Renar, renar, mera renar!

På väg till Malå i fredags hörde vi på lokalradion att stora mängder renar rörde sig på och invid väg 363 - precis där vi körde. Vi såg inte ett liv - med undantag av en stackars råtta som jag körde ihjäl (sorry). Men idag när vi åkte hem var det rena djurparken! Renar och åter renar, två älgar samt en ståtlig rödräv. Renarna kunde inte varit mer ointresserade av oss - flyttade sig inte en centimeter när vi kom körandes, vi fick snitsla oss fram mellan dem. Älgarna stövlade däremot iväg i full karriär och räven hann vi bara se en skymt av...

     

Nu har det snöat även i Sävar med omnejd - håll tummarna för det får vara kallt ett tag, fick vi inte en vit jul kan vi väl i alla fall få en vit nyårsafton! :)

I Malå

Jag och mamma har varit hos mormor i Malå några dagar. Hon fyllde 94 år för ett par veckor sedan, hör dåligt och blir fort trött - men tycker det är jättekul att få besök. Älskade lilla mormor - närminnet sviktar och hon ställer tusen frågor som hon snart glömmer svaret på och så frågar om igen, men hon är världens gulligaste!I Malå var det minusgrader och faktiskt lite snö. Jag tog en promenad och såg både skoteråkare och ett gäng som satt på isen och fiskade. Och det var full fart i slalombacken!

     

   

image456

Juldagspromenad

... för att skaka ner julmaten! :)

Kring nollstrecket och en blek vintersol - härligt att komma ut en stund. Syrran jobbar delad tur idag (06.30-11.00, 15.00-21.00) så vi passade på när hon var ledig mitt på dagen.
   
 

Julmaten, ja. Så här såg vårt julbord ut:

     

Idag har mamma och pappa ätit lutfisk (jag och syrran höll oss till rester från gårdagen), och imorgon blir det revbensspjäll. Och ikväll bjuder vi syrran på Ris á la Malta när hon kommer hem från jobbet!

Julklappar? Jo, det fick jag. Många! :) Bland annat är jag nu stolt innehavare av både vattentätt kamerafodral och dito ryggsäcksfodral av märket Haglöfs, så hädanefter skall väl packningen hålla sig torr när jag går till jobbet i ösregn...

Till julaftonstraditionen hör att titta på Kalle Anka och hans vänner kl. 15 - tror ni inte att jag nickade till mitt under programmet! När det var slut sa jag lite förtörnat "hade de plockat bort Robin Hood i år, det går ju inte - han ska ju vara med!" "Jamen, det var han!" svarade föräldrarna unisont... och jag var tvungen att erkänna att jag nog sov just då. Hmpf! Sen blev det dock fart på oss - vi satt och spelade frågespel och hade himla kul åt att någon (jag säger inte vem) i familjen hade suttit och pluggat på svaren... Kan meddela att jag höjt min allmänbildningsnivå rejält - vet nu t.ex. att den första tvättmaskinen kom 1855, att det inte finns säkra belägg på att ormar kan bli över 10 meter långa, att huden är kroppens största organ samt varför en mikrovågsugn inte kan värma upp en tom tallrik. I tillägg till vem som uppfann dieselmotorn, vad bikinin uppkallats efter och vilken uppfinning Hiram Maxim var involverad i. Hur länge jag kommer ihåg det jag lärt mig är dock en öppen fråga...

GOD JUL

... till er alla!

image435


image436

image437


På hemmaplan... och en badring

Hemma på Forsellsvägen... efter några månader i Norge är det inte utan att det känns ganska platt här... :)

   
   

Gjorde en snabb vända till Umeå för att fixa några sist minuten-grejer som inte gick att få tag på i Mosjøen. Bara att konstatera: uääck! Jag gillar INTE att trängas med folk i smockfulla butiker!! Det märks att Umeå är tio gånger större än Mosjøen, det är ett helt annat tempo och tryck här... Men stan är rätt fin:

     
     

Någon timme senare när skymningen lagt sig (och jag äntligen var på väg hem, åtskilligt fattigare men med ärendena utförda):

image426

Och så - vilken kille! Kollegan Tor Audun iförd en present från några av kollegorna vid gårdagens julavslutning - specialdesignad baddräkt med matchande badring... (ursäkta fotokvalitén, jag satt lite för långt bort). Vem har sagt att man inte kan ha kul på jobbet??? Själv tjöt jag av skratt... :)

image480

Jullov!

