Skolan av idag


Vitt

Jaha. Nysnö på Øyfjellet.Och på lokalradion sa de nyss att det är vinterväglag på alla fjällövergångar i Nordland. Festligt.

Present?

Hittade nåt oväntat i bibliotekets bokåterlämningsfack idag:En present till bibliotekarien? Eller någon som tycker jag bör ha dylika till utlån??
_ _ _ _ _

Igår varierade vädret mellan snö, regn, hagel och sol. Kallt var det också.Inte mycket bättre imorse. Det var +2 när jag åkte till jobbet... var tog sommaren vägen??

Liten tuffing

Den här bilden har jag snott av syrran - den är sen i höstas. Rasmus är fin i mockajackan
som mamma sydde till mig när jag var liten - visst är den tuff!!


En halv sommardag

Nu börjar de ljusa nordlandsnätterna göra sig påminda - så här såg det ut kvart över ett inatt när jag skulle gå och lägga mig:Övervägde att gå en promenad... men besinnade mig - och knatade runt Åremma imorse istället. I strålande försommarsol!! 

... och i ett hav av vitsippor!   

   När jag kom hem var det bara att kånka ut solstolen på verandan. Det blev ett par timmar i solen (det märks på vissa delar av kroppen... inte minst kärringstället). Himla skönt.

Men så - helt utan förvarning - började det blåsa nåt så vansinnigt. Utemöblerna började åka kana på verandan, och det var inte längre fullt så skönt att sitta ute i linne och shorts.

Nu är det jämngrått, och får man tro väderprognosen blir det ösregn innan kvällen.
_ _ _ _ _

Jadå, jadå. Såklart jag måste skriva nåt om schlagern. GRATTIS LOREEN!!!!! Välförtjänt seger!!!!

Jag kollade live-chatten på expressen.se och vg.no under tävlingens gång och fnittrade emellanåt högt för mig själv åt folks iver att kommentera allt möjligt - med påföljd att jag inte riktigt hann kolla in alla låtarna så noga på TV:n...

Fick grattis-sms av en kollega - "men ni lär ju åka dit i dopingkontrollen". Tja, nja, njä. Jag tror väl inte det... :)

En kommentar på nätet: "Jedward är inte tvillingar - egentligen är de trillingar. Och den tredje är han den där vampyren Robert Pattinson." Hehe, det ligger nåt i det:

 

Istället för att länka till Euphoria - som alla säkert kan utantill vid det här laget - kommer här en 25 år gammal klassiker från Israel. Fortfarande en av mina favoriter... :)
Och till sist: OK, Norge och Tooji var inte en av mina favoriter - men inte i friden förtjänade han att komma sist?! Trodde han skulle hamna nånstans mitt i fältet.
_ _ _ _ _

Förresten - annandag pingst är röd dag här i Norge, så jag är ledig imorgon också!

Fullbordad bibliotek-makeover

Japp! Idag fick jag flytta tillbaka in i skönlitteraturrummet!

FÖRE:EFTER:

What say you? Jag är så himla nöjd!! :)

Återstår att se elevernas reaktion efter helgen...
 _ _ _ _

Superhärlig försommardag igår! Framåt midnatt var det fortfarande +15.Men det var igår. Nu regnar det.

Golvet

GOLVET ÄR PÅ PLATS:Och jag tycker det blir skitfint!!

Fast innan jag kan sätta igång med att flytta in alla böckerna igen ska vaktmästarna måla golvlisterna (som fått sig ett par smällar under arbetets gång och dessutom är prickiga av gammalt bonvax), och så ska de spika dit ytterlister (eller vad det nu heter på svenska... det heter "vaskelister" här till lands). Men jag håller tummarna för att jag får dra igång innan helgen i alla fall.

Det blir så bra, så bra!
_ _ _ _ _

Läcker idé - det här är de två första delarna i den tecknade versionen av Twilight.
Undrar hur man har tänkt sig trean och fyran?


Ommålat

Nu väntar jag spänt på golvläggarna... de är på väg, enligt vaktmästaren.

Har förresten glömt visa den ommålande entrédörren till biblioteket:


Före


Efter

Det blev lite ljusare, ja! :) Egentligen skulle det köpas in ett gäng nya dörrar till skolan, men av nån anledning slutade det med att man målar om de gamla. Funkar lika bra för min del.
_ _ _ _ _

Nu är sommaren på väg!! Strålande sol igår, strålande sol idag. Verkar ska hålla i sig några dagar, om man får tro meteorologerna.Fast de har ju haft fel förr...

I trädgården

Duktige lilldrängen planterar bärbuskar!!!


Upp som en sol, ner som en pannkaka

Nu närmar sig quiz-säsongen sitt slut. Det blir två måndagskvällar till, dock inte förstkommande måndag då det är annandag pingst.

Vi inledde starkt med en förstarunda där vi var två lag som slutade långt före alla andra. Synd bara att det andra hade en (ynka) poäng mer än oss...!

