Hejdå mamma


Sorg och saknad

Jag fyllde år i lördags. Det skulle bli min första födelsedag hemma med familjen på fem år. Så blev det också, men absolut inte på det sätt vi hade tänkt.

Världen är sig inte lik. 

Vi har förlorat vår fina mamma.

Sorgen och saknaden är enorm. Samtidigt är jag så glad för att vi i familjen står varandra nära, att vi kan stötta och trösta varann. Vi har varit tillsammans hela helgen - pappa, jag, lillasyster med familj, mammas syskon med respektive. Vi har gråtit, kramats, pratat och försökt ta in det ofattbara. Det skedde väldigt hastigt, och mitt i bedrövelsen är det en lättnad att veta att mamma inte hann ha ont.

Igår var vi i kyrkan när mammas namn lästes upp. Rasmus var med oss, och så liten han är klarade han att hjälpa oss genom gudstjänsten. I tur och ordning satt han hos Eva, Rickard, pappa och mig, han kramade om oss precis som att han förstod att vi behövde tröst.

Begravningen blir 9 december. Jag har åkt tillbaka till Mosjøen för att jobba fram tills dess. Det känns både bra och konstigt. På sätt och vis är det skönt med vardag och rutiner, men samtidigt är ju tankarna där hela tiden.

Mamma talade alltid om hur mycket hon älskade oss, och vilken tur hon haft som först träffat pappa och sen fått oss. Och pappa är tacksam för att de fick 42 lyckliga år tillsammans. Vi har många, många fina minnen, och de ska vi ta vara på.Nattöppet

Egentligen hade jag och Unni planer på att pipa iväg till Mo efter jobbet idag, då de annonserat om nattöppet. Men så upptäckte vi att butikerna i Mosjøen bestämt sig för samma sak. Därmed blev det julklappsshopping på hemmaplan istället!

Trots +8 och få synliga tecken på att julen närmar sig kom vi faktiskt igång med inköpen. Jag har nu en julklapp var till mamma, pappa, Eva och Rasmus på plats! (och innan svågern undrar om han är bortglömd: nejdå, alls icke)

Var lagom mosig när jag kom hem, men tog mig i kragen och diskade/städade upp i köket efter helgens bakorgie. Skulle egentligen göra det igår, men när jag kokat makaroner till middag lyckades jag med konststycket att välta kastrullen med kokhett vatten utan att hinna hoppa undan, så jag ägnade rätt mycket tid åt att stå i duschen och spola vänsterfoten med iskallt vatten istället... Såg för mig att det skulle bli brännblåsor och ont, men så hämtade jag upp Unni på väg till quizen, och hon hade en tub Burn Gel som hon sa åt mig att omedelbart smörja in foten med. Och hurra!! Idag syns nästan ingenting!! Så nu har jag köpt en tub, om olyckan skulle vara framme igen. Men som tjejen på Apoteket sa: "Takk for handelen, håper du aldri får bruk for den"... :)

Quizen, ja. Det blev en stolpe ut-kväll av sällan skådat slag. Det är väl en sak när vi inte har en susning, men när vi väljer mellan två alternativ och konsekvent väljer fel, då är det frustrerande.

Några av frågorna vi inte alls visste svaret på:

Vad heter Noel Gallaghers nya band?

Vem spelade rollen som doktor Frankenstein i filmen från 1931?

Hur många fyrar finns det längs Norges kust?

Vad hette Norges första statsminister efter unionsupplösningen?

Vilket bilmärke hade modellen Silver Ghost?

Vem regisserade The Big Lebowski og vem spelade huvdrollen?


Nu vet vi.

Snabbvisit

Idag kom vintern på besök!Men det blev ett kort besök. Nu är det plusgrader och strilregn...
_ _ _ _ _

Det tog fem timmar att grädda pepparkakorna. Drygt 1000 stycken, och som vanligt
förlitar jag mig på världens bästa pepparkaksrecept: Tant Harriets pepparkakor.