Nu är jag på plats i Sävar. Å, så mysigt att träffa mamma, pappa och syrran!
Vi har haft paketöppning ikväll - nä, inte julklappar utan försenad pensionsuppvaktning (mamma), försenad farsdagsuppvaktning (pappa) och försenad födelsedagsuppvaktning (mig). Så nu är vi ikapp innan julafton... :)

Resan: hade inte behövt oroa mig för väglaget... ingen halka alls, och vinterväglag bara mellan Storuman och Granö, ungefär. Resan tog 7,5 timmar precis som senast - jag hade nog trott att det skulle ta längre tid med tanke på att det blev mörkerkörning så stor del av vägen, men icke. Och inte en enda älg såg jag!

Startade från jobbet strax före 14, efter traditionell julavslutning med avtackningar, tal, kaffe och tårta. Och vilken tårta sen:


Att ge sig ut och köra 53 mil på årets mörkaste dag är kanske lite dålig tajming... och ännu mörkare blir det ju när det dessutom är grått och regnigt. Fast när jag närmade mig Västerbottenskusten blev det månljust och stjärnklart. Vackert! Även om det nästan inte är nån snö här (heller). Jag hann lyssna på en hel CD-bok längs vägen, del två i Phenomena-serien av Ruben Eliassen. Skulle haft med mig del tre också... fast jag får väl lyssna på nåt annat när jag kör tillbaka! :)

image417

Beaufort

Är kuling i Sverige detsamma som kuling i Norge? Jag har funderat en del  och kollat upp saken: jodå, i båda länderna utgår man från Beaufort-skalan (som är en universell standard), men beskrivningen skiljer sig åt - i Norge pratar man om kuling redan vid 10,8 m/s medan gränsen i Sverige är 13,9 m/s.

Vind till sjöss:

Beaufort   m/s              norska                 svenska

0                0-0,2           Stille                  Stiltje
1                0,3-1,5        Flau vind            Nästan stiltje
2                1,6-3,3        Svak vind          Lätt bris
3                3,4-5,4        Lett bris              God bris
4                5,5-7,9        Laber bris           Frisk bris
5                8,0-10,7      Frisk bris            Styv bris
6                10,8-13,8    Liten kuling         Hård bris
7                13,9-17,1    Stiv kuling           Styv kuling
8                17,2-20,7    Sterk kuling         Hård kuling
9                20,8-24,4    Liten storm          Halv storm
10              24,5-28,4    Full storm            Storm
11              28,5-32,6    Sterk storm         Svår storm
12              32,6-            Orkan               Orkan

Beaufort var en brittisk amiral som vid 1800-talets början utarbetade skalan. Hur illa är det då vid Beaufort 11-12? Jo, "i sikte befintliga fartyg försvinner bakom vågbergen, havsytan i sin helhet täckt av vitt skum, som även uppfyller luften i sådan mängd, att sikten försämras".

Huga.

Kan förresten meddela att ovädret som för närvarande härjar i nordnorge har fått ett namn: Rita. Akta er för henne! :)


Jag har träffat tomten!!!

... han är på skolan idag tillsammans med sina nissar och de bjuder på pepparkakor och sprider julstämning. Visst är de fina?!?!!

image414

Stilstudie:                              

Dessutom har jag och kollegan fått blommor av klassen vi startade upp ett läsprojekt i under hösten, och som vi sedan hjälpt till i både på norsk- och engelsklektioner. Jättemysiga elever! Om än lite ystra emellanåt...  på flera av dem passar benämningen "lakstopet" ganska väl...!
(hm... är det svenska eller bondska??? är det nån som fattar vad jag menar??? och hur stavas det???)

Splash! Swoosh!

Nä! Idag gav jag upp och tog bilen till jobbet. Det är en sak att regnet vräker ner - men kombinera detta med styv kuling. Usch. Det stänker och plaskar åt alla håll och kanter! Det går till och med vita gäss på vattenpölarna! Och det har gått ut varning om stora nederbördsmängder som kan förorsaka översvämning. Något längre norrut och utåt kusten varnas för svåra vägförhållanden på grund av nederbörd i kombination med full storm.