Den andra rundan gick åt skogen. Trodde vi. Och jo, ja, det gjorde den om man betänker att vi kom näst sist. Fast å andra sidan: quizmastern trycker ihop resultatlistan om flera lag delar på placeringarna, så "näst sist" innebar - trots att nio lag deltog - faktiskt en delad fjärdeplats (delad femte innebar sistaplats). Vilket ju inte låter lika illa. Dessutom var vi bara sex poäng från de som vann. Hade vi inte bommat den geografiska fempoängsfrågan fullständigt hade vi legat i toppskiktet (mer om denna nedan).

Återigen lönade det sig att ha lyssnat sig igjenom VG-listan:

Vad heter bandet, varifrån kommer de, på vilken plats ligger de denna vecka?Fun, USA, 2:a plats. Full pott!

Vi kunde:

Vad heter Disneyfiguren Svarte Petter på engelska? Peg Leg Pete

Vad är en jeremiad? En klagosång

Vilken fånge begick självmord i Spandaufängelset 1987? Rudolf Hess

Hur många representater är det på Stortinget? 169

I vilken amerikansk delstat ligger Everglades? Florida

Vad heter de tre städerna vid sjön Mjøsa? Lillehammer, Hamar, Gjøvik

Var föddes Napoleon? På Korsika

Vad hette bilmärket Nissan tidigare? Datsun

Vem är tränare för BodøGlimt? Cato Hansen

Vem spelar huvudrollen i den bioaktuella filmen The Dictator? Sasha Baron Cohen

I vilket land rinner Coloradofloden ut? Mexico

Vad hette den nyligen avdöde basisten som bland annat spelade sig själv i Blues Brothers-filmerna?
Donald "Duck" Dunn

Och så över till det vi inte kunde...

Rangera följande städer (inklusive förorter etc) i storleksordning från störst till minst: Mumbai, Shanghai, Istanbul, New York, Mexico City.

Ett poäng per rätt placerad stad. Suck och stön - vi hade fel på alla. Och där har ni orsaken till att vi rasade i resultatlistan i den andra rundan. Varför jag inte skrivit ut det rätta svaret? Eh... kommer inte ihåg turordningen. Och när jag kollar på nätet verkar det finnas lite skilda åsikter. Shanghai är i alla fall störst.

Vad heter den japanska mycket giftiga fisken, som är en delikatess? Fugu

Vem var Israels förste kung? Saul

Vad är en böckling? Jodå, nog visste jag att det var en rökt sill, men i vår enfald trodde vi det räckte med att svara "fisk". Det gjorde det inte. Vete fasen om inte quizmastern till och med krävde att man skulle specifisera att den är varmrökt...

I vilken amerikansk stad finner man Liberty Bell? Philadelphia

Vad är myopi? Närsynthet
_ _ _ _ _

Nu ska jag se på första semifinalen i Eurovision Song Contest. Hoppas tanterna går vidare.Mamma

Idag skulle vår fina, snälla mamma fyllt 67 år.Saknar dig!!

Fuktproblem

Jo. Jag gissade rätt. Fukt i biblioteket. Och inte bara under golvmattan i skönlitteraturrummet, men också i resten av biblioteket. Vi har ett par branddörrar som nog inte riktigt klarat att hålla regnet ute... SUCK!!!

Nu har fläkten gått sen förra veckan och det har torkat upp i det rummet där golvkillarna ska lägga ny matta. De håller på att spackla just nu. Sen har skolan kontaktat fylket vad gäller resten av biblioteket. Vaktmästaren har hopp om att det golvet byts ut under sommarlovet - och att de där lättväggarna jag har tjatat om tas bort i samma släng. Och att man gör något åt dörrarna för att förhindra ny fukt från att tränga in.

Jag håller tummarna! Det passar ju bra om det blir gjort under sommaren när eleverna inte är här. Det enda som gör mig lite nervös är att det är en helsikes massa böcker och hyllor som måste flyttas för att frilägga golvet, och detta samtidigt som det väller in flera ton läroböcker - som jag nu alltså inte längre kan trava på golvet för då blir de i vägen. Har ju visserligen fått ett magasin, men det är inte stort nog för att svälja allt.

Jag jobbar en vecka efter skolavslutningen (21/6). Räknar med att mer eller mindre bo på jobbet den veckan för att hinna få ordning på allt innan jag tar semester...

... och så blir det nya maratondagar när jag kommer tillbaka för att få allt på plats igen innan skolstart.

Men jag ska inte klaga. Är ju glad att jag har ett jobb! Ett jobb som jag dessutom trivs väldigt bra med. Och som jag får rätt bra betalt för.