Hann igenom hela Fallen engel under tiden. Jodå, den var helt OK! Funkar nog alldeles utmärkt för dem som vill läsa nåt i stil med Twilight. I vanlig ordning verkar det vara början på en serie - i alla fall aviserar förlaget en uppföljare till nästa år. Jag som tyckte slutet var ett riktigt slut, jag... men icke.

När jag sen satte igång med biskvierna hade jag ingenting att lyssna på. Övervägde faktiskt att köra till jobbet och hämta ett digikort, men avstod. Det blev hur som helst 200 biskvier. Jag har inte städat köket, men det får bli imorgon. Nu ids jag inte!

Shopping

Idag stack jag och Unni ut till kusten - på shopping i Sandnessjøen! Solig och vacker dag, med temperatur som pendlade mellan ett par plusgrader och ett par minusgrader - så vi tog det lugnt längs vägen. Ishalka emellanåt...Fast så himla mycket köpte vi inte. Jag hittade två blusar, Unni en kjol och en tröja. Annars strosade vi mest omkring och tittade i butikerna. Och så hann vi med ett allra sista besök på Lysstøperiet på vägen hem. Alltså, de började med utförsäljningen redan före påsk, men fortsatt har de inte blivit av med hela varulagret och därför har det varit öppet en del helger under hösten. Nu finns det nästan inga ljus kvar, men vi handlade lite diverse småpryttlar med 80% rabatt.Innan jag lägger av för ikväll ska jag göra pepparkaksdeg. Planen för imorgon är både pepparkakor och biskvier. Har precis kommit på att jag borde lånat med mig fler digikort från jobbet, men jag får klara mig med Fallen engel av Becca Fitzpatrick. Har hört en dryg timme och tycker det är vissa likheter med Twilight...

Breaking Dawn

Aaahhhh...!

Så har vi då sett Breaking Dawn part 1, den fjärde filmen om Edward och Bella. Men vi får vänta ett år till på upplösningen, då man delat den fjärde boken i två filmer. Breaking Dawn part 2 kommer först i november 2012 - till allmän frustration.

Tur att jag läst böckerna och faktiskt vet hur historien slutar!! :)

Vad jag tyckte om filmen?Den var riktigt bra! Den följer boken rätt väl även om mycket naturligtvis saknas. Å andra sidan kan man ju själv fylla i luckorna när man kan handlingen... :) Två småtjejer vid sidan av mig hade uppenbarligen inte läst boken, för de frågade varann stup i kvarten "vad menade de nu?", "varför sa Bella så?" osv. Övervägde ett tag att förklara för dem men avstod.

Och jodå, jag lär drömma om vampyrer inatt...

Mera gammalt

Idag har det varit planeringsdag på skolan. Eleverna har haft ledigt, och nästan all pedagogisk personal har varit på föreläsning. Vi i biblioteksavdelningen tillbringade dagen på studiested Sentrum, där vi har jobbat oss igenom ett gammalt magasin i källaren under musikbyggnaden. Biblioteket har haft ett antal bokhyllor i bombrummet, ett magasin som det inte ens gått att nå på många år eftersom rummet varit fullt av allt möjligt annat (från gamla pianon till trasiga möbler). Nu har vaktmästarna rensat i röran, och därmed kunde vi ta tag i "vår röra" också. Vi lånade en vagn och drog med oss hundratals kilo med gamla böcker upp till biblioteket. En efter en letade vi upp dem i katalogen och avregistrerade dem. De flesta var för gamla för att ens ha streckkod, och var registrerade som s.k. "dummies" - automatgenererade streckkoder som kommer försvinna när vi konverterar till nytt bibliotekssystem om ett år eller två. Och innan dess bör vi ha gått igenom alla sådana katalogposter. Nu har vi hunnit en bra bit på väg...!

Ett axplock av de böcker som nu skattat år förgängelsen: 
Kontoret - en kvinneghetto

 
Hjemmehusmoren - har vi råd til henne?


Skulen hennar mor -
efter ett tjeckiskt original från mitten av 1600-talet. Handlar om
barnuppfostran som inte är helt up to date...


Bort med eländet!
_ _ _ _ _

Nu har jag inte tid att skriva mer, ska på bio med Arnhild och se nya Twilight-filmen!!