Fantastisk julstämning...

För fredag verkar prognosen något bättre; vinden avtar till bris, "noe lettere vær" och milt. Förhoppningsvis ska jag då ta mig över fjället utan att fastna i någon snödriva... :)


Julstämning på Vefsn vgs

Trots att snön nu är nästan helt borta och det strilregnat hela dagen (+5)
har vi rejäl julstämning på jobbet!

image413

Soluppgång

Hm... jag får lite dåligt samvete som bara gnäller och gnäller på vädret. Det är ju faktiskt inte bara regn här - soluppgången imorse får motbevisa mina senaste inlägg:

image401

                

Men i ärlighetens namn försvann solen sen in bakom molnen igen...
Jag gick på promenad, och konstaterade att snön smälter undan i raskt tempo:

   

Ovan: Dolstadåsen (med TV-tornet), och Kulstad skole.
Nedan: Titta, det finns fler som kör Lada! (fast den verkar inte ha rört sig ur fläcken på hela hösten...). Vi har en Lada på Holmön, årsmodell 1987, och i hyfsat skick (tack vare en bilmekaniker vi känner). Fast att ratta den är som att köra traktor, servostyrning var nog ett okänd begrepp när den tillverkades...
Längst till höger: OK, bilden är suddig så det syns nästan inte - men t.o.m. Elkem Aluminium har julpyntat, det står en gran uppe på cementtornet!

                   

Julklappsinköpen är härmed (nästan) avslutade, men jag har vänt upp och ned på lägenheten för att hitta tejp nu när jag ska slå in paketen. Gav upp och satte mig vid datorn istället. Var tror ni tejprullen står? Ungefär en decimeter från min vänstra hand - och först nu får jag syn på den. Aaaagh!

Ja ja - då får jag väl sätta igång med paketinslagningen!

Regnet det bara öser ner...

Lägg kulingvindar till gårdagens ösregn och ni har fått dagens väderläge i Mosjøen! Detta till trots gick jag till jobbet imorse - iförd Helly Hansen-regnställ och vattentäta skor. Och hurra, jag blev inte blöt! Jo, om fötterna, för när jag var nästan framme klev jag i en vattenpöl som nådde över kanten på skorna. Mindre lyckat.

Bitvis högg vinden i så det var svårt att gå upprätt - rätt häftigt. Och regnet gjorde mig inte så mycket - det är nog sant som det brukar sägas: "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder". Eller som igår - undermålig jackimpregnering... :)

Långtidsvarslet tillsäger regn och en dagstemperatur på i snitt +5 ända fram till torsdag nästa vecka. Inte mycket julstämning att hämta där... fortfarande är det lite snö kvar men den lär väl smälta bort under helgen. Såg på text-TV igår att det är risk för en grön jul i stora delar av Sverige, bl.a. Norrlandskusten. Med andra ord blir det inte bättre för att jag passerar gränsen nästa helg...

Gick hem också - såväl regn som vind hade avtagit och jag lyckades undvika de djupaste vattenpölarna! :)
_ _ _ _ _ _ _

För alla er som gillar Harry Potter - håll i er! I den norska versionen har man valt att även översätta namn på personer, platser etc. Och på sätt och vis kan det ju ha en poäng. Men det blir ganska komiskt... (å andra sidan har jag inte läst de svenska översättningarna så kanske det gjorts även där?)

Några exempel:

Hogwarts - Galtvort
Quidditch - Rumpeldunk
Professor Dumbledore - Professor Humlesnurr
Dudley Dursley - Dudleif Dumling
Gilderoy Lockheart - Gyldeprinz Gulmedal
Hagrid - Gygrid
Moaning Myrtle - Stønne-Stina
Slytherin - Smygard
Professor McGonagall - Professor McSnurp
Professor Sibyll Trelawney - Professor Rakel Rummelfiold
Dobby - Noldus
Winky - Blunka
Colin Creevey - Frodik Fromm
Cedric Diggory - Fredrik Djervell
Neville Longbottom - Nilus Langballe
Professor Flitwick - Professor Pirrevimp
Mad-Eye Moody - Galøye Bister

... och så vidare!!!!