Slut på ledigheten

På plats i Mosjøen igen. Nu har jag sjunkit ner i soffan och har inga planer på att röra mig förrän det är dags att krypa till sängs. Har varit dyngförkyld de senaste dagarna och inte sovit så bra (hostat och snörvlat) så jag är ganska trött... stannade flera gånger längs vägen idag och nickade till. Inte ens en bra deckare i CD-spelaren kunde hålla mig alert i 48 mil...!
_ _ _ _ _ 

Tittade in på jobbet när jag kom körandes, med förhoppningen att kunna tjuvglutta på det nya golvet - men nej. Så långt har de inte hunnit. Undras om det är fuktskador eller nåt sånt som spökar - det står en liten värmefläkt därinne och väsnas.Hm.
 
Tja, jag får väl veta imorgon.
_ _ _ _ _

Ännu en klassiker från HolmöNet:

Affären söker sommarvikarie -> The deal seeks summersubstitute

Ska man skratta eller gråta?
_ _ _ _ _

Zoologiskt inslag på turen västerut:Lågt vattenstånd - i väntan på vårfloden?... för kommer värmen är det en hel del snö som ska omvandlas till vatten:Det har redan börjat - vattenbrus i Bjørkåselva:


_ _ _ _ _

Saknar lilleman redan! (och de andra förstås)Tur att vi kan prata i telefon med varann. GULLUNGE!!! :)


Stolpe in!

JAAA!!! Trots att färjan är på varv och dessutom, som det ser ut, blir minst ett par veckor försenad, har jag nu lyckats få golvplankorna till bagarstugan ut till ön!!! Jag, Rickard och pappa var och köpte dem på Beijers igår, och igår kväll när jag skjutsade ner pappa till färjan frågade vi besättningen på Öfararen om det möjligen kunde finnas en möjlighet att skicka ut dem med kvällsfärjan nu ikväll. "Inga problem, det är bara att lasta ombord!", sa de. Så ikväll körde vi ner till Norrfjärden med de 7 buntarna med spontat furugolv. Pappa stod beredd i Byviken med traktorn och en bekant som hjälpte honom att få upp alltihop på flaket. Nu ligger golvet i ladugården, och till veckan har käre far tänkt börja lägga det.


På plats i Norrfjärden

Ja, ni ser - jag har hittat kamerasladden! :) Därmed kommer här också bilden på Rasmus och hans födelsedagsfirande mamma:


Kram min finaste mamma!

Fler bilder på allas vår goseklump:


Hej moffar! Jag äter frukost jag!


Vad jag äter? Jo, här ska du få se. Skinka!!


Måååål! Spela boll är en höjdare!


Jag kan också lada ved!Kvällssol i Vännäsby:

Nu ska jag umgås med syster och svåger (liten herre sover) för imorgon bär det av västerut igen. Enligt pappa kan det bli snö längs vägen...

God kväll!

Gratulerer med dagen

Hm. Har inte riktigt marginalerna på min sida. Skulle ju egentligen åkt till Holmön söndag eftermiddag till måndag eftermiddag - men det sket sig på grund av vädret. Faktiskt var alla eftermiddagsturer i måndags inställda då det blåste upp till 24 m/s i byarna!

I tisdags servade jag bilen (12.000-milaservice till det facila priset av drygt 14.000 kr), och trodde i min enfald att jag skulle hinna hämta den och ta eftermiddagsfärjan ut till ön. Nejdå. Kamremsbytet tog hela dagen...

Så då fick det bli Holmön igår morse istället. Tog för säkerhets skull första färjan ut, den som går 06.00 från Norrfjärden. Var lagom mosig när väckarklockan ringde 04.20...

Men sen åkte vi iland redan igår kväll, pappa och jag. Hade tänkt stanna tills imorse - men hot om nordostlig vind och regn och så vidare... ni fattar. Fast jag hann plantera om alla krukväxter (36 st), städa nedervåningen samt lyssna på nästan en hel roman (hurra för digispilleren).

Fast vissa marginaler har faktiskt varit på min sida. I tisdags, när jag lämnade in bilen och stod inför utsikten att gå på stan i bortåt 9 timmar och vänta (alltså, det är kul att gå på stan - i alla fall när man har ärenden - men inte sååå länge!), då traskade jag till Vännäsby-hållplatsen för att kolla om jag kunde ta mig till syrran ett tag istället. Kom till hållplatsen 08.17 - och jodå. Bussen gick 08.20!! Gissa om Eva - och Rasmus - blev förvånade när jag plötsligt knackade på...? :)
_ _ _ _ _

Idag är det Norges nationaldag. Ifjol på denna dag såg mamma, pappa och jag barnetoget i Mosjøen innan jag skjutsade dem till Tärnaby.
Men det är inte bara nationaldag. Det är också syrrans födelsedag. Hipp hurra för finaste Eva!!! Här skulle jag lagt ut ett jättefint kort där Rasmus ger sin mamma en stor födelsedagkram - men jag hittar inte sladden till kameran... grrr. Så den kommer senare.