Gammalt

Håhåjaja. Ibland undrar jag när (om???) jag nånsin ska komma ikapp med allt jag tänkt här i mitt lilla bibliotek. En av alla de saker som är sorgligt eftersatt är gallringen av gammal och inaktuell litteratur. När det kommer nya utgåvor av böckerna är det enkelt - in med den nya, ut med den gamla. Men detta med att systematiskt gå igenom hyllorna och hela tiden ha ett uppdaterat och aktuellt bestånd... ehh. Det hinner jag inte i den utsträckning jag skulle önska.

Idag har jag dock gjort ett litet ryck på historie- och geografihyllorna. Jag beställde nya reseguider till en hel hoper land förra veckan, och det går helt enkelt inte att pressa in dem på hyllorna utan att ta bort nåt annat. Så serien Industrilande - danska ungdomsfaktaböcker från mitten av 90-talet om bland annat Tyskland, Ryssland och Frankrike - har fått stryka på foten. Det har ju hänt en del på 15 år, så hur vederhäftiga de är kan man fråga sig...

För att inte tala om Look inside Great Britain från 1995. Föredömligt enkel text för de elever som är reella nybörjare i engelska - men hjelpes meg, innehållet ser inte direkt nytt och fräscht ut...

Eller vad sägs om de här bilderna:

Frisyrerna, glasögonen - och TV-apparaten - känns... ja... väldigt UTE.

Så bort med den boken! Den informerar dessutom om att datorer och robotar är på väg att
ta över allt mer inom industrin. På väg? It has already happened...

När då då?

Suck. Om det är nåt vi har problem med på quizen så är det årtal. Och gissa vad det formligen haglade av igår kväll? Frågor om årtal, såklart. Tycker nästan vi borde få bonuspoäng för vår förmåga att så konsekvent svara fel...

Ett av de få årtal vi faktiskt svarade rätt på, tja, där var det vi själva som ställt frågan:

Norges hittills största kokainbeslag gjordes i hamnen i Mosjøen. När? Och vad hette fartyget?

Det skedde år 2005, ombord på Cruzader.

Annars bommade vi som sagt på det mesta:

När gjordes det första (och största) oljefyndet i Nordsjön?
När lades Sør-Hålogaland regemente ned?
Nämn ett år då kung Olav Kyrre levde!
När grundades ANC?

Och så vidare...

Men trots att vi hade stolpe ut mest hela vägen så klarade vi en tredje- och en fjärdeplats. Vi drog ifrån laget som ligger närmast bakom oss sammanlagt, med tre poäng. Och vi tog in ett par poäng på ett av lagen som ligger före. Vi ska upp på topp tre innan säsongen är över, så enkelt är det! :)
_ _ _ _ _

Hm. Jag handlade på Rema på väg hem från jobbet. Vet ni vad de hade? Pepparkaksformar. Massor med roliga pepparkaksformar!! Jag vet, jag vet, jag har en hel hoper, i form av allt från högklackade skor till krokodiler, men jag kunde ändå inte låta bli... så nu har jag utökat samlingen med en katt, ett hus, en fisk - och en lastbil! :)

Bilder kommer nästa gång jag bakar pepparkakor. Vilket antagligen sker ganska snart.

Bakabakabaka

Helgens resultat: 400 biskvier och drygt 1000 pepparkakor. När jag sanerat köket igår kväll
var klockan 23.15... trött, men nöjd! Nu ligger jag faktiskt före schemat! :)

Vårtecken i november?! Videkissar i Kulstadlia:


Frostvackert

Strålande sol idag! Och frost. Himla vackert - med lite fantasi kan man nästan tro att det är snö:

Men imorgon ska det bli +7 och regn så då spricker nog illusionen...
_ _ _ _ _

Full rulle i köket idag. 400 pepparkakor och 180 biskvier, och mer blir det imorgon.
Det är ju bara sex veckor till jul...!
_ _ _ _ _

Jag är ingen som direkt slänger mig över nya tekniska landvinningar. Jag är inte teknikfientlig, men en smula... tja... ointresserad. Det här är tjejen som inte ens skulle ha egen bil! Däremot hade jag - av någon outgrundlig anledning - tänkt skaffa buss- och taxikort. Det blev tvärtom - köpte ju Loppan (en liten grå Renault 5) våren 1998 och på den vägen är det (även om jag bytte till Skoda ganska snabbt). Däremot har jag bara B-körkort, och inte längre planer på nåt annat.