Pöh!

Jag tar tillbaka det där om att det inte längre är halkigt! Regnet har spolat bort blötsnön - och gruset. Så nu är det mer eller mindre skridskobana.

Jodå, det blev buss hem idag igen - misstänker att den kommer visa sig gravt beroendeframkallande... i alla fall när vädret konstrar. Tyckte nästan lite synd om de bilar som hamnade alldeles bakom bussen. Hållplatsen där jag kliver av ligger - som allt annat i den här delen av stan - i en backe. Bussen hade inga problem att starta och köra vidare uppåt - för den var utrustad med snökedjor. Men de stackars bilarna bakom, utan annat än vanliga dubbdäck, spann och spann och hade all möda i världen att komma ur fläcken...

Har gjort ett försök att sortera bankpapper och sånt där som jag har en tendens att bara lägga i en hög. Mitt i röran låg en CD med foton, och då jag kom av mig - för jag var ju tvungen att kolla på dem! Och sen tappade jag tråden... får ta nya tag imorgon. Här är i alla fall några av bilderna (också i en enda röra...):

  Kusinen med fru bor på en gård i Halland. Här är jag med några av deras leasing-får!

 Älgko med två kalvar hemma på Holmön - fotograferade från köksfönstret...

 På toppen av Tjamstan med utsikt över Malå.

 Julgranen hemma i Sävar (kan det vara för två år sen, kanske?). Pappa är duktig på att hitta fina granar! Och de ska vara från Holmön, förstås.

Utsikten från min (för tillfället uthyrda) lägenhet i Örnsköldsvik:

image399

Here we go again...

Så var det dags för väderomslag igen.

Igår: -8
Idag: +3

Fördel: det kom lite snö inatt som har kladdat fast på isen = det är inte särskilt halt längre.
Nackdel: snön har övergått i regn. Jag impregnerade min jacka förra veckan och när jag gick till jobbet fick jag möjlighet att testa hur vattenavvisande den blev. Nästan inte alls... jag såg ut som en dränkt katt när jag kom fram (obetänksamt nog hade jag gympaskor dessutom, så jag fick öppna ett fönster, sträcka mig ut och vrida ur sockarna...). Tur att jag släpat hit stora delar av min garderob, nu har jag bytt om och hängt alla blöta kläder på tork i magasinet! :)

En av eleverna har hört att det ska bli mellan fem och tio plusgrader nästa vecka. Stön.

Och det säger jag bara, om det ösregnar när jag ska hem i eftermiddag så tar jag bussen!!!

Pepparkaksbak

image394

Pyttsan! Vad hände med mina fina föresatser? "Gå till och från jobbet alla dagar fram till lovet"? Det sprack per omgående... jag tog bussen hem från stan idag. Och himmel så skönt det var att slippa gå! Faktiskt har jag inte avprovat lokaltrafiken här i Mosjøen tidigare - men det här var nog inte sista gången...

Och jag skulle ju hem och baka pepparkakor... duger det som svepskäl, tro? :)

Men jag gick i alla fall till jobbet imorse (6 km på ett ungefär) och in till centrum efteråt (och det är väl 1 km i runda slängar) så det blev ju en bit ändå. Imorgon har jag inget kakbak att skylla på så då blir det väl till att traska båda vägarna igen.
Och egentligen borde jag ju ta alla chanser att knata uppför backen från Halsøy och hem - syrran läste nånstans att man får "fast rumpa" av att gå i motlut. Men fan tro't. Antingen är det nonsens eller så tillhör jag den statistiska felmarginalen, för jag märker då ingen skillnad alls. Suck.

   

image393

Vad är det som går och går...

... jo, en envis svenska på väg till jobbet! :)

Nu har jag invigt de nya broddarna. Tog mina blankslitna gympaskor imorse, för jag har fått blåsor av kängorna (igen) - och med tanke på hur isigt det är skulle nog antalet vurpor hamna på tresiffrigt annars. Men att döma av slitaget efter endast en dags användning lär jag ha tur om de håller fram till jul... Dessutom är underlaget knöligt, och sandat med rätt grovkornigt grus (läs: stenbumlingar) så piggarna har emellanåt svårt att få kontakt med underlaget. Nåja, jag stod på benen. Har tänkt att vara envis och gå på jobbet alla dagar fram till lovet - för att sedan med gott samvete kunna slå mig till ro i Sävar och njuta av julmaten! Fast känner jag syran rätt kommer hon att föreslå en långpromenad det första hon gör när jag kommer hem - milrundan via Granvägen. OK, jag hakar väl på...