Vi har ätit tacos och marängtårta. Inte dumt! :)
_ _ _ _ _

Orddelning kan ställa till det. Datorgenererad översättning likaså. Och kombinerar man dem kan det bli nästintill obegripligt. Men väldigt kul.

Kolla in följande exempel från HolmöNet:

Gast till seglingen -> The gas to race
... och i själva artikeln:
"Nu sökes en gast till seglingen..." -> "Now wanted a ghost to race..."
Ett spöke?!?!

Färjan lagad igen -> Ferry cooked again
Tillagad färja? I buljong då, eller????
... och i artikeln:
"Vi får nu hålla en tumme..." -> "We now keep a thumb..."
Det är tydligt att översättningsprogrammet har problem med idiomatiska uttryck... borde väl bli "We now keep our fingers crossed...", eller?

Och så min favorit:
Tur lista nyår -> Lucky New Year list
What?! En nyårslista med tur??? Fattar nån att det är färjetidtabellen det handlar om???

Det är lika illa på norska. Ovanstående rubriker blir på vårt grannspråk "Ferge kokt igjen", "Gassen å rase" (suck) och "Lucky New Year liste" (dubbelsuck).

Jaja. Kanske kan det locka en del långväga turister som hoppas se spöken och kokta flytetyg med egna ögon... :)

Mmm!

Glass är gott, tycker Rasmus! :)Ivrig liten diskhjälp assisterar mostertante:

... och hjälper "mossen" och "most" att skura uteplatsen. Vääääldigt spännande med vatten!! :)Skulle egentligen följa med pappa ut till Holmön igår, men fegade ur. Det är varning för kulingvindar upp till 17 m/s idag... och imorgon ska jag serva bilen, så jag hade varit tvungen att skumpa iland med (ersättnings)färjan i eftermiddag. Inte kul. Så nu satsar jag på att det lugnar ner sig såpass att jag kan åka ut imorgon eftermiddag istället.

Skjutsade ner pappa till Norrfjärden i alla fall. Öfararen låg klar vid kaj. Ordinarie färja är på varv, nämligen. Vilket gör att jag inte får ut byggmaterialet till bagarstugan förrän hon är tilbaka. Grr. Tyckte ju det skulle passat fint nu när jag är hemma hela veckan!Fast materialet ska i alla fall inhandlas. Så får det mellanlanda i Eva & Rickards garage tills det blir läge att skeppa det över Kvarken.

Vad jag ska ha? Drygt 20 kvadratmeter massivt furugolv, samt åsar och lecablock till verandan. Trätrall till verandadäcket tar vi senare, det tar tid innan vi kommer så långt... :)

Fortsatt vintrigt

Jojo. Det tar ett tag innan snön försvinner i fjällvärlden...Mötte två rävar och ett gäng renar längs vägen. Den här var den enda som lät sig fotograferas:Nä, nu snurrar det en smula. 50 mil i bil brukar ha den effekten. Dags att sova!

Före

Skönlitteraturrummet efter att vi tömt det:

Och rörigt i resten av biblioteket...Bara att hålla tummarna för att det nya golvet är på plats när jag kommer tillbaka om en vecka! :)

Utställning mm

Blommor vid krigsminnesmärket - antar att det var nån slags ceremoni här i förrgår:
_ _ _ _ _

Vi (alltså de tre biblioteken på Mosjøen vgs) har börjat samarbeta om utställningar. Den här om Titanic har varit både i Marka och på Sentrum - nu är det min tur! :)   
_ _ _ _ _

Snabba ryck! Förmodligen kommer golvläggarna redan efter helgen. Därmed har jag fått besked om att flytta alla böcker och möbler ut ur skönlitteraturrummet imorgon. Eller, inte riktigt alla - jag behöver "bara" tömma de två nedersta hyllorna på de väggfasta sektionerna. Men det räcker och blir över i alla fall... får säkert hjälp om jag ber om det - men det är en fördel med att fixa det själv: då kan jag ha nåt slags system i röran.

Började i eftermiddag med att flytta den röda soffan tillbaka till tidningshörnan - för den kommer inte att göra sig mot den nya röda golvet... så den svarta soffan får ta över platsen.


_ _ _ _ _

Den här tiden på året tittar jag i vanlig ordning längtansfullt mot Åsbyen som har kvällssol...
_ _ _ _ _

God natt!! Dags att krypa till kojs, så jag orkar köra till Sverige efter jobbet imorgon! :)


Ännu en quizkväll

Det är allmän flaggdag idag. Frigjøringsdagen.
_ _ _ _ _

Quizen igår: det gick över förväntan, då vi efter båda omgångarna kände att vi haft en del stolpe ut - men ändå landade på två klara andraplatser. Hurra! :)

Den här gången hade jag nytta av att lyssnat igjenom VG-listan:

Vad heter artisten, varifrån kommer hon, var slog hon igenom?Carly Rae Jepsen, Canada, Idol. Full pott! Kul slutknorr på videon, kolla in den! :)

Vad heter det här bandet, varifrån kommer de, vilken hit slog de igenom med?Train, USA, Drops of Jupiter. Låten hade vi ingen aning om, men band och land var inget problem. Jag gillar den här låten, förresten. Och när jag kollade upp den där hitlåten från 2001 visade det sig att jamen, den känner jag ju igen - och den är också bra!