Samma sak var det med mobiltelefon. Vad skulle jag ha det till? Sen ärvde jag en telefon
- och jodå, då upptäckte jag att den var bra att ha.

För att inte tala om det här med dator. Vad skulle nu en sån vara bra för?? Ganska mycket,
visade det sig...

Ja. Ni fattar.

På biblioteksfronten handlar ganska mycket nuförtiden om elektroniska och tekniska ressurser. Och inte oväntat - jag klarar inte att uppbåda lika stor entusiasm för alla duppeditter... Men nu har vi i alla fall bestämt att vi ska köpa in ett par olika modeller av läsplattor till biblioteken på Mosjøen vgs för att sätta oss in i hur de funkar. 

E-böcker är ett annat aktuellt tema - man har hunnit betydligt längre i Sverige men diskussionen är igång även här till lands om hur biblioteken ska förhålla sig. På biblioteksmötet på Mo i september hade vi en sejour om just e-böcker, men efter en stund tappade jag tråden... hm.

En grej som jag dock har fallit för är - digispilleren!! Detta är en norskutvecklad produkt som man i alla fall på biblioteken har stor tro på - men ärligt talat, jag har ingen aning om det kommer bli flipp eller flopp. Det är en liten spelare som man fäster digikort på - de ser ut som typ Visakort och är magnetiska. Korten är laddade med en eller flera böcker. En ny variant av ljudbok, alltså. Jag har precis köpt mig en spelare, och lånade hem ett par digikort från bibblan igår (för jo, jag har köpt en handfull kort och ett par spelare till jobbet, ska bli spännande att se om det är nån som är nyfiken på att låna). Vad jag tycker? Jo, jag gillar konceptet!! Bara att klicka kortet på plats och lyssna. Himla enkelt!! Mitt enda problem just nu är att magneten i min spelare tycks vara nåt i hästväg - är klar med första boken och tänkte börja på nästa, men får inte loss kortet... det står "tryck här" men händer ingenting... grr. Nåja, ska pilla lite till så ordnar det sig nog.
Fint ska de' va'

Funderar på att önska mig (bidrag till) ett sånt här halsband till jul. "Bysmykket Mosjøen"
är gjort av silver och motivet är bl.a. Sjøgato och Øyfjellet.Fint, tycker jag!
_ _ _ _ _

Glad att jag inte behöver bilen just nu. Skrapa vindrutor är ingen favoritsysselsättning, precis...
Upp- och nervända världen

Fniss! :)

(eller, ja, det är ju tragiskt egentligen, men jag kan inte låta bli att dra på smilbanden...)


Var är vintern?

Tja... idag är det lite frost i alla fall. Annars är det inte mycket som påminner om
att vintern faktiskt borde närma sig nu...Annat var det för nästan exakt ett år sen - den 8:e november i fjol:Källsortera mera

Eleverna på Medier & kommunikasjon har jobbat med informationsaffischer på tema återvinning och källsortering. Nu sitter affischerna i matsalen - håll med om att de har gjort ett bra jobb!

(ser ni förresten att Morran heter Hufsa på norska?)


Mostertantes lille spjuver


My mistake

Jahaja. Så fel man kan ha. Skrev igår om Björn Ferm som fälldes för doping i OS 1968 - och så visar det sig att det inte var han men lagkamraten Hans-Gunnar Liljenvall!! Och till yttermera visso står det också så på den norska Wikipedia-sidan - antingen har jag läst i syne (eller vad man nu ska kalla det) eller så har nån korrigerat informationen - ser att sidan uppdaterades i söndags och det är ett par dagar sen jag kollade den sist.