Tänk - om en dryg vecka är det årets mörkaste dag. Nog känns sommar och sol lite avlägset...
              (bilder från Holmön, förstås)
... men å andra sidan går tiden så fort att snart är det sommar igen!

Fast först jul - nu ska jag göra pepparkaksdeg!

PS. Det är rätt intressant att jämföra svenska och norska priser - bäst vad det är poppar det upp en vara som av nån outgrundlig anledning är mycket billigare här. Senaste fyndet: blå vallmofrön...

En lucka i molntäcket

image387

... men så mycket mer än det har vi inte sett av himlen på ett tag. Det har varit grått och milt och en god del av snön har smält bort. Nu ikväll har det dock frusit på - jag hoppas det vänder och blir riktigt vinterväder igen!
Jag har börjat bekymra mig för väglaget inför jul - om jag har tur är det inga problem alls men slår det till och blir snöstorm eller blixthalka är det bara att hoppas att jag tar mig över fjället... flera av kollegorna har förklarat att det i alla fall inte är någon mening med att köra upp till Mo i Rana och ta E12:an över gränsen - jag tänkte att det skulle vara ett säkrare alternativ (större väg, tunnel genom Umskaret). Men att köra via Hattfjelldal och över Krutfjellet är precis lika bra - och nästan tio mil kortare. Så den vägen får det bli!
_ _ _ _ _ _ _ _

Ibland är det svårt att hänga med i den tekniska utvecklingen - kolla här...
God natt!

Sovmorgon

Lyckades jag kliva upp när väckarklockorna ringde? Nä. Icke. Stängde av båda två och sov vidare - till kl 11.20! Kan inte ens komma ihåg när jag tog en sådan sovmorgon senast...

Satte dock fart och begav mig in till centrum för att leta julklappar. Om jag fixat alla paket nu? Nä. Icke. Men jag kom en bit på väg!

Och så har jag julpyntat. Om jag började i rätt ände? Nä. Icke. Vilket innebär att jag har pyntat men inte dammtorkat, och således får lyfta på varenda pryl imorgon när jag tänkt ta mig samman och städa. Typiskt mig... Och jag vet, det är lite tidigt, men eftersom jag åker till Sverige över julen och det är dags att plocka bort alltihop när jag kommer tillbaka så är detta enda chansen att hinna njuta av julgrejerna! Upptäckte dock att jag tagit med mig en försvarlig mängd ljusmanschetter i flytten men inte en enda ljusstake. Hm.

image383

   


Julfesten

Bara att konstatera - det var kul på den här festen också!
Många var verkligen finklädda - det var mycket paljetter, bara axlar och höga slitsar. Och jag kom i shetländsk ullkofta (som fortfarande luktar får... glömde hänga ut den på vädring). Nåja, jag gör inte anspråk på att vara någon modeikon!

Norskt julbord - hur beskriver jag det utan att reta eventuella norska bloggläsare? Nejdå, jag skojar bara. Maten var god och jag blev proppmätt! Fast traditionerna skiljer sig en hel del mellan Norge och Sverige - om jag nu antar att detta var ett representativt norskt julbord och de jag upplevt i Sverige är typiskt svenska (vill inte hamna i en debatt á la våfflorna igen): på bordet fanns kokt potatis, revbensspjäll, pinnekjøtt, nån slags köttkorv, rotmos (eller nånting ditåt), sås, plommon, lingonsylt. Och till efterrätt: chokladfromage, karamellpudding, multekrem (hjortron och grädde) och (typ) ris á la Malta.
För att jämföra med den svenska motsvarigheten (eller rättare sagt, som det brukar se ut hemma hos oss): potatis, sill och ägg, gravad lax, skinka, mimosasallad, köttbullar, rödbetssallad, prinskorv, leverpastej, inlagd gurka, rödbetor. Sen hör väl revbensspjäll, lutfisk, risgrynsgröt och en hel massa annat också till ett traditionellt svenskt julbord, men hur många sorters mat orkar man egentligen äta?? Vi sprider ut de andra rätterna över hela julhelgen.