Vad heter Leonardo da Vincis målning Nattvarden på engelska? The last supper

Vad heter Tysklands förbundskansler? Angela Merkel

Vilket land är EU:s nuvarande ordförandeland? Danmark

Vad heter Googles webbläsare? Chrome

Vad heter den typ av Yatzy som spelas med 6 tärningar? Maxiyatzy

Vem regisserade The Passion of the Christ? Mel Gibson

Det parti som idag heter Fremskrittspartiet, vilket namn hade det från början?
Anders Langes parti for nedsettelse av skatter og avgifter

Vad heter Frankrikes nye president? Francois Hollande

I vilken stad avled Alexander Dale Oen? Flagstaff, Arizona

Hur många perioder satt Einar Gerhardsen som statsminister? 3

Det var en del av det vi kunde. Men så bommade vi en hel del också...:

Vilken älv rinner genom Hamburg? Elbe

Vad är Clavicula? Det latinska namnet på nyckelbenet

Vad heter Canadas högsta fjäll? Mount Logan

Vem regisserade Den innerste sirkel? Robert de Niro

I vilken TV-serie hette ett av avsnitten The soup Nazi? Seinfeld

Vem vann silver på femmilen i Sapporo 2007? Frode Estil

Till vilket land hör Galapagosöarna? Ecuador

I vilket land ligger Serengeti? Tanzania

De två sista frågorna kunde vi svarat rätt på, för vi var inne på både Ecuador och Tanzania, men så ändrade vi oss... grrr.

Förresten, det kom ett par melodifestivalfrågor också. Vi kom inte på att det var Teach-in som vann med Ding-a-dong 1975, men klarade landet och placeringen. Och den här, ja, den var ju inget problem! :)Fast vi missade placeringen, gissade 8:a men den kom 9:a...

Cake pops

Sådärja! Har gjort ett nytt försök på cake pops-fronten!Cake pops bakas enligt följande: man tager en mjuk kaka (enligt Bakerella med fördel en som man bakat av färdig kakmix, enligt mig en som man bakat själv från grunden, recept nedan). Så smular man kakan och blandar den med "lim" (enligt Bakerella t.ex. florsockerglasyr eller smörkräm, enligt mig philapelphiaost eftersom de andra alternativen ter sig onödigt sliskiga). Sen rullar man kakmassan till runda bollar och sätter dem i frysen en kvart så de blir kalla men inte genomfrusna. Så smälter man Candy melts (som är ett annat ord för svindyr färgad blockchoklad), doppar änden på lämpliga pinnar (t.ex. Wiltons svindyra, eller - som jag har planer om till nästa gång då jag annars ruinerar mig: blompinnar i lämplig längd) i chokladen och sticker in dem i bollarna. Så sätter man dem i kylen en stund så chokladen stelnar och bollarna sitter ordentligt fast på pinnarna. Så doppar man bollarna i chokladen, knackar pinnen försiktigt mot kanten av chokladskålen för att få bort den överflödiga chokladen, och sätter pinnarna nånstans lämpligt att stelna, typ i en stor frigolitbit (vilket jag inte hade, så jag använde min lökhackare som visade sig ha lagom stora hål). Vill man dekorera skyndar man sig antingen att göra det innan chokladen stelnat helt, eller så kan man (åter enligt Bakerella) använda en tandpetare och lägga på små smälta duttar med choklad och fästa pyntet. Nåja, kanske inte när man ska ha en massa strössel på dem, då hinner man ju bli gråhårig innan man blir färdig.

Jag har med berått mod lämnat några pops odekorerade - tänkte testa matpennorna jag köpte på Mo för ett par veckor sen. Men nu har jag hållit på i flera timmar och äntligen diskat undan allt söl i köket. Så det får bli en annan dag...

Ias smarriga chokladkaka
150 g smält smör eller margarin
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 lättvispade ägg
1,5 dl hett vatten

Blanda allt! Grädda i mitten av ugnen (175 grader) ca 40 min.
En rund eller avlång 1,5-litersform är lagom.
_ _ _ _ _

Äääääsch!! När jag gick runt Åremma imorse var det mest regn - när jag kom hem övergick det i mest snö. Tycker det räcker nu.


Libraries will survive!!

Genialt! :)Eva, vad tror du? Om skolan kommer på att de ska avisera neddragningar i budgeten kanske
jag kan glida in i min "lilla svarta" och sjunga en trudelutt...?