Tur man har observanta bekanta som påtalar när man har gjort en tabbe. Tack Benny! :)

Och sorry, Mr Ferm!!!
_ _ _ _ _

Aorpå tabbar. I dagens VK meddelas att "årets julklapp" i Norge är iPad2 - "poulärt kallad Paddeflat". Nu är ju inte paddeflat ett substantiv, då... utan ett adjektiv som betyder att nånting är helt platt.

Quiz och Wikipedia

Igår var det quiz igen. För åttonde gången den här säsongen. Vi fick en översikt över ställningen så långt, och vårt lag ligger på fjärde plats. Inte så dåligt, med tanke på att vi för det mesta har färre lagmedlemmar än (nästan) alla andra. Men vi siktar högre och har tänkt oss upp på pallen vad det lider! :)

Den här kvällen slutade förstarundan med en fjärdeplats och andrarundan med en tredjeplats. Båda gångerna var vi bara några poäng bakom vinnarna, men nära skjuter ingen hare...

Mest nöjda med:

1) att Odd svarade rätt på vilken byggnad som invigdes 1943, rymmer 30 000 personer och har 28 km korridorer (Pentagon)

2) att Unni svarade rätt på den stad som ligger på östra sidan av Cypern (den del som kontrolleras av Turkiet) och som tidigare var en stor turistmagnet (Famagusta)

3) att jag svarade rätt på vad runalfabetet kallas med ett annat namn (Futhark)

... medan det däremot retade oss att:

1) vi för andra gången svarade fel på hur många böcker det är i Bibeln (vi bommade rejält förra gången, så nu visste vi att det var 60-nånting och gissade 64 - det skulle vara 66)

2) vi visste att Tjernobyl ligger antingen i Ukraina eller i Vitryssland, men givetvis valde fel (det ska vara Ukraina om nån undrar)

3) vi var inne på att Grand Canyon till största delen ligger i Arizona, men till slut skrev Colorado (det var ju himla onödigt)

Och så fick vi frågan om vad Tintins hund heter på engelska resp norska. Öhhh??? Ingen aning. Men eftersom han heter Milou på svenska satsade vi på det. Heeelt fel. För han heter Snowy på engelska och Terry på norska...!

Vi skriver ju ett par egna frågor varje vecka och lämnar in, och så dyker en del av dem upp på quizen veckan efter. En av våra frågor var denna:

Den första gången en idrottsman åkte dit för doping vid ett OS var 1968. Vilken nationalitet hade utövaren och vad hade han dopat sig med?

Vet ni vad - han var svensk! Och han hade dopat sig med - en mellanöl. För att lugna nerverna inför skjutmomentet i modern femkamp...

Killen heter Björn Ferm. Och när man slår upp hans namn i Wikipedia händer något intressant.
I norska Wikipedia står det att han är den förste som förlorat en medalj i OS på grund av doping. I svenska Wikipedia står det bara om de medaljer han vunnit i OS och VM, men inte ett ord
om den medalj han förlorade...

Här kan ni läsa mer om varför man bör ta (en del) av det som skrivs på Wikipedia med en nypa salt.


Hur sa?

Lite lätt lomhörda? :)


På harrytur

Nej, jag har inte glömt bort bloggen, men igår funkade inte nätet här hemma och idag har jag
varit på harrytur (mer om denna nedan). Här kommer en uppdatering!

I fredags hade vi personalfest - den sedvanliga bli kjent-festen. Tänk, det är fyra år sen jag var med i festkommittén... time flies! Årets fest var lika trevlig som vanligt. Temat var "hemligt uppdrag" och en del kom i hattar, svarta solglasögon och pistoler fästa i strumpeband under kjolarna... jag hade tänkt tanken att komma i svart filthatt (hade lånat syrrans som hon köpte i Tallinn) men kom fram till att det nog skulle bli rätt varmt att gå runt med den på huvudet - så det fick vara. Vad det hemliga uppdraget gick ut på visade sig efter hand - en del hade nämligen fått information om att de skulle passa upp på varsin kollega - se till att de hade dryck i glasen och allmänt hade det bra. Ganska snabbt insåg jag att jag var en av de utvalda som det skulle passas extra på, då min bordsgranne stup i kvarten frågade om jag ville ha mer juice i glaset (ja, jag körde ju bil som vanligt), frågade ut mig om allt möjligt ("har du många förstautgåvor i biblioteket?") och höll samtalet igång. Och bjöd upp till en swing senare på kvällen! :)

Kom hem vid 02.45 och stapplade isäng...