Det var dans efter middagen även ikväll - och lite panelhönevarning var det nog på mig till en början. På förra festen var det bara kollegor, den här gången även makor/makar vilket gjorde att det var många jag inte kände, medan i stort sett alla andra kände varann (kändes det som). Och lite försagd blir jag ju i sådana här sammanhang - jag är ingen utpräglad festmänniska. Men det gav sig - innan kvällen var slut hade jag både dansat, lärt känna flera nya männniskor, diskuterat svensk-norska tullregler och portugisisk mat, och för vilken gång i ordningen fått förklara varför jag hamnat i Mosjøen... :)

Och nä, jag var inte sist att lämna festen den här gången - men jag var kvar och dansade sista dansen, och agerade sedan chaufför åt både danskavaljeren och några av de andra kollegorna. Kom hem strax före tre, men är fortfarande uppe i varv så det var lika bra att slå igång datorn en stund. Imorgon ska jag dock försöka vakna i någorlunda tid - tänker fixa återstående julklappsinköp. Måste nog ställa flera väckarklockor...

PS. En av kollegorna konstaterade att det var första gången han dansade med en bibliotekarie - tja, där blev han en erfarenhet rikare! :)

... och julfint på jobbet

Titta, vilken fin gran vi har i matsalen!

image381

Och i biblioteket har vi "julkalender" - med en fråga varje dag som eleverna får svara på. Bland dem som svarar rätt drar vi en vinnare som får komma och välja en julklapp. Naturligtvis finns det böcker i en del av paketen men även annat (fråga mig inte vad, det är kollegan som inhandlat och paketerat, I have no idea). Apropå julklappar så har vi fått veta att det finns en del pengar kvar att handla för på årets budget - trevlig "present"! De fryser dock inne om de inte används innan nyår - så idag satt jag och beställde CD-böcker och annat för glatta livet. Ingen dum sysselsättning... :)

Jag har fortfarande inte lyckats ta mig in på hemslöjden - igår var jag hyfsat snabb iväg från jobbet, men vad hjälpte det? De stänger redan kl 16!! Snopet, jag var där fem över. Men skam den som ger sig, på torsdagarna har de öppet ända till 18, så imorgon kan det inte gå fel. Hoppas jag.

Imorgon kväll är jag hembjuden till en kollega - ska bli kul! Tar väl med mig några av mina konstiga biskvier... :)
Och på fredag kväll har vi julfest på jobbet - denna gång är även äkta hälfter inviterade. På anmälningslistan står kollegorna uppräknade - "med partner", "med partner", "med partner"... ja, ni fattar. Ett tag var jag inne på att göra ett tillägg efter mitt namn också - "söker partner". Fast jag besinnade mig. En av ledarna på skolan har dock lovat fixa bordskavaljer...

Julfint längs gågatan

image377

image380

Jag ger upp. Nu har jag avprovat Euroshoppers mörka choklad och Coops "Mörk block", men ingen av dem funkar. I och för sig verkar glasyren stelna om än det tar tid, men den blir tjock och ojämn och även om jag antar att andra inte reagerar så är jag inte nöjd med resultatet. Nä, det blir till att importera stora mängder av ICA:s blockchoklad, den kan man lita på! Dessutom kostar den bara hälften (och knappt det) jämfört med de sorter jag hittat här. Rätt märkligt med priser, förresten. Florsocker är billigare här än i Sverige, medan vaniljsocker är dubbelt så dyrt. Socker som socker kunde man ju tycka?

Insåg i eftermiddags att jag nog trivs för bra på jobbet. Hade tänkt sluta tidigt och fixa en del julklappar, men jag kom inte iväg förrän kvart i fem (och det är sent med norska mått mätt, jag har bara arbetstid till 15.30 - det ni!). Så vad hände när jag kom till hemslöjden? De låste dörren mitt framför näsan på mig! Rusade vidare till bokhandeln - samma sak där. Och egentligen vet jag ju det, att de flesta affärerna stänger 17.00, men jag var nog i Sverige i tanken och trodde mig ha god tid. Pyttsan. Nytt försök imorgon!