Shit

Gick runt Åremma på förmiddagen, och log för mig själv när jag såg den här skylten
bakom Krinkelkroken barnehage:Grå dag med spridda regnstänk och snöflingor.


Russ igen

Ett av russekraven är att klistra post it-lappar på en lärares bil:Häromåret hittade jag min bil inlindad i toalettpapper. Ingen fara i och för sig - men det
hällregnade. Varpå papperet mer liknade nån slags geggig pappersmassa. Not so very funny.

En orsak lika bra som någon till att låta bilen stå i russetiden och promenera till jobbet! :)

Russen älskar också att spruta ner de yngre eleverna med vattengevär:Inte lika kul för de som blir blöta...

Nu har de lämnat skolan och dragit iväg in mot centrum. Hoppas klara mig hem utan att bli utsatt för några upptåg när jag slutar om en timme!Samtal

Jag pratade med lilleman imorse. Eller rättare sagt, han pratade med mig (assisterad av sin mor):

Eva: Rasmus, vill du prata med moster?
Rasmus: Hej! Hej!
Eva: Ska du berätta för moster vad du såg genom fönstret?
Rasmus: Buss!
Eva: Och vad hade bussen?
Rasmus: Däck!
Eva: Hade den nåt mer?
Rasmus: Jatt!
Eva: Ska du säga hej då till moster?
Rasmus: Hejdå! Hejdå! Hejdå!
(här sufflerade hans mor att han vinkade med båda armarna)

Och moster satt med telefonen mot örat och ett saligt leende på läpparna...! :)


Russetid...

Japp, så har russefirandet dragit igång igen. För säkerhets skull har jag även i år flyttat bibliotekets kopieringsmaskin in på kontoret - annars sitter det väl plötsligt en kille med rumpan bar på den...

Mötte förresten ett gäng rødruss på stan - och plötsligt hade jag en svans. Dobbeltknutkrav nr 29: gå minst 5 russ i tog bak en tilfeldig person og herm etter vedkommende i 5 minutter. Oavsett vad jag gjorde - tittade på klockan, vände mig om, pratade med dem - så gjorde de precis likadant. Spooky. Fast när de var färdiga bad de om ursäkt och tackade för att jag inte blev sur. Den första personen de försökte skugga låste in sig på toaletten... :)
_ _ _ _ _

Jodå, det kom mer snö inatt. Och imorse hann jag uppleva både snö, regn, hagel och sol på den dryga timmen det tog att promenera till jobbet. Försenat aprilväder?... men sen blev det faktiskt en riktigt fin dag! Och på väg hem passerade jag dessa:


Sköna maj välkommen

Nejnejnejnejnej! Vad är nu detta?!?!Och den där bilden är ett par timmar gammal - nu ser man inte gräset på gräsmattan längre, taken är helt vita och det snöar fortfarande...

Full vinter og kaos på Korgfjellet - jojo, det är ju synd att tunneln är stängd...

Vanskelige kjøreforhold - you don't say??

Kanske jag bör ta fram broddarna igen. Bara för säkerhets skull.

Godnatt!

Läsning i april

... och nej, jag har fortfarande inte hittat läsdagboken...

Chelsea Cain: Ondskapens hjerte (CD-bok)
Huga! Seriemördaren Gretchen Lowell får Hannibal Lecter att framstå som... ja, nästan snäll.
Boken, den första i en serie, handlar om polismannen Archie Sheridan som i tio års tid jagat en seriemördare. Han är henne på spåren när hon lurar honom i en fälla - och efter det blir hans liv sig inte likt. Efter två års sjukskrivning är han tillbaka som chef för en grupp som jagar en ny seriemördare. Men är han stark nog?Simone Elkeles: Perfekt kjemi (digikort)
Hm. Den här boken trodde jag egentligen inte att jag skulle gilla, men den är populär bland eleverna (liksom uppföljarna), så jag tänkte att jag skulle ge den en chans. Och jag föll för den!! Den handlar om förbjuden kärlek mellan ungdomar från skilda världar (i det här fallet överklasstjejen Brittany och mexikanske gängmedlemmen Alex), och på sätt och vis är det ganska stereotypt. Men i alla fall... det är en fin kärlekshistoria mellan två personer som på ytan är diametralt olika men som när de lär känna varandra visar sig ha mycket gemensamt. Fast "en moderne Romeo og Julie-fortelling"? Hm. Nåja.