Igår hade jag och Unni en slappardag. Grått och blött ute, så vi höll oss inomhus. Lyssnade på musik (sånt vi gissar kan dyka upp på quizen), såg en del på TV (bl.a. semifinal i norska Let's dance och Sjukehuset i Aidensfield, en mysig brittisk dramaserie).

Och så pratade vi. Märkligt, hur mycket vi än umgås tar samtalsämnena aldrig slut... :)

Kom hem vid 01.00 och stapplade isäng...

Idag drog vi på harrytur! Tärna Vilt, Coop Tärnaby, ICA Hemavan, Gränslöst Köpcenter i Umfors  - och Plantasjen på norska sidan när vi körde hem via Mo. Vi kom hem 36 mil och ett antal kronor fattigare (men med bilen full av mat). Lååång och trevlig dag!


Tänk, jag som tycker att min bil fortfarande är ny - imorse passerade den 10.000 körda mil...


+7 och inte en snöflinga i Hemavan - igår skulle skidbackarna egentligen ha öppnat...


Intressant info i entrén till Sibylla i Hemavan

Och nu känns det som att jag snart ska stupa isäng...

Restaurantaften

Mmm! Mätt i magen! Jag har precis varit på restaurantaften på Mosjøen videregående studiested
Marka (tidigare Lantbruksskolan). De har middagar typ en gång i månaden, primärt för anställda
och elever på skolan (antar jag) men nu hängde jag med Arnhild dit. Inte för sista gången... :)
Vi åt hamburgertallrik - och pannacotta. Oväntad kombination, men inte helt fel.

Apropå mat - har ni sett vad man kan göra med en helt vanlig vattenmelon?Det tycker jag de kan servera på skolan nästa gång!! :)
_ _ _ _ _

Såg ännu ett avsnitt av MacGyver igår. Och rollen som skurk spelades av - Kristian Luuk?!?!Håll med om att det var ruskigt likt!


Ingen quiz-seger ikväll heller

... men vi var inte så långt ifrån. I vanlig ordning var vi ett decimerat gäng - denna gång Unni, Odd och jag. Trots att vi var få klarade vi en delad andraplats i den första rundan, bara ett poäng bakom dem som vann. Den andra rundan var svårare, då gled vi ner till mitten av fältet nånstans.

Jag har börjat lyssna på VG-listan (typ Tracks) innan quizen, då det ofta dyker upp en eller två musikfrågor kopplade till den. Den här gången var det James Morrisons tur. Rätt bra låt, tycker jag.Förresten, visst är killen himla lik Chris Martin i Coldplay??

_ _ _ _ _

Minns inte riktigt var eller hur jag kommit över den, men jag har en DVD-box med hela den första säsongen av MacGyver. Den har stått i filmhyllan ett par år utan att jag tänkt närmare över det, men nu har jag bestämt mig för att återuppliva gamla minnen och sett ett par avsnitt - perfekt medan jag virkar, för ärligt talat: så himla noga behöver man ju inte följa med. MacGyver/Richard Dean Anderson är fortfarande precis lika charmig som jag minns honom - men storyn! Hjelpes meg. Den är tunn. Mycket tunn. Och jag hade alldeles glömt bort alla hjälplösa fruntimmer som skriker och gråter och som han får rycka ut och rädda. Tröttsamt.


_ _ _ _ _

Har fått den vanliga frågan den här tiden på året: Vad önskar du dig i födelsedagspresent?

Svaret? Ehh... vet inte. Jag har ju faktiskt typ allt jag behöver. Kan väl alltid sno ihop en lista på ett par böcker och filmer, men i övrigt vete sjutton. Ibland har jag funderat på att skaffa GPS och starta med geocaching. Kanske det vore nåt?

Och så ska det erkännas att jag är lite nyfiken på OBH Nordicas nya lilla glassmaskin...

RSS 2.0