekt på ytan, men där Billie snart förstår att nånting är fel. Kanske kan hon med sitt nyfikna och brådmogna sätt få familjen att öppna sig och våga prata om vad som hänt?
En suveränt bra bok om en härlig och modig tjej!

 

Bali Rai: Gamla hundar, nya vanor
Harvey och hans familj flyttar in i ett hus på en gata med många invandrarfamiljer. Grannen, Mick, är sur och vresig och menar att allt var mycket bättre förr, när det bara bodde engelsmän där. Alla tycker illa om honom, men Harvey undrar om han verkligen är så elak bakom den vresiga fasaden...

 

Johanna Lindbäck: Lite ihop
Majken förstår inte varför bästisen Tessan helt har slutat prat med henne. De som alltid kunnat prata med varann om allt! Så visar det sig att Tessan är kär - i Dexter. Och att killar är det enda hon tänker på. Majken är inte speciellt intresserad, så det är nog därför Tessan inte bryr sig om henne längre. Så börjar Ivan i parallellklassen, och Majken börjar prata med honom när de båda sitter och väntar utanför musikskolan en eftermiddag. Majken kommer på en plan - om hon kan få med Ivan på idén finns det faktiskt nåt hon kan göra för att väcka Tessans intresse...

Katarina Kieri: Vero hit & dit
Markus vill så gärna bli vän med Vero, den nya tjejen i klassen, hon som inte är som alla andra. Och till slut vågar han fråga. Och hon vill! INgen av dem har det så lätt hemma; Markus med en mamma som är sjuk så att han jämt måste smyga och vara försiktigt, Vero som har en pappa som måste flytta från jobb till jobb. Nu ska de snart flytta - igen. Men Vero vill inte! Och Markus vill inte heller - nu som han äntligen fått en vän! Tillsammans försöker de komma på en plan för att Vero ska få stanna.
Superfin och mysig bok om vänskap.

Gudrun Wessnert: Sketna Gertrud och kung Magnus kalas
Rolig bok om medeltiden! Det är tiden för kung Magnus kröning, och när hans chefskock blir biten av en råtta i fingret och dör är goda råd dyra. Sketna Gertud syltekona får jobbet i hans ställe. Hon är änka med fem barn - som ibland hjälper henne, men lika ofta ställer till det. Ordentligt...!

Stefan Ljungqvist: Blodsband (Monsterflickan; 1)
Mira är annorlunda. Hon blir mobbad, får veta att hon är ful och konstig och att ingen vill veta av henne. Hon är arg och ledsen och vill inget hellre än att vara som alla andra. Men det är hon inte - på nätterna förvandlas hon, får klor och reser ragg - hon är både monster och människa. Och när hon får veta att hon har en lillebror, och att han hålls fången hos Monstermyndigheten, då måste hon bara dit och försöka rädda honom. Även om det är livsfarligt. Kanske kan hon nu ha nytta av de där egenskaperna hon egentligen inte vill ha...?

 
Robert Swindells: Krigslist
Det är mitt under andra världskriget. Dan har förlorat sin pappa, han har stupat i strid, och det är bara Dan och mamma kvar. Han måste jobba extra för att de ska ha råd med mat, och det är under en av helgerna i trädgården på Winton Hall som Dan anar att nånting inte står rätt till. Medan han gräver, hackar och planterar ser han mystiska spår, och snart lägger han ihop två och två. Men det behövs bevis... för vem ska annars tro honom? Spännande och lättläst om kampen mot nazisterna.

 

Rebecka Åhlund: Flickan på tavlan 
Ella stönar när hennes föräldrar köper ett torp på landet. Nu ska hon tvingas sitta där och ha långtråkigt varenda helg, medan alla kompisar är kvar i stan! Men det blir inte så långtråkigt, för redan första kvällen märker Ella att det är nåt speciellt med stället. Spökar det? Ella blir inte rädd, men nyfiken. Det är nåt med den där tavlan, den som föreställer en flicka i smutsig klänning. Vem var hon? Och framför allt - vad vill hon?

 

Martin Widmark: Nelly Rapp och de små under jorden
Nelly följer med sin kompis Valle till ålderdomshemmet för att hälsa på hans gammelfarfar, och redan när de kommer dit anar de oråd. Alla gamlingarna ser ut som om de ska somna, stället håller på att förfalla - och sen verkar saker försvinna. Runda saker - apelsiner, krocketklot, glödlampor... Vem är det som tar allt?? Spåren - de pyttesmå spåren - leder ner i källaren...

Mia Söderberg: Uppdrag spöka (Spökena på Kråkinge slott)
Människor är inte rädda för spöken och vampyrer och sånt längre. Det är illa, för monstren som bor på Kråkinge slott blir vräkta om de inte lyckas skrämma nån snart. Men det har flyttat in en ny familj i den gamla prästgården - dem kan man säkert skrämma livet ur! Fast det går inte riktigt som monstren har tänkt sig... :)

Douglas Foley: Habib - meningen med livet
Första boken om en skön kille! Habib hatar att skriva dagbok, men hans fröken tvingar honom. Och efter ett tag är det faktiskt inte så illa. Han skriver om sin familj, om vardagen i förorten, om kompisarna... och han gör det med humor och smarta iakttagelser. 