Amanda Hocking: Byttet
Hejsan. Glöm trollkarlar och vampyrer. Nu är det troll som gäller - eller tryller som de kallar sig. Byttet är den första boken i trilogin om Wendy Everly, som 17 år gammal hämtas hem till de sina av spårfinnaren Finn. Här visar hon sig vara prinsessa och omgiven av lyx. Ja, faktiskt så verkar rikedom och status vara något av de viktigaste för de 5000 trollen i den för människor undangömda lilla staden vid Mississippis strand, och pengarna får de genom att byta ut rika familjers barn mot sina egna och så hämta hem dem när de vuxit upp (och har fonder och bankkonton som dignar). Bortbytingar, ni vet. Fast de ser ut som oss, så vanligtvis anar människorna fred och ingen fara. De människobarn som blivit bortrövade växer upp hos trollen som skrælinger - typ tjänare. Hotet mot trollens sätt att leva, förutom deras egen bekvämlighet, är vättarna.
Alltså. Det är precis så skruvat som det låter. Jag köper inte riktigt det här. Det blir för mycket - bara beskrivningen av Wendys rum på slottet med platt-TV, bärbar dator, spelkonsoller och ipad... hallå!! Inte mycket som påminner om gamla sagor och myter där, inte. Men när det är sagt: jag är tillräckligt nyfiken på vad som sker med Wendy, och hennes vänskap (eller är det mer...?) med Finn för att ändå sträckläsa. På nåt sätt påminner de en smula om Bella och Edward... och det är ju aldrig fel... :)Becca Fitzpatrick: Fallen engel
Vi fortsätter på temat... :) Ytterligare en ungdomsbok med övernaturliga inslag - denna gång änglar. Fallna sådana. Huvudpersonen heter Nora, och precis som i Twilight börjar historien med att killen hon tvingas samarbeta med på skolan har hemligheter. Mörka hemligheter. Nora både skräms och lockas av Patch - han är uppenbarligen intresserad av henne, men varför? Kan hon lita på honom - eller är hon i livsfara? 
Det är inte länge sen jag lyssnade mig igenom boken (nån gång före jul) - men när en elev nyligen bad mig berätta om innehållet, insåg jag att jag inte kom ihåg vad den handlade om! Måste varit mer än lovligt disträ när det begav sig... Hur som, nu har jag läst den tryckta versionen - och jo, jag gillar den! Har man väl börjat läsa är den svår att lägga ifrån sig. Fast nu tror jag det får räcka med intet-ont-anande-tjej-möter-mystisk-kille-med-hemligheter-och-tycke-uppstår-böcker för ett tag...

Becca Fitzpatrick: Crescendo
... fast inte förrän jag sträckläst den andra boken om Nora och Patch! Här skakas Noras värld i sina grundvalar när hon får veta skrämmande detaljer om sin bakgrund. Och åter väcks misstankarna om att Patch kanske inte bara vill henne väl...
Ja då, jag erkänner - jag kan nästan inte bärga mig tills tredje boken kommer! Fast det blir först nästa år. Suck.

Peter Robinson: Roten till det onda
Jag har slukat alla böcker om överkommissarie Alan Banks som kommit på svenska, väl vetandes att En ovanligt torr sommar som var den första som översattes inte var den första i serien (utan faktiskt den tionde). Den förra boken som kom på svenska slutade på ett sånt sätt att jag verkligen längtade efter att läsa fortsättningen. Döm då om min förvåning när det nu visar sig att den nya boken (som kom i höstas men som jag inte hunnit läsa förrän nu) inte är ny, men att man börjat översätta de tidigare böckerna - Roten till det onda tar nämligen inte vid där Bad boy slutade, utan utspelar sig före En ovanligt torr sommar! Banks och Sandra är fortfarande gifta, Tracy har precis flyttat hemifrån, Annie Cabbot har ännu inte äntrat scenen. Snopet. Men en bra deckare ändå, när jag väl vant mig vid tanken.

Cressida Crowell: Dragetreneren (digikort)
Hm. Filmen Dragetreneren som kom häromåret är baserad på boken, och därmed trodde jag att de skulle likna varann. Inte mycket, visar det sig. Jag har kollat på nätet, och tydligen hade filmskaparna egentligen tänkt följa boken ganska tätt men ändrade sig då den i så fall skulle blivit en film för en yngre målgrupp än de tänkt sig. Så de gjorde en lite tuffare version - bland annat har Hickes drake som i boken är en liten tandlös trädgårdsdrake i filmen blivit en livsfarlig eldsprutare. Och jag tror de gjorde rätt. Boken är ganska... barnslig. Alltså, missförstå mig inte, jag har inget emot barnböcker och/eller barnsliga böcker!! Men just den här blir lite tam. I alla fall när man redan sett filmen...