Nu ska jag slänga mig i soffan och se upplösningen av Mastermind - Wallander-deckarna går som serie på norska TV2, varje historia är uppdelad i två avsnitt och jag såg första halvan på hotellet i Bodø förra veckan. Spännande...!

Stickat

På begäran - de fina sockarna från Tallinn:PS. Jo, jag fick tag på kakao. Men ingen blockchoklad. Imorgon blir det butiksrally - NÅNSTANS måste det ju finnas ett användbart alternativ!!

Hejigen...

... här duggar inläggen tätt!

Jisses, så det har stormat i natt. Nu har det dock lugnat ner sig en del, och jag har tagit mig till jobbet utan att blåsa omkull... :) Däremot borde jag ha tänkt på att vinden polerat gatorna - det är ganska blankt. Och broddarna ligger kvar hemma. Suck. 

Passar på att ladda upp bilder och fixa ett och annat som datorn hemma inte klarar av - och så har jag julpyntat och plockat fram julböcker. Skulle fixat det i fredags men fick inte tid. Jag vet, jag vet - det är söndag och jag är ledig. Men jag ska bara vara här en liten stund och jag hade hur som helst tänkt mig ut på promenad - och det är lättare att motivera sig om man har ett mål. Även om det är jobbet! :)

Och på hemvägen ska jag saxa mig fram mellan bensinmackarna i jakt på biskviingredienser...

     
image375

Frustration!

Aaagh! Jag vill ha svensk mandelmassa och svensk blockchoklad - NU!

Har bakat flera satser biskvier idag - med varierande resultat.

Bottnarna: egentligen ska det vara 400 g (svensk...) mandelmassa, 2½ dl socker och tre äggvitor. Först tog jag Coops marsipan, tilsatte mald mandel och minskade på sockret. Gick hyfsat, men kakorna sjönk ihop när jag tog dem ur ugnen. Ny sats, denna gång med Odense marsipan och så lade jag till mald mandel. OK resultat, men jag gräddade en aning för länge. Sen gjorde jag en sats med egen mandelmassa - fifty/fifty mald mandel och florsocker, samt två äggvitor. Det gick också rätt OK, men bottnarna blev mer spröda än sega. Inte riktigt meningen...

Fyllningen: jaha, vad är A och O när man ska baka? Att kolla upp så man har de ingredienser som behövs. Gjorde jag det? Njäää... med påföljd att jag mitt i alltihop upptäckte att kakaon var nästan slut. Suck. Så det blev bara fyllning till två av satserna.

Glasyren: nu har jag lärt mig nåt igen. Att norsk kokesjokolade och svensk blockchoklad inte ens avlägset liknar varann. De kakor jag doppat i den norska smälta chokladen lär fortsatt vara kladdiga till jul. Den stelnar inte!! I alla fall går det väldigt långsamt. Och den enda svenska blockchoklad jag har kvar har passerat bäst-före-datum... men den verkar OK så jag får väl använda den. Men den räcker inte.

Kontentan är att jag har ett antal halvfärdiga, halvmisslyckade kakor och ett humör som kunde varit bättre. Dessutom har inte norska affärer söndagsöppet så jag får inte tag på ingredienser för att försöka rädda det som räddas kan imorgon. Om inte nån av bensinmackarna har kakao och nån slags vettig choklad. Håll tummarna...

PS. Jag HAR blivit för gammal för MacGyver. Himmel, vilken seg film. Å andra sidan likande den inte TV-serien - alla de där finurliga lösningarna som var kännetecknande för honom, de saknades nästan helt. Det blev bara en ganska trist mordhistoria där man redan från början kunde räkna ut vem som var skurken. Skulle ha satsat på en god bok istället! :)

PS.2. Så ska det låta heter Beat for beat här i Norge - jag har haft TV:n på i bakgrunden medan jag kladdat i köket. I kvällens program bestod det ena laget av Charlotte Perelli och Eirikur Hauksson - rena schlagerstämningen!

PS.3. Internetuppkopplingen här hemma är så svajig och långsam emellanåt att det inte ens är lönt att försöka ladda upp bilder - så ni slipper se det eländiga kakbaket. Är för snål för att skaffa bredband... :)

God natt!

RSS 2.0