Bengtsson/Lövkvist: Den falske riddaren (Alvas mysterier)
Deckargåtor för barn, tidigare publicerade i Kamratposten. Varje gåta/berättelse är på 3-4 sidor, svar finns längst bak i boken om man inte lyckas klura ut dem själv! :)

Torsten Bengtsson: Försvunnen
Olle och Adam är bästa kompisar, går i samma klass och spelar fotboll ihop. Olle har det bra hemma - men inte Adam. En kväll är det så illa att han ger sig av hemifrån. När han inte kommer hem igen blir polisen inkopplad - och Olle kan inte sluta tänka på att han borde sett att nåt var fel. En allvarlig bok barnmisshandel, men också om vänskap och om att det kan finnas en väg ut ur eländet om man vågar prata om det.

 
Kristin Butcher: En sista ledtråd
Lättläst ungdomsbok om två killar som ägnar sig åt geocaching och snubblar över en märklig cache som leder dem från skattgömma till skattgömma... finns det verkligen en belöning att hämta, som ledtrådarna antyder, eller har de blivit grundlurade?

I montern

Ingen har anmält intresse för att ställa ut i vår monter denna månad, så i brist på annat tog jag med mig en massa bakattiraljer hemifrån. Tre fjärdedelar av dem har jag inte ens använt... än. Tiden räcker inte till! 
Tvärnit

Våren har tagit ett kliv tillbaka... och istället för lunchpromenad nöjde jag mig med att titta ut genom fönstret... blött och grinigt! 
What?!

 
 
"Carrot fit"? "Boyfriendmodell"?
Vem vill gå runt och se ut som en morot?
Och ska pojkvännen också få plats i byxorna?

Tror jag är för gammal för att bläddra i priskuranter (i det här fallet Ellos). Nåja, och det är ju helt i linje med låntagaren häromdagen, som frågade mig om jag fyllt 60...

Scary

Hehe! :-) 


Grodprins

Har en liten vän i soffhörnet. Förvandlas till prins utan att jag ens behöver pussa honom... :-) Tack moster Sonja! 

Kvällssol

Fin kvällspromenad medan jag väntade ut tvättmaskinen... :-) 
Stööön

... det var MYCKET mat! Nu har jag intagit horisontalläge på soffan och lär knappast göra så många knop resten av dagen... ;-) 


PS. Unni, det smakte veldig bra, men ikke som mixed kebab tallerken på Napoli i Sandnessjøen. Ikke mye som slår det... :-D 

Vårsolsbalkonghäng

Så här ska man ha det! :-) 
Fast det är en hårfin gräns mellan att locka fram fräknarna och att anta en färg som påminner om min nya bil så nu har jag retirerat in i lägenheten. Ska gå till pizzerian här i närheten och köpa middag (blev akutsugen på kebab) - om en stund. Städa lite till först, bara... 

Ton i ton

Sådärja, nu lyser solen även i min lilla vrå! Lyckades till och med köpa en solstol ton i ton med själva balkongräcket! :-) 

Återstår bara att leta rätt på det lilla balkongbordet jag köpte i fjol - det ligger nog nånstans i källarförrådet...


Rivstart

Tvättat två maskiner, våttorkat alla golv, plockat ner ljusslingan som hängt kvar på balkongräcket, samt gått en 1,5 timmes promenad - alltihop innan lunch! :-) 
Nu väntar jag bara på att solen ska leta sig runt hörnet till balkongen så jag kan inviga min nyinköpta solstol... innan det mulnar på... 


Stigen

Ja, Kärleksstigen alltså. Även om jag var ute en timme på lunchen kunde jag inte låta bli att promenera en timme till när jag kom hem. Det är ju ljust så länge på kvällarna nu!!Nya fönstren

Nu är de nya fönstren monterade! Har så smått börjat få möbler och sånt på plats men passar på att städa ordentligt när jag ändå är igång. Rätt dammigt... ;-) 


1 april

Eftersom flera av biblioteken i Piteå har problem med vattenläckor har vi idag satsat på aprilskämt på Facebook med tema vattenkultur. Allt från bokbad till interaktiv vattenkonst! :)

Så här skrev vi på Rosviks sida:

Som ett led i den biblioteksgemensamma satsningen på vattenkultur kommer vi här på Rosviks bibliotek att erbjuda fotbad under den förväntade vårfloden, för att på så sätt ta tillvara det vatten som sipprar in genom källartrollets lucka på barnavdelningen. Unna dig en avslappnande spa-upplevelse i litterär miljö!
 
Cykeltur


... till verkstan igår efter jobbet. Kan ju vara lämpligt med en service inför sommarens strapatser! 


Vackert idag

... hoppas att det håller sig så hela helgen! :-) 


RSS 2.0