Mats Strandberg/Sara B Elfgren: Sirkelen (digikort)
"Utan tvekan det bästa inom svensk fantasy just nu" skriver en recensent, "Twilight møter Fucking Åmål" står det i reklamen från bokhandeln - och jag fattar verkligen ingenting. Boken handlar om en grupp gymnasietjejer i lilla Engelsfors. De har ingenting gemensamt, men plötsligt blir de tvungna att samarbeta - en stor ondska är i anmarsch, och tjejerna är utvalda att kämpa mot den. De är häxor, nämligen.
Och det är just det som gör att jag tappar intresset. För skildringen av tjejernas vardagsliv, med småsyskon, stressade föräldrar, prestationsångest, mobbing och knepiga lärare - den tycker jag om. Väldigt mycket, till och med. Den känns äkta och ärlig. Men häxcirklarna, ektoplasman och tankekontrollen - sorry, då vill jag inte vara med längre. Jag inser att jag måste ha missat nåt, för boken är en storsäljare - och jag har ju läst en del andra böcker som inte med bästa vilja i världen kan kallas realistiska men som jag ändå gillat, se ovan - men i alla fall. Suck.  John Hart: Ved elven (digikort)
För fem år sen anklagades Adam Chase för mord. Han blev frikänd, men orkade inte stanna kvar utan flyttade till New York för att glömma. Nu är han tillbaka, men även om tiden gått är det tydligt att folk i Rowan County inte glömt. Och att många ifrågasätter den friande domen. När så otäcka saker börjar hända, då vänds blickarna på nytt mot honom... Det här är en riktigt bra deckare, med personer som känns trovärdiga och en historia som är svår att släppa. Jag sträcklyssnade! 

Vanessa Diffenbaugh: Blomstenes hemmelige språk (digikort)
Mmm. Feelgood! Victoria har haft en tuff uppväxt där hon flyttat från fosterhem till fosterhem. Nu är hon 18 år gammal och kan äntligen bestämma över sitt eget liv. Hon brinner för blommor och deras betydelse, och av en slump får hon kontakt med Renata som driver en blomsterhandel. Victoria visar sig ha en naturlig fallenhet för blomsterbindning, och snart står kunderna i kö. Men så möter hon en person från sitt förflutna, och det står klart att hon inte kan gå vidare förrän hon tagit ett uppgör med vad som hände för snart tio år sedan, den gången då hennes liv kunde tagit en helt annan vändning. Om inte...

Japp. Det var det. Bara att dra igång maj-läsningen, då! Och lyssningen. Jag har köpt nya hörlurar - har helt enkelt slitit ut de gamla. Emellanåt lyssnar jag flera timmar per dag - antagligen inte nyttigt för hörseln, men svårt att låta bli! 
Jag är väldigt nöjd med att ha fått upp lästakten igen, det har inte varit mycket bevänt med den på ett bra tag. Typ flera år. Distraktionen har framför allt varit datorn. Skäms...! :)

Den här vintern har det dessutom handlat ganska mycket om - virkning:Tidsödande men kul! :)

Miss

Är det inte typiskt?! Nu när jag äntligen satt om alla blommor, städat undan efter mig, torkat golvet (även om jag håller till på verandan är det fascinerande att se hur mycket jord som lik förbaskat hamnar inomhus) och satt mig ner för att ta en liten paus - då faller ögonen på en blomma som jag missat. Grrrr.
Nåja, den får jag ta en annan dag. Nu ska jag baka biskvier.

Seeegt

Idag (eller rättare sagt igår, ser att klockan passerat midnatt) måste varit den segaste arbetsdagen på länge. Elever och pedagogisk personal (och nästan alla andra) hade ledigt - jag räknade till att vi var fem eller sex personer som jobbade. En tom skola är... tja... väldigt tom.

Å andra sidan sett passade det utmärkt då jag tillbringade förmiddagen i källaren med att gå igenom bibliotekets magasin. Det resulterade i två säckar med kasserade böcker - mest gamla norskläroböcker som inte följer den nuvarande läroplanen. Tidsödande att kvitta sig med dem, då vi är Miljøfyrtårn och allt ska källsorteras. Att slita pärmarna av alla böcker tog längre tid än jag hade trott...

Sen tog jag mig i kragen. Ordentligt. En av mina arbetsuppgifter är att ur lokaltidningen klippa ut och arkivera allt som handlar om vår skola (alltså studiested Kippermoen). När jag inte riktigt hinner med, lägger jag högar med tidningar i magasinet för genomgång vid en senare tidpunkt. Och nu kände jag att det definitivt var på tiden. Trodde det låg tidningar där sen skolstart (och nu menar jag höstterminen, inte vårterminen) men det var ännu värre än så. Den äldsta tidningen i högen var daterad 28 april 2011. Det är ett helt år sen. Hujedamej! Närmare tre timmar senare - med nackont och trycksvärtesvarta fingrar - hade jag lyckats bläddra mig fram till början av februari i år. Men då tog det fullständigt tvärstopp. Får ta de sista månaderna en annan dag. Och så har jag dyrt och heligt lovat mig själv att inte samla på mig så många tidningar igen...


Tidningarna hamnade på golvet allt eftersom jag gått igenom dem

Fast jag började dagen med ett leende på läpparna. Hittade den här lappen på lånedisken:Kan inte påminna mig att den låg där när jag gick hem i fredags så det vete fasen vem som lagt den där...
_ _ _ _ _

Strilregn idag, men ändå vårkänsla:PS. Just ja, hoppas ni haft ett trevligt valborgsmässofirande!!


RSS 2.0